stdClass Object ( [id] => 144520 [title] => Tea Mamut: Desertom sam nahranila Natalie Portman [alias] => tea-mamut-desertom-sam-nahranila-natalie-portman [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Mlada Splićanka Tea Mamut (23), osim što je lijepa i zgodna, može se pohvaliti činjenicom da je jedina Hrvatica s diplomom CIA-e, ali ne slavne obavještajne agencije, nego Culinary Institute of America, jednog od najprestižnijih kulinarskih instituta na svijetu, koledža koji se nalazi u newyorškom Hyde Parku, iz kojeg svake godine izlaze budući chefovi svjetskog glasa. Tea je tamo stekla nekoliko diploma, nakon prve dvije godine onu iz umjetnosti pekarstva i slastičarstva, a nakon druge dvije i diplomu iz menadžmenta pekarstva i slastičarstva. A u Velikoj jabuci našla se prije nešto više od četiri godine, sasvim slučajno.
– Prije toga nikad nisam razmišljala o tome da odem u Ameriku. Ali sam sa šesnaest godina počela pokazivati zanimanje za kuhinju i to je preraslo u “opsesiju”, pa sam cijele dane provodila listajući kuharice i gledajući emisije “Golog kuhara” Jamieja Olivera. Dok sam još bila u srednjoj školi, na TV-u sam vidjela dokumentarac o svojoj budućoj školi Culinary Institute of America i nisam mogla vjerovati da postoji takvo mjesto – kulinarski Harvard.

Nisam mislila da je moguće postati dio te priče, a onda je moj otac rekao: “Tea, a zašto ne bi u CIA-u?!” I tako je sve počelo. Tri mjeseca intenzivnih priprema za upis, milijun papira, zdravstvenih testova koje Amerikanci zahtijevaju, test znanja engleskog jezika... U međuvremenu sam završila traženu praksu sa svojim mentorom Zlatkom Marinovićem iz restorana “Noštromo” u Splitu. On me uputio u sve i bio uvijek uz mene. Uvidjela sam da je slastičarstvo ipak moj poziv, a kuhinja mi je bila “pregreza” – kroz smijeh se prisjetila Tea, koja se, kao i svi koji tamo jednom odu, na prvi pogled zaljubila u New York.

Kuhala za Federera i Damona

– To je zaista postao moj drugi dom. Dosta me toga veže uz taj grad i nije mi bilo nimalo lako napustiti ga. Fali mi puno toga: fantastična hrana, mjesta za izlaske – pogotovo u rane jutarnje sate nakon posla – karaoke u Korea Townu, i naravno jako bliski kolege i prijatelji koje sam stekla, te pogotovo moj chef Dominique Ansel, koji mi je bio poput drugog oca.

Oni mi nedostaju najviše od svega. To je negativna strana mog života, stalno migriram i moram napuštati divne ljude. Sva sreća da u NY nisam imala previše slobodnog vremena jer bih potrošila sav novac! Toliko ima fantastičnih stvari za vidjeti, kupiti, doživjeti... a ja bih uvijek sve! Tako da mi se slobodan dan obično svodio na pranje rublja, objedovanje na nekom novom mjestu i eventualno na neki mali šoping, a najvažnije mi je bilo odmoriti se. Nisam ni željela ići spavati da mi taj dan što dulje traje – iskrena je Tea.

Rođendanski kolač
U Americi je imala prilike učiti od majstora svog zanata, a neke posebno izdvaja kao osobe koje su joj bile od velike pomoći. Jedan od njih je chef Dieter Schorner, podrijetlom Nijemac, čovjek u sedamdesetim godinama života, koji je u Ameriku u mladim danima donio creme brulee. Zatim opet spominje Dominiquea Ansela, koji je bio njezin chef u restoranu “Daniel Bouluda” s tri Michelinove zvjezdice.

On ju je hrabrio, poticao, ali i mjerio joj brzinu rada štopericom, što je znalo biti vrlo stresno, no zahvaljujući njemu došla je do današnje profesionalne razine. Rado se sjeća otkvačenog chefa Johnnyja Iuzzinija iz restorana “Jean Georges”, također s tri Michelinove zvjezdice, koji joj je mnogo pomogao u donošenju nekih važnih odluka i trenutno je u žiriju televizijskog showa Top Chef Just Desserts, jedne od najgledanijih američkih emisija.

