stdClass Object ( [id] => 201615 [title] => Milana Vlaović: Muškarca ćeš zapravo upoznati tek na utakmici [alias] => milana-vlaovic-muskarca-ces-zapravo-upoznati-tek-na-utakmici [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Književnica Milana Vlaović svoj je treći književni uradak – zbirku priča “Rašeljka i druge priče” – promovirala u Splitu, u pomalo netipičnom ambijentu: u kafiću “Versi” na Bačvicama, što je za nju, priznala je, novo iskustvo. Međutim, tijekom kasnijeg izlaganja prisjetila se da je prije dvije godine roman “Bomboni od meda” predstavila u kultnom “Kvazimodu” u sklopu književne manifestacije “Bookvica”, što pomalo ispunjava njezin (još uvijek praznjikav) splitski spomenar...

- Kad spomenete Split, prvo što mi pada na pamet jesu odlasci u “Dalmu” u djetinjstvu s roditeljima, čekanje autobusa, gužva i bojazan da neću uspjeti pronaći cipele za sebe. Split je moj nedosanjani grad, na neki način – odgovorila je na prvi upit promotorice Dine Bujas Milana, koja je tijekom zanimljive i spontane večeri pokazala da ne samo što izvrsno piše nego je i vrlo elokventna, te da zna – pjevati!

Nezanemariv dio njezina životopisa, naime, prožet je glazbom; pisala je i tekstove i glazbu za pop-pjevačice Vesnu Pisarović i Lanu Jurčević, koja joj je jednom rekla: “Ti nisi uspjela kao pjevačica jer si previše pametna.” No Milana, koja je bila Tajčin prateći vokal na Jugoviziji 1990. godine, to ne drži istinitom formulacijom.

- Ja mislim da je to jako težak kruh, pogotovo za ženu kod nas. Vidite što se dogodilo Tajči nakon uspjeha, kad je preko noći postala zvijezda? Otišla je u Ameriku, odselila se! Jednostavno, nisam bila dovoljno inficirana tim virusom – skromno će spisateljica, koja je u jednom trenutku – prisjetila se - shvatila da je njen životni poziv ipak pisanje.

A iskustva je imala već zarana. Kao studentica prava već se bavila novinarstvom, te prilikom jednog naručenog intervjua s nogometašem upoznala i supruga Gorana, koji joj je promijenio tijek života.

- Upravo u tome jest ljepota života, što nikad ne znate što vas čeka iza ugla - kazala je.

Danas je, pak, majka troje djece i slobodna žena, ali pisanje je njezina konstanta.

A prijelomni trenutak kad je rekla “dosta” radu na glazbenim albumima bio je, simbolično, kad je jedan prijatelj za pjesme koje je napisala rekao: “Zvuče kao pisma iz zatvora.” Tada je, naime, sa suprugom živjela u inozemstvu, često je bila i osamljena, ali život nikad nije htjela svoditi na kućanicu i suprugu. Pisanje je bilo njen put, paralelni, koji još traje, štoviše, jako je dobro utaban.

Miljenko Jergović je, analizirajući nedavno objavljenu zbirku priča “Rašeljka...”, kazao da žanrovski pripadaju izumrloj novinskoj priči. A da je život najbolja inspiracija pokazao je upravo treći uradak iz Milanina pera, natopljen autentičnim iskustvima supruga nogometaša, ali s prikrivenim identitetima.

Na upit o predrasudama koje prate supruge nogometaša, poput one da ne vide dalje od svojih torbica i cipela, Književnica je također imala spreman odgovor:

- Da se razumijemo, nemam ništa protiv cipela i torba. Ali, nema smisla nekoga svoditi na vrstu identiteta “za koga si udana”. Ja nisam nikad dozvolila da me netko zbog toga iznervira. I ova knjiga, koja progovara o “ljudskim” osobinama supruga nogometaša moje je suočavanje s tim dijelom moje biografije, što zbirku čini autentičnom, iz kuta insajdera. Čak i danas, kad smo bivši supruzi, moram se suočavati s tim. A ja taj dio svoje biografije poštujem – istaknula je Milana, te naglasila da knjiga pruža taj “dublji” uvid u svijet nogometaša i njihovih boljih polovica, inače publici poslovično zanimljiv.

