stdClass Object ( [id] => 136598 [title] => Stanko Poklepović kod Mosora: Balun je živio u Iviću [alias] => stanko-poklepovic-kod-mosora-balun-je-zivio-u-ivicu [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 Stanko Poklepović
Vidio sam  da u kafiću ljudi plaču gledajući vašu fotografiju na kojoj plačete na komemoraciji u povodu smrti velikog svjetskog trenera Tomislava Ivića, koji vam je desetljećima bio prijatelj i nogometni istomišljenik...

- Moje suze su bile iskrene, prijateljske: plakao sam zbog odlaska velikog čovjeka s kojim sam prijateljevao točno 57 godina! Od dana kad sam zakoračio na Splitovo igralište i počeo trenirati s juniorima “crvenih”. Tomislav Ivić tada je bio igrač seniorske momčadi Splita, ali kako sam vrlo brzo priključen prvoj momčadi, odmah smo se Ivan, kako sam ga zvao cijeli život, i ja zbližili. Bez obzira na to što je pripadao starijem valu “crvenih”, što je pet godina stariji od mene...

S Ivićem ste igrali u dresu prvoligaškog RNK Split u sezoni 1960./1961. godine...

- Ivan je bio svojevrsna spona između te dvije prvoligaške generacije “crvenih”. On i svima nama omiljeni kapetan momčadi Mario Duplančić Mamuco. Kao standardni prvotimac prvoligaškoga Splita Ivan je u svlačionici imao veliki autoritet znanja. Nema se tu što mudrovati: vidjelo se da Ivan zna nogometno znanje!

On se čak i na terenu ponekad ponašao kao da je trener: za vrijeme igre davao je svojim suigračima neka taktička uputstva. Činio je to na onaj sebi svojstveni pozitivno agresivan način, znao je pokazati rukom gdje treba ići lopta, znao je potrčati prema suigraču i kazati mu gdje je pogriješio... Još tada su navijači Splita zapazili to njegovo atipično ponašanje na terenu, sjećam se da su već tada neki govorili: Tomislav Ivić će sigurno biti nogometni trener!

Dodavanje na kašalj

Kakav je Ivić bio kao igrač?

- Igrao je, kako se onda govorilo, halfa. Lijevoga halfa. Ponekad i lijevu spojku. Bio je veliki tehničar, često i preagresivan, imao je udarac s obje noge, iz potkoljenice, zabijao je dosta golova, imao je dugu loptu, fantastičan pregled igre, već tada ga je krasila osobita sposobnost prepoznavanja igre. Uvjeren sam: da je u svojim najboljim igračkim godinama igrao u nekom jačem, većem klubu, sigurno bi bio reprezentativac!

Pričao je kako se u toj drugoj prvoligaškoj sezoni Splita najbolje slagao s Brankom Kraljevićem i vama...

- Imali smo istu viziju igre, isto poimanje nogometa, isti potez... Ja na desnoj, on na lijevoj strani terena. Znali smo unaprijed što će onaj drugi učiniti. Prije nego sam postao prvotimac Splita za vrijeme utakmice su se Ivan, Boris Krstulović, Mario Duplančić i Tonči Baranović dodavali na kašalj...

Na kašalj!?

- Da! Netko bi se otkrio, zakašljao, tako je otkrio svoj položaj na terenu, onaj u koga bi bila lopta bi bez pogledakome je šalje, dodao loptu pravom igraču na pravo mjesto. Poslije je to Ivan uveo kod kombiniranja sa mnom. I kao igrači i kao treneri tražili smo kolovaje na terenu... Kolovaje... Možda me netko neće razumjeti: tražili smo buže, rupe, uske prostore između igrača... Bili smo kompatibilni u poimanju baluna. Kad je nogomet u pitanju: Ivan i ja smo bili jedna osoba u dva tijela! Jednako smo doživljavali nogomet.

Pred kraj svoga života Tomislav Ivić se u svojim pričama često vraćao na igračke dane u dresu Splita. I spominjao atmosferu na koju nikad poslije nigdje nije naišao...

- To je Ivan i meni govorio. Vraćao me je u te divne godine kad smo se radovali svakome treningu, svakoj utakmici naših “crvenih”. On i ja smo radili u škveru, dolazili bismo na trening ranije da bismo našli mjesto u onome čuvenome kolu barba Luke Kaliterne: četri vanka kola, tri unutra! Ono – jedna noga takne, druga makne.