– A ja sam za njih bila “Croatian sensation” – kroz smijeh govori Tea, čije su deserte u “Danielu” imali prilike kušati Michael Douglas, Kate Hudson, Matt Damon, Roger Federer, a Natalie Portman je osobno slagala desert. Eterična mlada oskarovka, glavna junakinja “Crnog labuda”, osobito je se, kaže, dojmila zbog simpatičnosti i neposrednosti.

Škole Teina kalibra kod nas nema, zbog čega se njezina titula ni ne može prevesti na hrvatski, jer bi onda bila samo slastičar, međutim ona je puno više od toga, ona je umjetnica za deserte. A usto ima samo 55 kilograma na 170 centimetara visine, pa bi slobodno mogla i u manekenske vode.

– Mnogo me ljudi, istina, ne doživljava kao slastičara, mislim da je to zato što nisam bucmasta, ali to zaista nije pravilo za dobrog chefa (smijeh). Mnogi i ne mogu shvatiti koliko je to zahtjevan posao jer se nekad radi više od 12 sati na dan, i to na nogama, a da ne govorim o radu u restoranu s tri Michelinove zvjezdice, a ja sam radila u dva takva, u kojima se zahtijeva apsolutna perfekcija i red kakvog nema nigdje. Kao u vojsci – objašnjava Mamut, koja vitkost može zahvaliti, osim genima, i činjenici da je punih 12 godina plesala balet.
I tvrdi da sve balerine vole i kolače:

– To je stvarno istina, iako ljudi misle da balet i slastice ne idu zajedno. No, na kraju sam se ipak odlučila za kolače jer obožavam hranu, ali balet će ostati moja prva ljubav. Još uvijek plešem kada sam u Splitu i moja vrhunska profesorica baleta, moja druga mama, Tanja Cvitanović, koja me poznaje još od šeste godine, kaže da kao da nikad nisam i napustila balet.
Tea kaže da je kao dijete obožavala palačinke, a s osam godina je zahvaljujući jednoj njemačkoj dječjoj kuharici, koju je dobila na dar od roditelja, napravila prvi banana smoothie u životu.

Momke ne osvaja kolačima

– Sjećam se da nisam imala pravi mikser pa sam gnječila vilicom da bude nekako kremasto kao na slici, ali nije mi uspjelo, ha-ha-ha... Od hrane sam prvo napravila složenac s tostom i gauda sirom koji se prelije jajima i začinima i zapeče. To je vrhunsko jelo koje i danas obožavam. Odrasla sam na odličnoj hrani, uvijek kuhanoj kod kuće od svježih namirnica. Danas se kuhinja mojih roditelja i moja malo promijenila, jer zahvaljujući njihovoj zainteresiranosti i mom znanju o tome kako se s hranom postupa, radimo bolje izbore.

Za mene je svježa lokalna sezonska hrana broj jedan. Jedem puno svježih domaćih sireva, pečemo svoj kruh od ekološkog brašna jer se kod nas još uvijek ne može baš naći kvalitetan kruh. Iako sam slastičar, u svakodnevnom životu ne konzumiram često bijeli šećer, koristim razne namaze, poput tahinija, namaza od kikirikija, kajmaka, mamine marmelade.

Također, izbjegavam prženu i tešku hranu. Zastranim tek ponekad. Koristim spirulinu i zelenu magmu da balansiram to što stalno nešto slatko jedem na poslu i to me drži u ravnoteži. Volim puno kuhinja, ali moram priznati da mi je jedna od zanimljivijih azijska, ali ona autentična, a ne kineska hrana “za vani”. A svaku moju novu kulinarsku kreaciju uvijek prvi kušaju majka i otac – pohvalila nam se.

Mamuti su složna splitska obitelj rodom iz Blizne pokraj Trogira, međutim cijela šira familija živi u rajskom okruženju Lumbarde na Korčuli, Teinu omiljenom mjestu. U njihovu splitskom stanu kuhinja je vrlo važna prostorija. Prekrasna je, kaže Tea, ali bi voljela da je malo veća. Kao slastičar ne može bez “timera”, termometra i špatulice.

– Još uvijek nemam vremena smišljati svoje recepte, ali kada sam kod kuće i kad imam vremena, eksperimentiram. To mora doći samo od sebe. Kad vidim koje namirnice imam, i što mi je trenutno zanimljivo, nastane desert! Mislim da je problem što danas dosta ljudi pokušava sve i svašta pretvoriti u desert. OK, neke stvari su zanimljive, ali još uvijek nisam prihvatila sladoled od slanine! Za mene ne može baš sve ići u kolač.

