Jedno od najpoznatijih jela u kojem su tikvice glavni sastojak su definitivno popečci. Volimo ih pripremati tijekom ljeta jer su veoma brzo gotovi, priprema je jednostavna, a finalni rezultat su ukusne male polpete s raznolikim zdravim sastojcima. Također, odličan su snack kojeg možete ponijeti sa sobom na posao i jesti hladnog.
Kvinoja je poznata po tome što je iznimno zdrava, stoga će u kombinaciji s tikvicama u ovom receptu popečci postati pravi zasitni obrok, zdrav i fin. Ovo je odlična ideja za lagan ljetni ručak u kojem će uživati svi ukućani. Za dodatno osvježenje možete ih poslužiti uz hladni grčki jogurt ili salate po želji.
Popečci s tikvicama i kvinojom
Sastojci:
220 g tikvica
1 velika mrkva
200 g kuhane kvinoje
3 jaja
1 mladi luk
1/2 žličice kurkume
½ šalice krušnih mrvica
sol, papar
ulje za prženje
Priprema:
Tikvice i mrkvu naribajte, posolite i ostavite sa strane da puste vodu. Naknadno iscijedite rukama kako bi uklonili višak vode.
Nasjeckajte luk i istucite jaja. Pomiješajte naribanu tikvicu, mrkvu, luk, kvinoju, jaje začine i krušne mrvice. Cijelu smjesu pustite 10 minuta da odstoji.
Žlicom oblikujte popečke i stavite ih na tanjur ili lim obložen papirom za pečenje.
Zagrijte ulje na tavi i popecite popečke sa svake strane oko 4 minute. Gotovi su onda kad dobiju zlatno smeđu boju. Popečke izvadite na upijajuću kuhinjski papir.