stdClass Object ( [id] => 35268 [title] => Europski kirurzi u Splitu uče operirati kroz tjelesne otvore [alias] => europski-kirurzi-u-splitu-uce-operirati-kroz-tjelesne-otvore [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Uvođenjem metode laparoskopske operacije kroz pupak već smo na pola puta do izvođenja još poštednijih zahvata kroz prirodne tjelesne otvore: u trbušnu šupljinu pristupa se kroz probavni, genitalni ili mokraćni sustav, kaže prof. dr. Zdravko Perko

 Prof. dr. Zdravko Perko, dopredsjednik Hrvatskog društva
 za endoskopsku kirurgiju
Iako trpe zbog žučnih ili bubrežnih kamenaca ili kile, mnogi ljudi godinama odgađaju odlazak “pod nož”, ako stvar nije hitna i neodgodiva. Uglavnom, boje se velikih rezova i komplikacija. Oni koji su na operacije ipak morali, ožiljke na trbuhu skrivaju i ne bi se nipošto skinuli u bikini. No, čini se da su to muke koje pripadaju prošlosti.

Na operaciji žuči prošle je godine bio jedan naš kolega koji se ponosno “hvalio” s tri mala jedva vidljiva ožiljka, a ovih dana se istom operacijom “ponosi” drugi splitski bolesnik tvrdeći da je njegov ožiljak potpuno nevidljiv jer mu je žučna vrećica izvučena, vjerovali ili ne, kroz rupicu na pupku. U ponedjeljak je ušao u bolnicu, u srijedu otpušten, bez bolova, komplikacija, kao da se ništa nije ni dogodilo. Nosi tek mali, gotovo nevidljivi, ožiljak na pupku. Takvih pacijenata je na desetke svakoga tjedna.

SILS - korak naprijed

Zadnjih dvadesetak godina glavno je nastojanje u kirurgiji razvoj i primjena minimalno invazivnih kirurških pristupa, pa je ta nova filozofija prožela sva područja kirurgije i postala glavna pokretačka snaga napretka kirurških metoda, tehnologije i edukacije. Laparoskopski zahvati traju 30-ak minuta, izvode se kroz male 5 do 10-milimetarske otvore i nose manji poslijeoperacijski rizik.

Za novi pogled u unutrašnjost tijela konstruirani su vrlo sofisticirani instrumenti, opremljeni posebnom optikom koja omogućuje dobar pregled trbušne šupljine i izvođenje zahvata kroz sasvim male otvore. S takvim razvojem kirurgije u svijetu, korak drže i splitski kirurzi. Štoviše, splitska Kirurška klinika i suvremeno opremljeni Eksperimentalni laboratorij Medicinskog fakulteta postali su vodeći centar izvrsnosti za edukaciju iz područja endoskopske i otvorene kirurgije za čitavu jugoistočnu Europu.

Novi kirurški pristup traži i posebnu edukaciju kirurga iz područja endoskopske kirurgije kaže nam prof. dr. Zdravko Perko, dopredsjednik Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju, s Kirurške klinike KBC-a Split, koji je prije nekoliko tjedana započeo s operacijama koristeći SILS metodu, što je laparoskopski kirurški zahvat kroz samo jedan rez od svega dva centimetra kroz koji se može ukloniti žučnjak ili operirati kila.

Naime, pupak je prema definiciji embriologa također prirodni otvor. Kroz već postojeći rez u naboru pupka ulazimo u trbušnu šupljinu, posebnim instrumentima, zahvat se izvodi u općoj anesteziji, traje 40-ak minuta i ožiljak je nevidljiv, a bolesnik za jedan do dva dana odlazi kući pojašnjava dr. Perko. Inače u svijetu su prve ovakve operacije obavljene prije nekoliko mjeseci, a mi ih već radimo nekoliko tjedana.

Laparoskopskim zahvatima rješavamo i do 95 posto operacija žučnjaka, 10 do 15 posto kila i 10-ak posto tumora debelog crijeva ilustrira dr. Perko dodajući kako bi klasične operacije žučnjaka na Kirurškoj klinici već trebale biti napuštene. Uvođenjem SILS metode već smo na pola puta do izvođenja još poštednijih zahvata poznatijih pod akronimom NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery ili endoskopska kirurgija kroz prirodne tjelesne otvore) otkriva nam kirurg.