Osobno obožavam sol u desertima, ona je tako ključna. Toliko ima interesantnih sastojaka koji se mogu dodati u najobičniji biskvit da promijene cijeli kolač! Može se dodati sezam, čili, soljeni kikiriki, a recimo sladoled od nekog čaja, poput onog od afričkog crvenog grmića rooibos, je izvrstan – govori Tea, koja je zanat pekla, osim u Americi, u svjetski poznatoj bečkoj slastičarnici “Demel”, koja je nezaobilazna turistička atrakcija austrijske prijestolnice.
Čokoladni mousse
– To je ipak bilo moje prvo pravo iskustvo izvan škole, nešto prekrasno. To mjesto je poput bajke. Ipak je to 300 godina stara slastičarnica ili, kako je oni zovu, “Kaffeehaus”. Biti dio nečeg tako povijesnog i znamenitog za Beč mi je na ponos, a da ne spominjem da sam radila tjedan dana i na njihovu izložbenom prozoru tog Božića. Taj moj rad je sada čuvan među njihovim ostalim unikatnim djelima u “Demel muzeju”. Neke sam tajne od tamo ponijela sa sobom, ali toliko novog isprobavam svaki dan da im se nisam stigla vratiti. Ali su dobro spremljeni u mojoj “arhivi” – uz smijeh će Tea.

Morali smo se dotaknuti i ljubavi, a Tea kaže kako nikada nije razmišljala o tome da momke osvaja kolačima. No, jednom je za jednog dečka napravila rekonstruiranu sacher tortu i misli da mu se svidjela. Kaže da je do sada najčešće “padala” na kuhare, budući da većinu vremena provode na istom mjestu. Voli slobodoumne, ambiciozne momke koji znaju što žele i koji uživaju u hrani poput nje... ako je to uopće moguće.

Nevena Banić

Pravila za kolače!

U slastičarstvu ima puno pravila, a neka od najosnovnijih su:SFlb 1. Sve mora biti točno izvagano. 2. Kada se kuhaju određene kreme, ili baze za sladoled, a da ne spominjem rad sa šećerom, mora se koristiti termometar. 3. Treba biti strpljiv, pa zaboravite vađenje kolača iz pleha čim vruć iziđe iz peći jer će se raspasti. 4. Upute se moraju poštovati – ako sastojci moraju biti sobne temperature, postoji razlog za to. 5. Slastičarstvo je kemija, i mora se razumjeti i čitati literatura da bi ga se razumjelo.

Rođendanski kolač

Biskvit Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 280 g oraha sameljite na način da 2/3 sameljete fino, a ostatak ugrubo. Dodajte 100 g maslaca sobne temperature, 75 g šećera u prahu, pola žličice soli (vrlo važno!). Špatulom smjesu izradite u pastu i ostavite po strani. Napravite snijeg od 6 bjelanjaka i 40 grama šećera. Ručno umiješajte u pastu od oraha i ulijte u pleh u koji ste stavili papir za pečenje.

Ja sam stavila u veći pleh i poslije od toga izrezala tri kruga promjera 20 cm. Torta je mala, pa možete povećati dozu. Vrijeme pečenja ovisi o debljini biskvita, ali otprilike je to 20 minuta. Ostavite da se potpuno (potpuno!!!) ohladi.   X Mousseline krema Razrežite jedan štapić vanilije, izvadite sjemenke i sve stavite u 540 g mlijeka, zajedno sa 60 g šećera.

Zagrijte do vrenja, dobro pazite da ne zagori; 160 grama žumanjaka pomiješajte sa 60 g šećera, 60 g gustina i možete dodati malo mlijeka da se lakše izmiješa. Kada mlijeko uzavre, temperirajte žumanjke tako da ih prelijete polovinom mlijeka i promiješajte, smjesu stavite na vatru neprestano miješajući. Kuhajte nekoliko minuta nakon vrenja da ne osjetite poslije škrob pod nepcem.


Prelijte kremu u drugu zdjelu, dodajte 40 g marmelade s okusom gorke naranče i smiksajte štapnim mikserom. Prekrijete površinu folijom i ostavite u hladnjaku. Mikserom u ohlađeno pomalo dodajte maslac sobne temperature dok se ne dobije kompaktna i glatka krema. Kada izrežete biskvite, stavite tanak sloj marmelade i kremu među njih.

