StoryEditorOCM
Slanodelikatesa

Pikantni džem od luka idealan je prilog blagdanskim specijalitetima, a može biti i originalan poklon: dobili smo recept!

Piše T.S.M.
20. prosinca 2023. - 08:05

Postoji li uopće nešto što bi se moglo dodati omiljenim blagdanskim specijalitetima poput pršuta, sira i dobrog domaćeg kruha da ih učini još boljima za jelo? Odgovor je potvrdan: domaći džem od luka!

Oplemenit će sve plate sa suhomesnatim i sirnim delicijama, sjajno će se slagati uz topla slana peciva i kifliće, idealan je kao prilog pečenom mesu, a ako ga dodate u quiche i slične slane pite, okus ćete im podići na sasvim novu razinu. Također, ako nemate ideje što pokloniti gurmanu u vašem životu, evo vam originalnog rješenja...

Recept za ovaj fini pikantni džem dobili smo od Anje Maršić koju možete pratiti na Instagramu Hungry Anja., a Anjanam poručuje da je izvrstan na brusketama, zalogajima od lisnatog tijesta s kozjim sirom, u quicheu, na pizzi, uz biftek, u sendvičima...Dosta nabrajanja, prelazimo na recept, a u nastavku ćete pronaći i video.

Džem od luka

Sastojci:

500-600 g luka (4-5 većih glavica)
30-40 g šećera
30-40 g smeđeg šećera
45 ml maslinovog ulja
40 ml kvalitetnog balzamičnog octa
1/2 žličice soli
prstohvat crnog papra
majčina dušica, ružmarin, lovorov list

Priprema:

Pirjajte luk na maslinovom ulju sa soli i začinskim biljem po izboru 15-20 minuta na laganoj do srednjoj vatri dok luk ne omekša i dobije zlatnu boju.

Preko luka pospite šećer i ostavite da se polako otopi i karamelizira. To će trajati 3-5 minuta, budite oprezni da ne zagori. Promiješajte pa deglazirajte balzamičnim octom i ostavite da lagano krčka još 5 min.

Luk bi se za to vrijeme trebao reducirati i postati lijepo karameliziran i ljepljiv. Maknite s vatre, izvadite začinsko bilje i prebacite u čistu staklenku.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što ga prebacite u hladnjak, gdje ga možete čuvati oko 2 tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:14