stdClass Object ( [id] => 83648 [title] => Milana Vlaović kod Mosora: Ja sam slučajno žena nogometaša [alias] => milana-vlaovic-kod-mosora-ja-sam-slucajno-zena-nogometasa [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znate li da je, kad su Julijana Matanović i Miljenko Jergović javno pohvalili vaš roman prvijenac “Blato”, bilo reagiranja u stilu: šta je ovo došlo, ugledna književnica i ugledni književnik hvale roman koji je napisala žena nogometaša!?

- Oprostite: je li i vama zasmetalo ono što su Julijana i Miljenko kazali o mome romanu?

Ne znam zašto me to uopće pitate... Zašto bi mi to zasmetalo!? Nisam znao ništa o vama, o vašem pisanju, znao sam da ste supruga nogometnog reprezentativca Gorana Vlaovića, da ste uspješna skladateljica i tekstopisac... To i ništa više!

- Meni je posve jasno kako javnost u Hrvatskoj percepira supruge nogometaša. Misli se da imaju samo jedan pravi atribut: ljepotu! Ja sam slučajno žena nogometaša! Kad sam dobila novinarski zadatak intervjuirati moga današnjeg supruga Gorana Vlaovića, nisam imala pojma tko je on. Ni da je nogometaš. Ni da postoji. Ni kako izgleda. Odmah se rodila ljubav. Posve je svejedno je li moj Goran bio nogometaš ili nešto drugo. Mi smo se zaljubili, vjenčali, došlo je troje djece... Ja sam Goranova supruga, a ne supruga nogometaša Gorana Vlaovića.

 Milana Vlaović
Sjaj “Blata”

Vaše “Blato” je doživjelo sjajne kritike. Budući da vas je javnost, a i književna kritika dotad znala kao suprugu nogometaša, autoricu glazbe i stihova pop pjesama, skoro pa privatnu autoricu Vesne Pisarović i Lane Jurčević, očekivalo se neko lako štivo, a “Blato” je zapravo – ozbiljan roman!

- Završila sam roman, rukopis sam dala velikom književniku Miljenku Jergoviću, tražila da mi iskreno kaže što misli o njemu. Pamtim njegove rečenice: “Očekivao sam doslovno svašta od tebe. Međutim, kad sam počeo čitati, shvatio sam da to doista nisam očekivao. Ugodno si me iznenadila!” A kad mi je sjajna književnica Julijana Matanović kazala da sam se pokazala majstoricom pripovijedanja i majstoricom opisa prostora, bila sam vrlo ponosna i jako sretna. Roman se “primio” i kod čitatelja, sve to je bio znak da sam uspjela.

Neki su govorili da je “Blato” vješta kombinacija “Gradića Peytona” i “Dinastije”...

- Možda samo zato što se priča romana događa u malom mjestu. Nisam gledala „Gradić Peyton“, nemam pojma što se tamo događalo, to s mojim romanom nema nikakve veze. A „Dinastija“ pogotovo, ona je preraskošna za moje „Blato“.

Neki su u romanu prepoznali vaš rodni Metković. I to da su likovi iz romana zapravo osobe koje postoje u Metkoviću...

- Svi likovi iz romana su moje autorsko djelo. Priča se događa u maloj sredini zato što je ona podatna, zahvalna za opisivanje. Mala sredina je svakodnevni teatar u kojem je život dodijelio svakojake uloge glumcima tog teatra. Mala sredina ima svoja pravila, svoje zakone. Istina, u svom Metkoviću sam promatrala taj svakodnevni teatar, zapisivala neke događaje, ali roman nije preslikana slika Metkovića i njegovih ljudi...

Pročitao da ste još u tinejdžerskim godinama bili pjevačica benda u kojem je svirao vaš otac Branko...

- Uglavnom smo nastupali na ljetnim terasama. Gledala kako se iz večeri u večer mijenjaju raspoloženja plesača koji su bili redoviti gosti tih plesnjaka. Promatrala sam njihova zaljubljivanja, odljubljivanja, kakvog raspoloženja dolaze na ples, kakve volje odlaze kućama, tko koga gleda otvoreno ili krišom, tko se kome udvara... To mi je bilo neobično, ali vrlo zanimljivo. Bila sam srednjoškolka, a zapravo sam kao pjevačica bila vezana uz starije ljude. Koje ne bi ni zapazila da nisam bila za mikrofonom. Jer bi se kretala u svom srednjoškolskom društvu. Ovako, već tad sam zapažala i zapisivala neke istinite događaje s tih plesnjaka, kao da sam znala da ću jednog dana početi pisati nešto ozbiljno...

