stdClass Object ( [id] => 14680 [title] => Nije to ‘Aida’, to je Iron Maiden [alias] => nije-to-aida-to-je-iron-maiden [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako je čuvena Verdijeva opera svjetski poznata po spektakularnim kulisama starog Egipta, na turneji Iron Maidena, grupe koja će 10. kolovoza rasprodati cijeli Poljud zajedno s travnjakom, Egipat kao da je nanovo izgrađen

Pri kraju svoje mamutske turneje “Somewhere Back in Time”, britanska heavy metal grupa Iron Maiden posjetit će i splitski Poljud. Specijalni gosti “maidenovaca” na Poljudu bit će Lauren Harris (kći Stevea Harrisa, osnivača Maidena, koja je upravo izdala debi album), te posebice Rising Dream, hrvatska metal atrakcija iz Zadra, grupa koja se već predstavila Splitu lani svirajući prije grupe Deep Purple. Poziv Maidena da im budu specijalni gosti prihvatili su s oduševljenjem, jer i velike afirmirane svjetske metal grupe teško dobiju tu šansu.

Rising Dream pripremaju poseban i atraktivan nastup, pun energije i iznenađenja, a za desetak dana Dallas Records na tržište će izbaciti njihov prvi album “Failed Apocalypse”, sniman oko pola godine. Svim fanovima Maidena poznato je da je Bruce Dickinson pilot, obučen da upravlja najvećim jumbo jetovima, pa su tako ove godine Maideni unajmili boeing 757 u kojem se vozi grupa, njihova ekipa od 60 ljudi, predgrupa, te kompletna koncertna oprema, što dosad nije učinila ni jedna grupa u svijetu.

Ovoga su proljeća Maidenima priznanje odali svi veći svjetski mediji, a CNN International snimio je polusatni dokumentarac s turneje i tjedan ga dana vrtio tri puta dnevno. Glazbena biblija, magazin Billboard, prvi put u povijesti promijenio je logo: na ovogodišnjem svibanjskom broju, umjesto standardnog logotipa Billboarda, naslovnicu je krasio logo u Iron Maiden fontu, što nije pošlo za rukom ni Rolling Stonesima, ni ikome drugom. Hrvatska je u prvih petnaest dana prodaje ulaznica, još u 2007. godini, rasprodala cijeli “headbanger’s pit”, tj. travnjak ispred pozornice, kapaciteta 5000 ljudi.

To je najbrže prodavan koncert u Hrvatskoj u povijesti, jer je vrlo brzo nakon toga prodan broj ulaznica koji bi osigurao popunjenost Ledene dvorane zagrebačkog Doma sportova. Lani je ukupno u Italiji (dva puta u Milanu, te u Rimu i Veneciji) Maidene gledalo više od 200.000 ljudi, a ove su godine u rasprodanoj Bologni svirali pred oko 30.000 ljudi. Da će Split biti rasprodan, neupitno je, pogotovo ako se uzme u obzir da Maidena željni Talijani planiraju masovne dolaske u Split na svojem feragostu. Bit će to pravi pohod na koncert.

Halo, ovdje Indija!

Stipe Juras s Đorđem Balaševićem
Početkom veljače 2008., stranica www.maidencroatia.com imala je više od 40.000 posjeta u samo sat i pol, pa je čak neko vrijeme bila i nedostupna zbog “overloada”. Naime, kako je hrvatski fan Jura Buljan, koji je Maidene pogledao možda i najviše puta od svih u Hrvatskoj, odlučio otići na prvi koncert Maidena na tekućoj turneji, u indijski grad Mumbai, bio je prvi koji je SMS porukama u Hrvatsku slao set-listu s koncerta. Kako su u hrvatskom fan klubu sinkronizirano na webu objavljivali njegove poruke, bila je to jedina web-stranica koja je to u svijetu činila u realnom vremenu.

Svi fanovi sa službenog foruma Maidena preselili su se tako na Maidencroatiju i pratili set-listu, pjesmu po pjesmu. No, nakon Indije, Australije, Japana, Sjeverne Amerike, Kanade, te niza južnoameričkih država (Brazil, Kolumbija, Argentina, Kostarika, Portoriko itd.), velika karavana preselila se u Europu. Prvi koncert u Bologni hrvatski su “stalkeri” pohodili u velikom broju. Hrvatski fan klub FIrMa nije propustio priliku organizirati putovanje u Bolognu, gdje je otišao veliki broj Splićana, Zadrana, Riječana i fanova iz ostalih gradova.

