StoryEditorOCM
Slatkokolač s legendom

Torta časnih sestara koja će vas spasiti ako izbjegavate brašno i kvasac: kremasta je i ukusna, a ovo je njena tajna

Piše T. S. M.
26. veljače 2024. - 11:32

Kolači bez brašna postaju sve popularniji kako raste broj osoba s alergijama i intlerancijama na pšenicu i njene proizvode pa u zadnje vrijeme zaista ne nedostaje recepata za slastice bez iti jedne mrvice te za mnoge zabranjene namirnice. Ulogu brašna preuzimaju egzotični sastojci kojima ne znamo ni ime izgovoriti, a kamo li da smo ih ikada vidjeli uživo, ali navikavamo se pomao i na njih. No postoji jedan starinski recept za kolač bez brašna i kvasca - koji je također za mnoge problematičan - a to je kolač časnih sestara iz talijanskog samostana Santa Chiara.

Kremast je, ukusan i vrlo jednostavan za pripremu, a legenda o njegovom nastanku daje nam do znanja da je intolerancija na hranu uvijek postojala, samo se za nju nije znalo. Prema predaji, u trinaestom stoljeću u samostanu Santa Chiara živjela je časna sestra koja se nakon svakog jela osjećala jako loše. Jednog dana jedna sestra se, skupljajući bademe, dosjetila samljeti ih u brašno i napravila desert koji časnoj sestri nije zadao uobičajene muke.

image
Shutterstock

Odmaknimo se na trenutak od legende i sjetimo se da je bademovo mlijeko bilo vrlo popularno u srednjovjekovnoj Italiji kao namirnica koja se koristila u vrijeme korizme, a bilo je na glasu i kao lako probavljivo pa se davalo bolesnicima za jačanje. Od bademovog se mlijeka uz dodatak meda i jaja radio čuveni talijanski budino bianco, odnosno bijeli puding koji je i danas popularan. Sestra koja je sakupljala bademe na svoju ideju vjerojatno nije došla tek tako...

Bilo kako bilo, kolač je spas za one koji izbjegavaju brašno i kvasac, a tajna uspjeha ove slastice je vrlo kvalitetna ricotta. Za aromatiziranje se koristi naribana limunova korica, a tekstura slastice je tako nježna da se topi u ustima. Nakon što je pečena, ovu finu slasticu po tradiciji se posipa šećerom u prahu.

image
AFP

Torta časnih sestara iz Santa Chiare

Sastojci:

500 g ricotte
260 g šećera
170 g bademovog brašna
4 jaja
1 neprskani limun (korica)
šećer u prahu

Priprema:

Izmiksajte šećer i jaja pa im dodajte ricottu i bademovo brašno.

Dobro izmiješajte pa smjesu prebacite u kalup dimenzija 20x20 centimetara obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta na 160°C, a zatim povisite temperaturu na 180°C i pecite kolač još 10 minuta ili dok ne porumeni.

Pustite ga da se malo ohladi prije vađenja iz kalupa i rezanja te ga pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:03