Čokoladni mousse

Evo i recept za najjednostavniji čokoladni mousse, jedan od mojih omiljenih. Jako je bogat, preporučam servirati u malim porcijama. Ovo je baza tako da se možete igrati s različitim začinima i aromama.   Sastojci: 144 g punomasnog mlijeka 72 g vrhnja za šlag 30 g šećera 6 žumanjaka 390 g čokolade sa 72 posto kakaa (ili u postotku po vašoj želji) 500 ml vrhnja za šlag Izrežite čokoladu na što sitnije komadiće.

Umutite 500 ml vrhnja (pazite da se ne premiksa!) i ostavite u frižideru. Zagrijte ostalo vrhnje (onih 72 g) i mlijeko do vrenja. Izmiješajte u međuvremenu žumanjke i šećer i temperirajte ih s polovicom mlijeka, te sve zajedno vratite na vatru. Na laganoj vatri miješajte dok se ne počne zgušnjavati ili do 83 stupnja. Ne smije doći do vrenja jer ćete dobiti kajganu! Procijedite, te izmiksajte štapnim mikserom.

Prelijte umak po čokoladi, prekrijte folijom i ostavite nekoliko minuta, zatim špatulom izmiješajte dok ne dobijete sjajnu homogenu masu. Ako se slučajno razdvoji, štapni mikser uvijek rješava stvar. Kada se lagano ohladi (idealno je na 38 stupnjeva), dodajte polako tučeno vrhnje i uspite u posudice raznih oblika! Ostavite u frižideru sat vremena i SEnD voila! 

Jamie, Gil’s, šoping

Svog idola Jamieja Olivera, nažalost, nisam uspjela upoznati, ali jela sam u njegovu restoranu i bilo je super. Imam vremena, upoznat ćemo se mi već! Dubrovački restoran Gil’s ovo ljeto je moje prvo pravo radno iskustvo u Hrvatskoj. Obožavam putovanja! Stalno putujem i, naravno, slaba sam na šoping, a pogotovo na cipele. Želja mi je imati nešto od Marca Jacobsa, po mogućnosti torbu!

Zaljubljena u fotografiju

Osim baleta, obožavam fotografiju i to prikazujem na svom blogu liveloveandeatdesserts.blogspot.com. To mi je velika strast.  

Savjeti za sretne domaćice!

1. Biskvit obično potone u sredini ako se peć previše otvara tijekom pečenja ili ako ima previše praška za pecivo ili sode, i ako se stavljaju jaja na komade, bez mjerenja, pa ako su veća, kolač može ostati “prelikvidan”, što uzrokuje padanje.
2. Ako koristite tajmer, kolač nikada neće zagorjeti.
3. Tajna sočnog i mekanog biskvita jesu namirnice sobne temperature i dugo miksanje jaja. Kada se smjesa ulije u kalup, ne smije se previše miješati i poravnavati, nego brzo u peć i bez otvaranja!
4. Želatina je tu uvijek da spasi stvar kad je krema previše tekuća.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => talentirana i ambiciozna slastičarka s diplomom američkE CIA-e [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-10-01 16:40:08 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-10-01 16:52:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-10-02 16:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15349 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/10/02/LInija X/SLASTICARKE_SPLIT3-140709.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38792400 Threads: 10 Questions: 7125360346 Slow queries: 3310516 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609054507 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/tea-mamut-desertom-sam-nahranila-natalie-portman-144520 [printLink] => /sd-plus/stil/tea-mamut-desertom-sam-nahranila-natalie-portman-144520?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 131897 [name] => TeaMamut [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => teamamut [link] => /tag/teamamut ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => talentirana i ambiciozna slastičarka s diplomom američkE CIA-e [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tea Mamut: Desertom sam nahranila Natalie Portman [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-11-11-59-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/02/LInija X/SLASTICARKE_SPLIT3-140709.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/02/LInija X/SLASTICARKE_SPLIT3-140709.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Mlada Splićanka Tea Mamut (23), osim što je lijepa i zgodna, može se pohvaliti činjenicom da je jedina Hrvatica s diplomom CIA-e, ali ne slavne obavještajne agencije, nego Culinary Institute of America, jednog od najprestižnijih kulinarskih instituta na svijetu, koledža koji se nalazi u newyorškom Hyde Parku, iz kojeg svake godine izlaze budući chefovi svjetskog glasa. Tea je tamo stekla nekoliko diploma, nakon prve dvije godine onu iz umjetnosti pekarstva i slastičarstva, a nakon druge dvije i diplomu iz menadžmenta pekarstva i slastičarstva. A u Velikoj jabuci našla se prije nešto više od četiri godine, sasvim slučajno.
– Prije toga nikad nisam razmišljala o tome da odem u Ameriku. Ali sam sa šesnaest godina počela pokazivati zanimanje za kuhinju i to je preraslo u “opsesiju”, pa sam cijele dane provodila listajući kuharice i gledajući emisije “Golog kuhara” Jamieja Olivera. Dok sam još bila u srednjoj školi, na TV-u sam vidjela dokumentarac o svojoj budućoj školi Culinary Institute of America i nisam mogla vjerovati da postoji takvo mjesto – kulinarski Harvard.

