stdClass Object ( [id] => 104988 [title] => Neuništiva meduza Hlo [alias] => neunistiva-meduza-hlo [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko upravlja Televizijom? - upitao se Josip Popovac, ravnatelj HRT-a kad je u srijedu 7. srpnja, na sjednici Programskog vijeća HRT, nastao neočekivan obrat. Prethodnog dana, Domagoj Burić podnio je ostavku na mjesto glavnog urednika HTV, pa omogućio da se, bez neizvjesne borbe, instalira njegova nasljednika. Odabrali su Hloverku Novak Srzić. Adolf Eichmann i drugi slični kandidati nisu bili na raspolaganju. Kako je došlo do tog neslućenog skandala?

Domagoj Burić već je dugo pod pritiskom koruptivnog lobija, što živi od uvoza i netransparentnih dealova prilikom kupovine sportskog, zabavnog i stranog programa. To pojede tri četvrtine iznosa većeg od milijardu i pol kuna godišnje, koliko prisilni pretplatnici godišnje ulažu u nacionalnu industriju šloka i dezinformacija, taj Magnitogorsk korupcije na prisavskim ledinama.

Burića pak optužuju zbog toga što sam režira najskuplji projekt svoje redakcije – spektakularnu povijesnu tv-seriju “Hrvatski kraljevi”, za koju je napisao glazbu i scenarij. On je kompozitor i upravo dovršava doktorat iz nacionalne povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a u seriji još i glumi kneza Domagoja.

Posijedio u mjesec dana

Hloverkin izbor pokazuje koliko je nereprezentativan
i blesav sustav ‘javnog upravljanja’ HTV-om preko
Programskog vijeća / Sandra ŠIMUNOVIĆ / CROPIX
Pa, je li Domagoj Burić Orson Welles da iskače iz svakoga grma, glumi, piše, dramatizira, sve uz pratnju glazbe po njegovim notama? Takav svestrani angažman urednika cijelog televizijskog programa te istodobno vlastitog najzaposlenijeg autora, detrimentalno je djelovao na njegovo fizičko stanje. Ima, uostalom, fulminantnu ženu, od njega nekoliko godina stariju urednicu Religijskog programa Jasnu Ulagu Valić, te brojnu djecu najrazličitijeg uzrasta.

Što je sve skupa postalo preteško za mladolikog Hercegovca duge valovite kose, kakvu zahtijeva uloga koju je sam sebi dodijelio. Narušio je zdravlje i za posljednjih mjesec dana potpuno je posijedio. Prononsirani desničar, nije sudjelovao u epskim krađama na HRT-u što ih sad istražuje ravnateljstvo policije, ali kako mu ne daju novac da ga ulože u kulturni i domaći program, a gledanost neumitno pada, shvatio je da neće pobijediti u ratu protiv svih, jer je podržao prijatelja, Denisa Latina, pa time antagonizirao svoje idejne saveznike u Programskom vijeću.

Jedno s drugim, odlučio se povući i s bolovanja je poslao ostavku. Ionako je Josip Popovac unaprijed dogovorio s dvije članice Vijeća “lijeve” provenijencije - Sanjom Modrić i Marinom Škrabalo - da mu daju podršku što je bila presudna za imenovanje na mjesto v.d. ravnatelja, pod uvjetom da se riješi Burića i “sredi stanje na televiziji”. Kao da je problem idejna orijentacija, a ne kriminal! Njihove trule kombinacije dovele su do toga da zasjedne Popovac, smijeni se Burić i postavi Hloverku Novak Srzić. Hvala, cure!

Popovac je pridruženi član ekipe koju je na HRT formirao Siniša Grgić, Sanaderov čovjek instaliran da omogući preuzimanje kuće i nadasve Informativnog programa, što se smatra presudno važnim uoči izborne godine. Grgić je došao iz Europskog doma, jedne opskurne civilne udruge, pa doveo Mislava Stipića, ekonomista kojega je postavio na ključno mjesto ravnatelja HTV-a, odakle se upravlja rijekom para, što kao ponornica teče kroz ovu javnu ustanovu.

