stdClass Object ( [id] => 29744 [title] => Jakša Miličić: Novi Split na Karepovcu [alias] => jaksa-milicic-novi-split-na-karepovcu [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na Karepovcu bi se mogao izgraditi trgovački centar 20 puta veći od Jokera, studentski centar i 1500 stanova, ambulante, škole, vrtići...

Upitate li starije Splićane koga drže za jednog od najboljih splitskih gradonačelnika, većina njih će vam spomenuti Jakšu Miličića, poteštata od 1967. do 1974. godine. Za vrijeme njegova vođenja grada Split je doživio demografski “boom”, a profesor Miličić zaslužan je za neke od današnjih poznatih splitskih vizura.

Naime, pokrenuo je realizaciju izgradnje Splita 3, a iz pelena je ispratio i nicanje brojnih sportskih objekata Mediteranskih igara 1979. godine. Spominje ga se kao jednu od ključnih osoba pri osnivanju Građevinskog fakulteta u Splitu, a udario je i temelje projektu Eko-Kaštelanski zaljev.

Da i ne spominjemo njegovu silnu angažiranost oko pokušaja izgradnje autoceste Split-Zagreb još ranih sedamdesetih. Stoga i nije čudno da je Miličić nedavno primio i Nagradu za životno djelo na Saboru hrvatskih graditelja.

Danas je realno očekivati kako ovaj vitalni 82-godišnjak uživa u zasluženoj mirovini, no činjenica je da ćete ga teško uhvatiti budući da putuje od simpozija do simpozija građevinarstva. I unatoč bogatom građevinskom “pedigreu”, Miličić i dalje ne miruje: njegovo sljedeće dijete trebala bi biti sanacija odlagališta smeća Karepovac.

- Gledajući unatrag na prijašnje projekte, uviđam kako bih o njima morao govoriti kao o članovima obitelji. Teško je jednog izdvojiti kao najdražeg. Onda su bila druga vremena, Split je imao tridesetogodišnji razvojni plan, poslovni pothvati su se vezivali jedni na druge.

Nakon realizacije Splita 3 odmah se zakotrljala gradnja sportskih objekata za MIS. Što se današnjeg Splita tiče, teško će se aktualna stambena infrastruktura i dalje moći realizirati u gradu u njegovim sadašnjim okvirima - potrebno je proširenje grada, i to tamo gdje mu geografija dopušta, dakle na istok, gdje je, uz Karepovac, Grad vlasnik oko 400 tisuća hektara zemljišta.

Polovica toga je pod smećem, druga ne. Ako splitsko Poglavarstvo prihvati prijedlog sanacije Karepovca, tamo bi se stvorili fenomenalni uvjeti za proširenje grada i gradnju potrebnih infrastruktura. 

Koji sadržaji nedostaju Splitu?

- Vrlo je realna mogućnost da na mjestu Karepovca nikne golem poslovno-trgovački centar površine od oko 300 tisuća metara kvadratnih, dakle nešto kao Joker, samo 20 puta veći.

Također vidim i mjesta za izgradnju studentskog centra, budući da Split ima samo oko 500 kreveta za studente, što je nedopustivo. Ovako bismo imali oko četiri tisuće kreveta na raspolaganju.

Oko 60.000 “kvadrata” može se iskoristiti za izgradnju 1500 stanova koji bi mogli udomiti pet tisuća ljudi. Naravno, uz to bi morale ići i razne ambulante, škole, vrtići...

Već se pisalo kako je na adresu Splita stigla i konkretna ponuda austrijske tvrtke Inovation und Tehnik, te da je za realizaciju projekta potrebno negdje oko 50 milijuna eura. U pitanju je prilično velik novac...

- Da, novac kojeg Split nema, i zato mora naći partnera za takve stvari. Austrijanci zauzvrat traže gospodarenje nad objektima u određenom vremenu, što je i logično. Bili su već dva puta u Splitu i održali sva predavanja. Vremena nema puno, Karepovac je brdo koje je 800 metara dugo, 400 metara široko, te 50 metara visoko, što je za deset metara premašilo njegov predviđeni kapacitet. 

No, koliko bi sve to koštalo?

- Ako se krene u sanaciju, i ako se ona ostvari, u Split bi ušlo negdje oko 800 milijuna eura kapitala, a uz to bi se otvorilo dodatnih dvije i pol tisuće radnih mjesta. Naravno, svjestan sam da zbog svjetske krize trenutačno nije vrijeme za to, ali bi moglo ubrzo doći. Prije toga splitsko Poglavarstvo mora proglasiti javni natječaj. 