Riječ je o novoj kirurškoj metodi u kojoj se koriste posebni dugački, uglavnom savitljivi instrumenti, kojima se u trbušnu šupljinu pristupa kroz probavni (kroz usta, želudac, čmar i crijevo), genitalni (kroz rodnicu) ili mokraćni (kroz mokraćnu cijev ili mjehur) sustav. NOTES bi zbog značajno manje invazivnosti i manjeg traumatiziranja tkiva mogao znatno unaprijediti ishod i smanjiti učestalost komplikacija.

U svijetu je već obavljeno više od 200 takvih zahvata, najviše u SAD-u, Južnoj Americi, Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Indiji. Uglavnom su to bili zahvati uklanjanja žučne vrećice, crvuljka i raka debelog crijeva kroz rodnicu ili želudac. Za dodatnu edukaciju na ovom području nužni su posebni edukacijski centri pri medicinskim fakultetima.

Splitski Medicinski fakultet se može pohvaliti s eksperimentalnim kirurškim laboratorijem, jedinim u Hrvatskoj, koji je mjesto uvježbavanja i ispitivanja novih kirurških pristupa, a kirurzi su postali i bazični istraživači. Zadatak im je utvrditi fiziološke promjene izazvane novim kirurškim pristupima, uočiti nedostatke i prilagoditi kirurške tehnike i instrumente.

Eksperimentalni laboratorij ključno je mjesto inovacije u kirurgiji. Iako najnoviji kirurški pristupi zvuče kao znanstvena fantastika, prvi su koraci već učinjeni u mnogim svjetskim kirurškim centrima, a prije godinu svoje mjesto na svjetskoj karti zauzeo je i Eksperimentalni laboratorij Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, odnosno Klinika za kirurgiju KBC-a Split.

Prvi NOTES zahvat izveden je na svinji prošle godine, a u tijeku je postupak dobivanja posebnih dozvola bolničkog etičkog povjerenstva kako bi se ova metoda mogla uvesti i u kliničku praksu. Kirurzi se nadaju da će bolničko etičko povjerenstvo imati razumijevanja za ove zahvate, koji se već izvode u nekim drugim zemljama. Istraživanja na području minimalno invazivne kirurgije počela su s prvim tečajevima endoskopske kirurgije, još 2001. godine, pod vodstvom prof. dr. sc. Željka Mimice, a zatim i prof. dr. sc. Zdravka Perka, prof. dr. sc. Nikice Družijanića i prof. dr. sc. Nenada Ilića.

Prvi u Hrvatskoj

Još 2001. godine smo održali prvi tečaj laparoskopskog odstranjivanja žučne vrećice kaže dr. Perko. Od tada je održano više od 20 raznih tečajeva koji se održavaju svake godine, a posljednje četiri godine organiziramo i specijaliziranu edukacija iz laparoskopske kolorektalne kirurgije.

Prvi smo u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe počeli s rutinskim izvođenjem operacija debeloga crijeva laparoskopskim načinom, i zasad imamo najveći broj tako izvedenih operacija tvrdi dr. Perko. Kirurška ekipa osobito je ponosna na status Edukacijskog centra Europskog udruženja za endoskopsku kirurgiju, koji su dobili prije nešto više od godine dana, a ove je godine prof. Perko postao član europskog Tehnološkog odbora, kao prvi i jedini njihov član iz Hrvatske.

Tečajevi se tako organiziraju pod pokroviteljstvom ovog krovnog europskog udruženja, a obavijesti o njima mogu se naći na službenim web-stranicama Europskog udruženja za endoskopsku kirurgiju. Do danas se u Laboratoriju educiralo više od pedeset kirurga iz Hrvatske i susjednih zemalja, a već krajem siječnja očekujemo skupinu kirurga iz Litve.

Danas se u našem Laboratoriju i na Klinici usavršavaju domaći i strani liječnici iz područja laparoskopske operacije debelog i završnog crijeva, iz laparoskopske i otvorene operacije kila, laparoskopske operacije žučnjaka i crvuljka, ali i iz torakoskopske kirugije uz primjenu najnovijih instrumenata specijalno kreiranih za ovu vrstu operacija.

Dio instrumenata donirala je tvrtka Olympus – Hrvatska i Olympus Europa, a idući tjedan očekujemo još jednu donaciju visokosofisticiranih optičkih instrumenata nužnih za ovakve zahvate ističe dr. Perko, što će naš rad učiniti još kvalitetnijim i sigurnijim. Laboratorij za eksperimentalnu kirurgiju vrhunski je opremljen, a oprema je, osim donacijama, nabavljena i sredstvima Fakulteta, odnosno preko projekta koji je sufinanciralo Ministarstvo znanosti.

