StoryEditorOCM
Receptika‘ cukar

Počela je sezona povrća koje Dalmacija obožava: dok je mlado najbolje ga je pripremiti na ovaj način, gotovo je za čas

Piše T. S. M.
3. travnja 2024. - 12:37

Počeo je prvi mladi bob i jako mu se veselimo jer ne samo da je sladak ka‘ cukar nego je pun vitamina i minerala kojih nam svima nedostaje u proljeće. Tako mlad bob šteta je kuhati na uobičajene načine, a još ga je teško naći u većim količinama pa vam nudimo jedan zgodan recept za koji vam ga neće trebati puno, a uživat ćete u svakom zalogaju.

Riječ je o manistri s bobom i pancetom, jednostavnom jelu koje se priprema brzo i lako.

Ako vam bob izaziva određene probavne tegobe, da ih sad ne spominjemo, u jelo prije posluživanja možete ubaciti malo svježe metvice, što će mu ujedno osvježiti i podići okus, a ako nemate svježu, tada u nešto ranijoj fazi pripreme ubacite sušenu.

Bob i manistra

Sastojci:

350 g očišćenog boba
250 g tjestenine
50 g parmezana
35 g pancete
35 ml prošeka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica sjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
sol, papar

Priprema:

Skuhajte tjesteninu, ocijedite je, a vodu sačuvajte. U vodu ubacite bob pa ga kratko skuhajte da malo omekša. Prebacite ga u ledenu vodu da zadrži lijepu boju, a vodu od kuhanja sačuvajte.

Prepržite pancetu pa je izvadite iz tave. Dio masnoće odlijte pa dodajte ulje i na tome kratko zažutite nasjeckani češnjak, a kad zamiriše dodajte mu skuhani bob i prošek.

Promiješajte, kad ishlapi alkohol dodajte malo vode u kojoj se kuhao bob pa kuhajte par minuta. Dodajte sjeckani peršin, tjesteninu i parmezan, promiješajte, prebacite na tanjure i ukrasite prženom pancetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:00