StoryEditorOCM
Slanotalijanska pogača

Pronašli smo recept za pogaču s mediteranskim začinima, razgrabit će se prije nego što se stigne ohladiti

Piše SD SPIZA
29. prosinca 2023. - 08:30

Nema boljeg osjećaja od onog kad već s vrata osjetite miris svježe pečenog kruha. Toplom domaćem kruhu niti jedna pekara nije ni do koljena. Topi se u ustima, okus je neopisiv - gotovo da ga je šteta namazati. 

Ako smo vas uspjeli dovesti u napast da promislite kako biste baš mogli ispeći kruh, pripremite se jer sad ćemo u potpunost pobiti svaki potencijalni razlog da odmah ne krenete mijesiti tijesto. Za vas smo pronašli recept za focacciu - tradicionalnu talijansku pogaču s mediteranskim začinima. 

Donosimo vam i savjete zbog kojih garantiramo da će je ukućani smazati prije no što se stigne ohladiti. 

Focaccia

Sastojci:

Tijesto:

500 g glatkog brašna 
jedna vrećica instant kvasca
dvije žličice soli
7 g šećera
300 ml mlake vode
50 ml maslinova ulja

Premaz: 

100 ml maslinova ulja
dva prstohvata krupne morske soli
grančica ružmarina
masline

Priprema:

U posudi izmiješajte brašno, kvasac, sol i šećer. U mlaku vodu dodajte maslinovo ulje pa tu mješavinu ulijte u posudu s brašnom i kuhačom sjedinite sastojke. Kad se svi sastojci povežu, tijesto stavite na pobrašnjenu radnu podlogu i zamijesite ga. Tijesto formirajte u kuglu, premažite maslinovim uljem i stavite ga da se diže u posudu koju ste prethodno premazali maslinovim uljem. Posudu prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom da se tijesto udvostruči.

Pleh za pečenje premažite maslinovim uljem i na njemu razvucite tijesto tako da prekrije cijeli pleh. Tijesto ćete najbolje zamijesiti ako ga razvučete prema krajevima, a potom brzim pokretima vratite natrag i preklopite. Ponovite istu radnju više puta, sve dok vam tijesto ne postane podatno pod rukama. Ako vam se bude lijepilo za prste, dodajte još malo brašna i nastavite mijesiti sve dok ne postane elastično.

Prstima ili drškom kuhače napravite ravnomjerne udubine u tijestu, zatim ga premažite maslinovim uljem i ponovno prekrijte prozirnom folijom. Ostavite tijesto da miruje sat vremena.

Tijesto pospite krupnom morskom soli, a u svaku udubinu ubodite nekoliko listića ružmarina i dodajte masline. Focacciu pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 30-ak minuta, dok korica ne porumeni.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:40