Ne odlaže samo Split smeće na Karepovac, i druge susjedne općine to rade i plaćaju naknadu od dva milijuna eura godišnje. Kuda ide taj novac?

- U gradsku blagajnu ne. On, naime, fluktuira i odlazi tamo gdje je potreban, ali ako se krene sa sanacijom, tada će se prvotno taj gradski novac koristiti u te svrhe.

Osim sanacije Karepovca, jedan je od glavnih splitskih problema zagušenost grada.

- Potrebno nam je negdje oko 300-400 stanova godišnje za nove obitelji. No, tu grad ne može sam puno napraviti. I država tu mora pomoći. Zar joj u Ustavu ne stoji onaj atribut “socijalna”?

Naravno da stoji! Onda se mora tako i ponašati, te poticati gradnju stanova koje će uz olakšice prodavati mladim obiteljima. Prije toga se država mora decentralizirati, tek tada će se decentralizirati i porez na dodatnu vrijednost koji će ostajati u gradskoj blagajni.

No, to bi tek trebao postati gorući problem. Split je poluotok, i sav promet koji ide iz njega odvija se prema Solinu i Sirobuji. Prije 30 godina bilo je samo pet tisuća automobila, danas ih ima deset puta više i sadašnje ceste to ne mogu podnijeti, zbog toga se i događaju razni prometni čepovi.

Kao rješenje spomenute situacije spominjao se most preko Kaštelanskog zaljeva...

- Da, to bi bilo idealno rješenje, ali samo ako bi se nadovezao na tunel koji ide kroz Kozjak na Vučevicu. No, ako se taj most spoji na cestu koja ide za Trogir, onda ne vidim smisla u njegovoj gradnji. Jedino će s tunelom, čije je projektiranje već počelo, premošćivanje Kaštelanskog zaljeva ostvariti svoju punu svrhu. Ali koliko čujem, neće ni to na dobro.

Jakša Miličić bio je splitski gradonačelnik od 1967. do 1974. godine kada je Skupština općina Split po broju stanovnika i površini bila najveća općina u bivšoj Jugoslaviji / Nikola Vilić / Cropix
Zašto?

- Tunel kroz Kozjak po meni bi trebao biti ili jedna cijev sa četiri trake i dvije cijevi sa po dvije trake, a Hrvatske ceste ga projektiraju kao jednu cijev s dvije trake. Vrlo lako bi moglo doći do njihova zagušenja. Naime, tunel će biti vrlo frekventan, jer će biti direktan priključak Splita na autocestu Split-Zagreb.

Zar grad već sada nema priključak na autocestu?

- Pogledajte što piše na ploči kada silazite s nje i sve će vam biti jasno. Dugopolje! To vam piše! Split jednostavno nema priključak na autocestu. Tunel kroz Kozjak će to omogućiti, kao i cvjetanje sela i naselja koja se nalaze iza planine. 

Kakav utjecaj bi navedene promjene trebale imati u daljnjem razvoju grada?

- Dogodit će se to da će Split moći komotno rasti, a uz to bi se i turizam trebao bitno poboljšati, ponajviše zbog bolje prometne povezanosti grada. Vrijeme je da pod Marjanom zaživi stacionarni turizam, dosta nam je tranzicijskog gdje je Split odskočna daska otocima.

Kako biste to postigli?

- Zaokruživanjem gradske luke lancem hotela, počevši od Marjana, pa do friško kupljene vile Matić. Pored toga, ima mjesta i za sportski turizam na potezu od brda Marjan, pa sve do Brodarice.

Ako se sve složi kako treba, kod nas bi turistička sezona mogla trajati čak 11 mjeseci. Naravno, izgradnjom novih ili sanacijom postojećih hotela otvorila bi se brojna radna mjesta, dakle, imali bismo radnu snagu od oko 4 tisuće ljudi, koji bi trebali barem natucati nekakav strani jezik.

Dodamo li im i nuditelje usluga koji se nadovezuju na turizam, možemo baratati s brojkama od 15 tisuća novih radnih mjesta.

Svjetsko prvenstvo

Bili ste i aktivni član Organizacijskog odbora grada Splita za Svjetski atletski kup 2010. godine. - Sada sam samo počasni član. Eh, što se dogodilo...

Dogodilo se da smo obavili svoju dužnost i doveli Kup u Split, dok su nakon toga na čelne pozicije organizacije SAK-a postavljeni ljudi iz Zagreba, što nikako ne ide u korist Splitu, čiji smo kadar afirmiran 1990. godine organizacijom Europskog atletskog prvenstva željeli opet aktivirati, kao i stvoriti nove stručnjake. Sada, trenutni članovi Orgnizacijskog odbora nikad nisu radili ovako nešto i neka im Bog pomogne.