U Laboratoriju se, osim edukacije za kirurge, izvode i pokusi i vježbe za studente medicine koji mogu već na prvoj godini studija izabrati kolegij iz endoskopske kirurgije i tako se već na početku studija upoznati s ovom vrstom kirurgije te sudjelovati u istraživanjima.

Prednosti laparoskopskih operacija

Endoskopska kirurgija omogućuje bolesnicima da se puno brže i lakše oporave nakon zahvata. Takvi bolesnici trpe manje bolova, manje troše analgetika i imaju manje općih kirurških komplikacija – infekcija rane, dubokih venskih tromboza, upala pluća.

Naposlijetku, i estetski učinak je puno povoljniji nakon endoskopske ili pogotovo SILS procedure, za razliku od klasične – otvorene operacije. Ovakvi zahvati su pogodni i za starije i iscrpljene bolesnika, kao i za bolesnika s malignim bolestima. Nakon endoskopske operacije bolesnici kraće borave u bolnici i brže se vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima i kraće su na bolovanju.

Moguće komplikacije

U ovoj kirurgiji su moguće i komplikacije. Taj rizik može biti izražen u promilima, ali ipak postoji i svjesni smo ga tijekom izvođenja svakog operacijskog zahvata. Na žalost, katkada posljedice komplikacija mogu biti izrazito teške i nose veliki pobol i smrtnost. Najčešće su posljedica, ne greške kirurga, nego okolnosti koje su prisutne u svim operacijskim dvoranama i bolnicama svijeta.

Na žalost, to nitko ne priznaje i kirurzi su, kao nikada do sada, izloženi velikoj negativnoj medijskoj kampanji i sudskim procesima. S druge strane, naši poslodavci i društvo u cjelini nas ne štite, nego smo prepušteni na milost i nemilost i prisiljeni plaćati osiguranje iz vlastitih primanja – pojašnjava dr. Perko.

Dvjesto operacija debelog crijeva

Obavili smo više od 200 operacija debelog crijeva zbog tumora ili upalnih bolesti. Osobito smo ponosni na mlađe bolesnike kojima smo bili prisiljeni odstraniti čitavo debelo crijevo laparoskopskom metodom, i vidjeti zadovoljstvo takvih bolesnika sljedeće jutro nakon operacije, kaže doktor. Tako zahtjevne operacije mogu trajati i do pet-šest sati, a bolesnici se nakon operacije osjećaju gotovo kao da nisu operirani.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uvođenjem metode laparoskopske operacije kroz pupak već smo na pola puta do izvođenja još poštednijih zahvata kroz prirodne tjelesne otvore: u trbušnu šupljinu pristupa se kroz probavni, genitalni ili mokraćni sustav, kaže prof. dr. Zdravko Perko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Eksperimentalni laboratorij Medicinskog fakulteta u splitu vodeći je centar izvrsnosti Jugoistočne europe za edukaciju iz endoskopske kirurgije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-01-05 14:06:50 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-01-05 14:18:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-01-05 14:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7146 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/01/04/Nedjeljna/kiru00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7590848 Threads: 3 Questions: 1547805652 Slow queries: 4714194 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111125037 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/europski-kirurzi-u-splitu-uce-operirati-kroz-tjelesne-otvore-35268 [printLink] => /sd-plus/stil/europski-kirurzi-u-splitu-uce-operirati-kroz-tjelesne-otvore-35268?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 58031 [name] => kirurgija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kirurgija [link] => /tag/kirurgija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uvođenjem metode laparoskopske operacije kroz pupak već smo na pola puta do izvođenja još poštednijih zahvata kroz prirodne tjelesne otvore: u trbušnu šupljinu pristupa se kroz probavni, genitalni ili mokraćni sustav, kaže prof. dr. Zdravko Perko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Eksperimentalni laboratorij Medicinskog fakulteta u splitu vodeći je centar izvrsnosti Jugoistočne europe za edukaciju iz endoskopske kirurgije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Europski kirurzi u Splitu uče operirati kroz tjelesne otvore [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-03-49-42-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/01/04/Nedjeljna/kiru00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/01/04/Nedjeljna/kiru00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Uvođenjem metode laparoskopske operacije kroz pupak već smo na pola puta do izvođenja još poštednijih zahvata kroz prirodne tjelesne otvore: u trbušnu šupljinu pristupa se kroz probavni, genitalni ili mokraćni sustav, kaže prof. dr. Zdravko Perko