Nisam mislila da je moguće postati dio te priče, a onda je moj otac rekao: “Tea, a zašto ne bi u CIA-u?!” I tako je sve počelo. Tri mjeseca intenzivnih priprema za upis, milijun papira, zdravstvenih testova koje Amerikanci zahtijevaju, test znanja engleskog jezika... U međuvremenu sam završila traženu praksu sa svojim mentorom Zlatkom Marinovićem iz restorana “Noštromo” u Splitu. On me uputio u sve i bio uvijek uz mene. Uvidjela sam da je slastičarstvo ipak moj poziv, a kuhinja mi je bila “pregreza” – kroz smijeh se prisjetila Tea, koja se, kao i svi koji tamo jednom odu, na prvi pogled zaljubila u New York.

Kuhala za Federera i Damona

– To je zaista postao moj drugi dom. Dosta me toga veže uz taj grad i nije mi bilo nimalo lako napustiti ga. Fali mi puno toga: fantastična hrana, mjesta za izlaske – pogotovo u rane jutarnje sate nakon posla – karaoke u Korea Townu, i naravno jako bliski kolege i prijatelji koje sam stekla, te pogotovo moj chef Dominique Ansel, koji mi je bio poput drugog oca.

Oni mi nedostaju najviše od svega. To je negativna strana mog života, stalno migriram i moram napuštati divne ljude. Sva sreća da u NY nisam imala previše slobodnog vremena jer bih potrošila sav novac! Toliko ima fantastičnih stvari za vidjeti, kupiti, doživjeti... a ja bih uvijek sve! Tako da mi se slobodan dan obično svodio na pranje rublja, objedovanje na nekom novom mjestu i eventualno na neki mali šoping, a najvažnije mi je bilo odmoriti se. Nisam ni željela ići spavati da mi taj dan što dulje traje – iskrena je Tea.

Rođendanski kolač
U Americi je imala prilike učiti od majstora svog zanata, a neke posebno izdvaja kao osobe koje su joj bile od velike pomoći. Jedan od njih je chef Dieter Schorner, podrijetlom Nijemac, čovjek u sedamdesetim godinama života, koji je u Ameriku u mladim danima donio creme brulee. Zatim opet spominje Dominiquea Ansela, koji je bio njezin chef u restoranu “Daniel Bouluda” s tri Michelinove zvjezdice.

On ju je hrabrio, poticao, ali i mjerio joj brzinu rada štopericom, što je znalo biti vrlo stresno, no zahvaljujući njemu došla je do današnje profesionalne razine. Rado se sjeća otkvačenog chefa Johnnyja Iuzzinija iz restorana “Jean Georges”, također s tri Michelinove zvjezdice, koji joj je mnogo pomogao u donošenju nekih važnih odluka i trenutno je u žiriju televizijskog showa Top Chef Just Desserts, jedne od najgledanijih američkih emisija.

– A ja sam za njih bila “Croatian sensation” – kroz smijeh govori Tea, čije su deserte u “Danielu” imali prilike kušati Michael Douglas, Kate Hudson, Matt Damon, Roger Federer, a Natalie Portman je osobno slagala desert. Eterična mlada oskarovka, glavna junakinja “Crnog labuda”, osobito je se, kaže, dojmila zbog simpatičnosti i neposrednosti.