- Odbor kojem ste vi bili na čelu se, međutim, zaboravio kandidirati za Svjetsko prvenstvo 2013. godine što je bio i krajnji cilj akcije...

- Da, ali što sam trebao? Svaki dan “ćiriti” po internetu kada će se otvoriti kandidature. Činjenica je da je Hrvatski atletski savez već imao službeno pismo. No, još me zanima zašto nisu nas obavijestili na vrijeme.

Luka Stobreč

- TTTS je trebao biti “trbuh grada”, glavni željeznički kolodvor, što i danas može postati, dok je Stobreč zamišljen kao trajektna luka s prometom prema otocima. Sve to bi zaokružilo Split u jednu prirodnu goegrafsku školjku, omogućivši gradu lako širenje, bez straha od zagušenja gradske jezgre, budući da bi se ovako formiralo nekoliko gradskih centara.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na Karepovcu bi se mogao izgraditi trgovački centar 20 puta veći od Jokera, studentski centar i 1500 stanova, ambulante, škole, vrtići... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-11-21 12:41:34 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-11-21 12:54:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-11-22 11:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5770 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/11/22/spektar/JAKSAMILICIC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x254" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7935207 Threads: 3 Questions: 1586996027 Slow queries: 4847065 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112202350 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/jaksa-milicic-novi-split-na-karepovcu-29744 [printLink] => /sd-plus/spektar/jaksa-milicic-novi-split-na-karepovcu-29744?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 196991 [name] => jakšamiličić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jaksamilicic [link] => /tag/jaksamilicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na Karepovcu bi se mogao izgraditi trgovački centar 20 puta veći od Jokera, studentski centar i 1500 stanova, ambulante, škole, vrtići... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jakša Miličić: Novi Split na Karepovcu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-03-29-00-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/22/spektar/JAKSAMILICIC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/22/spektar/JAKSAMILICIC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na Karepovcu bi se mogao izgraditi trgovački centar 20 puta veći od Jokera, studentski centar i 1500 stanova, ambulante, škole, vrtići...

Upitate li starije Splićane koga drže za jednog od najboljih splitskih gradonačelnika, većina njih će vam spomenuti Jakšu Miličića, poteštata od 1967. do 1974. godine. Za vrijeme njegova vođenja grada Split je doživio demografski “boom”, a profesor Miličić zaslužan je za neke od današnjih poznatih splitskih vizura.

Naime, pokrenuo je realizaciju izgradnje Splita 3, a iz pelena je ispratio i nicanje brojnih sportskih objekata Mediteranskih igara 1979. godine. Spominje ga se kao jednu od ključnih osoba pri osnivanju Građevinskog fakulteta u Splitu, a udario je i temelje projektu Eko-Kaštelanski zaljev.

Da i ne spominjemo njegovu silnu angažiranost oko pokušaja izgradnje autoceste Split-Zagreb još ranih sedamdesetih. Stoga i nije čudno da je Miličić nedavno primio i Nagradu za životno djelo na Saboru hrvatskih graditelja.

Danas je realno očekivati kako ovaj vitalni 82-godišnjak uživa u zasluženoj mirovini, no činjenica je da ćete ga teško uhvatiti budući da putuje od simpozija do simpozija građevinarstva. I unatoč bogatom građevinskom “pedigreu”, Miličić i dalje ne miruje: njegovo sljedeće dijete trebala bi biti sanacija odlagališta smeća Karepovac.

- Gledajući unatrag na prijašnje projekte, uviđam kako bih o njima morao govoriti kao o članovima obitelji. Teško je jednog izdvojiti kao najdražeg. Onda su bila druga vremena, Split je imao tridesetogodišnji razvojni plan, poslovni pothvati su se vezivali jedni na druge.

Nakon realizacije Splita 3 odmah se zakotrljala gradnja sportskih objekata za MIS. Što se današnjeg Splita tiče, teško će se aktualna stambena infrastruktura i dalje moći realizirati u gradu u njegovim sadašnjim okvirima - potrebno je proširenje grada, i to tamo gdje mu geografija dopušta, dakle na istok, gdje je, uz Karepovac, Grad vlasnik oko 400 tisuća hektara zemljišta.