 Prof. dr. Zdravko Perko, dopredsjednik Hrvatskog društva
 za endoskopsku kirurgiju
Iako trpe zbog žučnih ili bubrežnih kamenaca ili kile, mnogi ljudi godinama odgađaju odlazak “pod nož”, ako stvar nije hitna i neodgodiva. Uglavnom, boje se velikih rezova i komplikacija. Oni koji su na operacije ipak morali, ožiljke na trbuhu skrivaju i ne bi se nipošto skinuli u bikini. No, čini se da su to muke koje pripadaju prošlosti.

Na operaciji žuči prošle je godine bio jedan naš kolega koji se ponosno “hvalio” s tri mala jedva vidljiva ožiljka, a ovih dana se istom operacijom “ponosi” drugi splitski bolesnik tvrdeći da je njegov ožiljak potpuno nevidljiv jer mu je žučna vrećica izvučena, vjerovali ili ne, kroz rupicu na pupku. U ponedjeljak je ušao u bolnicu, u srijedu otpušten, bez bolova, komplikacija, kao da se ništa nije ni dogodilo. Nosi tek mali, gotovo nevidljivi, ožiljak na pupku. Takvih pacijenata je na desetke svakoga tjedna.

SILS - korak naprijed

Zadnjih dvadesetak godina glavno je nastojanje u kirurgiji razvoj i primjena minimalno invazivnih kirurških pristupa, pa je ta nova filozofija prožela sva područja kirurgije i postala glavna pokretačka snaga napretka kirurških metoda, tehnologije i edukacije. Laparoskopski zahvati traju 30-ak minuta, izvode se kroz male 5 do 10-milimetarske otvore i nose manji poslijeoperacijski rizik.

Za novi pogled u unutrašnjost tijela konstruirani su vrlo sofisticirani instrumenti, opremljeni posebnom optikom koja omogućuje dobar pregled trbušne šupljine i izvođenje zahvata kroz sasvim male otvore. S takvim razvojem kirurgije u svijetu, korak drže i splitski kirurzi. Štoviše, splitska Kirurška klinika i suvremeno opremljeni Eksperimentalni laboratorij Medicinskog fakulteta postali su vodeći centar izvrsnosti za edukaciju iz područja endoskopske i otvorene kirurgije za čitavu jugoistočnu Europu.

Novi kirurški pristup traži i posebnu edukaciju kirurga iz područja endoskopske kirurgije kaže nam prof. dr. Zdravko Perko, dopredsjednik Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju, s Kirurške klinike KBC-a Split, koji je prije nekoliko tjedana započeo s operacijama koristeći SILS metodu, što je laparoskopski kirurški zahvat kroz samo jedan rez od svega dva centimetra kroz koji se može ukloniti žučnjak ili operirati kila.

Naime, pupak je prema definiciji embriologa također prirodni otvor. Kroz već postojeći rez u naboru pupka ulazimo u trbušnu šupljinu, posebnim instrumentima, zahvat se izvodi u općoj anesteziji, traje 40-ak minuta i ožiljak je nevidljiv, a bolesnik za jedan do dva dana odlazi kući pojašnjava dr. Perko. Inače u svijetu su prve ovakve operacije obavljene prije nekoliko mjeseci, a mi ih već radimo nekoliko tjedana.

Laparoskopskim zahvatima rješavamo i do 95 posto operacija žučnjaka, 10 do 15 posto kila i 10-ak posto tumora debelog crijeva ilustrira dr. Perko dodajući kako bi klasične operacije žučnjaka na Kirurškoj klinici već trebale biti napuštene. Uvođenjem SILS metode već smo na pola puta do izvođenja još poštednijih zahvata poznatijih pod akronimom NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery ili endoskopska kirurgija kroz prirodne tjelesne otvore) otkriva nam kirurg.

Riječ je o novoj kirurškoj metodi u kojoj se koriste posebni dugački, uglavnom savitljivi instrumenti, kojima se u trbušnu šupljinu pristupa kroz probavni (kroz usta, želudac, čmar i crijevo), genitalni (kroz rodnicu) ili mokraćni (kroz mokraćnu cijev ili mjehur) sustav. NOTES bi zbog značajno manje invazivnosti i manjeg traumatiziranja tkiva mogao znatno unaprijediti ishod i smanjiti učestalost komplikacija.