Tu smo, među ostalim metodama nogometnog vizionara i preteče svega suvremenoga u nogometu, legendarnog barba Luke Kaliterne, ovladali balunom. Postali vrsni tehničari. Atmosfera među igračima Splita bila je posebna. Najveći dio nas prvotimaca “crvenih” bili smo škverani, skupa smo radili u Brodogradilištu, skupa trenirali u Splita, skupa uvečer izlazili vani. Ivan se često vraćao nečemu što je malo koji nogometaš u povijesti nogometa isticao kao važan faktor zajedništva među igračima.

To je bila čuvena Splitova pjesma pod tuševima, nakon treninga, utakmice koju smo dobili. Mario Duplančić bi poveo pjesmu, Branko Kraljević je prihvatio, učas bi nastalo višeglasno pjevanje najpoznatijih dalmatinskih pjesama u kojoj je važnu ulogu imao i Ivan. Znali bismo po sat vremena ostati u svlačionici i pjevati. Splitova momčad tada je zaista bila posebna...

Odan škveru i ‘crvenima’

Kazali ste da su mnogi splitovci, među njima Ivić i vi bili radnici Brodogradilišta Split...

- Veza između splitskoga škvera i RNK Split je bila nešto posebno veliko, moćno: to je uistinu bila pupčana veza! Dva slavna škveranina za to su najzaslužnija: Jordan Prkušić Đorde i Ante Jurjević Baja! Posebno Đorde Prkušić koji je bio fanatik “crvenih”, koji je najzaslužniji što je izgrađeno Splitovo igralište, koji je bio opsjednut Splitom. Škver je tada imao šest, sedam hiljada zaposlenih, tamo je radio veliki broj prvotimaca Splita.

Ivić je bio u održavanju, ja sam radio najprije u brodoradioni, a onda sam postavši inženjer, radio kao šef odjela za zavarivanje. Ivan je bio istinski škveranin, beskrajno odan svome škveru i nogometašima “crvenih”. Radovao se porinuću svakog broda, znali smo godišnje izgraditi šest, sedam brodova. Sjećam se kako su on i njegov veliki prijatelj iz škvera Špiro Kuzmanić uživali zajedno sa mnom prilikom porinuća brodova Jadran, Jedinstvo i Jugoslavija.

Zašto spominjem baš ta tri broda? Zato jer sam ja bio voditelj postavljanja komandnih mostova na tim trima brodovima. To je bio moj veliki radni uspjeh, Ivan je tu radost htio podijeliti sa mnom. I s vratarem Splita Domingom Franulovićem Mingom, koji je bio dio moga tima na postavljanju tih komandnih mostova. Spomenuo sam Ivićeva prijatelja Špira Kuzmanića, on je do kraja života ostao prijatelj i sa svojim Varošaninom Peglom.

Ivan je bio odan i pravi prijatelj, ponosan što je bio dio privrednog giganta splitskog Brodogradilišta. Guštao je kad sam prije nekoliko mjeseci, kad se počela spominjati mogućnost gašenja splitskog škvera, iz duše kazao: “Ivane, ja ću prvi na barikade za spas našeg škvera!” Tako zaista i mislim...

Ivić je trenersku karijeru počeo u svome matičnom nogometnom klubu Split u vrijeme kad ste vi bili kapetan “crvenih”...

- Ivan me zvao, rekao mi da ćemo tada djelovati kao tandem: on trener, ja njegova produžena ruka na terenu! Slobodno mogu kazati da je već tada počela naša trenerska suradnja iako sam tada bio igrač. Mi smo se toliko slagali... Ma čujte, dosadan sam sam sebi ponavljati kako smo o svemu vezanom za nogomet, ali baš o svemu mislili identično.

Ali što ću kad je to tako bilo. Bili smo dio istoga nogometnoga trenerskog fluida koji je u Hajduku počeo barba Luka Kaliterna, nastavio Ante Mladinić Biće, pa je onda došao Tomislav Ivić, nakon Ivana ja, pa Sergije Krešić i na kraju Željko Mijač. To je bila ta ista trenerska nit. Uvažavajući sve druge velike trenere Hajduka koji su s „bijelima“ osvajali trofeje, kao što su to Slavko Luštica, Josip Skoblar, Ivan Katalinić, Zoran Vulić...

Ivić je jednom kazao kako vas je Branko Zebec htio vrbovati!

- Bio sam trener pionira Hajduka, Ivan je trenirao juniore, a Branko Zebec seniore. Imali smo istu svlačionicu. Toga dana sam završio trening, došao u svlačionicu, unutra je bio Branko Zebec kojemu je uskoro počinjao trening. Unutra je ušao i Ivan, pitao je Zebeca da mu da za jednu važnu juniorsku utakmicu neke njegove juniore koje je Zebec priključio prvoj momčadi.