Ove godine bi trebao izaći vaš drugi roman...

- Samo mi, molim vas, nemojte spominjati ono što sam puno puta čula, a to je – prokletstvo drugog romana! Spremna sam na to da ga pohvale ali i na to da ga ispljucaju i kažu da je “Blato” bila slučajnost. Neću se zaletjeti nikakvim optimističkim izjavama, pišem isključivo jer je to moj unutarnji poriv, nije fer kazati da pišem radi sebe, a ne radi kritike, ali niti me pozitivna kritika može lanisrati u oblake niti mi negativna kritika može ubiti volju za pisanjem.

Sjećanje na Tajči

Bili ste studentica treće godine prava, pisali ste za Globus i Pop Extra, imali ste 22 godine... Zar nije neobično da tako mlada i ambiciozna djevojka postane – pratiteljica supruga nogometaša u inozemstvu!

- Mislim da je to malo zločesta definicija. Da je Goran ostao u Dinamu, ja bih sigurno završila pravo, radila kao novinarka. Ali, nogometni put odveo ga je u Padovu, Valenciju, Atenu... Došlo je troje djece, ja sam uistinu postala žena koja se samo brine o djeci, dočekuje i ispraća supruga. Takav život nisam željela. Zapravo, bila sam na, sad će ovo grubo zazvučati – prislinom radu supruge nogometaša! A kako je privrženost djeci, suprugu, braku bila neupitna, nije postojala ni teoretska mogućnost da se vratim u Zagreb s djecom dok Goran igra u inozemstvu. Našla sam spasonosno rješenje: uhvatila sam se pisanja!

Glazbe i stihova?

- Da! Jednako kao kod romana “Blato”, i tu sam tražila mišljenje ljudi koji su se dokazali u tom poslu. Kao što su Tonči Huljić, Alka Vuica... I kao što sam nakon pozitivnog mišljenja Miljenka Jergovića zakucala na vrata izdavačke kuće VBZ, tako sam nakon pozitivnog Alkinog i Tončeva mišljenja zakucala na vrata Croatia Recordsa. Zašto kriti: ponosna sam na uspjehe svojih skladbi, na to da su Vesna Pisarović i Lana Jurčević postale relevantne pjevačice, na to da je moja skladba “Sasvim sigurna” u izvođenju Vesne Pisarović došla i na Eurosong.

Pjevali ste kao tinejdžerka, bili ste u pratećem bendu Tajči kad je zablistala na Eurosongu s pjesmom “Hajde da ludujemo”... Dakle, očito je da znate pjevati. Pa kad je već tako, a tako zaista jest, zašto onda niste pjevali pjesme za koje ste napisali glazbu i stihove?

- Razlog za takvu odluku je upravo – Tajči! Po meni posljednja pjevačka zvijezda koja je doživjela munjevitu, strelovito brzu popularnost. Koja je od posve nepoznate djevojke postala preko noći hrvatska Marilyn Monroe, pjevačica koju su doslovno voljeli svi.

Priznajem: ne razumijem što hoćete reći!?

- Samo malo... Vozila sam se s njom iz Zagreba u Zadar, na Jugoviziju. U njezinoj “peglici”. Stajale smo usput, nitko je nije poznavao. U Zadru je nekoliko sati uoči nastupa, jednim pokretom nožica Višnje Trusić, farbanjem kose i promjenom frizure postala ono što nije niti htjela niti mislila biti – hrvatska Marilyn Monroe. Jutro nakon pobjede na Jugoviziji vraćale smo se istim putem iz Zadra u Zagreb. Gdje god smo stale – euforija! Ludilo! Svi su trčali za Tajči. Poslije je tako bilo u Zagrebu, u Mokricama, u Dubrovniku... Svugdje! Sve sam to gledala izbliza. Ona je odjednom ostala bez svoje privatnosti. Kazala sam sebi: ja nikada ovo sebi ne bih poželjela! Pjevanje mi nije padalo na pamet, uhvatila sam se skladanja i stihova.

