StoryEditorOCM
Slanoidealno za vrućine

Skuhajte danas i mirni ste: ovo riblje jelo je ukusno, jeftino i traje danima - više se nećete misliti što za ručak!

Piše Spiza SD
14. srpnja 2023. - 11:23

Po ljetnim vrućinama malo nam što od spize tako lijepo prija kao riba, a s druge strane, malo nam je što tako teško kao stajati uz šporet. Rješenje je sasvim jednostavno: jedan se dan malo "umetite" i pripremite veću količinu ribe pa ćete u njoj bez po‘ muke guštati nekoliko dana.

Jedan od najboljih recepata za ovakvu zadaću je riba u savuru, odnosno marinadi kojom se zalijeva tek nakon što je termički obrađena. Nije to nikakva novitada, riječ je o dobrom starom jelu kojem se uvijek rado vraćamo za ljetnih vrućina pa isto preporučujemo i vama. Evo zgodnog receptića.

Riba u savuru

Sastojci:

3 kg plave ribe ribe po izboru
750 g luka 
6-7 režnja češnjaka
1 vezica peršina
1-2 grančice ružmarina
3 lista lovora
1 limun
1 žlica kapara
300 ml maslinovog ulja
150 ml bijelog vinskog octa
150 ml bijelog vina
malo brašna 
sol, papar u zrnu

Priprema:

Očišćenu ribu pobrašnite i ispržite ili je (bez valjanja u brašnu) ispecite u pećnici odnosno na roštilju.

Ispirjajte luk narezan na listiće, kad omekša dodajte usitnjeni češnjak, kratko promiješajte dok ne zamiriše pa ubacite peršin, ružmarin, lovor te limun narezan na ploške. Posolite, dodajte papar pa kuhajte 3-4 minute.

Vruću marinadu prelijte preko ribe tako da je sva prekrivena. Pustite da se marinada ohladi pa sve pospremite u hladnjak. Ovako pripremljena riba može se čuvati i desetak dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:46