Polovica toga je pod smećem, druga ne. Ako splitsko Poglavarstvo prihvati prijedlog sanacije Karepovca, tamo bi se stvorili fenomenalni uvjeti za proširenje grada i gradnju potrebnih infrastruktura. 

Koji sadržaji nedostaju Splitu?

- Vrlo je realna mogućnost da na mjestu Karepovca nikne golem poslovno-trgovački centar površine od oko 300 tisuća metara kvadratnih, dakle nešto kao Joker, samo 20 puta veći.

Također vidim i mjesta za izgradnju studentskog centra, budući da Split ima samo oko 500 kreveta za studente, što je nedopustivo. Ovako bismo imali oko četiri tisuće kreveta na raspolaganju.

Oko 60.000 “kvadrata” može se iskoristiti za izgradnju 1500 stanova koji bi mogli udomiti pet tisuća ljudi. Naravno, uz to bi morale ići i razne ambulante, škole, vrtići...

Već se pisalo kako je na adresu Splita stigla i konkretna ponuda austrijske tvrtke Inovation und Tehnik, te da je za realizaciju projekta potrebno negdje oko 50 milijuna eura. U pitanju je prilično velik novac...

- Da, novac kojeg Split nema, i zato mora naći partnera za takve stvari. Austrijanci zauzvrat traže gospodarenje nad objektima u određenom vremenu, što je i logično. Bili su već dva puta u Splitu i održali sva predavanja. Vremena nema puno, Karepovac je brdo koje je 800 metara dugo, 400 metara široko, te 50 metara visoko, što je za deset metara premašilo njegov predviđeni kapacitet. 

No, koliko bi sve to koštalo?

- Ako se krene u sanaciju, i ako se ona ostvari, u Split bi ušlo negdje oko 800 milijuna eura kapitala, a uz to bi se otvorilo dodatnih dvije i pol tisuće radnih mjesta. Naravno, svjestan sam da zbog svjetske krize trenutačno nije vrijeme za to, ali bi moglo ubrzo doći. Prije toga splitsko Poglavarstvo mora proglasiti javni natječaj. 

Ne odlaže samo Split smeće na Karepovac, i druge susjedne općine to rade i plaćaju naknadu od dva milijuna eura godišnje. Kuda ide taj novac?

- U gradsku blagajnu ne. On, naime, fluktuira i odlazi tamo gdje je potreban, ali ako se krene sa sanacijom, tada će se prvotno taj gradski novac koristiti u te svrhe.

Osim sanacije Karepovca, jedan je od glavnih splitskih problema zagušenost grada.

- Potrebno nam je negdje oko 300-400 stanova godišnje za nove obitelji. No, tu grad ne može sam puno napraviti. I država tu mora pomoći. Zar joj u Ustavu ne stoji onaj atribut “socijalna”?

Naravno da stoji! Onda se mora tako i ponašati, te poticati gradnju stanova koje će uz olakšice prodavati mladim obiteljima. Prije toga se država mora decentralizirati, tek tada će se decentralizirati i porez na dodatnu vrijednost koji će ostajati u gradskoj blagajni.

No, to bi tek trebao postati gorući problem. Split je poluotok, i sav promet koji ide iz njega odvija se prema Solinu i Sirobuji. Prije 30 godina bilo je samo pet tisuća automobila, danas ih ima deset puta više i sadašnje ceste to ne mogu podnijeti, zbog toga se i događaju razni prometni čepovi.

Kao rješenje spomenute situacije spominjao se most preko Kaštelanskog zaljeva...

- Da, to bi bilo idealno rješenje, ali samo ako bi se nadovezao na tunel koji ide kroz Kozjak na Vučevicu. No, ako se taj most spoji na cestu koja ide za Trogir, onda ne vidim smisla u njegovoj gradnji. Jedino će s tunelom, čije je projektiranje već počelo, premošćivanje Kaštelanskog zaljeva ostvariti svoju punu svrhu. Ali koliko čujem, neće ni to na dobro.

Jakša Miličić bio je splitski gradonačelnik od 1967. do 1974. godine kada je Skupština općina Split po broju stanovnika i površini bila najveća općina u bivšoj Jugoslaviji / Nikola Vilić / Cropix
Zašto?

- Tunel kroz Kozjak po meni bi trebao biti ili jedna cijev sa četiri trake i dvije cijevi sa po dvije trake, a Hrvatske ceste ga projektiraju kao jednu cijev s dvije trake. Vrlo lako bi moglo doći do njihova zagušenja. Naime, tunel će biti vrlo frekventan, jer će biti direktan priključak Splita na autocestu Split-Zagreb.