- Tu ima, dakako, jako puno novca, ali i čisto ljudskih situacija, ipak su protagonisti samo ljudi. Nije bilo fer iznositi njihove identitete, pa sam ih zabašurila i nitko se ne može osjećati prozvan, ali sve se stvarno dogodilo.To nisu priče s ključem, bavila sam se stvarnošću. Jedna od tih priča je moja, a u drugima sam sporedni lik, promatrač – kazala je autorica, pojasnivši i zašto je u naslovu zbirke upravo ime Rašeljka.

- To ime volim zato što je rašeljka “divlja višnja”, a ona je gorkasta okusa, kakav ima, usudila bih se reći, i život sam; gorko sa slatkim intermezzima. No, neposredni povod izboru “glavnog” imena bio je razgovor s kolegicom sa studija integralne psihoterapije, koji sam upisala nakon razvoda.

Ona mi je pričala da je trebala dobiti ime Rašeljka (meni prekrasno!) jer je njena majka jako voljela Josipa Pupačića, ali se sestra pobunila i zaželjela da joj nadjenu ime Ana. Istog tog dana bila sam pozvana i na roštilj, i tamo sam, družeći se s ljudima, upoznala jednu ženu. Kad mi je pružila ruku i rekla: “Drago mi je, ja sam Rašeljka”, znala sam da to ne može biti slučajno. Upravo sam trebala ime pete protagonistice svoje knjige, i tako je izbor bio logičan – prisjetila se autorica.

Tijekom pisanja kao čisto tehničkog procesa nastajanja, otkrila je, najveći problem bila je selekcija epizoda koje je trebalo pretočiti na papir (ekran), te kako uhvatiti barem tri sata u komadu za pisanje pored troje djece.

- Dobro, ovo je već treća knjiga, malo sam se uvježbala – nasmijala se Milana, koja je na upit o “muškarcima koji pokazuju osjećaje gledajući nogomet” – riječ je o ulomku iz knjige - pojasnila:

- Ja sam kroz deset godina uvijek dočekivala neke muškarce i s njima išla na utakmice. To su bili rođaci, prijatelji, poznanici... I otkrila sam da oni za vrijeme utakmice OSJEĆAJU. Dakle, cijelu onu lepezu emocija koju zatvore kad završi sportska priredba oni iskazuju dok traje: ljute se, plaču i smiju. Mnogi muškarci, znate, neće plakati kad ih ostavi cura, ali hoće kad izgubi Hajduk. Tada je, naime, legitimno plakati. Rekla bih, ako zaista želite upoznati svog muškarca, povedite ga na utakmicu.

Valja, nadalje, reći da nisu sve priče u knjizi opora okusa. Jedna je posvećena istinitoj bajci o Pepeljuzi.

- Jedna žena živjela je u kući sa svekrvom, bez struje i vode, i svako je jutro mijesila kruh, a u vrtu uzgajala pomidore i drugo povrće da ima što jesti, od čega preživjeti. Udala se, naime, za traktorista, koji je kasnije postao uspješan nogometaš. U toj relaciji, razmislite: je li ta žena sponzoruša? – vispreno će autorica, koja je u nastavku još kazala:

- Moja poruka nije da je loše ili dobro udati se za nogometaša, ja sam samo dala sliku koja bolje odgovara stvarnosti. Ljudskom mozgu lakše je razmišljati u stereotipima, u ladicama. Za mene ladice postoje kako bi se “razbucale” – poručila je autorica knjige o kojoj će se jamačno još dugo pričati, a koju će čitati i ne samo žene.

LENKA GOSPODNETIĆ
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX

O RAZVODU:

Nije to baš lako. No, nije bilo toliko teško meni, ali trebalo je to kazati, primjerice, majci! E, to je bilo teško! Tko god ulazi u instituciju braka, ne razmišlja o tome da će jednom iz nje izići. Svaki poraz treba, kako je rekao Ćiro Blažević, ‘preispitati u tami vlastite kože’. Treba naučiti da život nisu samo pobjede, te da je život i kao takav lijep. Može se izgubiti ljubav, ali ne smije se izgubiti ljudskost.

O NOVOM MUŠKARCU:

Koji je moj tip muškarca? Mislite, tražim li, poput muškaraca koji nađu ljubavnicu sličnu supruzi, repliku svog bivšeg supruga? E, upravo da izbjegnem taj stereotip upisala sam studij psihoterapije, haha! Treba naučiti nešto iz svojih iskustava. Da, čula sam da ima zgodnih Splićana, ali ja sam vam u Splitu uvijek kratko. A znam i da je ovdje konkurencija jaka, pa sam se potrudila dotjerati.