Zebec ga je hladno odbio, Ivan je, oprostite na izrazu, skroz popizdija. Izletio je vani, opsovavši sve od reda, zalupio vrata svlačionice. Zebec mi se obratio: „Stanko, jeste videli kaj on radi!?“ Rekao sam mu da skroz razumijem Ivića, da je on takvog temperamenta, kazao sam mu da je trebao Ivanu dati igrače.

Čudno me pogledao, a onda ponudio da se odmah profesionaliziram kao trener Hajduka, jer sam tada na Starom placu radio honorarno, a bio sam zaposlen u škveru, i da mu postanem jedan od suradnika. Bez imalo razmišljanja sam mu odgovorio: „Branko, Ivan i ja smo prijatelji, ostajem uz njega, ja u pionirima, on u juniorima. Na istom smo zadatku odgajanja mladih igrača Hajduka...“ Zebec je ostao bez riječi.

Ivić je poslije trenirao prvu momčad, a vi juniore Hajduka...

- Slobodno mogu kazati: takva suradnja trenera juniora i zrenera seniora nikad u ondašnjem YU nogometu, a danas u hrvatskom nogometu, nije zabilježena. Nikad! Ponašali smo se kao da isti trener radi s prvotimcima i juniorima. Zalagali smo se za istu viziju igre, provodili je svatko sa svojim igračima, držali se iste filozofije baluna, imali iste treninge, radili identične vježbe... Kad bi moj junior upao u Ivanove seniore on je došavši na trening zatekao atmosferu i način rada na koju je navikao u juniorima...

... Ipak, tada je bilo zapinjanja nogu...

- I sad mi je teško o tome govoriti, a onda me je to jako boljelo: govorili su u stilu – „Ivić vodi seniore, Špaco juniore, ne mogu Hajduka vodit dva splitovca!“ To je Ivanu i meni bilo strašno, boljelo nas je to. Mi smo se zalagali za jednu posebnu prijateljsku nogometnu atmosferu u gradu Splitu. Je, igrali smo u Splita, ali sad smo bili treneri Hajduka.

I „bijelima“ smo dali cijeloga sebe. Zašto onda netko može biti toliko zločest, ma bolje je reći toliko ljubomoran, zavidan, pa nam spočitavati da smo splitovci!? A ja i danas govorim ono što je Ivan lani izjavio, baš uoči porvoligaške utakmice Split – Hajduk 1:1: Split i Hajduk su mi duša i srce! I točka!

Vizionar, taktičar, praktičar

Ivić vas je zvao za svoga pomoćnika u radu sa seniorima...

- Je. Zvao je jednom našeg zajedničkog suigrača iz prvoligaških dana RNK Split Branka Kraljevića Kusu i mene. Šetali smo Marjanom, rekao nam je da jednog od nas dvojice želi uzeti za pomoćnika. Kuso nije bio toliko napaljen na taj prijedlog kao ja, postao sam Ivićev pomoćnik...

... Nedavno ste, nakon Ivićeve smrti, izjavili: Tomislav Ivić i ja bili smo preteča nogometnog razvoja!

- To je velika nogometna istina. To, barem za sebe, priznaju i oni koji nas nisu voljeli. Ni nas ni naše poimanje nogometta. Bez imalo prepotentnosti, narcisoidnosti, bez da mi itko ima pravo po splitsku reći da sam puvander, ja ovdje izgovaram nogometnu istinu: balun kojega je igrao Hajduk u vrijeme kad je Ivan bio trener, a ja njegov pomoćnik, je bio europski hit!

Mi smo potaracali cijelu nogometnu Jugoslaviju, samo sudačke krađe i splet nevjerojatno nesretnih okolnosti, velike sportske pegule, učinio je da Hajduk nije sjeo možda čak i na vrh Evrope. Da, imali smo igru kojom je Hajduk mogao postati prvak Europe. Evo, donio sam vam pripremu za utakmicu s Hamburgerom: vidite, ispisane su 124 stranice! Sve smo predvidjeli, sve. HSV je bio nemoćan. Vani nas je pokrao sudac, doma smo imali takvu nesreću o kojoj se i danas priča.

Ivić je bio šef, je li se ponašao šefovski?

- Jasno, njegova je bila zadnja. Ali nije bilo situacije u kojoj on nije prihvatio moje sugestije. Isticao je kako smo on i ja zajednički trenerski tim, bilo je situacija kad sam se zalagao za neki taktički detalj kojega Ivić nije isticao. Razgovarali bismo o tome satima, Ivan bi uvažio ono što sma mu kazao. I tu je bio velik. Nimalo tvrdoglav kad je u pitanju bilo nešto što će poboljšati igru Hajduka...

Mirko Novosel mi je rekao kako ga je Ivić, na aerodromu u Zagrebu i za vrijeme leta do Londona, molio da mu kaže sve svoje trenerske tajne košarkaškog presinga...