Škole Teina kalibra kod nas nema, zbog čega se njezina titula ni ne može prevesti na hrvatski, jer bi onda bila samo slastičar, međutim ona je puno više od toga, ona je umjetnica za deserte. A usto ima samo 55 kilograma na 170 centimetara visine, pa bi slobodno mogla i u manekenske vode.

– Mnogo me ljudi, istina, ne doživljava kao slastičara, mislim da je to zato što nisam bucmasta, ali to zaista nije pravilo za dobrog chefa (smijeh). Mnogi i ne mogu shvatiti koliko je to zahtjevan posao jer se nekad radi više od 12 sati na dan, i to na nogama, a da ne govorim o radu u restoranu s tri Michelinove zvjezdice, a ja sam radila u dva takva, u kojima se zahtijeva apsolutna perfekcija i red kakvog nema nigdje. Kao u vojsci – objašnjava Mamut, koja vitkost može zahvaliti, osim genima, i činjenici da je punih 12 godina plesala balet.
I tvrdi da sve balerine vole i kolače:

– To je stvarno istina, iako ljudi misle da balet i slastice ne idu zajedno. No, na kraju sam se ipak odlučila za kolače jer obožavam hranu, ali balet će ostati moja prva ljubav. Još uvijek plešem kada sam u Splitu i moja vrhunska profesorica baleta, moja druga mama, Tanja Cvitanović, koja me poznaje još od šeste godine, kaže da kao da nikad nisam i napustila balet.
Tea kaže da je kao dijete obožavala palačinke, a s osam godina je zahvaljujući jednoj njemačkoj dječjoj kuharici, koju je dobila na dar od roditelja, napravila prvi banana smoothie u životu.

Momke ne osvaja kolačima

– Sjećam se da nisam imala pravi mikser pa sam gnječila vilicom da bude nekako kremasto kao na slici, ali nije mi uspjelo, ha-ha-ha... Od hrane sam prvo napravila složenac s tostom i gauda sirom koji se prelije jajima i začinima i zapeče. To je vrhunsko jelo koje i danas obožavam. Odrasla sam na odličnoj hrani, uvijek kuhanoj kod kuće od svježih namirnica. Danas se kuhinja mojih roditelja i moja malo promijenila, jer zahvaljujući njihovoj zainteresiranosti i mom znanju o tome kako se s hranom postupa, radimo bolje izbore.

Za mene je svježa lokalna sezonska hrana broj jedan. Jedem puno svježih domaćih sireva, pečemo svoj kruh od ekološkog brašna jer se kod nas još uvijek ne može baš naći kvalitetan kruh. Iako sam slastičar, u svakodnevnom životu ne konzumiram često bijeli šećer, koristim razne namaze, poput tahinija, namaza od kikirikija, kajmaka, mamine marmelade.

Također, izbjegavam prženu i tešku hranu. Zastranim tek ponekad. Koristim spirulinu i zelenu magmu da balansiram to što stalno nešto slatko jedem na poslu i to me drži u ravnoteži. Volim puno kuhinja, ali moram priznati da mi je jedna od zanimljivijih azijska, ali ona autentična, a ne kineska hrana “za vani”. A svaku moju novu kulinarsku kreaciju uvijek prvi kušaju majka i otac – pohvalila nam se.

Mamuti su složna splitska obitelj rodom iz Blizne pokraj Trogira, međutim cijela šira familija živi u rajskom okruženju Lumbarde na Korčuli, Teinu omiljenom mjestu. U njihovu splitskom stanu kuhinja je vrlo važna prostorija. Prekrasna je, kaže Tea, ali bi voljela da je malo veća. Kao slastičar ne može bez “timera”, termometra i špatulice.

– Još uvijek nemam vremena smišljati svoje recepte, ali kada sam kod kuće i kad imam vremena, eksperimentiram. To mora doći samo od sebe. Kad vidim koje namirnice imam, i što mi je trenutno zanimljivo, nastane desert! Mislim da je problem što danas dosta ljudi pokušava sve i svašta pretvoriti u desert. OK, neke stvari su zanimljive, ali još uvijek nisam prihvatila sladoled od slanine! Za mene ne može baš sve ići u kolač.

