StoryEditorOCM
Slatkotopi se u ustima

Raskošna torta za koju ne treba paliti pećnicu nadahnuta je najpopularnijim slatkišem na ovim prostorima. Prava je bomba!

Piše T. S. M.
15. travnja 2024. - 17:10

Nakon Bounty torte, Snickers torte, Maxi King torte i svih torti koje su nadahnute popularnim slatkim grickalicama, konačno smo dočekali i po nama najbolju: tortu Bajadera.

Slastica nadahnuta kultnim Kraševim slatkišem puno je bolja od svih onih "domaćih bajadera" koje su se štancale za obiteljske fešte u posljednjih pola stoljeća, s naglaskom na kasne 70-te pa sve do polovice 90-ih, kad su joj popularnost nagrizli "domaći Rafaello", a zatim i slični kolači koji su došli nakon njega.

Baš kao i slavna "domaća Bajadera", ni ova se torta ne peče.

Torta Bajadera

Sastojci:

Kora

200 g keksa
100 g maslaca
50 g pečenih lješnjaka
50 g pečenih badema 
100 ml mlijeka
1 vanilin šećer

Krema:

250 g maslaca
200 g čokolade
200 g šećera
100 g keksa
50 g pečenih lješnjaka
50 g pečenih badema 
1 litra mlijeka
4 žumanjka
3 pudinga s okusom lješnjaka

Ganache:

150 g čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja

Dodatno: Nutella

Priprema:

Za kremu izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte im 200 ml mlijeka pa umiješajte prašak za 3 pudinga. Ostatak mlijeka uzavrite, maknite s vatre pa u njega polako uz miješanje dodajte smjesu sa žumanjcima.

Dovršite pripremu prema uputama na pakiranju pa puding razdijelite u dvije posude. U jednu polovicu umiješajte čokoladu, u drugu mljeveni keks, mljevene bademe i mljevene lješnjake.

Kad se obje smjese potpuno ohlade, izmiksajte maslac pa polovicu umiješajte u smjesu sa čokoladom, a ostatak u smjesu s bademima i lješnjacima.

Za podlogu otopite maslac, dodajte mu mlijeko i vanilin šećer pa na kraju umiješajte mljevene kekse te sve utisnite na dno kaliupa za torte (promjera 26 cm). Pospremite u hladnajk, a nakon što se smjesa stisnula, premažite je Nutellom.

Preko podloge od keksa i Nutelle premažite kremu s lješnjacima, a preko nje nanesite kremu s čokoladom. 

Zagrijte slatko vrhnje, dodajte mu čokoladu razlomljenu na komade, dobro promiješajte pa pustite da se malo ohladi i zatim, dok je još tekuće, prelijte po torti. Pospremite tortu u hladnjak da se ohladi i stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:50