- To je istina. On je te košarkaške zakone presinga prenosio na nogometni travnjak. Mi smo ti presingom harali YU terenima, osvajali naslove prvaka, kupove, protivnike činili smiješnima. Presing na igrača, poslije presing na prostor, pa presing na loptu... Pa nogometna zona u kojoj je nogometna geometrija posve drugačija. Pa posebni taktički detalji ovisno o idućem protivniku.

Sve se to do automatizma uvježbavalo na treninzima, nije u našem radu bilo slučajnosti. Iako bismo neke stvari otkrili, hajde, da tako kažem, u hodu. Primjetili smo kako Brane Oblak u punom sprintu trče pridodati se napadu, lopta ne dođe do njega, a on se odmah u punom sprintu vraća upomoć obrani. E, kad to može Brane Oblak, mogu i svi ostali, ne onako kao Brane, ali i oni će sprintzti gore, dolje. I na idućem treningu, ajmo, u punom sprintu naprijed, natrag...

Nogometni Split se tad dijelio na ivićevce i antiivićevce. Oni koji su bili protiv Ivića govorili su i to da ste Ivić i vi od nogometa učinili nauku...

- Nogomet jest igra, ali u njoj vladaju zakonitosti koje nisu slučajnost nego – sportska znanost! Da, nogomet je znanost. I svatko tko govori drugačije griješi. Ivić i ja smo dobro znali da znanstvene metode u radu, ne mislim samo na nogometnu znanost, pridonose konačnom uspjehu.

Uz Ivića ste ostali do kraja njegova života. Što je zadnje što vam je o nogometu govorio?

- Razgovarali smo o stalnoj pokretljivosti kao principu suvremenog nogometa. Govorio je o Barceloni koja nema jednog ili dvojicu playmakera, nego o momčadi koja ima šest, sedam takvih nogometnih znalaca. Govorili smo često o našim igračkim danima u Splitu. Bilo mu je drago što je RNK Split postao stabilan prvoligaš.

Znate što: Ivan nije bio samo trener vizionar, on je bio nogometna akademija, vrhunski taktičar, najbolji praktičar. On je najbolji trener kojega je Hrvatska i bivša Jugoslavija ikad imala. Balun je živio u Iviću. U mome dragom Ivanu. Kojega sam volio, kojega volim, kojega ću voljeti dok budem disao!

milorad bibić
snimio: nikola vilić / cropix

Vježbanje okrznuća

Jedno jutro Ivan je prije treninga govorio kako moramo uvježbati okrznuće prilikom prekida, posebno kornera. Znao sam o čemu se radi, ali mnogi su Ivana tada čudno gledali. Odmah je iscrtao cijelu ploču, i dalje su ga čudno gledali. A onda smo počeli vježbati, i to satima: korner, Boro Primorac okrzne loptu na prvoj stativi, prebaci je na drugu stativu, a tamo, najčešće, Mišo Krstičević zabije gol.

Oni koji su s podsmijehom primili tu Ivićevu ideju tada su se pokrili ušima. Jednako kao kad smo krenuli u uvježbavanje akcija kod kojih Slaviša Žungul djeluje kod prve stative... A u jednoj i drugoj varijanti Hajduk je postigao brojne zgoditke...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vidjelo se još  u njegovim igračkim danima da Ivan zna nogometno znanje! On se čak i na terenu ponekad ponašao kao da je trener: za vrijeme igre davao je svojim suigračima neka taktička uputstva! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-07-01 11:12:04 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-07-01 12:34:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-07-02 13:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4704 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/07/02/spektar/spa00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7739456 Threads: 4 Questions: 1631155320 Slow queries: 4847188 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111272165 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/stanko-poklepovic-kod-mosora-balun-je-zivio-u-ivicu-136598 [printLink] => /sd-plus/spektar/stanko-poklepovic-kod-mosora-balun-je-zivio-u-ivicu-136598?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 215195 [name] => StankoPoklepović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stankopoklepovic [link] => /tag/stankopoklepovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 144539 [name] => svrhamosora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svrhamosora [link] => /tag/svrhamosora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vidjelo se još  u njegovim igračkim danima da Ivan zna nogometno znanje! On se čak i na terenu ponekad ponašao kao da je trener: za vrijeme igre davao je svojim suigračima neka taktička uputstva! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stanko Poklepović kod Mosora: Balun je živio u Iviću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-21-41-33-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/02/spektar/spa00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/02/spektar/spa00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 Stanko Poklepović
Vidio sam  da u kafiću ljudi plaču gledajući vašu fotografiju na kojoj plačete na komemoraciji u povodu smrti velikog svjetskog trenera Tomislava Ivića, koji vam je desetljećima bio prijatelj i nogometni istomišljenik...