Zaljubljena u novinarstvo

Što vas je ponukalo u tridesetima upisati Fakultet političkih znanosti i diplomirati novinarstvo?

- Zaljubila sam se u novinarski posao, ugodno mi je bilo raditi i na televiziji i u Globusu i u magazinu Pop extra. Pisanje i novinarstvo je nešto što me opilo. Možda su za to zaslužni i geni moje majke Nedjeljke, nastavnice hrvatskog jezika i književnosti. S druge strane u meni su zasigurno i geni oca Branka, klavijaturista, glazbenika. Ti geni glazbe i riječi u meni su doveli do toga da pišem glazbu i stihove za pjesme. Ali, to mi nije bilo dovoljno, htjela sam diplomirati novinarstvo. Nešto me vuklo upisati i okončati baš taj fakultet. Bilo mi je lakše dovršiti studij prava, ali to bi bilo nekako na silu, a ovo mi je bio veliki gušt...

Ja ću još malo o “Blatu”. Čujem da ugledni hrvatski redatelj Dejan Aćimović priprema TV seriju po vašem romanu...

- Kad sam pogledala izvrstan film Dejana Aćimovića “Moram spavat, anđele”, pomislila sam: Dejan bi bio idealan redatelj za film “Blato”! Zašto? Zato što je u svom filmu vrlo uspješno razradio ženske likove, osjetila sam da bi on to perfektno uradio i sa ženama iz “Blata”. Uz to, on je odrastao u Čapljini, petnaestak kilometara od mog Metkovića. Mi smo u mnogim stvarima, vezanim za umjetnost, na istoj valnoj dužini. I Dejan i ja smo zagrizli u taj projekt, bit će to jedna, ajmo je tako nazvati, obiteljska dramska TV serija od 10 ili 12 epizoda... Zanimljivo, na ideju da snimi „Blato“ došao je Dejan, on mi je kazao da to želi učiniti, iako sam puno prije upravo njega „vidjela“ na tom poslu...

... Može li se serija pretvoriti u TV sapunicu?

- Ne,! U “Blatu” nema elemenata sapunice, niti bismo Dejan Aćimović i ja širili priču želeći učiniti TV sapunicu...

Jedna gospođa je kao i vi, supruga nogometaša i piše knjige. Zove se Nives Drpić, Nives Celzijus, kako vam draže...

- Gospođa Nives je profilirala sebe na jedan specifičan način. Vrlo je profesionalna. Mislim da je uspjela u onome što je zacrtala kao svoj put. Tim putem korača vrlo uspješno!

milorad bibić
snimio: jadran babić / cropix

Bijeg iz politike

Zvali su me da budem potpora Jasenu Mesiću u utrci za mjesto gradonačelnika Zagreba. Stala sam uza nj. Mlad, školovan, urban, nekorumpiran, ambiciozan, željan boljitka našem gradu...

To što je on bio član HDZ-a mene nije bilo briga, zanimao me on kao čovjek, njegov program. S njegove liste ušla sam u Gradsku skupštinu Zagreba, dakako, kao neovisna viječnica. Tamo sam bila samo dvije sjednice.

Sjedila sam do Ćire Blaževića koji mi je neprestano nešto šaputao u uho da sam jedva izdržavala ne prasnuti u smijeh. Poslije druge sjednice sam napustila Gradsku skupštinu, napustila politiku. Zašto? Odgovor je jednostavan: to nije za mene!

Showman Ćiro

Miroslav Ćiro Blažević nije mi bio drag čovjek. Razlog je vrlo osoban: optužio me je da sam utjecala na neke Goranove transfere, a ja s tim nisam imala nikakve veze.

Namjestilo se da smo se sreli, on je počeo pričati svoju priču tako slatko, šarmantno, bez obzira je li ona bila istinita ili ne, on ju je tako vješto doveo do kraja da sam se jednostavno počela smijati.

