stdClass Object ( [id] => 57282 [title] => Marijana Petir: HSS nema ništa s Faberovom smjenom [alias] => marijana-petir-hss-nema-nista-s-faberovom-smjenom [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
I danas mislim da je imenovanje Vladimira Fabera za ravnatelja policije bio dobar potez jer su mnoga kriminalna djela rasvijetljena, a građanima je vraćen osjećaj sigurnosti. Nisu mi poznati razlozi zbog kojih je smijenjen. No, sigurno je da ta smjena nema nikakve veze s HSS-om

 Marijana Petir: ’HSS i HDZ su sestrinske stranke, o čemu
 svjedoči, osim naših demokršćanskih temelja, i članstvo
 u Europskoj pučkoj stranci’ / Saša MIDŽOR SUČIĆ / CROPIX
Dok udruge seljaka ovih dana opsjedaju Banske dvore zahtijevajući otkup svojih proizvoda po višim cijenama izravno od HDZ-a i premijera Sanadera, potpredsjednica Marijana Petir u razgovoru za “Spektar” znakovito poručuje kako HSS i Ministarstvo poljoprivrede ipak bolje znaju što je problem seljačke proizvodnje i kako ga riješiti. Osim o odnosima u vladajućoj koaliciji, potpredsjednica “seljaka” govori i o smjeni Vladimira Fabera, kontroverzijama koje je izazvao njezin napad na SDP-ov Prijedlog zakona o umjetnoj oplodnji i napetim političkim odnosima u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je obnašala dužnost dožupanice u protekle četiri godine.

Je li HSS na bilo koji način bio uključen u zahtjev za smjenu, samu smjenu i novo imenovanje donedavnog ravnatelja policije Vladimira Fabera? U medije je vješto proturena i razglašena informacija da je HSS, a ne HDZ, tražio smjenu Fabera, i to zbog toga što je dopustio seljački prosvjed traktorima u središtu Zagreba.

- Kada je sadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko postavljen na tu dužnost, saborski zastupnici HSS-a dali su mu potporu i pozdravili njegovu najavu da će za svog prvog suradnika imenovati Vladimira Fabera, koji je u javnosti uživao status profesionalca u policiji. I danas mislim da je to bio dobar potez jer su mnoga kriminalna djela rasvijetljena, a građanima je vraćen osjećaj sigurnosti i vjera da ih policija doista štiti. Nisu mi poznati razlozi zbog kojih je Vladimir Faber smijenjen s dužnosti ravnatelja policije, pa je najbolje da o tome pitate resornog ministra. No, sigurno je da Faberova smjena nema nikakve veze s HSS-om.

Koliko je sve što se događalo u vezi s prosvjedom seljaka ispred Ministarstva poljoprivrede narušilo odnose između HSS-a i HDZ-a? Jesu li ti odnosi danas bolji, lošiji ili isti kao što su bili prije prosvjeda?

- HSS-u je prije svega stalo do toga da se pomogne hrvatskom selu i seljaku i tom smo se premisom i vodili kada smo ulazili u koaliciju s HDZ-om. Suradnja tijekom ovih godinu i pol zajedničkog mandata bila je korektna i kao što to biva u svakom odnosu, svatko od nas je ponekad morao napraviti kompromis. Mi u HSS-u smo izračunali prije ulaska u koaliciju da za opstanak i preporod hrvatskog sela godišnje treba šest milijarda kuna. U proračunu za poljoprivredu su osigurane 4,3 milijarde kuna i nakon pregovora Vlade i seljaka proteklih dana vidljivo je da nedostaje barem još dvije milijarde kuna. Naravno da je ta činjenica dokaz da mi u HSS-u ipak najbolje znamo što i koliko hrvatskom selu i seljaku treba, jer je dobrobit hrvatskog seljaka već dugoročno sustavna briga HSS-a. Stoga sa sigurnošću mogu reći da će onog trenutka kada Vlada osigura obećana sredstva za naše seljake, suradnja u koaliciji bit još bolja.

Kako u HSS-u gledate na poziv dijela seljaka da se u pregovore o otkupnim cijenama njihovih proizvoda uključi bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića?