Zar grad već sada nema priključak na autocestu?

- Pogledajte što piše na ploči kada silazite s nje i sve će vam biti jasno. Dugopolje! To vam piše! Split jednostavno nema priključak na autocestu. Tunel kroz Kozjak će to omogućiti, kao i cvjetanje sela i naselja koja se nalaze iza planine. 

Kakav utjecaj bi navedene promjene trebale imati u daljnjem razvoju grada?

- Dogodit će se to da će Split moći komotno rasti, a uz to bi se i turizam trebao bitno poboljšati, ponajviše zbog bolje prometne povezanosti grada. Vrijeme je da pod Marjanom zaživi stacionarni turizam, dosta nam je tranzicijskog gdje je Split odskočna daska otocima.

Kako biste to postigli?

- Zaokruživanjem gradske luke lancem hotela, počevši od Marjana, pa do friško kupljene vile Matić. Pored toga, ima mjesta i za sportski turizam na potezu od brda Marjan, pa sve do Brodarice.

Ako se sve složi kako treba, kod nas bi turistička sezona mogla trajati čak 11 mjeseci. Naravno, izgradnjom novih ili sanacijom postojećih hotela otvorila bi se brojna radna mjesta, dakle, imali bismo radnu snagu od oko 4 tisuće ljudi, koji bi trebali barem natucati nekakav strani jezik.

Dodamo li im i nuditelje usluga koji se nadovezuju na turizam, možemo baratati s brojkama od 15 tisuća novih radnih mjesta.

Svjetsko prvenstvo

Bili ste i aktivni član Organizacijskog odbora grada Splita za Svjetski atletski kup 2010. godine. - Sada sam samo počasni član. Eh, što se dogodilo...

Dogodilo se da smo obavili svoju dužnost i doveli Kup u Split, dok su nakon toga na čelne pozicije organizacije SAK-a postavljeni ljudi iz Zagreba, što nikako ne ide u korist Splitu, čiji smo kadar afirmiran 1990. godine organizacijom Europskog atletskog prvenstva željeli opet aktivirati, kao i stvoriti nove stručnjake. Sada, trenutni članovi Orgnizacijskog odbora nikad nisu radili ovako nešto i neka im Bog pomogne.

- Odbor kojem ste vi bili na čelu se, međutim, zaboravio kandidirati za Svjetsko prvenstvo 2013. godine što je bio i krajnji cilj akcije...

- Da, ali što sam trebao? Svaki dan “ćiriti” po internetu kada će se otvoriti kandidature. Činjenica je da je Hrvatski atletski savez već imao službeno pismo. No, još me zanima zašto nisu nas obavijestili na vrijeme.

Luka Stobreč

- TTTS je trebao biti “trbuh grada”, glavni željeznički kolodvor, što i danas može postati, dok je Stobreč zamišljen kao trajektna luka s prometom prema otocima. Sve to bi zaokružilo Split u jednu prirodnu goegrafsku školjku, omogućivši gradu lako širenje, bez straha od zagušenja gradske jezgre, budući da bi se ovako formiralo nekoliko gradskih centara.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/jaksa-milicic-novi-split-na-karepovcu-29744 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f1af1737a94ee7dc7fcbc136057c194e8b8b57c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jak%C5%A1a+Mili%C4%8Di%C4%87%3A+Novi+Split+na+Karepovcu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fjaksa-milicic-novi-split-na-karepovcu-29744 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fjaksa-milicic-novi-split-na-karepovcu-29744 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na Karepovcu bi se mogao izgraditi trgovački centar 20 puta veći od Jokera, studentski centar i 1500 stanova, ambulante, škole, vrtići... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Jakša Miličić: Novi Split na Karepovcu

Piše PSD.
22. studenog 2008. - 12:53

Na Karepovcu bi se mogao izgraditi trgovački centar 20 puta veći od Jokera, studentski centar i 1500 stanova, ambulante, škole, vrtići...

Upitate li starije Splićane koga drže za jednog od najboljih splitskih gradonačelnika, većina njih će vam spomenuti Jakšu Miličića, poteštata od 1967. do 1974. godine. Za vrijeme njegova vođenja grada Split je doživio demografski “boom”, a profesor Miličić zaslužan je za neke od današnjih poznatih splitskih vizura.

Naime, pokrenuo je realizaciju izgradnje Splita 3, a iz pelena je ispratio i nicanje brojnih sportskih objekata Mediteranskih igara 1979. godine. Spominje ga se kao jednu od ključnih osoba pri osnivanju Građevinskog fakulteta u Splitu,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:29