Ćiro Blažević je veliki showman. On je mačka koja se uvijek dočeka na noge. Ima narodnu promućurnost, lukavost, premazan je svim mastima. Ali pritom je autentičan. Na Ćiru se zapravo ne može biti ljut. Niti se isplati biti ljut. Vjerujte!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok je moj suprug Goran igrao u inozemstvu, ja sam uistinu postala žena koja se samo brine o djeci, dočekuje i ispraća supruga. Takav život nisam željela. Zapravo, bila sam na, sad će ovo grubo zazvučati – prislinom radu supruge nogometaša! Našla sam spas [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIPLOMIRANA NOVINARKA, KOLUMNISTICA, KNJIŽEVNICA, AUTORICA GLAZBE I STIHOVA CRO POP HITOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-01-08 18:13:04 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-01-08 18:24:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-01-09 17:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10184 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/01/09/spektar/mil00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7739465 Threads: 2 Questions: 1631156171 Slow queries: 4847192 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111272185 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/milana-vlaovic-kod-mosora-ja-sam-slucajno-zena-nogometasa-83648 [printLink] => /sd-plus/spektar/milana-vlaovic-kod-mosora-ja-sam-slucajno-zena-nogometasa-83648?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 113148 [name] => MilanaVlaović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milanavlaovic [link] => /tag/milanavlaovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 144539 [name] => svrhamosora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svrhamosora [link] => /tag/svrhamosora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok je moj suprug Goran igrao u inozemstvu, ja sam uistinu postala žena koja se samo brine o djeci, dočekuje i ispraća supruga. Takav život nisam željela. Zapravo, bila sam na, sad će ovo grubo zazvučati – prislinom radu supruge nogometaša! Našla sam spas [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIPLOMIRANA NOVINARKA, KOLUMNISTICA, KNJIŽEVNICA, AUTORICA GLAZBE I STIHOVA CRO POP HITOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milana Vlaović kod Mosora: Ja sam slučajno žena nogometaša [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-21-41-43-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/09/spektar/mil00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/09/spektar/mil00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znate li da je, kad su Julijana Matanović i Miljenko Jergović javno pohvalili vaš roman prvijenac “Blato”, bilo reagiranja u stilu: šta je ovo došlo, ugledna književnica i ugledni književnik hvale roman koji je napisala žena nogometaša!?

- Oprostite: je li i vama zasmetalo ono što su Julijana i Miljenko kazali o mome romanu?

Ne znam zašto me to uopće pitate... Zašto bi mi to zasmetalo!? Nisam znao ništa o vama, o vašem pisanju, znao sam da ste supruga nogometnog reprezentativca Gorana Vlaovića, da ste uspješna skladateljica i tekstopisac... To i ništa više!

- Meni je posve jasno kako javnost u Hrvatskoj percepira supruge nogometaša. Misli se da imaju samo jedan pravi atribut: ljepotu! Ja sam slučajno žena nogometaša! Kad sam dobila novinarski zadatak intervjuirati moga današnjeg supruga Gorana Vlaovića, nisam imala pojma tko je on. Ni da je nogometaš. Ni da postoji. Ni kako izgleda. Odmah se rodila ljubav. Posve je svejedno je li moj Goran bio nogometaš ili nešto drugo. Mi smo se zaljubili, vjenčali, došlo je troje djece... Ja sam Goranova supruga, a ne supruga nogometaša Gorana Vlaovića.

 Milana Vlaović
Sjaj “Blata”

Vaše “Blato” je doživjelo sjajne kritike. Budući da vas je javnost, a i književna kritika dotad znala kao suprugu nogometaša, autoricu glazbe i stihova pop pjesama, skoro pa privatnu autoricu Vesne Pisarović i Lane Jurčević, očekivalo se neko lako štivo, a “Blato” je zapravo – ozbiljan roman!

- Završila sam roman, rukopis sam dala velikom književniku Miljenku Jergoviću, tražila da mi iskreno kaže što misli o njemu. Pamtim njegove rečenice: “Očekivao sam doslovno svašta od tebe. Međutim, kad sam počeo čitati, shvatio sam da to doista nisam očekivao. Ugodno si me iznenadila!” A kad mi je sjajna književnica Julijana Matanović kazala da sam se pokazala majstoricom pripovijedanja i majstoricom opisa prostora, bila sam vrlo ponosna i jako sretna. Roman se “primio” i kod čitatelja, sve to je bio znak da sam uspjela.