- Pozdravljamo uključivanje svih koji mogu i žele pomoći hrvatskom selu, a ministar Čobanković će nas u HSS-u sigurno podržati u borbi za veći proračun za poljoprivredu. Stalo nam je da u ovom trenutku kada Hrvatska ulazi u europske integracije i kada hrvatski seljak za sebe pokušava naći mjesto pod suncem, tog našeg seljaka i podržimo na adekvatan način. Hrvatsko selo sačuvalo je jezik, kulturu, nošnju, vjeru i identitet hrvatskog naroda kroz stoljeća i u ovim prijelomnim trenucima zaslužuje pomoć svih političkih i društvenih čimbenika. Važno je da obećanja koja dolaze od Vladinih dužnosnika budu realna i potkrijepljena izračunima kako se ne bi dogodilo da jedni bacaju kestenje u vatru, a drugi ga moraju vaditi jer to nikome nije u interesu, a ponajmanje seljacima.

Što kažete na procjene da je HSS dugoročno gledano smetnja HDZ-u te da bi HSS mogao izgubiti na snazi koalirajući s HDZ-om?

- HSS ove godine slavi 105 godina postojanja i mnogima smo bili smetnja kroz ove godine - i radikalima i fašistima i komunistima, a i nekima iz novijega doba, ali nitko od njih nije uspio izbrisati HSS s političke scene, a kamoli iz srca našeg domaćeg čovjeka. Mi smo pokazali da smo korektan koalicijski partner na državnoj razini i da smo, općenito, kao koalicijski partner dobitna kombinacija jer ondje gdje smo na regionalne i lokalne izbore izišli u koaliciji s HDZ-om, uglavnom smo i pobijedili. HSS i HDZ su sestrinske stranke, o čemu svjedoči, osim naših demokršćanskih temelja i članstvo u Europskoj pučkoj stranci. Polazeći od te osnove, zajednički možemo učiniti puno više dobrog, a činiti dobro i jest smisao politike.

Dosta reakcija u javnosti izazvao je Vaš istup u Saboru o SDP-ovu Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji. Jedna od reakcija bila je da oduzimate pravo i mogućnost parovima koji se odlučuju za medicinsku oplodnju da imaju djecu, te da ste povrijedili obitelji s djecom rođenom u takvim postupcima. Kako to komentirate?

- Sabornica se, nažalost, prečesto koristi kao pozornica za vlastitu promociju i pokušaj osvajanja jeftinih političkih bodova, a ne za kvalitetnu raspravu o zakonskim prijedlozima i strateškim dokumentima koji određuju budućnost naše zemlje i svih nas. Pa tako u trenutku kad nemaju argumenata pojedini saborski zastupnici ne prežu od osobne diskvalifikacije, pa čak i uvreda kolega s čijim se stavovima ne slažu. Ne osporavaju tvrdnje, nego pokušavaju diskreditirati onoga tko te tvrdnje zastupa. Prijedlog zakona SDP-a bio je loš i na to sam upozorila. Međutim, žalosno je da novinari koji su propustili poslušati raspravu a upustili su se u pisanje komentara, nisu u fonogramu rasprave provjerili što sam doista rekla, nego su po principu rekla-kazala dezinformirali javnost i nanijeli štetu meni, ali isto tako i povrijedili mnogobrojne parove koji su se podvrgnuli medicinskoj oplodnji objavljujući rečenice istrgnute iz konteksta i spajajući ih u cjelinu kako im se prohtjelo.

Čelnica ste stranke u Sisačko-moslavačkoj županiji, u Skupštini koje se nakon izbora dogodio gotovo šokantan obrat, čak i u našim uvjetima. Raskinuta je ‘lijeva’ koalicija koja je išla u izbore, pa sada SDP pokušava s HSP-om osigurati većinu, a HNS koalira s HDZ-om i HSS-om. Kako će se razriješiti ta kriza?

- Krize nema, ona se pokušava umjetno stvoriti od SDP-a i HSP-a koji su najveći gubitnici kada je riječ o Skupštini sisačko-moslavačke županije. Konstituirajuća sjednica Skupštine županije koja je održana u prijepodnevnim satima 16. lipnja ove godine legalna je, na njoj su izabrani za predsjednika Zlatko Medved iz HNS-a a za potpredsjednike Ivan Behtanić iz HSS-a te Ivan Šantek iz HDZ-a. Sve drugo što se odvijalo u Skupštini spomenutog dana poslijepodne cirkus je po kojem je županica Lovrić već nadaleko poznata.