Jedan od najupornijih “stalkera”, Toni Bulić iz Splita, zajedno s članom fan kluba Igorom Ujevićem, zaputio se nekoliko dana poslije na rasprodani stadionski spektakl u London, na velebni ragbijaški stadion “Twickenham” , dio fanova otišao je na festival Graspop u Belgiju, a dio na njihov koncert održavan dva dana zaredom u pariškom Bercyju. Ni ja, potpisnik ovog teksta, iako sam već bio na nekoliko desetaka koncerata Maidena, na tim se koncertima nisam mogao načuditi glomaznosti produkcije i spektakularnosti njihova nastupa. Svatko tko posjeti koncert u Splitu moći će se hvaliti budućim naraštajima da je pohodio jednu od najvećih svjetskih turneja u povijesti rocka.

Iron cup

Hrvatski fan klub pripremit će 9. kolovoza u Splitu završni, osmi “warm-up” koncert za Maidene. Na dosadašnjih šest koncerata zagrijavanja došlo je više od sedam tisuća ljudi. Osim koncerta, odigrat će se i spektakularna nogometna utakmica između reprezentacija hrvatskog i svjetskog fan kluba. To je svojevrsna uvertira za svjetsko nogometno prvenstvo fan clubova Iron Maidena, koje bi se, na inicijativu hrvatskih fanova, dogodine trebalo održati u organizaciji službenog Maiden fan cluba. Steve Harris, bivši West Hamov igrač, kao i Slaven Bilić, počasni član hrvatskog Iron Maiden fan kluba, službeno će biti pozvani da prisustvuju toj utakmici kao natjecatelji ili barem članovi koji će izvesti početni udarac.

Utakmica će se odigrati u Splitu, na terenu s umjetnom travom, u 19 sati, a mjesto odigravanja bit će objavljeno u medijima. Renomirana splitska tvrtka Bobis, koja ne propušta splitske spektakle, također se odlučila priključiti Maiden maniji. Njihov tehnolog Zlatko Mornar izradit će golemu tortu u obliku staroegipatske piramide i, u ime hrvatskog fan kluba, zajedno s Miss FIrMe za 2008. Darijom Sušom, tu tortu darovati Bruceu Dickinsonu za njegov pedeseti rođendan.

Fan klub priprema još jedno iznenađenje: zastavu golemih dimenzija, na kojoj će biti rođendanska čestitka, i koja će, kad se rasprostre, biti odlična slika za njihov DVD s ove turneje. Vrlo vjerojatno ući će u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća rođendanska čestitka na svijetu. Naravno, Split ima i svoje Maiden kolekcionare, a Split se može podičiti fanom kodnog imena “Mr. B.”, koji je jedan od najvećih kolekcionara Maiden ”bootlega” (neslužbena snimka koju prave fanovi) na svijetu i ima ih na stotine.

Naime, fanovi Maidena jako su dobro organizirani i imaju niz web-stranica na kojima razmjenjuju “bootleg” snimke koncerata od 1976. nadalje. Postoje na stotine tih koncerata i nemojte misliti da Split neće imati svoj. Nije u igri jedna kamera, nego barem pet njih, od kojih će se napraviti splitski DVD. Fanovi te DVD-ove ne prodaju, nego ih razmjenjuju uz svoje “traderske” kodekse, i to je lijep način kolekcionarstva.

Bilić, Thompson, Balašević

Splitski će koncert pohoditi i brojni hrvatski estradnjaci i poznate osobe. Ne treba napominjati da će tamo biti Slaven Bilić, počasni član hrvatskog Iron Maiden fan kluba, Gibonni, Thompson i Tiho Orlić, Giulliano i mnogi drugi. Lani sam na koncertu Maidena u Beogradu imao prilike sresti Nikšu Bratoša i, vjerovali ili ne, Đorđa Balaševića i jako sam se iznenadio.