Neki su govorili da je “Blato” vješta kombinacija “Gradića Peytona” i “Dinastije”...

- Možda samo zato što se priča romana događa u malom mjestu. Nisam gledala „Gradić Peyton“, nemam pojma što se tamo događalo, to s mojim romanom nema nikakve veze. A „Dinastija“ pogotovo, ona je preraskošna za moje „Blato“.

Neki su u romanu prepoznali vaš rodni Metković. I to da su likovi iz romana zapravo osobe koje postoje u Metkoviću...

- Svi likovi iz romana su moje autorsko djelo. Priča se događa u maloj sredini zato što je ona podatna, zahvalna za opisivanje. Mala sredina je svakodnevni teatar u kojem je život dodijelio svakojake uloge glumcima tog teatra. Mala sredina ima svoja pravila, svoje zakone. Istina, u svom Metkoviću sam promatrala taj svakodnevni teatar, zapisivala neke događaje, ali roman nije preslikana slika Metkovića i njegovih ljudi...

Pročitao da ste još u tinejdžerskim godinama bili pjevačica benda u kojem je svirao vaš otac Branko...

- Uglavnom smo nastupali na ljetnim terasama. Gledala kako se iz večeri u večer mijenjaju raspoloženja plesača koji su bili redoviti gosti tih plesnjaka. Promatrala sam njihova zaljubljivanja, odljubljivanja, kakvog raspoloženja dolaze na ples, kakve volje odlaze kućama, tko koga gleda otvoreno ili krišom, tko se kome udvara... To mi je bilo neobično, ali vrlo zanimljivo. Bila sam srednjoškolka, a zapravo sam kao pjevačica bila vezana uz starije ljude. Koje ne bi ni zapazila da nisam bila za mikrofonom. Jer bi se kretala u svom srednjoškolskom društvu. Ovako, već tad sam zapažala i zapisivala neke istinite događaje s tih plesnjaka, kao da sam znala da ću jednog dana početi pisati nešto ozbiljno...

Ove godine bi trebao izaći vaš drugi roman...

- Samo mi, molim vas, nemojte spominjati ono što sam puno puta čula, a to je – prokletstvo drugog romana! Spremna sam na to da ga pohvale ali i na to da ga ispljucaju i kažu da je “Blato” bila slučajnost. Neću se zaletjeti nikakvim optimističkim izjavama, pišem isključivo jer je to moj unutarnji poriv, nije fer kazati da pišem radi sebe, a ne radi kritike, ali niti me pozitivna kritika može lanisrati u oblake niti mi negativna kritika može ubiti volju za pisanjem.

Sjećanje na Tajči

Bili ste studentica treće godine prava, pisali ste za Globus i Pop Extra, imali ste 22 godine... Zar nije neobično da tako mlada i ambiciozna djevojka postane – pratiteljica supruga nogometaša u inozemstvu!

- Mislim da je to malo zločesta definicija. Da je Goran ostao u Dinamu, ja bih sigurno završila pravo, radila kao novinarka. Ali, nogometni put odveo ga je u Padovu, Valenciju, Atenu... Došlo je troje djece, ja sam uistinu postala žena koja se samo brine o djeci, dočekuje i ispraća supruga. Takav život nisam željela. Zapravo, bila sam na, sad će ovo grubo zazvučati – prislinom radu supruge nogometaša! A kako je privrženost djeci, suprugu, braku bila neupitna, nije postojala ni teoretska mogućnost da se vratim u Zagreb s djecom dok Goran igra u inozemstvu. Našla sam spasonosno rješenje: uhvatila sam se pisanja!

Glazbe i stihova?

- Da! Jednako kao kod romana “Blato”, i tu sam tražila mišljenje ljudi koji su se dokazali u tom poslu. Kao što su Tonči Huljić, Alka Vuica... I kao što sam nakon pozitivnog mišljenja Miljenka Jergovića zakucala na vrata izdavačke kuće VBZ, tako sam nakon pozitivnog Alkinog i Tončeva mišljenja zakucala na vrata Croatia Recordsa. Zašto kriti: ponosna sam na uspjehe svojih skladbi, na to da su Vesna Pisarović i Lana Jurčević postale relevantne pjevačice, na to da je moja skladba “Sasvim sigurna” u izvođenju Vesne Pisarović došla i na Eurosong.

