StoryEditorOCM
Slanostarinska caka

Jeste li znali za ovo jelo s mahunama? Prije su svi ovako pripremali fažolete, danas se tako kuhaju samo na kontinentu

Piše Spiza SD
2. kolovoza 2023. - 10:46

Dok Dalmacija uživa u mahunama lešo i na salatu, na kontinentu su svi ludi za jednim starim receptom kojem se pripisuje austrougarsko porijeklo. Nije osobito složen i zahtijeva tek nešto malo više vremena od gore spomenutih jela, a jednako tako ne iziskuje ni puno troška. Najveća mu je muka zapamtiti naziv.

Abšmalcane mahune. Ponekad i apšmalcane mahune. U svakom slučaju, naziv dolazi od njemačkog schmaltz - masnoća. Nekoć se ovo jelo pripremalo posvuda, danas ga na obali malo tko pamti, no vrijedi ga se podsjetiti. Sve što vam za njegovu pripremu treba, osim fažoleta i masnoće, su kuhinjske mrvice, a neki mu vole dodati i malo pancete i/ili češnjaka. Ključno je da mahune ne prekuhate, jer će se raspasti kad ih budete kombinirali s mrvicama.

Apšmalcane mahune

Sastojci:

500 g mahuna
100 g maslaca
100 g krušnih mrvica
2 češnja češnjaka
sol, papar 

Priprema:

Skuhajte mahune al dente.

Otopite maslac na tavi, dodajte mu krušne mrvice. Pržite ih nekoliko minuta na laganoj temperaturi dok ne dobiju lijepu boju.

Dodajte mahune i sitno nasjeckani češnjak pa sve dobro promiješajte. Zagrijte kratko dok češnjak ne zamiriše pa ugasite i poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:10