StoryEditorOCM
SlanoUŽITAK BEZ KAJANJA

Preukusna kremasta tjestenina u kojoj nećete naći ni vrhnja, ni sira: ovo je puno zdravija opcija, a ni ne deblja

Piše T. S. M.
12. veljače 2024. - 11:28

Tjestenina u kremastom umaku uvijek je dobra ideja - osim ako ste primorani izbjegavati vrhnje, krem sir, maslac i slične sastojke koji su nam inače neophodni za pripremu takvih jela. Srećom po sve na koje se odnose takve restrikcije, postoji sasvim zgodno rješenje koje je pritom i zdravije te ima daleko manje kalorija: umak od cvjetače.

Vrlo je nježne teksture, kremast i neutralnog okusa zbog čega je izvrsna podloga za dodatke poput kozica, gljiva, pancete, graška... Tko god ga je kušao - a mi jesmo pa dobro znamo o čemu govorimo - mogao bi vam reći da je sasvim pristojna zamjena umacima na bazi mlječnih proizvoda.

Ovog puta predlažemo vam recept koji spaja kremasti umak od cvjetače s jednim zgodnim, jeftinim i praktičnim sastojkom koji svi rado kombiniramo s tim povrćem. Riječ je o krušnim mrvicama - volite li kaul uvaljan u prezlu malo zažućenu na maslacu ili maslinovom ulju, ovo će vam jelo baš lijepo sjesti.

U ovom receptu u umak od cvjetače dodaje se i ksantan guma, kako bi bio još glađi i kako ne bi došlo do odvajanja, ali ako vam nije pri ruci možete je izostaviti.

Kantabrijska tjestenina u umaku od cvjetače

Sastojci:

320 g tjestenine
50 g krušnih mrvica
1 g ksantan gume
8 fileta kantabrijskih slanih inćuna
1 cvjetača srednje veličine
1 luk
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje 
sol

Priprema:

Pristavite posoljenu vodu za tjesteninu pa nakon što uzavre ubacite tjesteninu i skuhajte je dok nije al dente.

Cvjetaču očistite i narežite na cvjetiće.

Luk tanko nasjeckajte, stavite u tavu s malo ulja, pirjajte ga dok ne omekša pa dodajte inćune i promiješajte. Dodajte cvjetaču, par žlica vode od kuhanja tjestenine, prstohvat soli, zatvorite poklopcem i kuhajte 10-15 minuta.

Nakon što je cvjetača skuhana, prebacite je zajedno s lukom u blender i dodajte gram ksantanske gume pa sve izblendajte dok ne postane glatko. Prebacite u tavu i dodajte ocijeđenu tjesteninu pa kuhajte još minutu-dvije da se sve prožme, a umak postane gust.

U drugu tavu ulijte malo ulja, dodajte krušne mrvice i tostirajte.

Podijelite tjesteninu na tanjure, pospite je krušnim mrvicama i po želji pospite sjeckanim začinskim biljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:27