- Moje suze su bile iskrene, prijateljske: plakao sam zbog odlaska velikog čovjeka s kojim sam prijateljevao točno 57 godina! Od dana kad sam zakoračio na Splitovo igralište i počeo trenirati s juniorima “crvenih”. Tomislav Ivić tada je bio igrač seniorske momčadi Splita, ali kako sam vrlo brzo priključen prvoj momčadi, odmah smo se Ivan, kako sam ga zvao cijeli život, i ja zbližili. Bez obzira na to što je pripadao starijem valu “crvenih”, što je pet godina stariji od mene...

S Ivićem ste igrali u dresu prvoligaškog RNK Split u sezoni 1960./1961. godine...

- Ivan je bio svojevrsna spona između te dvije prvoligaške generacije “crvenih”. On i svima nama omiljeni kapetan momčadi Mario Duplančić Mamuco. Kao standardni prvotimac prvoligaškoga Splita Ivan je u svlačionici imao veliki autoritet znanja. Nema se tu što mudrovati: vidjelo se da Ivan zna nogometno znanje!

On se čak i na terenu ponekad ponašao kao da je trener: za vrijeme igre davao je svojim suigračima neka taktička uputstva. Činio je to na onaj sebi svojstveni pozitivno agresivan način, znao je pokazati rukom gdje treba ići lopta, znao je potrčati prema suigraču i kazati mu gdje je pogriješio... Još tada su navijači Splita zapazili to njegovo atipično ponašanje na terenu, sjećam se da su već tada neki govorili: Tomislav Ivić će sigurno biti nogometni trener!

Dodavanje na kašalj

Kakav je Ivić bio kao igrač?

- Igrao je, kako se onda govorilo, halfa. Lijevoga halfa. Ponekad i lijevu spojku. Bio je veliki tehničar, često i preagresivan, imao je udarac s obje noge, iz potkoljenice, zabijao je dosta golova, imao je dugu loptu, fantastičan pregled igre, već tada ga je krasila osobita sposobnost prepoznavanja igre. Uvjeren sam: da je u svojim najboljim igračkim godinama igrao u nekom jačem, većem klubu, sigurno bi bio reprezentativac!

Pričao je kako se u toj drugoj prvoligaškoj sezoni Splita najbolje slagao s Brankom Kraljevićem i vama...

- Imali smo istu viziju igre, isto poimanje nogometa, isti potez... Ja na desnoj, on na lijevoj strani terena. Znali smo unaprijed što će onaj drugi učiniti. Prije nego sam postao prvotimac Splita za vrijeme utakmice su se Ivan, Boris Krstulović, Mario Duplančić i Tonči Baranović dodavali na kašalj...

Na kašalj!?

- Da! Netko bi se otkrio, zakašljao, tako je otkrio svoj položaj na terenu, onaj u koga bi bila lopta bi bez pogledakome je šalje, dodao loptu pravom igraču na pravo mjesto. Poslije je to Ivan uveo kod kombiniranja sa mnom. I kao igrači i kao treneri tražili smo kolovaje na terenu... Kolovaje... Možda me netko neće razumjeti: tražili smo buže, rupe, uske prostore između igrača... Bili smo kompatibilni u poimanju baluna. Kad je nogomet u pitanju: Ivan i ja smo bili jedna osoba u dva tijela! Jednako smo doživljavali nogomet.

Pred kraj svoga života Tomislav Ivić se u svojim pričama često vraćao na igračke dane u dresu Splita. I spominjao atmosferu na koju nikad poslije nigdje nije naišao...

- To je Ivan i meni govorio. Vraćao me je u te divne godine kad smo se radovali svakome treningu, svakoj utakmici naših “crvenih”. On i ja smo radili u škveru, dolazili bismo na trening ranije da bismo našli mjesto u onome čuvenome kolu barba Luke Kaliterne: četri vanka kola, tri unutra! Ono – jedna noga takne, druga makne.

Tu smo, među ostalim metodama nogometnog vizionara i preteče svega suvremenoga u nogometu, legendarnog barba Luke Kaliterne, ovladali balunom. Postali vrsni tehničari. Atmosfera među igračima Splita bila je posebna. Najveći dio nas prvotimaca “crvenih” bili smo škverani, skupa smo radili u Brodogradilištu, skupa trenirali u Splita, skupa uvečer izlazili vani. Ivan se često vraćao nečemu što je malo koji nogometaš u povijesti nogometa isticao kao važan faktor zajedništva među igračima.