Desničarske floskule

Stipić je bez natječaja instalirao na važne administrativne pozicije gomilu svojih ranijih poslovnih i političkih partnera. On je, inače, karijeru započeo kao šef mladeži HSP-a, pa preuzeo imovinu Saveza socijalističke omladine popola s hadezeovskom podmlatkom, s tim da je, navodno, vješto izigrao njihova predstavnika Vinka Grubišića kod prodaje prostorija zagrebačkog komiteta. Pašalićev Mini-Me morao se tako zadovoljiti privatizacijom brigadirskog akcijaškog naselja “Sedam sekretara SKOJ-a”.

Stipić je bio važan haespeovski kadar i sudjelovao u borbama za prevlast u stranci, što su se ondje vodile – batinama. S Grgićem je poslije preuzeo Europski dom od Ljube Čučića, koji je završio u zatvoru zbog zlostavljanja žene, pa su tu iskemijali operaciju zaposjedanja HRT-a – naravno, pod Sanaderovim pokroviteljstvom, kad se raniji kadar, Vanja Sutlić, pokazao previše nehajan i nesposoban za tu dužnost. Pošto je s Burićem dogovoreno da mirno preda uredništvo, Josip Popovac počeo je zatvarati jednu kadrovsku kombinaciju, a lukavi Stipić, njemu iza leđa, drugu.

Popovac je od Jadranke Kosor dobio privremeni mandat da pripremi restrukturiranje kuće, a programsko vodstvo, Burićevo mjesto, ponudio je zatim Goranu Miliću. Vjerovao je da će Goran dobiti šest potrebnih glasova – uz one dvije naivne djevojčice, za nj je trebalo glasati još četvero tobožnjih desničara, koji sjede u Vijeću, kao klijenti vladajuće stranke, Crkve, braniteljskih i nekih fantomskih organizacija što podržavaju prorežimsko rukovodstvo od kojega mogu imati koristi.

Milić ima još tri mjeseca do penzije, a dotle treba stupiti na snagu novi Zakon o HRT-u, usklađen s nekim europskim zahtjevima, pa su njegovo privremeno imenovanje trebali prihvatiti svi profesionalci, budući da je čovjek dovoljno poznat i politički neutralan.

No, poznato je, ipak, da Goran zastupa koncepciju domaćeg programiranja, favorizira emisije koje će moći snimati one tri tisuće namještenika televizije, te da je nesklon bezočnom uvozu preko nepostojećih off-shore firmi, pa njegovo imenovanje nije odgovaralo koruptivnom lobiju, a ni Stipićevim ambicioznim sanaderovcima.

Uspjeli su potajno napraviti deal s tobožnjim rigidnim desničarima, među kojima samo Anja Šovagović zaista vjeruje u te floksule, dok predsjednik Vijeća, jedan bivši bojnik koji već dvadeset godina parazitira na vlastitim zaslugama, uglavnom sluša komande za koje misli da dolaze “odozgor”.

I kad je na Vijeću krenula priča da je Goran jutelovac, te da se može kupiti za tisuću eura, on je zaključio da to mora biti autentična hadezeovska politička linija, iako sama premijerka nije o svemu imala pojma, pa kad je dočula da je imenovana Hloverka Novak Srzić, zamalo je pala u nesvijest.

Manjinski paradoks

Dvije prevarene ljevičarke dale su pak ostavku, a oprezni profesor Grubiša, koji je unaprijed točno iskalkulirao što će se desiti, svoju je kuvertirao. Presudan je bio glas šefa udruge potrošača, u koju je učlanjena jedino njegova žena, te glas bivšega glumca za kojega nitko ne zna je li ikad išta glumio, a zatim – i to je najintrigantnije – glas vrijednoga Srbina koji se preziva Crnogorac, manjinca odnekud iz vukovarske nesuđene autonomne pokrajine u erdutskoj “zajednici općinskih vijećnika”.

On nije član najjače srpske stranke, Pupovčeva SSDS-a, koji koalira u Vladi Jadranke Kosor, nego je delegat krovne organizacije, Srpskog narodnog vijeća, Crnogorac inače, kako se i pristoji, glasa s lijevima, a sada je, na ovoj posljednjoj sjednici, okrenuo ćurak, pa podržao Hloverku, jednu ordinarnu nereformiranu tuđmanovku.

Taj skandal pokazuje koliko je blesav i nereprezentativan sustav “javnog upravljanja” Televizijom preko Programskog vijeća, kao i sam manjinski ustavni zakon, koji natproporcionalno reprezentira potpuno nepolitizirane Srbe, što samo gledaju gdje će se kod vlasti udjenuti s nekim financijskim aranžmanom, dok su politički Srbi zapravo en masse zastupljeni u strukturama i samom vrhu opozicijskog SDP-a.