Pjevali ste kao tinejdžerka, bili ste u pratećem bendu Tajči kad je zablistala na Eurosongu s pjesmom “Hajde da ludujemo”... Dakle, očito je da znate pjevati. Pa kad je već tako, a tako zaista jest, zašto onda niste pjevali pjesme za koje ste napisali glazbu i stihove?

- Razlog za takvu odluku je upravo – Tajči! Po meni posljednja pjevačka zvijezda koja je doživjela munjevitu, strelovito brzu popularnost. Koja je od posve nepoznate djevojke postala preko noći hrvatska Marilyn Monroe, pjevačica koju su doslovno voljeli svi.

Priznajem: ne razumijem što hoćete reći!?

- Samo malo... Vozila sam se s njom iz Zagreba u Zadar, na Jugoviziju. U njezinoj “peglici”. Stajale smo usput, nitko je nije poznavao. U Zadru je nekoliko sati uoči nastupa, jednim pokretom nožica Višnje Trusić, farbanjem kose i promjenom frizure postala ono što nije niti htjela niti mislila biti – hrvatska Marilyn Monroe. Jutro nakon pobjede na Jugoviziji vraćale smo se istim putem iz Zadra u Zagreb. Gdje god smo stale – euforija! Ludilo! Svi su trčali za Tajči. Poslije je tako bilo u Zagrebu, u Mokricama, u Dubrovniku... Svugdje! Sve sam to gledala izbliza. Ona je odjednom ostala bez svoje privatnosti. Kazala sam sebi: ja nikada ovo sebi ne bih poželjela! Pjevanje mi nije padalo na pamet, uhvatila sam se skladanja i stihova.

Zaljubljena u novinarstvo

Što vas je ponukalo u tridesetima upisati Fakultet političkih znanosti i diplomirati novinarstvo?

- Zaljubila sam se u novinarski posao, ugodno mi je bilo raditi i na televiziji i u Globusu i u magazinu Pop extra. Pisanje i novinarstvo je nešto što me opilo. Možda su za to zaslužni i geni moje majke Nedjeljke, nastavnice hrvatskog jezika i književnosti. S druge strane u meni su zasigurno i geni oca Branka, klavijaturista, glazbenika. Ti geni glazbe i riječi u meni su doveli do toga da pišem glazbu i stihove za pjesme. Ali, to mi nije bilo dovoljno, htjela sam diplomirati novinarstvo. Nešto me vuklo upisati i okončati baš taj fakultet. Bilo mi je lakše dovršiti studij prava, ali to bi bilo nekako na silu, a ovo mi je bio veliki gušt...

Ja ću još malo o “Blatu”. Čujem da ugledni hrvatski redatelj Dejan Aćimović priprema TV seriju po vašem romanu...

- Kad sam pogledala izvrstan film Dejana Aćimovića “Moram spavat, anđele”, pomislila sam: Dejan bi bio idealan redatelj za film “Blato”! Zašto? Zato što je u svom filmu vrlo uspješno razradio ženske likove, osjetila sam da bi on to perfektno uradio i sa ženama iz “Blata”. Uz to, on je odrastao u Čapljini, petnaestak kilometara od mog Metkovića. Mi smo u mnogim stvarima, vezanim za umjetnost, na istoj valnoj dužini. I Dejan i ja smo zagrizli u taj projekt, bit će to jedna, ajmo je tako nazvati, obiteljska dramska TV serija od 10 ili 12 epizoda... Zanimljivo, na ideju da snimi „Blato“ došao je Dejan, on mi je kazao da to želi učiniti, iako sam puno prije upravo njega „vidjela“ na tom poslu...

... Može li se serija pretvoriti u TV sapunicu?

- Ne,! U “Blatu” nema elemenata sapunice, niti bismo Dejan Aćimović i ja širili priču želeći učiniti TV sapunicu...

