StoryEditorOCM
Receptisočna i slasna

Pečena koljenica zbog koje ćete lizati prste: najbolja je kad se ovako pripremi, izvana je hrskava, iznutra jako mekana

Piše T.S.M.
3. prosinca 2023. - 10:25

Nedjelja je kao stvorena za pripremu hrane u većim količinama, kako bi nam ponešto preostalo za poslovično stresni početak tjedna. A jedna od najboljih stvari koje se zimi mogu pripremiti u tom kontekstu je pečena koljenica. Preko tjedna teško da ćete naći vremena za polagano je peći sve dok ne postane neodoljivo iznutra i savršeno hrskava izvana - a zapravo nema nikakvog smisla pripremati je na iti jedan drugi način.

Pečena koljenica najbolje će vam uspjeti ako je najprije prokuhate. Zvuči paradoksalno, ali nije. Kuhanje će joj pomoći da lijepo omekša i zadrži sočnost pa nema šanse da vam ispadne žilava, tvrda ili suha. Nakon što ste ju dobro skuhali, prebacit ćete ju u pećnicu i polagano peći, najbolje u posudi od gusa ili u nekoj drugoj koja se da lijepo poklopiti. Treća faza je pečenje na visokoj temperaturi, koje jamči lijepu zapečenun koricu.

Nemojte da vas obeshrabri što se priprema odvija u tri etape, jer rezultat je vrijedan svake minute truda: meso će biti tako sočno da će se odvajati od kosti, a dok je budete jeli, morat ćete lizati prste - toliko će vam se lijepiti.

Pečena koljenica 

Sastojci:

1,5 kg svinjske koljenice (1 velika ili 2-3 manje)
6 režnjeva češnjaka
1 luk
2 žlice svinjske masti
lovor
papar u zrnu
sol

Priprema:

Stavite koljenicu u lonac s vodom te dodajte lovor i papar u zrnu. Nakon što uzavre kuhajte oko pola sata do 45 minuta pa maknite s vatre i ocijedite vodu, ali sačuvajte oko 150 mililitara. Kad se koljenica malo ohladila, zarežite joj kožicu oštrim nožem više puta uzduž i poprijeko, kako biste dobili uzorak romba.

Natrljajte koljenicu mješavinom soli i papra pa je zajedno s masnoćom i sačuvanom vodom od kuhanja stavite u dublju popsudu za pečenje. Dodajte luk prerezan napola te režnjeve češnjaka u komadu, neoguljene. Poklopite i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva.

Pecite oko 90 minuta, odnosno dok meso potpuno ne omekša. Potom pojačajte vatru na 210 i otklopite pa pecite 20-ak minuta uz povremeno okretanje kako bi se kožica na svim mjestima zahrskavila. 

Uzmite dio masti i soka od pečenja pa na tome prodinstajte kiseli kupus, napravite prire krompir i poslužite jedno i drugo kao prilog. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2024 15:19