O VICTORIJI BECKHAM:

To je jedina članica benda ‘Spice girls’ koja nije znala pjevati, ali je svejedno ostvarila najzapaženiju karijeru kasnije u životu. Respect.

O COVERU KNJIGE:

Nisam sliku izabrala ja, nego Goran Zečić, urednik iz EPH. No, kad sam malo bolje razmislila, rekla sam: zašto ne? Ta žena na slici ima pravo na tu loptu između svojih nogu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Muškarci za vrijeme nogometne utakmice OSJEĆAJU. Dakle, cijelu lepezu emocija zatvore kad završi sportska priredba, a iskazuju je dok traje: ljute se, plaču i smiju. Mnogi muškarci, znate, neće plakati kad ih ostavi cura, ali hoće kad izgubi Hajduk [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u splitu promovirala svoju novu knjigu ‘rašeljka i druge priče’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-05-18 09:55:59 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-05-20 00:22:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-05-19 18:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9532 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/05/17/PSD/mil00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38394571 Threads: 4 Questions: 7097810457 Slow queries: 3300396 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608343727 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/milana-vlaovic-muskarca-ces-zapravo-upoznati-tek-na-utakmici-201615 [printLink] => /sd-plus/stil/milana-vlaovic-muskarca-ces-zapravo-upoznati-tek-na-utakmici-201615?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 175909 [name] => milanavlaović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milanavlaovic [link] => /tag/milanavlaovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Muškarci za vrijeme nogometne utakmice OSJEĆAJU. Dakle, cijelu lepezu emocija zatvore kad završi sportska priredba, a iskazuju je dok traje: ljute se, plaču i smiju. Mnogi muškarci, znate, neće plakati kad ih ostavi cura, ali hoće kad izgubi Hajduk [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u splitu promovirala svoju novu knjigu ‘rašeljka i druge priče’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milana Vlaović: Muškarca ćeš zapravo upoznati tek na utakmici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-41-30-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/17/PSD/mil00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/17/PSD/mil00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Književnica Milana Vlaović svoj je treći književni uradak – zbirku priča “Rašeljka i druge priče” – promovirala u Splitu, u pomalo netipičnom ambijentu: u kafiću “Versi” na Bačvicama, što je za nju, priznala je, novo iskustvo. Međutim, tijekom kasnijeg izlaganja prisjetila se da je prije dvije godine roman “Bomboni od meda” predstavila u kultnom “Kvazimodu” u sklopu književne manifestacije “Bookvica”, što pomalo ispunjava njezin (još uvijek praznjikav) splitski spomenar...

- Kad spomenete Split, prvo što mi pada na pamet jesu odlasci u “Dalmu” u djetinjstvu s roditeljima, čekanje autobusa, gužva i bojazan da neću uspjeti pronaći cipele za sebe. Split je moj nedosanjani grad, na neki način – odgovorila je na prvi upit promotorice Dine Bujas Milana, koja je tijekom zanimljive i spontane večeri pokazala da ne samo što izvrsno piše nego je i vrlo elokventna, te da zna – pjevati!

Nezanemariv dio njezina životopisa, naime, prožet je glazbom; pisala je i tekstove i glazbu za pop-pjevačice Vesnu Pisarović i Lanu Jurčević, koja joj je jednom rekla: “Ti nisi uspjela kao pjevačica jer si previše pametna.” No Milana, koja je bila Tajčin prateći vokal na Jugoviziji 1990. godine, to ne drži istinitom formulacijom.

- Ja mislim da je to jako težak kruh, pogotovo za ženu kod nas. Vidite što se dogodilo Tajči nakon uspjeha, kad je preko noći postala zvijezda? Otišla je u Ameriku, odselila se! Jednostavno, nisam bila dovoljno inficirana tim virusom – skromno će spisateljica, koja je u jednom trenutku – prisjetila se - shvatila da je njen životni poziv ipak pisanje.

A iskustva je imala već zarana. Kao studentica prava već se bavila novinarstvom, te prilikom jednog naručenog intervjua s nogometašem upoznala i supruga Gorana, koji joj je promijenio tijek života.

- Upravo u tome jest ljepota života, što nikad ne znate što vas čeka iza ugla - kazala je.

Danas je, pak, majka troje djece i slobodna žena, ali pisanje je njezina konstanta.