To je bila čuvena Splitova pjesma pod tuševima, nakon treninga, utakmice koju smo dobili. Mario Duplančić bi poveo pjesmu, Branko Kraljević je prihvatio, učas bi nastalo višeglasno pjevanje najpoznatijih dalmatinskih pjesama u kojoj je važnu ulogu imao i Ivan. Znali bismo po sat vremena ostati u svlačionici i pjevati. Splitova momčad tada je zaista bila posebna...

Odan škveru i ‘crvenima’

Kazali ste da su mnogi splitovci, među njima Ivić i vi bili radnici Brodogradilišta Split...

- Veza između splitskoga škvera i RNK Split je bila nešto posebno veliko, moćno: to je uistinu bila pupčana veza! Dva slavna škveranina za to su najzaslužnija: Jordan Prkušić Đorde i Ante Jurjević Baja! Posebno Đorde Prkušić koji je bio fanatik “crvenih”, koji je najzaslužniji što je izgrađeno Splitovo igralište, koji je bio opsjednut Splitom. Škver je tada imao šest, sedam hiljada zaposlenih, tamo je radio veliki broj prvotimaca Splita.

Ivić je bio u održavanju, ja sam radio najprije u brodoradioni, a onda sam postavši inženjer, radio kao šef odjela za zavarivanje. Ivan je bio istinski škveranin, beskrajno odan svome škveru i nogometašima “crvenih”. Radovao se porinuću svakog broda, znali smo godišnje izgraditi šest, sedam brodova. Sjećam se kako su on i njegov veliki prijatelj iz škvera Špiro Kuzmanić uživali zajedno sa mnom prilikom porinuća brodova Jadran, Jedinstvo i Jugoslavija.

Zašto spominjem baš ta tri broda? Zato jer sam ja bio voditelj postavljanja komandnih mostova na tim trima brodovima. To je bio moj veliki radni uspjeh, Ivan je tu radost htio podijeliti sa mnom. I s vratarem Splita Domingom Franulovićem Mingom, koji je bio dio moga tima na postavljanju tih komandnih mostova. Spomenuo sam Ivićeva prijatelja Špira Kuzmanića, on je do kraja života ostao prijatelj i sa svojim Varošaninom Peglom.

Ivan je bio odan i pravi prijatelj, ponosan što je bio dio privrednog giganta splitskog Brodogradilišta. Guštao je kad sam prije nekoliko mjeseci, kad se počela spominjati mogućnost gašenja splitskog škvera, iz duše kazao: “Ivane, ja ću prvi na barikade za spas našeg škvera!” Tako zaista i mislim...

Ivić je trenersku karijeru počeo u svome matičnom nogometnom klubu Split u vrijeme kad ste vi bili kapetan “crvenih”...

- Ivan me zvao, rekao mi da ćemo tada djelovati kao tandem: on trener, ja njegova produžena ruka na terenu! Slobodno mogu kazati da je već tada počela naša trenerska suradnja iako sam tada bio igrač. Mi smo se toliko slagali... Ma čujte, dosadan sam sam sebi ponavljati kako smo o svemu vezanom za nogomet, ali baš o svemu mislili identično.

Ali što ću kad je to tako bilo. Bili smo dio istoga nogometnoga trenerskog fluida koji je u Hajduku počeo barba Luka Kaliterna, nastavio Ante Mladinić Biće, pa je onda došao Tomislav Ivić, nakon Ivana ja, pa Sergije Krešić i na kraju Željko Mijač. To je bila ta ista trenerska nit. Uvažavajući sve druge velike trenere Hajduka koji su s „bijelima“ osvajali trofeje, kao što su to Slavko Luštica, Josip Skoblar, Ivan Katalinić, Zoran Vulić...

Ivić je jednom kazao kako vas je Branko Zebec htio vrbovati!

- Bio sam trener pionira Hajduka, Ivan je trenirao juniore, a Branko Zebec seniore. Imali smo istu svlačionicu. Toga dana sam završio trening, došao u svlačionicu, unutra je bio Branko Zebec kojemu je uskoro počinjao trening. Unutra je ušao i Ivan, pitao je Zebeca da mu da za jednu važnu juniorsku utakmicu neke njegove juniore koje je Zebec priključio prvoj momčadi.

Zebec ga je hladno odbio, Ivan je, oprostite na izrazu, skroz popizdija. Izletio je vani, opsovavši sve od reda, zalupio vrata svlačionice. Zebec mi se obratio: „Stanko, jeste videli kaj on radi!?“ Rekao sam mu da skroz razumijem Ivića, da je on takvog temperamenta, kazao sam mu da je trebao Ivanu dati igrače.

