StoryEditorOCM
Receptihrskavo i slasno

Fritule od ribe lako se i brzo pripremaju, a super su način za nadmudriti izbirljivce. Neće vam trebati skupi bakalar...

Piše Spiza SD
13. listopada 2023. - 10:30

Ponekad je pravi izazov nagovoriti djecu da pojedu nešto što im nije po volji, a za neku djecu riba na tanjuru je sasvim opravdan razlog za gunđanje, durenje i odbijanje poslušnosti na zahtjev: "Ajde molin te počisti sve šta ti je na pjatu i ne gnjavi". Mnogi će vam roditelji reći da je nadmudrivanje često puno bolja strategija od natezanja pa vam tako i mi savjerujemo da izbirljivce jednostavno preveslate. Pretvorite ribu u nešto što na prvi pogled nema veze s ribom. Recimo u krskave fritulice koje možete poslužiti s nekim umakom koji će malim gnajvatorima biti po guštu.

Fritule od bakalara poznata su stvar, Portugalci su ih dobro popularizirali, ali bakalar kod nas nije tako dostupan i povoljan kao u Portugalu, no baš smo pronašli jedan, čini se, dobar recept za fritule od mola pa vam ga predlažemo. Naravno, ugledate li zamrznuti na akciji, toplo vam savjetujemo da odaberete njega jer ipak je nešto bogatiji okusom. Bojite li se da će vam fritule od ribe koju spominjemo u receptu biti malo "gluve", ubacite još malo začina po izboru.

Fritule od oslića

Sastojci:

300 g oslića
100 brašna
150 ml vode u kojoj se kuhao oslić
2 jaja
2 režnja češnjak (opcionalno)
1 prašak za pecivo
1 žlica sjeckanog peršina
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema

Oslić skuhajte u manjoj količini vode uz dodatak malo maslinova ulja i soli pa ga ostavite da se malo ohladi.

Razmutite jaja, dodajte im usitnjeno meso oslića, peršin, nasjeckani češnjak, brašno i prašak za pecivo te oko 150 ml vode u kojoj se oslić kuhao. Poželjno je smjesu ostaviti da odstoji u hladnjaku par sati jer se tako razvija okus, no ako ste u žurbi pustite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata.

Pržite fritule na zagrijanom ulju i vadite ih na upijajući papir. Poslužite s tartar umakom ili nekim sličnim dodatkom, a po želji ih možete poškropiti limunovim sokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:40