A prijelomni trenutak kad je rekla “dosta” radu na glazbenim albumima bio je, simbolično, kad je jedan prijatelj za pjesme koje je napisala rekao: “Zvuče kao pisma iz zatvora.” Tada je, naime, sa suprugom živjela u inozemstvu, često je bila i osamljena, ali život nikad nije htjela svoditi na kućanicu i suprugu. Pisanje je bilo njen put, paralelni, koji još traje, štoviše, jako je dobro utaban.

Miljenko Jergović je, analizirajući nedavno objavljenu zbirku priča “Rašeljka...”, kazao da žanrovski pripadaju izumrloj novinskoj priči. A da je život najbolja inspiracija pokazao je upravo treći uradak iz Milanina pera, natopljen autentičnim iskustvima supruga nogometaša, ali s prikrivenim identitetima.

Na upit o predrasudama koje prate supruge nogometaša, poput one da ne vide dalje od svojih torbica i cipela, Književnica je također imala spreman odgovor:

- Da se razumijemo, nemam ništa protiv cipela i torba. Ali, nema smisla nekoga svoditi na vrstu identiteta “za koga si udana”. Ja nisam nikad dozvolila da me netko zbog toga iznervira. I ova knjiga, koja progovara o “ljudskim” osobinama supruga nogometaša moje je suočavanje s tim dijelom moje biografije, što zbirku čini autentičnom, iz kuta insajdera. Čak i danas, kad smo bivši supruzi, moram se suočavati s tim. A ja taj dio svoje biografije poštujem – istaknula je Milana, te naglasila da knjiga pruža taj “dublji” uvid u svijet nogometaša i njihovih boljih polovica, inače publici poslovično zanimljiv.

- Tu ima, dakako, jako puno novca, ali i čisto ljudskih situacija, ipak su protagonisti samo ljudi. Nije bilo fer iznositi njihove identitete, pa sam ih zabašurila i nitko se ne može osjećati prozvan, ali sve se stvarno dogodilo.To nisu priče s ključem, bavila sam se stvarnošću. Jedna od tih priča je moja, a u drugima sam sporedni lik, promatrač – kazala je autorica, pojasnivši i zašto je u naslovu zbirke upravo ime Rašeljka.

- To ime volim zato što je rašeljka “divlja višnja”, a ona je gorkasta okusa, kakav ima, usudila bih se reći, i život sam; gorko sa slatkim intermezzima. No, neposredni povod izboru “glavnog” imena bio je razgovor s kolegicom sa studija integralne psihoterapije, koji sam upisala nakon razvoda.

Ona mi je pričala da je trebala dobiti ime Rašeljka (meni prekrasno!) jer je njena majka jako voljela Josipa Pupačića, ali se sestra pobunila i zaželjela da joj nadjenu ime Ana. Istog tog dana bila sam pozvana i na roštilj, i tamo sam, družeći se s ljudima, upoznala jednu ženu. Kad mi je pružila ruku i rekla: “Drago mi je, ja sam Rašeljka”, znala sam da to ne može biti slučajno. Upravo sam trebala ime pete protagonistice svoje knjige, i tako je izbor bio logičan – prisjetila se autorica.

Tijekom pisanja kao čisto tehničkog procesa nastajanja, otkrila je, najveći problem bila je selekcija epizoda koje je trebalo pretočiti na papir (ekran), te kako uhvatiti barem tri sata u komadu za pisanje pored troje djece.

- Dobro, ovo je već treća knjiga, malo sam se uvježbala – nasmijala se Milana, koja je na upit o “muškarcima koji pokazuju osjećaje gledajući nogomet” – riječ je o ulomku iz knjige - pojasnila:

- Ja sam kroz deset godina uvijek dočekivala neke muškarce i s njima išla na utakmice. To su bili rođaci, prijatelji, poznanici... I otkrila sam da oni za vrijeme utakmice OSJEĆAJU. Dakle, cijelu onu lepezu emocija koju zatvore kad završi sportska priredba oni iskazuju dok traje: ljute se, plaču i smiju. Mnogi muškarci, znate, neće plakati kad ih ostavi cura, ali hoće kad izgubi Hajduk. Tada je, naime, legitimno plakati. Rekla bih, ako zaista želite upoznati svog muškarca, povedite ga na utakmicu.

Valja, nadalje, reći da nisu sve priče u knjizi opora okusa. Jedna je posvećena istinitoj bajci o Pepeljuzi.

