StoryEditorOCM
SlanoVRIJEDI ISPROBATI

Kupite kaul, imamo odličan recept: ‘odresci‘ od cvjetače s pikantnim umakom toliko su dobri da konkuriraju šnicelima!

Piše T. S. M.
29. veljače 2024. - 11:22

Odmorite danas malo od mesa i pripremite nešto novo s povrćem. Naš prijedlog su - šniceli od kaula. Odnosno, odresci od cvjetače, kako god vam je draže. U ovom jelu cvjetača se nareže na deblje fete, dobro začini i ispeče, a oni koji su ga kušali kažu da su ovakvi šnicelići dobra konkurencija mesnima. Hmmm...?

Vrijedilo bi provjeriti i to baš s ovim receptom zato što spaja odreske od kaula s finim umakom od kapara i pistacija, a sve se skupa poslužuje uz umak na bazi jogurta i pečenog češnjaka. Stvarno ne zvuči loše...

Naravno, pistacije možete zamijeniti orasima ili bademima, a količinu čilija prilagoditi svom ukusu.

Odresci od cvjetače s umakom od kapara

Sastojci:

800 g cvjetače (1 velika glavica)
35 g pistacija
180 ml grčkog jogurta
1 režanj češnjaka
1/2 vezice peršina
4 žlice maslinovog ulja
3 žlice sjeckanog svježeg kopra
2 žlice kapara u salamuri
2 žlice soka od limuna
1 žličica limunove korice
prstohvat čilija
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija.

Cvjetaču narežite na ploške, prelijte s dvije žlice ulja, posolite i popaprite pa pecite 15-ak minuta, okrenite ih i pecite još 10-15 minuta.

U međuvremenu dobro osušite kapare tako da ih zamotate u papirnate ručnike i pritisnete da upiju vlagu kako ne bi prskali za vrijeme prženja, a zatim ih bacite na zagrijano preostalo ulje i pržite dok kapari ne počnu pucketati, oko tri minute. Kapare i ulje prebacite u zdjelu i ostavite da se ohlade 5 do 10 minuta pa im dodajte nasjeckani peršin i kopar, nasjeckane pistacije, naribanu limunovu koricu i sok, čili, sol i papar te po želji još dvije žlice ulja. Pomiješajte i kušajte treba li još začina.

U posebnoj zdjeli pomiješajte jogurt i ribani češnjak pa ih rasporedite na tanjur za posluživanje, preko toga stavite odreske od cvjetače te sve prelijte umakom od kapara.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 20:48