Kad sam ih upitao što tu rade zajedno, Đorđe mi je odgovorio da su njihovi sinovi veliki fanovi Maidena i da su s njima došli vidjeti spektakl jer su se doma već toliko naslušali njihove glazbe da im komotno mogu biti fanovi. Kad sam Đorđa upitao hoće li dogodine doći u Hrvatsku, rekao je da ako Maideni doista dođu, da njegova sina pa tako ni njega ništa neće spriječiti u tome. Spomenimo i da je i kći proslavljenog novinara Milorada Bibića Mosora također fan Maidena, pa će se stoga i on 10. kolovoza sigurno naći u publici na Poljudu.

 Maidenovci na koncertu u Bologni

FIrMa, hrvatski fan klub

FIrMa djeluje već dulje od pet godina, a osnovači kluba odigrali su važnu ulogu u dolasku Maidena u Hrvatsku. Usko surađuju i s organizatorima - Lupom - i s menadžmentom grupe. FIrMa se umnogome razlikuje od ostalih fan klubova Maidena u svijetu, čije web-stranice uglavnom prenose vijesti i slike iz drugih medija, dok je sve što se može vidjeti na www.maidencroatia.com djelo hrvatskih fanova.

Menadžment grupe iskazao im je veliku čast: jedini su klub, osim službenog, koji je dobio mogućnost podijeliti fanovima u nagradnim igrama više od 40 ‘first to the barrier’ propusnica, te četiri ‘heaven can wait’ propusnice (dobitnici mogu s pjevačem grupe na pozornici otpjevati refren). Čuvene ‘headbanger’s pit’ ulaznice, kojih za splitski koncert više nema u javnoj prodaji, još se jedino mogu dobiti putem www.maidencroatia.com.

Hrvatski ‘stalkeri’

Hrvatski ‘stalkeri’ (tako se naziva najvjernije fanove koji grupu prate širom planeta) u krugovima Maiden fanova poznati su kao jedni od najaktivnijih.

Samo u posljednjih godinu i pol dana njih više od 150 posjetilo je London, Atenu, Rim, Dubai, Veneciju, Milano, Bergen, Trondheim, Pariz, Oslo, Gothenburg, Stockholm, Mumbai, Sydney, Perth, Adelaide, Montreal, New York, Bolognu, Ostravu, ‘open air’ festivale u Belgiji, niz koncerata u Njemačkoj, a masovnije su došli lani na koncerte u Ljubljani i Beogradu.

Steve Harris, osnivač grupe, lani je izjavio da svugdje u Europu, vidi hrvatsku zastavu u prvom redu, i kako bi ga bilo sram da 2008. ne dođe ponovno u Hrvatsku.

Priča o Toniju Buliću

Toni Bulić iz Splita tragični je junak - još 2003., prilikom dolaska Maidena u Veliku Goricu, osvojio je nagradu Jutarnjeg kao najveći fan Maidena u Hrvatskoj: mogao je s njima na pozornici otpjevati dio pjesme “Heaven Can Wait”, no zagrebački zaštitar nije mu dopustio prolaz jer mu je akreditacija ispala dok je bio u prvim redovima. Od tada Maideni mogu vidjeti Tonija u prvim redovima sa svojom zastavom na gotovo svakom koncertu u Europi.

Vlado Vulić, splitski dizajner za Maidene

Maideni imaju hvalevrijedan običaj izrade takozvanih event majica, odnosno majica koje na poznatim ilustracijama Maidena uključuju elemente grada ili regije u koje dolaze. U suradnji s menadžmentom Maidena hrvatski Iron Maiden fan klub raspisao je natječaj za dizajnera majice.

Uvjerljivo je pobijedio splitski fan i dizajner Vlado Vulić, napravivši varijaciju tekućeg plakata Maidena: njihovu čuvenu maskotu, “Eddieja”, smjestio je na Peristil, te straga napravio varijaciju s grbom Dalmacije i leopardima.

Na web-stranici www.ironmaidenwallpaper.com njegova je ilustracija proglašena najboljom dosadašnjom “event” ilustracijom. “Event” majice moći će se nabaviti na Poljudu. Obično se vrlo brzo rasprodaju i preprodaju na ebay.com po deset puta višim cijenama.

Dolazi i AC/DC?

Pozornica na kojoj će se naći goleme piramide, sarkofazi u naravnim veličinama, Luxor, Dolina kraljeva, statue Anubisa, veliki skarabeji, te golema, 15-metarska pokretna mumija, Splićane će ostaviti široko otvorenih usta.