- Jedna žena živjela je u kući sa svekrvom, bez struje i vode, i svako je jutro mijesila kruh, a u vrtu uzgajala pomidore i drugo povrće da ima što jesti, od čega preživjeti. Udala se, naime, za traktorista, koji je kasnije postao uspješan nogometaš. U toj relaciji, razmislite: je li ta žena sponzoruša? – vispreno će autorica, koja je u nastavku još kazala:

- Moja poruka nije da je loše ili dobro udati se za nogometaša, ja sam samo dala sliku koja bolje odgovara stvarnosti. Ljudskom mozgu lakše je razmišljati u stereotipima, u ladicama. Za mene ladice postoje kako bi se “razbucale” – poručila je autorica knjige o kojoj će se jamačno još dugo pričati, a koju će čitati i ne samo žene.

LENKA GOSPODNETIĆ
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX

O RAZVODU:

Nije to baš lako. No, nije bilo toliko teško meni, ali trebalo je to kazati, primjerice, majci! E, to je bilo teško! Tko god ulazi u instituciju braka, ne razmišlja o tome da će jednom iz nje izići. Svaki poraz treba, kako je rekao Ćiro Blažević, ‘preispitati u tami vlastite kože’. Treba naučiti da život nisu samo pobjede, te da je život i kao takav lijep. Može se izgubiti ljubav, ali ne smije se izgubiti ljudskost.

O NOVOM MUŠKARCU:

Koji je moj tip muškarca? Mislite, tražim li, poput muškaraca koji nađu ljubavnicu sličnu supruzi, repliku svog bivšeg supruga? E, upravo da izbjegnem taj stereotip upisala sam studij psihoterapije, haha! Treba naučiti nešto iz svojih iskustava. Da, čula sam da ima zgodnih Splićana, ali ja sam vam u Splitu uvijek kratko. A znam i da je ovdje konkurencija jaka, pa sam se potrudila dotjerati.

O VICTORIJI BECKHAM:

To je jedina članica benda ‘Spice girls’ koja nije znala pjevati, ali je svejedno ostvarila najzapaženiju karijeru kasnije u životu. Respect.

O COVERU KNJIGE:

Nisam sliku izabrala ja, nego Goran Zečić, urednik iz EPH. No, kad sam malo bolje razmislila, rekla sam: zašto ne? Ta žena na slici ima pravo na tu loptu između svojih nogu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/milana-vlaovic-muskarca-ces-zapravo-upoznati-tek-na-utakmici-201615 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e8ea2afcd7d416cd1bab9d996319f8d18f2ef41 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milana+Vlaovi%C4%87%3A+Mu%C5%A1karca+%C4%87e%C5%A1+zapravo+upoznati+tek+na+utakmici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fmilana-vlaovic-muskarca-ces-zapravo-upoznati-tek-na-utakmici-201615 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fmilana-vlaovic-muskarca-ces-zapravo-upoznati-tek-na-utakmici-201615 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Muškarci za vrijeme nogometne utakmice OSJEĆAJU. Dakle, cijelu lepezu emocija zatvore kad završi sportska priredba, a iskazuju je dok traje: ljute se, plaču i smiju. Mnogi muškarci, znate, neće plakati kad ih ostavi cura, ali hoće kad izgubi Hajduk [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u splitu promovirala svoju novu knjigu ‘rašeljka i druge priče’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stilu splitu promovirala svoju novu knjigu ‘rašeljka i druge priče’

Milana Vlaović: Muškarca ćeš zapravo upoznati tek na utakmici

Piše PSD.
19. svibnja 2013. - 20:12
Književnica Milana Vlaović svoj je treći književni uradak – zbirku priča “Rašeljka i druge priče” – promovirala u Splitu, u pomalo netipičnom ambijentu: u kafiću “Versi” na Bačvicama, što je za nju, priznala je, novo iskustvo. Međutim, tijekom kasnijeg izlaganja prisjetila se da je prije dvije godine roman “Bomboni od meda” predstavila u kultnom “Kvazimodu” u sklopu književne manifestacije “Bookvica”, što pomalo ispunjava njezin (još uvijek praznjikav) splitski spomenar...

- Kad spomenete Split, prvo što mi pada na pamet jesu odlasci u “Dalmu” u djetinjstvu s roditeljima, čekanje autobusa, gužva i bojazan da neću uspjeti pronaći cipele za sebe. Split je moj nedosanjani grad, na neki način – odgovorila je na prvi upit promotorice Dine Bujas Milana, k...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:41