Jedna gospođa je kao i vi, supruga nogometaša i piše knjige. Zove se Nives Drpić, Nives Celzijus, kako vam draže...

- Gospođa Nives je profilirala sebe na jedan specifičan način. Vrlo je profesionalna. Mislim da je uspjela u onome što je zacrtala kao svoj put. Tim putem korača vrlo uspješno!

milorad bibić
snimio: jadran babić / cropix

Bijeg iz politike

Zvali su me da budem potpora Jasenu Mesiću u utrci za mjesto gradonačelnika Zagreba. Stala sam uza nj. Mlad, školovan, urban, nekorumpiran, ambiciozan, željan boljitka našem gradu...

To što je on bio član HDZ-a mene nije bilo briga, zanimao me on kao čovjek, njegov program. S njegove liste ušla sam u Gradsku skupštinu Zagreba, dakako, kao neovisna viječnica. Tamo sam bila samo dvije sjednice.

Sjedila sam do Ćire Blaževića koji mi je neprestano nešto šaputao u uho da sam jedva izdržavala ne prasnuti u smijeh. Poslije druge sjednice sam napustila Gradsku skupštinu, napustila politiku. Zašto? Odgovor je jednostavan: to nije za mene!

Showman Ćiro

Miroslav Ćiro Blažević nije mi bio drag čovjek. Razlog je vrlo osoban: optužio me je da sam utjecala na neke Goranove transfere, a ja s tim nisam imala nikakve veze.

Namjestilo se da smo se sreli, on je počeo pričati svoju priču tako slatko, šarmantno, bez obzira je li ona bila istinita ili ne, on ju je tako vješto doveo do kraja da sam se jednostavno počela smijati.

Ćiro Blažević je veliki showman. On je mačka koja se uvijek dočeka na noge. Ima narodnu promućurnost, lukavost, premazan je svim mastima. Ali pritom je autentičan. Na Ćiru se zapravo ne može biti ljut. Niti se isplati biti ljut. Vjerujte!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/milana-vlaovic-kod-mosora-ja-sam-slucajno-zena-nogometasa-83648 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=56269244273f1e8403170cd9ba8df1754ea57b41 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milana+Vlaovi%C4%87+kod+Mosora%3A+Ja+sam+slu%C4%8Dajno+%C5%BEena+nogometa%C5%A1a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmilana-vlaovic-kod-mosora-ja-sam-slucajno-zena-nogometasa-83648 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmilana-vlaovic-kod-mosora-ja-sam-slucajno-zena-nogometasa-83648 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok je moj suprug Goran igrao u inozemstvu, ja sam uistinu postala žena koja se samo brine o djeci, dočekuje i ispraća supruga. Takav život nisam željela. Zapravo, bila sam na, sad će ovo grubo zazvučati – prislinom radu supruge nogometaša! Našla sam spas [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIPLOMIRANA NOVINARKA, KOLUMNISTICA, KNJIŽEVNICA, AUTORICA GLAZBE I STIHOVA CRO POP HITOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarDIPLOMIRANA NOVINARKA, KOLUMNISTICA, KNJIŽEVNICA, AUTORICA GLAZBE I STIHOVA CRO POP HITOVA

Milana Vlaović kod Mosora: Ja sam slučajno žena nogometaša

Piše PSD.
9. siječnja 2010. - 18:22

Znate li da je, kad su Julijana Matanović i Miljenko Jergović javno pohvalili vaš roman prvijenac “Blato”, bilo reagiranja u stilu: šta je ovo došlo, ugledna književnica i ugledni književnik hvale roman koji je napisala žena nogometaša!?

- Oprostite: je li i vama zasmetalo ono što su Julijana i Miljenko kazali o mome romanu?

Ne znam zašto me to uopće pitate... Zašto bi mi to zasmetalo!? Nisam znao ništa o vama, o vašem pisanju, znao sam da ste supruga nogometnog reprezentativca Gorana Vlaovića, da ste uspješna skladateljica i tekstopisac... To i ništa više!

- Meni je posve jasno kako javnost u Hrvatskoj percepira supruge nogometaša. Misli se da imaju samo jedan pravi atribut: ljepotu! Ja sam slučajno žena nogometaša! Kad sam dobila novinarski zadatak intervjuirati m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:41