Hoće li, dakle, sutra, poslije izbora, ti manjinski glasovi odlučivati i o Vladi onako kako sad donose prevagu desnoj opciji na HTV-u, i to ne desnoj hadezeovskoj, nego desnofrakcionaškoj hadezeovskoj ili čak nehadezeovskoj, glavaševskoj, štoviše, možda čak ultradesnoj izvanparlamentarnoj pašalićevskoj, koju već teško razlikuješ od mafije s kojom oni surađuju na unosnim poslovima?

Hoće li takvi Srbi koalirati sa Šišljagićem i Glavašem, bude li to za njih oportuno? A što se tiče Hlo, o nepotkupljivosti ove urednice koja je nadmoćno pobijedila previše pristupačnog Milića, sve će reći istraga što se vodi po krivičnoj prijavi slavonskobrodskog gradonačelnika, bijesnog što je morao platiti pet tisuća eura da nastupi u Informativnom programu HTV–a.

Neugoda za Josipovića

Navodno je svu političku logistiku u prilog Hloverkine kandidature osigurao kod HDZ-a Ratko Maček, Sanaderov pozadinski igrač, koji drži nevjerojatno unosnu agenciju preko koje se novac za PR isisava iz javnih poduzeća. Drugi važni Hloverkin lobist, koji, međutim, nije za nju skupio puno glasova, bio je bivši šef kampanje Ive Josipovića, dr. Mirando Mrsić.

On se za Hlo založio po makarskoj zavičajnoj liniji, pa u veoma neugodan položaj doveo predsjednika Republike, koji je odmah morao dati izjavu kojom se ogradio od ove priče. Zoran Milanović bio je pak podjednako indigniran izborom Hloverke i činjenicom da se Mirando, član njegove stranke, izložio na tako idiotski način, pa praktično zapečatio svoju buduću političku karijeru. Može mirno zaboraviti ministarstvo i gradsko poglavarstvo, jer tko bi poslije ovoga za njega glasovao?

No, ono što najviše zabrinjava jest što za investituru ove strašne žene, protiv koje su ustale sve strukovne organizacije, sindikat i sami gledatelji, jer joj u anketama daju najniže ocjene, nisu unaprijed znali ni Josipović, ni Kosorica, ni Milanović, a bome ni Popovac, pa se zaista moraš kao i oni zapitati – pa, tko onda upravlja Hrvatskom televizijom?

denis kuljiš

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Navodno je svu političku logistiku u prilog Hloverkine kandidature za glavnu urednicu osigurao kod HDZ-a Ratko Maček, Sanaderov pozadinski igrač, a drugi njezin važni lobist bio je bivši šef kampanje Ive Josipovića, dr. Mrsić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za njezinu investituru nisu unaprijed znali ni josipović, ni kosorica, ni milanović, NI POPOVAC - tko, dakle, vlada HTV-om? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-07-10 16:08:19 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-07-10 16:16:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-07-11 12:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4358 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/07/11/Nedjelja/hlo00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38742653 Threads: 5 Questions: 7121777339 Slow queries: 3308864 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608970400 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/neunistiva-meduza-hlo-104988 [printLink] => /sd-plus/stil/neunistiva-meduza-hlo-104988?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213474 [name] => HloverkaNovakSrzić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hloverkanovaksrzic [link] => /tag/hloverkanovaksrzic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 95576 [name] => sodoma&gomora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sodoma-gomora [link] => /tag/sodoma-gomora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Navodno je svu političku logistiku u prilog Hloverkine kandidature za glavnu urednicu osigurao kod HDZ-a Ratko Maček, Sanaderov pozadinski igrač, a drugi njezin važni lobist bio je bivši šef kampanje Ive Josipovića, dr. Mrsić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za njezinu investituru nisu unaprijed znali ni josipović, ni kosorica, ni milanović, NI POPOVAC - tko, dakle, vlada HTV-om? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Neuništiva meduza Hlo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-21-22-52-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/07/11/Nedjelja/hlo00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/07/11/Nedjelja/hlo00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tko upravlja Televizijom? - upitao se Josip Popovac, ravnatelj HRT-a kad je u srijedu 7. srpnja, na sjednici Programskog vijeća HRT, nastao neočekivan obrat. Prethodnog dana, Domagoj Burić podnio je ostavku na mjesto glavnog urednika HTV, pa omogućio da se, bez neizvjesne borbe, instalira njegova nasljednika. Odabrali su Hloverku Novak Srzić. Adolf Eichmann i drugi slični kandidati nisu bili na raspolaganju. Kako je došlo do tog neslućenog skandala?