Sa županicom Sisačko-moslavačkom Marinom Lovrić ste bili tandem na vlasti u protekle četiri godine. Sada se međusobno optužujete da gaženjem preko leševa ostvarujete političke ciljeve. Tko u ovoj priči zaista gazi preko leševa?

- Razumljivo je da je županica Sisačko-moslavačke županije nezadovoljna svojim izbornim rezultatima jer SDP nema ni jednog načelnika i gradonačelnika u županiji, a nema ni većinu u Županijskoj skupštini. No to joj ne daje za pravo da vrijeđanjem drugih pokuša opravdati takav loš izborni rezultat. Ponašanje županice Marine Lovrić na spomenutoj konstituirajućoj sjednici, kada je zbog njezinih verbalnih pritisaka izabranoj vijećnici HNS-a Mirjani Begić pozlilo te je u ozbiljnom stanju hitno prevezena u bolnicu, za mene je bilo šokantno i ispod svake ljudske razine. Marina Lovrić nije odustala od pritisaka na Mirjanu Begić da podnese ostavku na mjesto vijećnice niti kada je gospođa Begić smještena na odjel za intenzivnu njegu, a ta činjenica dovoljno govori o tome što je županici Lovrić važnije - ljudski život ili vlast. Postupci županice Lovrić dosta toga govore i o tome koliko županica poštuje volju građana izraženu na izborima koji joj nisu dali većinu u Skupštini, a ona je tu vlast kupovinom HSP-a i silom željela pod svaku cijenu ostvariti, dakle, čak i po cijenu ljudskog života.

Pravo na istinu

Koliko je Zakon o medicinskoj oplodnji koji predlaže Vlada u sadašnjem sadržaju i obliku prihvatljiv za Vas i HSS?

- Zakon koji regulira područje medicinske oplodnje koji je sada na snazi star je 30 godina i pun je pravnih praznina. Zbog toga je posve jasno da nam treba novi zakon koji će, prije svega, regulirati ovo područje u smislu zaštite ljudskog života i zaštite zdravlja majke i djeteta. Koji će, isto tako, pomoći u liječenju neplodnosti bračnih parova koji, nažalost, ne mogu imati djecu, ali i zakon koji će spriječiti moguće zloporabe. Osim toga, sva djeca, pa tako i ona začeta uz pomoć medicinske oplodnje, imaju pravo na istinu o svojem identitetu, a to ovaj prijedlog zakona koji predlaže Vlada omogućuje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => I danas mislim da je imenovanje Vladimira Fabera za ravnatelja policije bio dobar potez jer su mnoga kriminalna djela rasvijetljena, a građanima je vraćen osjećaj sigurnosti. Nisu mi poznati razlozi zbog kojih je smijenjen. No, sigurno je da ta smjena nem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POTPREDSJEDNICA HRVATSKE SELJAČKE STRANKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-06-26 16:27:43 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-06-26 16:41:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-06-27 10:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3358 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/06/27/spektar/PETIR00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15064237 Threads: 5 Questions: 3156745742 Slow queries: 7054886 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235087171 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/marijana-petir-hss-nema-nista-s-faberovom-smjenom-57282 [printLink] => /sd-plus/spektar/marijana-petir-hss-nema-nista-s-faberovom-smjenom-57282?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232629 [name] => MarijanaPetir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marijanapetir [link] => /tag/marijanapetir ) [1] => stdClass Object ( [id] => 376329 [name] => HSS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hss [link] => /tag/hss ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => I danas mislim da je imenovanje Vladimira Fabera za ravnatelja policije bio dobar potez jer su mnoga kriminalna djela rasvijetljena, a građanima je vraćen osjećaj sigurnosti. Nisu mi poznati razlozi zbog kojih je smijenjen. No, sigurno je da ta smjena nem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POTPREDSJEDNICA HRVATSKE SELJAČKE STRANKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marijana Petir: HSS nema ništa s Faberovom smjenom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-17-41-33-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/06/27/spektar/PETIR00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/06/27/spektar/PETIR00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
I danas mislim da je imenovanje Vladimira Fabera za ravnatelja policije bio dobar potez jer su mnoga kriminalna djela rasvijetljena, a građanima je vraćen osjećaj sigurnosti. Nisu mi poznati razlozi zbog kojih je smijenjen. No, sigurno je da ta smjena nema nikakve veze s HSS-om