Pridodamo li tome pokretnog robota, cyborga “Eddieja”, koji, zastrašujuće velik, pozornicom prošeta među članovima Maidena, te vatrene bombe i ostale pirotehničke efekte, ovaj će koncert biti koncert desetljeća u Hrvatskoj. Već sada se počinje šuškati da bi Splićani, ako se ovaj put iskažu brojnim dolaskom, dogodine na Poljudu mogli ugostiti i AC/DC, koji uskoro izdaju album i kreću na svjetsku turneju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako je čuvena Verdijeva opera svjetski poznata po spektakularnim kulisama starog Egipta, na turneji Iron Maidena, grupe koja će 10. kolovoza rasprodati cijeli Poljud zajedno s travnjakom, Egipat kao da je nanovo izgrađen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rasprodana megaturneja najpopularnijih svjetskih hevimetalaca sve je bliže Splitu. Vjerni hrvatski fanovi, koji su je već odavno pogledali, za Slobodnu govore što nas sve 10. kolovoza čeka na poljudu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-07-19 16:52:13 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-07-21 08:22:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-07-20 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5701 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/07/20/Nedjeljna/Iron00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15133037 Threads: 3 Questions: 3163686299 Slow queries: 7078217 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235220000 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/nije-to-aida-to-je-iron-maiden-14680 [printLink] => /sd-plus/stil/nije-to-aida-to-je-iron-maiden-14680?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 22275 [name] => IronMaiden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ironmaiden [link] => /tag/ironmaiden ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako je čuvena Verdijeva opera svjetski poznata po spektakularnim kulisama starog Egipta, na turneji Iron Maidena, grupe koja će 10. kolovoza rasprodati cijeli Poljud zajedno s travnjakom, Egipat kao da je nanovo izgrađen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rasprodana megaturneja najpopularnijih svjetskih hevimetalaca sve je bliže Splitu. Vjerni hrvatski fanovi, koji su je već odavno pogledali, za Slobodnu govore što nas sve 10. kolovoza čeka na poljudu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nije to ‘Aida’, to je Iron Maiden [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-12-48-12-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/07/20/Nedjeljna/Iron00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/07/20/Nedjeljna/Iron00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako je čuvena Verdijeva opera svjetski poznata po spektakularnim kulisama starog Egipta, na turneji Iron Maidena, grupe koja će 10. kolovoza rasprodati cijeli Poljud zajedno s travnjakom, Egipat kao da je nanovo izgrađen

Pri kraju svoje mamutske turneje “Somewhere Back in Time”, britanska heavy metal grupa Iron Maiden posjetit će i splitski Poljud. Specijalni gosti “maidenovaca” na Poljudu bit će Lauren Harris (kći Stevea Harrisa, osnivača Maidena, koja je upravo izdala debi album), te posebice Rising Dream, hrvatska metal atrakcija iz Zadra, grupa koja se već predstavila Splitu lani svirajući prije grupe Deep Purple. Poziv Maidena da im budu specijalni gosti prihvatili su s oduševljenjem, jer i velike afirmirane svjetske metal grupe teško dobiju tu šansu.

Rising Dream pripremaju poseban i atraktivan nastup, pun energije i iznenađenja, a za desetak dana Dallas Records na tržište će izbaciti njihov prvi album “Failed Apocalypse”, sniman oko pola godine. Svim fanovima Maidena poznato je da je Bruce Dickinson pilot, obučen da upravlja najvećim jumbo jetovima, pa su tako ove godine Maideni unajmili boeing 757 u kojem se vozi grupa, njihova ekipa od 60 ljudi, predgrupa, te kompletna koncertna oprema, što dosad nije učinila ni jedna grupa u svijetu.

Ovoga su proljeća Maidenima priznanje odali svi veći svjetski mediji, a CNN International snimio je polusatni dokumentarac s turneje i tjedan ga dana vrtio tri puta dnevno. Glazbena biblija, magazin Billboard, prvi put u povijesti promijenio je logo: na ovogodišnjem svibanjskom broju, umjesto standardnog logotipa Billboarda, naslovnicu je krasio logo u Iron Maiden fontu, što nije pošlo za rukom ni Rolling Stonesima, ni ikome drugom. Hrvatska je u prvih petnaest dana prodaje ulaznica, još u 2007. godini, rasprodala cijeli “headbanger’s pit”, tj. travnjak ispred pozornice, kapaciteta 5000 ljudi.

