StoryEditorOCM
Slanosočne i preukusne

Punjene tikvice iz pećnice: pripremite ljetni klasik bez ‘dežuranja‘ uz štednjak, ova verzija omiljenog jela je hit

Piše SD PIZA
27. lipnja 2023. - 13:38

Tikvice volimo pripremati na sto različitih načina, a ljeto službeno počinje onda kad pripremimo punjene tikvice. Pravo osvježenje i savršena kombinacija ovog recepta donosi ukusno jelo koje će odušiviti svako nepce.

Punjene tikvice su najbolji ljetni ručak za koji će isplati malo potruditi. Ovo klasično jelo nikad ne izlazi iz mode i idealno su glavno jelo, a možete ih poslužiti i kao slasno predjelo ili malu zakusku na zabavi. Okuse možete prilagođavati svojim željama i kombinirati razne sastojke, a jelo će svaki put ispasti odlično. 

Recept za punjene tikvice može biti prava ljetna razbibriga: ‘malo ovog - malo onog‘, ‘začiniti od oka‘, lagano pjevušiti dok se sve krčka ili peče u pećnici i za kraj imate pijat pun domaćeg i ukusnog. Mi vam donosimo još jedan takav recept. Priprema je jednostavna, a napravit ćete ručak za prste polizati! 

Tikvice punjene mljevenim mesom

Sastojci:

5 tikvica
3 češnja češnjaka
1 luk
2-3 žlice maslinovog ulja
400 g miješanog mljevenog mesa
2 žlice natopljene riže
sol, papar
peršin
mljeveni đumbir
mljeveni korijander
mljevena crvena paprika
1 jaje

Umak:

1 luk
2-3 krumpira
2 žlice maslinovog ulja
sok od rajčice
sredina tikvica
sol, papar
sjeckana majčina dušica

Priprema:

Izrežite tikvice na dva jednaka dijela i izdubite sredinu. Na ulju popržite češnjak i luk. Kad sve poprimi zlatnu boju, maknite s tave i dodajte mljeveno meso, začine, jaje i rižu te sve dobro pomiješajte. Kad je smjesa gotova napunite tikvice.

Ostatak tikvica, odnosno sredinu koju ste prethodno izdubili, isjeckajte i dinstajte zajedno s lukom kako bi pripremili umak. Sklonite s vatre i po želji dodajte sok od rajčice, narezani krumpir i začine.

Poredajte tikvice u posudu i oko njih pospite umak. Dolijte još oko pola litre vode da umak prelije tikvice. Sve pokrijte folijom i pecite na 250 stupnjeva - otprilike sat i pol vremena. Deset minuta pred kraj skinite foliju kako bi se sve još malo zapeklo, a kad je gotovo poslužite toplo i uživajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:31