 Marijana Petir: ’HSS i HDZ su sestrinske stranke, o čemu
 svjedoči, osim naših demokršćanskih temelja, i članstvo
 u Europskoj pučkoj stranci’ / Saša MIDŽOR SUČIĆ / CROPIX
Dok udruge seljaka ovih dana opsjedaju Banske dvore zahtijevajući otkup svojih proizvoda po višim cijenama izravno od HDZ-a i premijera Sanadera, potpredsjednica Marijana Petir u razgovoru za “Spektar” znakovito poručuje kako HSS i Ministarstvo poljoprivrede ipak bolje znaju što je problem seljačke proizvodnje i kako ga riješiti. Osim o odnosima u vladajućoj koaliciji, potpredsjednica “seljaka” govori i o smjeni Vladimira Fabera, kontroverzijama koje je izazvao njezin napad na SDP-ov Prijedlog zakona o umjetnoj oplodnji i napetim političkim odnosima u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je obnašala dužnost dožupanice u protekle četiri godine.

Je li HSS na bilo koji način bio uključen u zahtjev za smjenu, samu smjenu i novo imenovanje donedavnog ravnatelja policije Vladimira Fabera? U medije je vješto proturena i razglašena informacija da je HSS, a ne HDZ, tražio smjenu Fabera, i to zbog toga što je dopustio seljački prosvjed traktorima u središtu Zagreba.

- Kada je sadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko postavljen na tu dužnost, saborski zastupnici HSS-a dali su mu potporu i pozdravili njegovu najavu da će za svog prvog suradnika imenovati Vladimira Fabera, koji je u javnosti uživao status profesionalca u policiji. I danas mislim da je to bio dobar potez jer su mnoga kriminalna djela rasvijetljena, a građanima je vraćen osjećaj sigurnosti i vjera da ih policija doista štiti. Nisu mi poznati razlozi zbog kojih je Vladimir Faber smijenjen s dužnosti ravnatelja policije, pa je najbolje da o tome pitate resornog ministra. No, sigurno je da Faberova smjena nema nikakve veze s HSS-om.

Koliko je sve što se događalo u vezi s prosvjedom seljaka ispred Ministarstva poljoprivrede narušilo odnose između HSS-a i HDZ-a? Jesu li ti odnosi danas bolji, lošiji ili isti kao što su bili prije prosvjeda?

- HSS-u je prije svega stalo do toga da se pomogne hrvatskom selu i seljaku i tom smo se premisom i vodili kada smo ulazili u koaliciju s HDZ-om. Suradnja tijekom ovih godinu i pol zajedničkog mandata bila je korektna i kao što to biva u svakom odnosu, svatko od nas je ponekad morao napraviti kompromis. Mi u HSS-u smo izračunali prije ulaska u koaliciju da za opstanak i preporod hrvatskog sela godišnje treba šest milijarda kuna. U proračunu za poljoprivredu su osigurane 4,3 milijarde kuna i nakon pregovora Vlade i seljaka proteklih dana vidljivo je da nedostaje barem još dvije milijarde kuna. Naravno da je ta činjenica dokaz da mi u HSS-u ipak najbolje znamo što i koliko hrvatskom selu i seljaku treba, jer je dobrobit hrvatskog seljaka već dugoročno sustavna briga HSS-a. Stoga sa sigurnošću mogu reći da će onog trenutka kada Vlada osigura obećana sredstva za naše seljake, suradnja u koaliciji bit još bolja.

Kako u HSS-u gledate na poziv dijela seljaka da se u pregovore o otkupnim cijenama njihovih proizvoda uključi bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića?

