StoryEditorOCM
Receptiidealna za zimu

Salata od kiselog kupusa po ovom je receptu užitak i prava likarija: puna je vitamina, a evo što je čini još ukusnijom...

Piše T.S.M.
29. siječnja 2024. - 12:40

Obožavamo dinstani kiseli kupus, obožavamo sarme i arambaše, drag nam je i podvarak... ma reklo bi se da cijele zime jedemo samo kiseli kupus! Ali mnogi tvrde kako je kiseli kupus najzdraviji kad se jede sirov, jer termička obrada loše djeluje na vitamin C, zahvaljujući kojem je ta namirnica bila na glasu kao učinkovito sredstvo za sprječavanje zloglasnog skorbuta zbog čega je nekoć bila neizostavan sastojak popisa namirnica za prekooceanska putovanja brodom.

Želite li uživati u svim blagodatima kiselog kupusa, morali biste ga češće jesti sirovog, a najbolji način za jesti sirov kiseli kupus je u - salati. A znate li što salatu od kiselog kupusa čini još boljom? Dodatak nekoliko jednostavnih sastojaka: mrkve i peršina, za dodatnu dozu vitamina, kima, za bolju probavljivost i crvene paprike, za ljepši okus.

Kako se ne biste mislili koliko vam od koje navedene namirnice treba za baš ukusnu salatu od kupusa (jer zašto, jedući zdravo ne biste malo uživali?), evo vam jednostavan recept.

Salata od kiselog kupusa

Sastojci:

300 g kiselog kupusa
50 g šećera
50 ml maslinovog ulja
1 mrkva
1 žličica mljevene crvene paprike 
prstohvat kima
svježi peršin
sol, papar

Priprema:

Ocijedite kiseli kupus, odvojite oko 100 ml tekućine i sačuvajte je.

Ocijeđeni kupus isplahnite, stavite u zdjelu, dodajte mu šećer i pustite da odstoji oko 15 minuta. Sačuvanu tekućinu pomiješajte s uljem i dodajte kupusu.

Dodajte krupno naribanu mrkvu, začinite kimom, crvenom paprikom u prahu, svježe mljevenim paprom i solju.

Pospite sjeckanim peršinom i poslužite

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 21:42