Domagoj Burić već je dugo pod pritiskom koruptivnog lobija, što živi od uvoza i netransparentnih dealova prilikom kupovine sportskog, zabavnog i stranog programa. To pojede tri četvrtine iznosa većeg od milijardu i pol kuna godišnje, koliko prisilni pretplatnici godišnje ulažu u nacionalnu industriju šloka i dezinformacija, taj Magnitogorsk korupcije na prisavskim ledinama.

Burića pak optužuju zbog toga što sam režira najskuplji projekt svoje redakcije – spektakularnu povijesnu tv-seriju “Hrvatski kraljevi”, za koju je napisao glazbu i scenarij. On je kompozitor i upravo dovršava doktorat iz nacionalne povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a u seriji još i glumi kneza Domagoja.

Posijedio u mjesec dana

Hloverkin izbor pokazuje koliko je nereprezentativan
i blesav sustav ‘javnog upravljanja’ HTV-om preko
Programskog vijeća / Sandra ŠIMUNOVIĆ / CROPIX
Pa, je li Domagoj Burić Orson Welles da iskače iz svakoga grma, glumi, piše, dramatizira, sve uz pratnju glazbe po njegovim notama? Takav svestrani angažman urednika cijelog televizijskog programa te istodobno vlastitog najzaposlenijeg autora, detrimentalno je djelovao na njegovo fizičko stanje. Ima, uostalom, fulminantnu ženu, od njega nekoliko godina stariju urednicu Religijskog programa Jasnu Ulagu Valić, te brojnu djecu najrazličitijeg uzrasta.

Što je sve skupa postalo preteško za mladolikog Hercegovca duge valovite kose, kakvu zahtijeva uloga koju je sam sebi dodijelio. Narušio je zdravlje i za posljednjih mjesec dana potpuno je posijedio. Prononsirani desničar, nije sudjelovao u epskim krađama na HRT-u što ih sad istražuje ravnateljstvo policije, ali kako mu ne daju novac da ga ulože u kulturni i domaći program, a gledanost neumitno pada, shvatio je da neće pobijediti u ratu protiv svih, jer je podržao prijatelja, Denisa Latina, pa time antagonizirao svoje idejne saveznike u Programskom vijeću.

Jedno s drugim, odlučio se povući i s bolovanja je poslao ostavku. Ionako je Josip Popovac unaprijed dogovorio s dvije članice Vijeća “lijeve” provenijencije - Sanjom Modrić i Marinom Škrabalo - da mu daju podršku što je bila presudna za imenovanje na mjesto v.d. ravnatelja, pod uvjetom da se riješi Burića i “sredi stanje na televiziji”. Kao da je problem idejna orijentacija, a ne kriminal! Njihove trule kombinacije dovele su do toga da zasjedne Popovac, smijeni se Burić i postavi Hloverku Novak Srzić. Hvala, cure!

Popovac je pridruženi član ekipe koju je na HRT formirao Siniša Grgić, Sanaderov čovjek instaliran da omogući preuzimanje kuće i nadasve Informativnog programa, što se smatra presudno važnim uoči izborne godine. Grgić je došao iz Europskog doma, jedne opskurne civilne udruge, pa doveo Mislava Stipića, ekonomista kojega je postavio na ključno mjesto ravnatelja HTV-a, odakle se upravlja rijekom para, što kao ponornica teče kroz ovu javnu ustanovu.

Desničarske floskule

Stipić je bez natječaja instalirao na važne administrativne pozicije gomilu svojih ranijih poslovnih i političkih partnera. On je, inače, karijeru započeo kao šef mladeži HSP-a, pa preuzeo imovinu Saveza socijalističke omladine popola s hadezeovskom podmlatkom, s tim da je, navodno, vješto izigrao njihova predstavnika Vinka Grubišića kod prodaje prostorija zagrebačkog komiteta. Pašalićev Mini-Me morao se tako zadovoljiti privatizacijom brigadirskog akcijaškog naselja “Sedam sekretara SKOJ-a”.