Čudno me pogledao, a onda ponudio da se odmah profesionaliziram kao trener Hajduka, jer sam tada na Starom placu radio honorarno, a bio sam zaposlen u škveru, i da mu postanem jedan od suradnika. Bez imalo razmišljanja sam mu odgovorio: „Branko, Ivan i ja smo prijatelji, ostajem uz njega, ja u pionirima, on u juniorima. Na istom smo zadatku odgajanja mladih igrača Hajduka...“ Zebec je ostao bez riječi.

Ivić je poslije trenirao prvu momčad, a vi juniore Hajduka...

- Slobodno mogu kazati: takva suradnja trenera juniora i zrenera seniora nikad u ondašnjem YU nogometu, a danas u hrvatskom nogometu, nije zabilježena. Nikad! Ponašali smo se kao da isti trener radi s prvotimcima i juniorima. Zalagali smo se za istu viziju igre, provodili je svatko sa svojim igračima, držali se iste filozofije baluna, imali iste treninge, radili identične vježbe... Kad bi moj junior upao u Ivanove seniore on je došavši na trening zatekao atmosferu i način rada na koju je navikao u juniorima...

... Ipak, tada je bilo zapinjanja nogu...

- I sad mi je teško o tome govoriti, a onda me je to jako boljelo: govorili su u stilu – „Ivić vodi seniore, Špaco juniore, ne mogu Hajduka vodit dva splitovca!“ To je Ivanu i meni bilo strašno, boljelo nas je to. Mi smo se zalagali za jednu posebnu prijateljsku nogometnu atmosferu u gradu Splitu. Je, igrali smo u Splita, ali sad smo bili treneri Hajduka.

I „bijelima“ smo dali cijeloga sebe. Zašto onda netko može biti toliko zločest, ma bolje je reći toliko ljubomoran, zavidan, pa nam spočitavati da smo splitovci!? A ja i danas govorim ono što je Ivan lani izjavio, baš uoči porvoligaške utakmice Split – Hajduk 1:1: Split i Hajduk su mi duša i srce! I točka!

Vizionar, taktičar, praktičar

Ivić vas je zvao za svoga pomoćnika u radu sa seniorima...

- Je. Zvao je jednom našeg zajedničkog suigrača iz prvoligaških dana RNK Split Branka Kraljevića Kusu i mene. Šetali smo Marjanom, rekao nam je da jednog od nas dvojice želi uzeti za pomoćnika. Kuso nije bio toliko napaljen na taj prijedlog kao ja, postao sam Ivićev pomoćnik...

... Nedavno ste, nakon Ivićeve smrti, izjavili: Tomislav Ivić i ja bili smo preteča nogometnog razvoja!

- To je velika nogometna istina. To, barem za sebe, priznaju i oni koji nas nisu voljeli. Ni nas ni naše poimanje nogometta. Bez imalo prepotentnosti, narcisoidnosti, bez da mi itko ima pravo po splitsku reći da sam puvander, ja ovdje izgovaram nogometnu istinu: balun kojega je igrao Hajduk u vrijeme kad je Ivan bio trener, a ja njegov pomoćnik, je bio europski hit!

Mi smo potaracali cijelu nogometnu Jugoslaviju, samo sudačke krađe i splet nevjerojatno nesretnih okolnosti, velike sportske pegule, učinio je da Hajduk nije sjeo možda čak i na vrh Evrope. Da, imali smo igru kojom je Hajduk mogao postati prvak Europe. Evo, donio sam vam pripremu za utakmicu s Hamburgerom: vidite, ispisane su 124 stranice! Sve smo predvidjeli, sve. HSV je bio nemoćan. Vani nas je pokrao sudac, doma smo imali takvu nesreću o kojoj se i danas priča.

Ivić je bio šef, je li se ponašao šefovski?

- Jasno, njegova je bila zadnja. Ali nije bilo situacije u kojoj on nije prihvatio moje sugestije. Isticao je kako smo on i ja zajednički trenerski tim, bilo je situacija kad sam se zalagao za neki taktički detalj kojega Ivić nije isticao. Razgovarali bismo o tome satima, Ivan bi uvažio ono što sma mu kazao. I tu je bio velik. Nimalo tvrdoglav kad je u pitanju bilo nešto što će poboljšati igru Hajduka...

Mirko Novosel mi je rekao kako ga je Ivić, na aerodromu u Zagrebu i za vrijeme leta do Londona, molio da mu kaže sve svoje trenerske tajne košarkaškog presinga...

- To je istina. On je te košarkaške zakone presinga prenosio na nogometni travnjak. Mi smo ti presingom harali YU terenima, osvajali naslove prvaka, kupove, protivnike činili smiješnima. Presing na igrača, poslije presing na prostor, pa presing na loptu... Pa nogometna zona u kojoj je nogometna geometrija posve drugačija. Pa posebni taktički detalji ovisno o idućem protivniku.