To je najbrže prodavan koncert u Hrvatskoj u povijesti, jer je vrlo brzo nakon toga prodan broj ulaznica koji bi osigurao popunjenost Ledene dvorane zagrebačkog Doma sportova. Lani je ukupno u Italiji (dva puta u Milanu, te u Rimu i Veneciji) Maidene gledalo više od 200.000 ljudi, a ove su godine u rasprodanoj Bologni svirali pred oko 30.000 ljudi. Da će Split biti rasprodan, neupitno je, pogotovo ako se uzme u obzir da Maidena željni Talijani planiraju masovne dolaske u Split na svojem feragostu. Bit će to pravi pohod na koncert.

Halo, ovdje Indija!

Stipe Juras s Đorđem Balaševićem
Početkom veljače 2008., stranica www.maidencroatia.com imala je više od 40.000 posjeta u samo sat i pol, pa je čak neko vrijeme bila i nedostupna zbog “overloada”. Naime, kako je hrvatski fan Jura Buljan, koji je Maidene pogledao možda i najviše puta od svih u Hrvatskoj, odlučio otići na prvi koncert Maidena na tekućoj turneji, u indijski grad Mumbai, bio je prvi koji je SMS porukama u Hrvatsku slao set-listu s koncerta. Kako su u hrvatskom fan klubu sinkronizirano na webu objavljivali njegove poruke, bila je to jedina web-stranica koja je to u svijetu činila u realnom vremenu.

Svi fanovi sa službenog foruma Maidena preselili su se tako na Maidencroatiju i pratili set-listu, pjesmu po pjesmu. No, nakon Indije, Australije, Japana, Sjeverne Amerike, Kanade, te niza južnoameričkih država (Brazil, Kolumbija, Argentina, Kostarika, Portoriko itd.), velika karavana preselila se u Europu. Prvi koncert u Bologni hrvatski su “stalkeri” pohodili u velikom broju. Hrvatski fan klub FIrMa nije propustio priliku organizirati putovanje u Bolognu, gdje je otišao veliki broj Splićana, Zadrana, Riječana i fanova iz ostalih gradova.

Jedan od najupornijih “stalkera”, Toni Bulić iz Splita, zajedno s članom fan kluba Igorom Ujevićem, zaputio se nekoliko dana poslije na rasprodani stadionski spektakl u London, na velebni ragbijaški stadion “Twickenham” , dio fanova otišao je na festival Graspop u Belgiju, a dio na njihov koncert održavan dva dana zaredom u pariškom Bercyju. Ni ja, potpisnik ovog teksta, iako sam već bio na nekoliko desetaka koncerata Maidena, na tim se koncertima nisam mogao načuditi glomaznosti produkcije i spektakularnosti njihova nastupa. Svatko tko posjeti koncert u Splitu moći će se hvaliti budućim naraštajima da je pohodio jednu od najvećih svjetskih turneja u povijesti rocka.

Iron cup

Hrvatski fan klub pripremit će 9. kolovoza u Splitu završni, osmi “warm-up” koncert za Maidene. Na dosadašnjih šest koncerata zagrijavanja došlo je više od sedam tisuća ljudi. Osim koncerta, odigrat će se i spektakularna nogometna utakmica između reprezentacija hrvatskog i svjetskog fan kluba. To je svojevrsna uvertira za svjetsko nogometno prvenstvo fan clubova Iron Maidena, koje bi se, na inicijativu hrvatskih fanova, dogodine trebalo održati u organizaciji službenog Maiden fan cluba. Steve Harris, bivši West Hamov igrač, kao i Slaven Bilić, počasni član hrvatskog Iron Maiden fan kluba, službeno će biti pozvani da prisustvuju toj utakmici kao natjecatelji ili barem članovi koji će izvesti početni udarac.

Utakmica će se odigrati u Splitu, na terenu s umjetnom travom, u 19 sati, a mjesto odigravanja bit će objavljeno u medijima. Renomirana splitska tvrtka Bobis, koja ne propušta splitske spektakle, također se odlučila priključiti Maiden maniji. Njihov tehnolog Zlatko Mornar izradit će golemu tortu u obliku staroegipatske piramide i, u ime hrvatskog fan kluba, zajedno s Miss FIrMe za 2008. Darijom Sušom, tu tortu darovati Bruceu Dickinsonu za njegov pedeseti rođendan.