Stipić je bio važan haespeovski kadar i sudjelovao u borbama za prevlast u stranci, što su se ondje vodile – batinama. S Grgićem je poslije preuzeo Europski dom od Ljube Čučića, koji je završio u zatvoru zbog zlostavljanja žene, pa su tu iskemijali operaciju zaposjedanja HRT-a – naravno, pod Sanaderovim pokroviteljstvom, kad se raniji kadar, Vanja Sutlić, pokazao previše nehajan i nesposoban za tu dužnost. Pošto je s Burićem dogovoreno da mirno preda uredništvo, Josip Popovac počeo je zatvarati jednu kadrovsku kombinaciju, a lukavi Stipić, njemu iza leđa, drugu.

Popovac je od Jadranke Kosor dobio privremeni mandat da pripremi restrukturiranje kuće, a programsko vodstvo, Burićevo mjesto, ponudio je zatim Goranu Miliću. Vjerovao je da će Goran dobiti šest potrebnih glasova – uz one dvije naivne djevojčice, za nj je trebalo glasati još četvero tobožnjih desničara, koji sjede u Vijeću, kao klijenti vladajuće stranke, Crkve, braniteljskih i nekih fantomskih organizacija što podržavaju prorežimsko rukovodstvo od kojega mogu imati koristi.

Milić ima još tri mjeseca do penzije, a dotle treba stupiti na snagu novi Zakon o HRT-u, usklađen s nekim europskim zahtjevima, pa su njegovo privremeno imenovanje trebali prihvatiti svi profesionalci, budući da je čovjek dovoljno poznat i politički neutralan.

No, poznato je, ipak, da Goran zastupa koncepciju domaćeg programiranja, favorizira emisije koje će moći snimati one tri tisuće namještenika televizije, te da je nesklon bezočnom uvozu preko nepostojećih off-shore firmi, pa njegovo imenovanje nije odgovaralo koruptivnom lobiju, a ni Stipićevim ambicioznim sanaderovcima.

Uspjeli su potajno napraviti deal s tobožnjim rigidnim desničarima, među kojima samo Anja Šovagović zaista vjeruje u te floksule, dok predsjednik Vijeća, jedan bivši bojnik koji već dvadeset godina parazitira na vlastitim zaslugama, uglavnom sluša komande za koje misli da dolaze “odozgor”.

I kad je na Vijeću krenula priča da je Goran jutelovac, te da se može kupiti za tisuću eura, on je zaključio da to mora biti autentična hadezeovska politička linija, iako sama premijerka nije o svemu imala pojma, pa kad je dočula da je imenovana Hloverka Novak Srzić, zamalo je pala u nesvijest.

Manjinski paradoks

Dvije prevarene ljevičarke dale su pak ostavku, a oprezni profesor Grubiša, koji je unaprijed točno iskalkulirao što će se desiti, svoju je kuvertirao. Presudan je bio glas šefa udruge potrošača, u koju je učlanjena jedino njegova žena, te glas bivšega glumca za kojega nitko ne zna je li ikad išta glumio, a zatim – i to je najintrigantnije – glas vrijednoga Srbina koji se preziva Crnogorac, manjinca odnekud iz vukovarske nesuđene autonomne pokrajine u erdutskoj “zajednici općinskih vijećnika”.

On nije član najjače srpske stranke, Pupovčeva SSDS-a, koji koalira u Vladi Jadranke Kosor, nego je delegat krovne organizacije, Srpskog narodnog vijeća, Crnogorac inače, kako se i pristoji, glasa s lijevima, a sada je, na ovoj posljednjoj sjednici, okrenuo ćurak, pa podržao Hloverku, jednu ordinarnu nereformiranu tuđmanovku.

Taj skandal pokazuje koliko je blesav i nereprezentativan sustav “javnog upravljanja” Televizijom preko Programskog vijeća, kao i sam manjinski ustavni zakon, koji natproporcionalno reprezentira potpuno nepolitizirane Srbe, što samo gledaju gdje će se kod vlasti udjenuti s nekim financijskim aranžmanom, dok su politički Srbi zapravo en masse zastupljeni u strukturama i samom vrhu opozicijskog SDP-a.

