StoryEditorOCM
PreporukeKao kod kuće

Trattoria Tinel: Oaza tradicionalne dalmatinske kužine u Splitu

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
25. ožujka 2024. - 14:47

U srcu Splita, pod okriljem Marjana, nalazi se jedno od najčarobnijih mjesta za sve ljubitelje prave dalmatinske kužine - restoran „Tinel”. Ova gastronomska oaza nije samo restoran, već mjesto koje slavi tradiciju i duh starog Splita te nosi dušu svoje marljive vlasnice Ivone Cokarić.

Ivona je svoj život posvetila ugostiteljstvu, a ljubav prema kuhanju, kaže nam, prenijele su joj majka i svekrva. Ta strast za kuhanjem, zajedno s bogatim iskustvom i željom za stvaranjem vlastitog ugostiteljskog kutka, dovela ju je do otvaranja svoje gastronomske "štacije".

image
Vojko Basic/Cropix

Restoran koji ima dušu

Kako i sam naziv restorana govori, „Tinel” je mjesto u kojemu se gosti mogu osjećati kao doma i dio obitelji, biti opušteni, spremni fino papati i družiti se s ekipom - baš kao u bakinu ili materinu tinelu.

Kada zakoračite u "Tinel", odmah ćete osjetiti toplinu i gostoljubivost kojom zrači ovaj prostor. Ambijent je uronjen u stari splitski duh, s kamenim zidovima, drvenim stolovima i tradicionalnim dekoracijama koje podsjećaju na bogatu prošlost ovoga grada, a za potpuniji dojam gosti uživaju i u autentičnim snimkama starog Splita.

- "Tinel" je ime koje je za ovaj restoran osmislio moj suprug. Od prvog dana želja mi je bila da postignemo da gost dođe sam, sjedne, popije kavu ili čaj, prolista novine, fino pojede i da se osjeća ugodno i dobrodošlo. Uvijek mi je bila želja "spojiti nespojivo" i velik izazov kako sve to oplemeniti, skuhati i pripremiti na najbolji način. Ta vizija postala je stvarnost i srećom smo tu gdje jesmo, sa stalnim gostima koji se iznova vraćaju u naš "dnevni boravak" i koji su prepoznali posebnost ovog mjesta - ponosno nam govori vlasnica.

Na malenoj pjaci uvijek vladaju šušur i prava domaća atmosfera, bilo da je ljeto ili zima, a miris fine domaće spize putuje čak i do Matejuške. Gosti u "Tinelu" ne samo da uživaju u tradicionalnim jelima, nego uživaju i u starim prizorima grada koji ih okružuju, omogućavajući im da dožive lokalni stil života i stvore nezaboravno iskustvo.

image
Vojko Basic/Cropix

Tradicija na pjatu

No, prava čarolija počinje tek kada se otvori meni. Restoran "Tinel" izdvaja se u moru splitske gastronomske scene, njegujući tradiciju i autentična dalmatinska jela pripremljena isključivo sa svježim sezonskim namirnicama.

Osim širokog izbora jela a la carte, ovdje možete uživati u pravim delicijama koje su obilježile kuhinju ovog podneblja tijekom stoljeća, poput leće, slanutka, orza, te sezonskih specijaliteta poput sipe s bobom. Osim toga, gosti imaju priliku uživati u domaćim njokima, rožadi, paradižotu, gregadi te slavnoj torti od mrkve, koja je postala zaštitni znak ovog restorana.

- Gosti nam dolaze čak iz Zagreba samo kako bi kušali našu tortu od mrkve, a često je nose i sa sobom kako bi podijelili okuse Dalmacije s prijateljima kod kuće - kroz smijeh će Ivona.

U ljetnim mjesecima, "Tinelov" jelovnik obiluje sezonskim jelima poput juhe od mrkve i juhe od boba, a dnevna ponuda uvijek se prilagođava svježim namirnicama koje su dostupne. No, ono što "Tinel" čini posebnim nije samo kvaliteta hrane, već i njihova posvećenost zadovoljstvu gostiju.

- Uvijek se traži pjat više, a zadovoljan gost nam je najveća nagrada!

Svaki zalogaj u "Tinelu" istinski je gastronomski užitak, a tim restorana uvijek se trudi kako bi gosti maksimalno uživali u čarima dalmatinske kužine. Upravo zbog toga "Tinel" nudi pristupačne cijene i često organizira promotivne menije s tri slijeda kako bi gosti imali priliku uživati u raznolikosti njihovih specijaliteta.

Da je njezin trud prepoznat svjedoči i činjenica da je gosti često zamijene za "običnog" radnika. Najviše voli dočekati i pozdraviti goste, što joj je najdraži dio posla. Voli osjetiti šušur i živost u restoranu.

Od otvaranja prije 12 godina, "Tinel" je postao omiljeno odredište kako Splićana, tako i mlađe populacije koja voli istraživati autentične okuse Dalmacije, a najviše guštaju, kaže nam Ivona, u sipi s bobom i njihovoj pašticadi. Sveukupno, restoran ima 120 sjedećih mjesta, ali ono što ga čini posebnim nije samo broj stolova, nego i duša koja ovdje živi i koju svaki gost osjeti čim zakorači u prostor.

image
Vojko Basic/Cropix

‘Uskrsni obid‘

"Tinel" se i ove godine pripremio za specifičan i bogat uskrsni ručak. U ponudi vas čekaju kuhana jaja i šunka, sirnica, teleće pečenje i još mnogo toga, a na izbor imate i poseban uskrsni meni.

Ako pak slavite doma i nemate ideje što pripremiti za "uskrsni obid", vrijedna ekipa "Tinela" ima odličnu ideju kako iskoristiti vrijeme šparoga i pripremiti ukusnu deliciju za cijelu familiju.

Rižoto od šparoga i grdobine

*Recept za 4 osobe

Sastojci:

1 kg grdobine
1 vezica šparoga (može i više) po guštu
3 češnja češnjaka
svežanj peršina
1 crveni luk
200 ml temeljca
240 g riže
200 ml suhog bijelog vina
100 ml maslinova ulja

Priprema:

Očistite grdobinu: operite je hladnom vodom, odstranite kost i ogulite kožu. Glavu grdobine, zajedno s peteljkama šparoga, koristite za temeljac kojim ćete podlijevati rižoto.

U posudu ulijte maslinovo ulje pa dodajte narezan luk, usitnjeni peršin i češnjak i temeljac. Dinstajte na laganoj vatri dok luk skroz ne omekša.

Dodajte grdobinu narezanu na manje komade. Lagano je pržite dok ne omekša, otprilike desetak minuta. Zatim dodajte šparoge i podlijte temeljcem pa pustite da zakuha.

U rižoto dodajte vino i rižu pa kuhajte dok riža nije kuhana. Pripazite da se ne raskuha. Kada je rižot gotov, servirajte i po želji pospite ribanim parmezanom.

Savjet

Šparoge kratko prokuhajte, a peteljke i glavu grdobine iskoristite za temeljac.

image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 14:09