U svijetu je već obavljeno više od 200 takvih zahvata, najviše u SAD-u, Južnoj Americi, Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Indiji. Uglavnom su to bili zahvati uklanjanja žučne vrećice, crvuljka i raka debelog crijeva kroz rodnicu ili želudac. Za dodatnu edukaciju na ovom području nužni su posebni edukacijski centri pri medicinskim fakultetima.

Splitski Medicinski fakultet se može pohvaliti s eksperimentalnim kirurškim laboratorijem, jedinim u Hrvatskoj, koji je mjesto uvježbavanja i ispitivanja novih kirurških pristupa, a kirurzi su postali i bazični istraživači. Zadatak im je utvrditi fiziološke promjene izazvane novim kirurškim pristupima, uočiti nedostatke i prilagoditi kirurške tehnike i instrumente.

Eksperimentalni laboratorij ključno je mjesto inovacije u kirurgiji. Iako najnoviji kirurški pristupi zvuče kao znanstvena fantastika, prvi su koraci već učinjeni u mnogim svjetskim kirurškim centrima, a prije godinu svoje mjesto na svjetskoj karti zauzeo je i Eksperimentalni laboratorij Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, odnosno Klinika za kirurgiju KBC-a Split.

Prvi NOTES zahvat izveden je na svinji prošle godine, a u tijeku je postupak dobivanja posebnih dozvola bolničkog etičkog povjerenstva kako bi se ova metoda mogla uvesti i u kliničku praksu. Kirurzi se nadaju da će bolničko etičko povjerenstvo imati razumijevanja za ove zahvate, koji se već izvode u nekim drugim zemljama. Istraživanja na području minimalno invazivne kirurgije počela su s prvim tečajevima endoskopske kirurgije, još 2001. godine, pod vodstvom prof. dr. sc. Željka Mimice, a zatim i prof. dr. sc. Zdravka Perka, prof. dr. sc. Nikice Družijanića i prof. dr. sc. Nenada Ilića.

Prvi u Hrvatskoj

Još 2001. godine smo održali prvi tečaj laparoskopskog odstranjivanja žučne vrećice kaže dr. Perko. Od tada je održano više od 20 raznih tečajeva koji se održavaju svake godine, a posljednje četiri godine organiziramo i specijaliziranu edukacija iz laparoskopske kolorektalne kirurgije.

Prvi smo u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe počeli s rutinskim izvođenjem operacija debeloga crijeva laparoskopskim načinom, i zasad imamo najveći broj tako izvedenih operacija tvrdi dr. Perko. Kirurška ekipa osobito je ponosna na status Edukacijskog centra Europskog udruženja za endoskopsku kirurgiju, koji su dobili prije nešto više od godine dana, a ove je godine prof. Perko postao član europskog Tehnološkog odbora, kao prvi i jedini njihov član iz Hrvatske.

Tečajevi se tako organiziraju pod pokroviteljstvom ovog krovnog europskog udruženja, a obavijesti o njima mogu se naći na službenim web-stranicama Europskog udruženja za endoskopsku kirurgiju. Do danas se u Laboratoriju educiralo više od pedeset kirurga iz Hrvatske i susjednih zemalja, a već krajem siječnja očekujemo skupinu kirurga iz Litve.

Danas se u našem Laboratoriju i na Klinici usavršavaju domaći i strani liječnici iz područja laparoskopske operacije debelog i završnog crijeva, iz laparoskopske i otvorene operacije kila, laparoskopske operacije žučnjaka i crvuljka, ali i iz torakoskopske kirugije uz primjenu najnovijih instrumenata specijalno kreiranih za ovu vrstu operacija.

Dio instrumenata donirala je tvrtka Olympus – Hrvatska i Olympus Europa, a idući tjedan očekujemo još jednu donaciju visokosofisticiranih optičkih instrumenata nužnih za ovakve zahvate ističe dr. Perko, što će naš rad učiniti još kvalitetnijim i sigurnijim. Laboratorij za eksperimentalnu kirurgiju vrhunski je opremljen, a oprema je, osim donacijama, nabavljena i sredstvima Fakulteta, odnosno preko projekta koji je sufinanciralo Ministarstvo znanosti.