Hoće li, dakle, sutra, poslije izbora, ti manjinski glasovi odlučivati i o Vladi onako kako sad donose prevagu desnoj opciji na HTV-u, i to ne desnoj hadezeovskoj, nego desnofrakcionaškoj hadezeovskoj ili čak nehadezeovskoj, glavaševskoj, štoviše, možda čak ultradesnoj izvanparlamentarnoj pašalićevskoj, koju već teško razlikuješ od mafije s kojom oni surađuju na unosnim poslovima?

Hoće li takvi Srbi koalirati sa Šišljagićem i Glavašem, bude li to za njih oportuno? A što se tiče Hlo, o nepotkupljivosti ove urednice koja je nadmoćno pobijedila previše pristupačnog Milića, sve će reći istraga što se vodi po krivičnoj prijavi slavonskobrodskog gradonačelnika, bijesnog što je morao platiti pet tisuća eura da nastupi u Informativnom programu HTV–a.

Neugoda za Josipovića

Navodno je svu političku logistiku u prilog Hloverkine kandidature osigurao kod HDZ-a Ratko Maček, Sanaderov pozadinski igrač, koji drži nevjerojatno unosnu agenciju preko koje se novac za PR isisava iz javnih poduzeća. Drugi važni Hloverkin lobist, koji, međutim, nije za nju skupio puno glasova, bio je bivši šef kampanje Ive Josipovića, dr. Mirando Mrsić.

On se za Hlo založio po makarskoj zavičajnoj liniji, pa u veoma neugodan položaj doveo predsjednika Republike, koji je odmah morao dati izjavu kojom se ogradio od ove priče. Zoran Milanović bio je pak podjednako indigniran izborom Hloverke i činjenicom da se Mirando, član njegove stranke, izložio na tako idiotski način, pa praktično zapečatio svoju buduću političku karijeru. Može mirno zaboraviti ministarstvo i gradsko poglavarstvo, jer tko bi poslije ovoga za njega glasovao?

No, ono što najviše zabrinjava jest što za investituru ove strašne žene, protiv koje su ustale sve strukovne organizacije, sindikat i sami gledatelji, jer joj u anketama daju najniže ocjene, nisu unaprijed znali ni Josipović, ni Kosorica, ni Milanović, a bome ni Popovac, pa se zaista moraš kao i oni zapitati – pa, tko onda upravlja Hrvatskom televizijom?

denis kuljiš

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/neunistiva-meduza-hlo-104988 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6cb2e65ac7b7f83ef2276ff20a0e2b2fdea8aabd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Neuni%C5%A1tiva+meduza+Hlo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fneunistiva-meduza-hlo-104988 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fneunistiva-meduza-hlo-104988 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Navodno je svu političku logistiku u prilog Hloverkine kandidature za glavnu urednicu osigurao kod HDZ-a Ratko Maček, Sanaderov pozadinski igrač, a drugi njezin važni lobist bio je bivši šef kampanje Ive Josipovića, dr. Mrsić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za njezinu investituru nisu unaprijed znali ni josipović, ni kosorica, ni milanović, NI POPOVAC - tko, dakle, vlada HTV-om? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stilza njezinu investituru nisu unaprijed znali ni josipović, ni kosorica, ni milanović, NI POPOVAC - tko, dakle, vlada HTV-om?

Neuništiva meduza Hlo

Piše PSD.
11. srpnja 2010. - 14:37

Tko upravlja Televizijom? - upitao se Josip Popovac, ravnatelj HRT-a kad je u srijedu 7. srpnja, na sjednici Programskog vijeća HRT, nastao neočekivan obrat. Prethodnog dana, Domagoj Burić podnio je ostavku na mjesto glavnog urednika HTV, pa omogućio da se, bez neizvjesne borbe, instalira njegova nasljednika. Odabrali su Hloverku Novak Srzić. Adolf Eichmann i drugi slični kandidati nisu bili na raspolaganju. Kako je došlo do tog neslućenog skandala?

Domagoj Burić već je dugo pod pritiskom koruptivnog lobija, što živi od uvoza i netransparentnih dealova prilikom kupovine sportskog, zabavnog i stranog programa. To pojede tri četvrtine iznosa većeg od milijardu i pol kuna godišnje, koliko prisilni pretplatnici godišnje ulažu u nacionalnu industriju šloka i dezinformacija, taj Magni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:22