- Pozdravljamo uključivanje svih koji mogu i žele pomoći hrvatskom selu, a ministar Čobanković će nas u HSS-u sigurno podržati u borbi za veći proračun za poljoprivredu. Stalo nam je da u ovom trenutku kada Hrvatska ulazi u europske integracije i kada hrvatski seljak za sebe pokušava naći mjesto pod suncem, tog našeg seljaka i podržimo na adekvatan način. Hrvatsko selo sačuvalo je jezik, kulturu, nošnju, vjeru i identitet hrvatskog naroda kroz stoljeća i u ovim prijelomnim trenucima zaslužuje pomoć svih političkih i društvenih čimbenika. Važno je da obećanja koja dolaze od Vladinih dužnosnika budu realna i potkrijepljena izračunima kako se ne bi dogodilo da jedni bacaju kestenje u vatru, a drugi ga moraju vaditi jer to nikome nije u interesu, a ponajmanje seljacima.

Što kažete na procjene da je HSS dugoročno gledano smetnja HDZ-u te da bi HSS mogao izgubiti na snazi koalirajući s HDZ-om?

- HSS ove godine slavi 105 godina postojanja i mnogima smo bili smetnja kroz ove godine - i radikalima i fašistima i komunistima, a i nekima iz novijega doba, ali nitko od njih nije uspio izbrisati HSS s političke scene, a kamoli iz srca našeg domaćeg čovjeka. Mi smo pokazali da smo korektan koalicijski partner na državnoj razini i da smo, općenito, kao koalicijski partner dobitna kombinacija jer ondje gdje smo na regionalne i lokalne izbore izišli u koaliciji s HDZ-om, uglavnom smo i pobijedili. HSS i HDZ su sestrinske stranke, o čemu svjedoči, osim naših demokršćanskih temelja i članstvo u Europskoj pučkoj stranci. Polazeći od te osnove, zajednički možemo učiniti puno više dobrog, a činiti dobro i jest smisao politike.

Dosta reakcija u javnosti izazvao je Vaš istup u Saboru o SDP-ovu Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji. Jedna od reakcija bila je da oduzimate pravo i mogućnost parovima koji se odlučuju za medicinsku oplodnju da imaju djecu, te da ste povrijedili obitelji s djecom rođenom u takvim postupcima. Kako to komentirate?

- Sabornica se, nažalost, prečesto koristi kao pozornica za vlastitu promociju i pokušaj osvajanja jeftinih političkih bodova, a ne za kvalitetnu raspravu o zakonskim prijedlozima i strateškim dokumentima koji određuju budućnost naše zemlje i svih nas. Pa tako u trenutku kad nemaju argumenata pojedini saborski zastupnici ne prežu od osobne diskvalifikacije, pa čak i uvreda kolega s čijim se stavovima ne slažu. Ne osporavaju tvrdnje, nego pokušavaju diskreditirati onoga tko te tvrdnje zastupa. Prijedlog zakona SDP-a bio je loš i na to sam upozorila. Međutim, žalosno je da novinari koji su propustili poslušati raspravu a upustili su se u pisanje komentara, nisu u fonogramu rasprave provjerili što sam doista rekla, nego su po principu rekla-kazala dezinformirali javnost i nanijeli štetu meni, ali isto tako i povrijedili mnogobrojne parove koji su se podvrgnuli medicinskoj oplodnji objavljujući rečenice istrgnute iz konteksta i spajajući ih u cjelinu kako im se prohtjelo.

Čelnica ste stranke u Sisačko-moslavačkoj županiji, u Skupštini koje se nakon izbora dogodio gotovo šokantan obrat, čak i u našim uvjetima. Raskinuta je ‘lijeva’ koalicija koja je išla u izbore, pa sada SDP pokušava s HSP-om osigurati većinu, a HNS koalira s HDZ-om i HSS-om. Kako će se razriješiti ta kriza?

- Krize nema, ona se pokušava umjetno stvoriti od SDP-a i HSP-a koji su najveći gubitnici kada je riječ o Skupštini sisačko-moslavačke županije. Konstituirajuća sjednica Skupštine županije koja je održana u prijepodnevnim satima 16. lipnja ove godine legalna je, na njoj su izabrani za predsjednika Zlatko Medved iz HNS-a a za potpredsjednike Ivan Behtanić iz HSS-a te Ivan Šantek iz HDZ-a. Sve drugo što se odvijalo u Skupštini spomenutog dana poslijepodne cirkus je po kojem je županica Lovrić već nadaleko poznata.