U Laboratoriju se, osim edukacije za kirurge, izvode i pokusi i vježbe za studente medicine koji mogu već na prvoj godini studija izabrati kolegij iz endoskopske kirurgije i tako se već na početku studija upoznati s ovom vrstom kirurgije te sudjelovati u istraživanjima.

Prednosti laparoskopskih operacija

Endoskopska kirurgija omogućuje bolesnicima da se puno brže i lakše oporave nakon zahvata. Takvi bolesnici trpe manje bolova, manje troše analgetika i imaju manje općih kirurških komplikacija – infekcija rane, dubokih venskih tromboza, upala pluća.

Naposlijetku, i estetski učinak je puno povoljniji nakon endoskopske ili pogotovo SILS procedure, za razliku od klasične – otvorene operacije. Ovakvi zahvati su pogodni i za starije i iscrpljene bolesnika, kao i za bolesnika s malignim bolestima. Nakon endoskopske operacije bolesnici kraće borave u bolnici i brže se vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima i kraće su na bolovanju.

Moguće komplikacije

U ovoj kirurgiji su moguće i komplikacije. Taj rizik može biti izražen u promilima, ali ipak postoji i svjesni smo ga tijekom izvođenja svakog operacijskog zahvata. Na žalost, katkada posljedice komplikacija mogu biti izrazito teške i nose veliki pobol i smrtnost. Najčešće su posljedica, ne greške kirurga, nego okolnosti koje su prisutne u svim operacijskim dvoranama i bolnicama svijeta.

Na žalost, to nitko ne priznaje i kirurzi su, kao nikada do sada, izloženi velikoj negativnoj medijskoj kampanji i sudskim procesima. S druge strane, naši poslodavci i društvo u cjelini nas ne štite, nego smo prepušteni na milost i nemilost i prisiljeni plaćati osiguranje iz vlastitih primanja – pojašnjava dr. Perko.

Dvjesto operacija debelog crijeva

Obavili smo više od 200 operacija debelog crijeva zbog tumora ili upalnih bolesti. Osobito smo ponosni na mlađe bolesnike kojima smo bili prisiljeni odstraniti čitavo debelo crijevo laparoskopskom metodom, i vidjeti zadovoljstvo takvih bolesnika sljedeće jutro nakon operacije, kaže doktor. Tako zahtjevne operacije mogu trajati i do pet-šest sati, a bolesnici se nakon operacije osjećaju gotovo kao da nisu operirani.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/europski-kirurzi-u-splitu-uce-operirati-kroz-tjelesne-otvore-35268 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=65217d7f205523ace9ca4c61dbee89041dbfd08c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Europski+kirurzi+u+Splitu+u%C4%8De+operirati+kroz+tjelesne+otvore&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Feuropski-kirurzi-u-splitu-uce-operirati-kroz-tjelesne-otvore-35268 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Feuropski-kirurzi-u-splitu-uce-operirati-kroz-tjelesne-otvore-35268 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uvođenjem metode laparoskopske operacije kroz pupak već smo na pola puta do izvođenja još poštednijih zahvata kroz prirodne tjelesne otvore: u trbušnu šupljinu pristupa se kroz probavni, genitalni ili mokraćni sustav, kaže prof. dr. Zdravko Perko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Eksperimentalni laboratorij Medicinskog fakulteta u splitu vodeći je centar izvrsnosti Jugoistočne europe za edukaciju iz endoskopske kirurgije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
StilEksperimentalni laboratorij Medicinskog fakulteta u splitu vodeći je centar izvrsnosti Jugoistočne europe za edukaciju iz endoskopske kirurgije

Europski kirurzi u Splitu uče operirati kroz tjelesne otvore

Piše PSD.
5. siječnja 2009. - 15:31
Uvođenjem metode laparoskopske operacije kroz pupak već smo na pola puta do izvođenja još poštednijih zahvata kroz prirodne tjelesne otvore: u trbušnu šupljinu pristupa se kroz probavni, genitalni ili mokraćni sustav, kaže prof. dr. Zdravko Perko

 Prof. dr. Zdravko Perko, dopredsjednik Hrvatskog društva
 za endoskopsku kirurgiju
Iako trpe zbog žučnih ili bubrežnih kamenaca ili kile, mnogi ljudi godinama odgađaju odlazak “pod nož”, ako stvar nije hitna i neodgodiva. Uglavnom, boje se velikih rezova i komplikacija. Oni koji su na operacije ipak morali, ožiljke na trbuhu skrivaju i ne bi se nipošto skinuli u bikini. No, č...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:49