Fan klub priprema još jedno iznenađenje: zastavu golemih dimenzija, na kojoj će biti rođendanska čestitka, i koja će, kad se rasprostre, biti odlična slika za njihov DVD s ove turneje. Vrlo vjerojatno ući će u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća rođendanska čestitka na svijetu. Naravno, Split ima i svoje Maiden kolekcionare, a Split se može podičiti fanom kodnog imena “Mr. B.”, koji je jedan od najvećih kolekcionara Maiden ”bootlega” (neslužbena snimka koju prave fanovi) na svijetu i ima ih na stotine.

Naime, fanovi Maidena jako su dobro organizirani i imaju niz web-stranica na kojima razmjenjuju “bootleg” snimke koncerata od 1976. nadalje. Postoje na stotine tih koncerata i nemojte misliti da Split neće imati svoj. Nije u igri jedna kamera, nego barem pet njih, od kojih će se napraviti splitski DVD. Fanovi te DVD-ove ne prodaju, nego ih razmjenjuju uz svoje “traderske” kodekse, i to je lijep način kolekcionarstva.

Bilić, Thompson, Balašević

Splitski će koncert pohoditi i brojni hrvatski estradnjaci i poznate osobe. Ne treba napominjati da će tamo biti Slaven Bilić, počasni član hrvatskog Iron Maiden fan kluba, Gibonni, Thompson i Tiho Orlić, Giulliano i mnogi drugi. Lani sam na koncertu Maidena u Beogradu imao prilike sresti Nikšu Bratoša i, vjerovali ili ne, Đorđa Balaševića i jako sam se iznenadio.

Kad sam ih upitao što tu rade zajedno, Đorđe mi je odgovorio da su njihovi sinovi veliki fanovi Maidena i da su s njima došli vidjeti spektakl jer su se doma već toliko naslušali njihove glazbe da im komotno mogu biti fanovi. Kad sam Đorđa upitao hoće li dogodine doći u Hrvatsku, rekao je da ako Maideni doista dođu, da njegova sina pa tako ni njega ništa neće spriječiti u tome. Spomenimo i da je i kći proslavljenog novinara Milorada Bibića Mosora također fan Maidena, pa će se stoga i on 10. kolovoza sigurno naći u publici na Poljudu.

 Maidenovci na koncertu u Bologni

FIrMa, hrvatski fan klub

FIrMa djeluje već dulje od pet godina, a osnovači kluba odigrali su važnu ulogu u dolasku Maidena u Hrvatsku. Usko surađuju i s organizatorima - Lupom - i s menadžmentom grupe. FIrMa se umnogome razlikuje od ostalih fan klubova Maidena u svijetu, čije web-stranice uglavnom prenose vijesti i slike iz drugih medija, dok je sve što se može vidjeti na www.maidencroatia.com djelo hrvatskih fanova.

Menadžment grupe iskazao im je veliku čast: jedini su klub, osim službenog, koji je dobio mogućnost podijeliti fanovima u nagradnim igrama više od 40 ‘first to the barrier’ propusnica, te četiri ‘heaven can wait’ propusnice (dobitnici mogu s pjevačem grupe na pozornici otpjevati refren). Čuvene ‘headbanger’s pit’ ulaznice, kojih za splitski koncert više nema u javnoj prodaji, još se jedino mogu dobiti putem www.maidencroatia.com.

Hrvatski ‘stalkeri’

Hrvatski ‘stalkeri’ (tako se naziva najvjernije fanove koji grupu prate širom planeta) u krugovima Maiden fanova poznati su kao jedni od najaktivnijih.

Samo u posljednjih godinu i pol dana njih više od 150 posjetilo je London, Atenu, Rim, Dubai, Veneciju, Milano, Bergen, Trondheim, Pariz, Oslo, Gothenburg, Stockholm, Mumbai, Sydney, Perth, Adelaide, Montreal, New York, Bolognu, Ostravu, ‘open air’ festivale u Belgiji, niz koncerata u Njemačkoj, a masovnije su došli lani na koncerte u Ljubljani i Beogradu.

Steve Harris, osnivač grupe, lani je izjavio da svugdje u Europu, vidi hrvatsku zastavu u prvom redu, i kako bi ga bilo sram da 2008. ne dođe ponovno u Hrvatsku.