Osobno obožavam sol u desertima, ona je tako ključna. Toliko ima interesantnih sastojaka koji se mogu dodati u najobičniji biskvit da promijene cijeli kolač! Može se dodati sezam, čili, soljeni kikiriki, a recimo sladoled od nekog čaja, poput onog od afričkog crvenog grmića rooibos, je izvrstan – govori Tea, koja je zanat pekla, osim u Americi, u svjetski poznatoj bečkoj slastičarnici “Demel”, koja je nezaobilazna turistička atrakcija austrijske prijestolnice.
Čokoladni mousse
– To je ipak bilo moje prvo pravo iskustvo izvan škole, nešto prekrasno. To mjesto je poput bajke. Ipak je to 300 godina stara slastičarnica ili, kako je oni zovu, “Kaffeehaus”. Biti dio nečeg tako povijesnog i znamenitog za Beč mi je na ponos, a da ne spominjem da sam radila tjedan dana i na njihovu izložbenom prozoru tog Božića. Taj moj rad je sada čuvan među njihovim ostalim unikatnim djelima u “Demel muzeju”. Neke sam tajne od tamo ponijela sa sobom, ali toliko novog isprobavam svaki dan da im se nisam stigla vratiti. Ali su dobro spremljeni u mojoj “arhivi” – uz smijeh će Tea.

Morali smo se dotaknuti i ljubavi, a Tea kaže kako nikada nije razmišljala o tome da momke osvaja kolačima. No, jednom je za jednog dečka napravila rekonstruiranu sacher tortu i misli da mu se svidjela. Kaže da je do sada najčešće “padala” na kuhare, budući da većinu vremena provode na istom mjestu. Voli slobodoumne, ambiciozne momke koji znaju što žele i koji uživaju u hrani poput nje... ako je to uopće moguće.

Nevena Banić

Pravila za kolače!

U slastičarstvu ima puno pravila, a neka od najosnovnijih su:SFlb 1. Sve mora biti točno izvagano. 2. Kada se kuhaju određene kreme, ili baze za sladoled, a da ne spominjem rad sa šećerom, mora se koristiti termometar. 3. Treba biti strpljiv, pa zaboravite vađenje kolača iz pleha čim vruć iziđe iz peći jer će se raspasti. 4. Upute se moraju poštovati – ako sastojci moraju biti sobne temperature, postoji razlog za to. 5. Slastičarstvo je kemija, i mora se razumjeti i čitati literatura da bi ga se razumjelo.

Rođendanski kolač

Biskvit Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 280 g oraha sameljite na način da 2/3 sameljete fino, a ostatak ugrubo. Dodajte 100 g maslaca sobne temperature, 75 g šećera u prahu, pola žličice soli (vrlo važno!). Špatulom smjesu izradite u pastu i ostavite po strani. Napravite snijeg od 6 bjelanjaka i 40 grama šećera. Ručno umiješajte u pastu od oraha i ulijte u pleh u koji ste stavili papir za pečenje.

Ja sam stavila u veći pleh i poslije od toga izrezala tri kruga promjera 20 cm. Torta je mala, pa možete povećati dozu. Vrijeme pečenja ovisi o debljini biskvita, ali otprilike je to 20 minuta. Ostavite da se potpuno (potpuno!!!) ohladi.   X Mousseline krema Razrežite jedan štapić vanilije, izvadite sjemenke i sve stavite u 540 g mlijeka, zajedno sa 60 g šećera.

Zagrijte do vrenja, dobro pazite da ne zagori; 160 grama žumanjaka pomiješajte sa 60 g šećera, 60 g gustina i možete dodati malo mlijeka da se lakše izmiješa. Kada mlijeko uzavre, temperirajte žumanjke tako da ih prelijete polovinom mlijeka i promiješajte, smjesu stavite na vatru neprestano miješajući. Kuhajte nekoliko minuta nakon vrenja da ne osjetite poslije škrob pod nepcem.


Prelijte kremu u drugu zdjelu, dodajte 40 g marmelade s okusom gorke naranče i smiksajte štapnim mikserom. Prekrijete površinu folijom i ostavite u hladnjaku. Mikserom u ohlađeno pomalo dodajte maslac sobne temperature dok se ne dobije kompaktna i glatka krema. Kada izrežete biskvite, stavite tanak sloj marmelade i kremu među njih.