Sa županicom Sisačko-moslavačkom Marinom Lovrić ste bili tandem na vlasti u protekle četiri godine. Sada se međusobno optužujete da gaženjem preko leševa ostvarujete političke ciljeve. Tko u ovoj priči zaista gazi preko leševa?

- Razumljivo je da je županica Sisačko-moslavačke županije nezadovoljna svojim izbornim rezultatima jer SDP nema ni jednog načelnika i gradonačelnika u županiji, a nema ni većinu u Županijskoj skupštini. No to joj ne daje za pravo da vrijeđanjem drugih pokuša opravdati takav loš izborni rezultat. Ponašanje županice Marine Lovrić na spomenutoj konstituirajućoj sjednici, kada je zbog njezinih verbalnih pritisaka izabranoj vijećnici HNS-a Mirjani Begić pozlilo te je u ozbiljnom stanju hitno prevezena u bolnicu, za mene je bilo šokantno i ispod svake ljudske razine. Marina Lovrić nije odustala od pritisaka na Mirjanu Begić da podnese ostavku na mjesto vijećnice niti kada je gospođa Begić smještena na odjel za intenzivnu njegu, a ta činjenica dovoljno govori o tome što je županici Lovrić važnije - ljudski život ili vlast. Postupci županice Lovrić dosta toga govore i o tome koliko županica poštuje volju građana izraženu na izborima koji joj nisu dali većinu u Skupštini, a ona je tu vlast kupovinom HSP-a i silom željela pod svaku cijenu ostvariti, dakle, čak i po cijenu ljudskog života.

Pravo na istinu

Koliko je Zakon o medicinskoj oplodnji koji predlaže Vlada u sadašnjem sadržaju i obliku prihvatljiv za Vas i HSS?

- Zakon koji regulira područje medicinske oplodnje koji je sada na snazi star je 30 godina i pun je pravnih praznina. Zbog toga je posve jasno da nam treba novi zakon koji će, prije svega, regulirati ovo područje u smislu zaštite ljudskog života i zaštite zdravlja majke i djeteta. Koji će, isto tako, pomoći u liječenju neplodnosti bračnih parova koji, nažalost, ne mogu imati djecu, ali i zakon koji će spriječiti moguće zloporabe. Osim toga, sva djeca, pa tako i ona začeta uz pomoć medicinske oplodnje, imaju pravo na istinu o svojem identitetu, a to ovaj prijedlog zakona koji predlaže Vlada omogućuje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/marijana-petir-hss-nema-nista-s-faberovom-smjenom-57282 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=46245f543e29282eb89267abc79b5e4451690e0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marijana+Petir%3A+HSS+nema+ni%C5%A1ta+s+Faberovom+smjenom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmarijana-petir-hss-nema-nista-s-faberovom-smjenom-57282 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmarijana-petir-hss-nema-nista-s-faberovom-smjenom-57282 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => I danas mislim da je imenovanje Vladimira Fabera za ravnatelja policije bio dobar potez jer su mnoga kriminalna djela rasvijetljena, a građanima je vraćen osjećaj sigurnosti. Nisu mi poznati razlozi zbog kojih je smijenjen. No, sigurno je da ta smjena nem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POTPREDSJEDNICA HRVATSKE SELJAČKE STRANKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarPOTPREDSJEDNICA HRVATSKE SELJAČKE STRANKE

Marijana Petir: HSS nema ništa s Faberovom smjenom

Piše PSD.
27. lipnja 2009. - 12:56
I danas mislim da je imenovanje Vladimira Fabera za ravnatelja policije bio dobar potez jer su mnoga kriminalna djela rasvijetljena, a građanima je vraćen osjećaj sigurnosti. Nisu mi poznati razlozi zbog kojih je smijenjen. No, sigurno je da ta smjena nema nikakve veze s HSS-om

 Marijana Petir: ’HSS i HDZ su sestrinske stranke, o čemu
 svjedoči, osim naših demokršćanskih temelja, i članstvo
 u Europskoj pučkoj stranci’ / Saša MIDŽOR SUČIĆ / CROPIX
Dok udruge seljaka ovih dana opsjedaju Banske dvore zahtijevajući otkup svojih proizvoda po višim cijenama izr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:41