Priča o Toniju Buliću

Toni Bulić iz Splita tragični je junak - još 2003., prilikom dolaska Maidena u Veliku Goricu, osvojio je nagradu Jutarnjeg kao najveći fan Maidena u Hrvatskoj: mogao je s njima na pozornici otpjevati dio pjesme “Heaven Can Wait”, no zagrebački zaštitar nije mu dopustio prolaz jer mu je akreditacija ispala dok je bio u prvim redovima. Od tada Maideni mogu vidjeti Tonija u prvim redovima sa svojom zastavom na gotovo svakom koncertu u Europi.

Vlado Vulić, splitski dizajner za Maidene

Maideni imaju hvalevrijedan običaj izrade takozvanih event majica, odnosno majica koje na poznatim ilustracijama Maidena uključuju elemente grada ili regije u koje dolaze. U suradnji s menadžmentom Maidena hrvatski Iron Maiden fan klub raspisao je natječaj za dizajnera majice.

Uvjerljivo je pobijedio splitski fan i dizajner Vlado Vulić, napravivši varijaciju tekućeg plakata Maidena: njihovu čuvenu maskotu, “Eddieja”, smjestio je na Peristil, te straga napravio varijaciju s grbom Dalmacije i leopardima.

Na web-stranici www.ironmaidenwallpaper.com njegova je ilustracija proglašena najboljom dosadašnjom “event” ilustracijom. “Event” majice moći će se nabaviti na Poljudu. Obično se vrlo brzo rasprodaju i preprodaju na ebay.com po deset puta višim cijenama.

Dolazi i AC/DC?

Pozornica na kojoj će se naći goleme piramide, sarkofazi u naravnim veličinama, Luxor, Dolina kraljeva, statue Anubisa, veliki skarabeji, te golema, 15-metarska pokretna mumija, Splićane će ostaviti široko otvorenih usta.

Pridodamo li tome pokretnog robota, cyborga “Eddieja”, koji, zastrašujuće velik, pozornicom prošeta među članovima Maidena, te vatrene bombe i ostale pirotehničke efekte, ovaj će koncert biti koncert desetljeća u Hrvatskoj. Već sada se počinje šuškati da bi Splićani, ako se ovaj put iskažu brojnim dolaskom, dogodine na Poljudu mogli ugostiti i AC/DC, koji uskoro izdaju album i kreću na svjetsku turneju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/nije-to-aida-to-je-iron-maiden-14680 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=22ec440ab4da04f194415828eef8dee8fc53517d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nije+to+%E2%80%98Aida%E2%80%99%2C+to+je+Iron+Maiden&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fnije-to-aida-to-je-iron-maiden-14680 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fnije-to-aida-to-je-iron-maiden-14680 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako je čuvena Verdijeva opera svjetski poznata po spektakularnim kulisama starog Egipta, na turneji Iron Maidena, grupe koja će 10. kolovoza rasprodati cijeli Poljud zajedno s travnjakom, Egipat kao da je nanovo izgrađen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rasprodana megaturneja najpopularnijih svjetskih hevimetalaca sve je bliže Splitu. Vjerni hrvatski fanovi, koji su je već odavno pogledali, za Slobodnu govore što nas sve 10. kolovoza čeka na poljudu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
StilRasprodana megaturneja najpopularnijih svjetskih hevimetalaca sve je bliže Splitu. Vjerni hrvatski fanovi, koji su je već odavno pogledali, za Slobodnu govore što nas sve 10. kolovoza čeka na poljudu

Nije to ‘Aida’, to je Iron Maiden

Piše PSD.
20. srpnja 2008. - 13:31

Ako je čuvena Verdijeva opera svjetski poznata po spektakularnim kulisama starog Egipta, na turneji Iron Maidena, grupe koja će 10. kolovoza rasprodati cijeli Poljud zajedno s travnjakom, Egipat kao da je nanovo izgrađen

Pri kraju svoje mamutske turneje “Somewhere Back in Time”, britanska heavy metal grupa Iron Maiden posjetit će i splitski Poljud. Specijalni gosti “maidenovaca” na Poljudu bit će Lauren Harris (kći Stevea Harrisa, osnivača Maidena, koja je upravo izdala debi album), te posebice Rising Dream, hrvatska metal atrakcija iz Zadra, grupa koja se već predstavila Splitu lani svirajući prije grupe Deep Purple. Poziv Maidena da im budu specijalni gosti prihvatili su s oduševlje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:48