Sve se to do automatizma uvježbavalo na treninzima, nije u našem radu bilo slučajnosti. Iako bismo neke stvari otkrili, hajde, da tako kažem, u hodu. Primjetili smo kako Brane Oblak u punom sprintu trče pridodati se napadu, lopta ne dođe do njega, a on se odmah u punom sprintu vraća upomoć obrani. E, kad to može Brane Oblak, mogu i svi ostali, ne onako kao Brane, ali i oni će sprintzti gore, dolje. I na idućem treningu, ajmo, u punom sprintu naprijed, natrag...

Nogometni Split se tad dijelio na ivićevce i antiivićevce. Oni koji su bili protiv Ivića govorili su i to da ste Ivić i vi od nogometa učinili nauku...

- Nogomet jest igra, ali u njoj vladaju zakonitosti koje nisu slučajnost nego – sportska znanost! Da, nogomet je znanost. I svatko tko govori drugačije griješi. Ivić i ja smo dobro znali da znanstvene metode u radu, ne mislim samo na nogometnu znanost, pridonose konačnom uspjehu.

Uz Ivića ste ostali do kraja njegova života. Što je zadnje što vam je o nogometu govorio?

- Razgovarali smo o stalnoj pokretljivosti kao principu suvremenog nogometa. Govorio je o Barceloni koja nema jednog ili dvojicu playmakera, nego o momčadi koja ima šest, sedam takvih nogometnih znalaca. Govorili smo često o našim igračkim danima u Splitu. Bilo mu je drago što je RNK Split postao stabilan prvoligaš.

Znate što: Ivan nije bio samo trener vizionar, on je bio nogometna akademija, vrhunski taktičar, najbolji praktičar. On je najbolji trener kojega je Hrvatska i bivša Jugoslavija ikad imala. Balun je živio u Iviću. U mome dragom Ivanu. Kojega sam volio, kojega volim, kojega ću voljeti dok budem disao!

milorad bibić
snimio: nikola vilić / cropix

Vježbanje okrznuća

Jedno jutro Ivan je prije treninga govorio kako moramo uvježbati okrznuće prilikom prekida, posebno kornera. Znao sam o čemu se radi, ali mnogi su Ivana tada čudno gledali. Odmah je iscrtao cijelu ploču, i dalje su ga čudno gledali. A onda smo počeli vježbati, i to satima: korner, Boro Primorac okrzne loptu na prvoj stativi, prebaci je na drugu stativu, a tamo, najčešće, Mišo Krstičević zabije gol.

Oni koji su s podsmijehom primili tu Ivićevu ideju tada su se pokrili ušima. Jednako kao kad smo krenuli u uvježbavanje akcija kod kojih Slaviša Žungul djeluje kod prve stative... A u jednoj i drugoj varijanti Hajduk je postigao brojne zgoditke...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/stanko-poklepovic-kod-mosora-balun-je-zivio-u-ivicu-136598 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d0bae1e8816cc551e986f9566aa023689e3b893 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stanko+Poklepovi%C4%87+kod+Mosora%3A+Balun+je+%C5%BEivio+u+Ivi%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fstanko-poklepovic-kod-mosora-balun-je-zivio-u-ivicu-136598 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fstanko-poklepovic-kod-mosora-balun-je-zivio-u-ivicu-136598 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vidjelo se još  u njegovim igračkim danima da Ivan zna nogometno znanje! On se čak i na terenu ponekad ponašao kao da je trener: za vrijeme igre davao je svojim suigračima neka taktička uputstva! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Stanko Poklepović kod Mosora: Balun je živio u Iviću

Piše PSD.
2. srpnja 2011. - 15:59

 Stanko Poklepović
Vidio sam  da u kafiću ljudi plaču gledajući vašu fotografiju na kojoj plačete na komemoraciji u povodu smrti velikog svjetskog trenera Tomislava Ivića, koji vam je desetljećima bio prijatelj i nogometni istomišljenik...

- Moje suze su bile iskrene, prijateljske: plakao sam zbog odlaska velikog čovjeka s kojim sam prijateljevao točno 57 godina! Od dana kad sam zakoračio na Splitovo igralište i počeo trenirati s juniorima “crvenih”. Tomislav Ivić tada je bio igrač seniorske momčadi Splita, ali kako sam vrlo brzo priključen prvoj momčadi, odmah smo se Ivan, kako sam ga zvao cijeli život, i ja zbližili. Bez obzira na to što je pripadao starijem valu “crvenih”, što je pet godina stariji od mene... ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:41