Čokoladni mousse

Evo i recept za najjednostavniji čokoladni mousse, jedan od mojih omiljenih. Jako je bogat, preporučam servirati u malim porcijama. Ovo je baza tako da se možete igrati s različitim začinima i aromama.   Sastojci: 144 g punomasnog mlijeka 72 g vrhnja za šlag 30 g šećera 6 žumanjaka 390 g čokolade sa 72 posto kakaa (ili u postotku po vašoj želji) 500 ml vrhnja za šlag Izrežite čokoladu na što sitnije komadiće.

Umutite 500 ml vrhnja (pazite da se ne premiksa!) i ostavite u frižideru. Zagrijte ostalo vrhnje (onih 72 g) i mlijeko do vrenja. Izmiješajte u međuvremenu žumanjke i šećer i temperirajte ih s polovicom mlijeka, te sve zajedno vratite na vatru. Na laganoj vatri miješajte dok se ne počne zgušnjavati ili do 83 stupnja. Ne smije doći do vrenja jer ćete dobiti kajganu! Procijedite, te izmiksajte štapnim mikserom.

Prelijte umak po čokoladi, prekrijte folijom i ostavite nekoliko minuta, zatim špatulom izmiješajte dok ne dobijete sjajnu homogenu masu. Ako se slučajno razdvoji, štapni mikser uvijek rješava stvar. Kada se lagano ohladi (idealno je na 38 stupnjeva), dodajte polako tučeno vrhnje i uspite u posudice raznih oblika! Ostavite u frižideru sat vremena i SEnD voila! 

Jamie, Gil’s, šoping

Svog idola Jamieja Olivera, nažalost, nisam uspjela upoznati, ali jela sam u njegovu restoranu i bilo je super. Imam vremena, upoznat ćemo se mi već! Dubrovački restoran Gil’s ovo ljeto je moje prvo pravo radno iskustvo u Hrvatskoj. Obožavam putovanja! Stalno putujem i, naravno, slaba sam na šoping, a pogotovo na cipele. Želja mi je imati nešto od Marca Jacobsa, po mogućnosti torbu!

Zaljubljena u fotografiju

Osim baleta, obožavam fotografiju i to prikazujem na svom blogu liveloveandeatdesserts.blogspot.com. To mi je velika strast.  

Savjeti za sretne domaćice!

1. Biskvit obično potone u sredini ako se peć previše otvara tijekom pečenja ili ako ima previše praška za pecivo ili sode, i ako se stavljaju jaja na komade, bez mjerenja, pa ako su veća, kolač može ostati “prelikvidan”, što uzrokuje padanje.
2. Ako koristite tajmer, kolač nikada neće zagorjeti.
3. Tajna sočnog i mekanog biskvita jesu namirnice sobne temperature i dugo miksanje jaja. Kada se smjesa ulije u kalup, ne smije se previše miješati i poravnavati, nego brzo u peć i bez otvaranja!
4. Želatina je tu uvijek da spasi stvar kad je krema previše tekuća.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/tea-mamut-desertom-sam-nahranila-natalie-portman-144520 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca929a31317d025afe2e0a9954597cc5e1a10a04 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tea+Mamut%3A+Desertom+sam+nahranila+Natalie+Portman&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Ftea-mamut-desertom-sam-nahranila-natalie-portman-144520 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Ftea-mamut-desertom-sam-nahranila-natalie-portman-144520 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => talentirana i ambiciozna slastičarka s diplomom američkE CIA-e [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stiltalentirana i ambiciozna slastičarka s diplomom američkE CIA-e

Tea Mamut: Desertom sam nahranila Natalie Portman

Piše PSD.
2. listopada 2011. - 18:51
Mlada Splićanka Tea Mamut (23), osim što je lijepa i zgodna, može se pohvaliti činjenicom da je jedina Hrvatica s diplomom CIA-e, ali ne slavne obavještajne agencije, nego Culinary Institute of America, jednog od najprestižnijih kulinarskih instituta na svijetu, koledža koji se nalazi u newyorškom Hyde Parku, iz kojeg svake godine izlaze budući chefovi svjetskog glasa. Tea je tamo stekla nekoliko diploma, nakon prve dvije godine onu iz umjetnosti pekarstva i slastičarstva, a nakon druge dvije i diplomu iz menadžmenta pekarstva i slastičarstva.A u Velikoj jabuci našla se prije nešto više od četiri godine, sasvim slučajno.
– Prije toga nikad nisam razmišljala o tome da odem u Ameriku. Ali sam sa šesnaest godina počela pokazivati zanimanje za kuhinju i to je preraslo u “ops...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 13:12