stdClass Object ( [id] => 126173 [title] => Bruno Orešar: Nemam veze s Uzorom [alias] => bruno-oresar-nemam-veze-s-uzorom [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znate li kako je biti bez kune u džepu? Radnici u vašim tvrtkama, “Uzor”, “Monter”, “Jadrankamen”... već mjesecima nisu primili plaću iako su uredno dolazili na posao i radili, a nitko ih ne pita imaju li novca za kućne troškove, struju, vodu...?

- Zaista mi je žao zbog svega što se dogodilo, nitko na to ne može ostati ravnodušan, ali ja, na žalost, već dugo nemam utjecaja na događanja u tvrtkama o kojima se često u vašim novinama piše. Vlasnik sam samo “Orbis Holdinga” d.o.o koji je dioničar u “Jadrankamenu” sa 24 posto i to je sve čega sam vlasnik. Kao dioničar, nisam netko tko upravlja tvrtkom niti netko tko isplaćuje dohotke zaposlenicima.

Član sam Nadzornog odbora i za to ne dobivam nikakvu naknadu, a tvrtkama upravljaju uprave koje su odgovorne za njihovo poslovanje. Nadzorni odbor može postaviti ili smijeniti upravu. A to što već 15 godina garantiram svom svojom osobnom imovinom za sve investicijske kredite “Jadrankamena” mislim da govori dovoljno o mojoj želji da “Jadrankamen” uspije. Iznos tih jamstava i danas iznosi više od 10 milijuna eura.

Iako ste dali tolika jamstva, nemate utjecaj nad poslovanjem “Jadrankamena”?

- Vjerujte, da imam, gubitak “Jadrankamena” u zadnje dvije godine ne bi ni približno bio onakav kakav je.
Svakodnevni gubitnici 

 Jeste li kao član NO, u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, predlagali i glasali za članove uprave? Jesu li uprave imale slobodu u upravljanju, u skladu s poslovnom vizijom vlasnika i pozitivnim propisima? Zašto niste kroz NO reagirali na vrijeme?

- Jesam, i sve moje primjedbe možete naći u zapisnicima sa sjednica NO, međutim, Uprava sve ovo vrijeme ne može provesti nikakve mjere zbog otpora sindikata. Imaju slobodu upravljanja u skladu s dogovorenim programima i pozitivnim propisima, a ja sam pravovremeno upozoravao članove Uprave na sve moguće posljedice i prije dolaska krize, o čemu postoje vjerodostojni dokumenti i zapisnici.

Koliko “Jadrankamen” danas gubi?

- “Jadrankamen” gubi svakodnevno, jer su mu troškovi poslovanja veći nego prihodi. Na žalost, danas, tri tjedna nakon fizičkog napada na mene, ostvaruje se scenarij na koji sam više puta upozoravao, a to je da je tvrtka zbog štrajka, medijskih istupa i eksponiranja izgubila u ova tri tjedna prihod od oko četiri milijuna kuna, odnosno dva mjesečna dohotka svih zaposlenika.

Uprava “Jadrankamena” je u ostavci, a predsjednik sindikata, gospodin Tonči Drpić, gotovo se formalno postavio za direktora tvrtke. A da ne govorim o tome da fizički napad na mene kao službenu osobu za vrijeme radnog vremena nije sankcioniran.

Zar gospodin Drpić nije spriječio fizički napad na vas?

- Gosp. Drpić je svojim uvodnim izlaganjem izazvao i zapalio atmosferu, a Ivica Dominis (član Uprave) spriječio je da dođe do daljnje fizičke eskalacije.

Kakva su vaša očekivanja što se tiče sudbine bračke tvrtke i njezinih zaposlenika?

- Smjer u kojem će ta tvrtka krenuti u sljedećih nekoliko tjedana, ako se nastavi stvoreni kaos, odredit će njezinu budućnost. Nakon što je u petak 18. veljače 2011. isplaćen dohodak za prosinac, već je u ponedjeljak 21. veljače dospjela uplata dohotka za siječanj. No, toga jutra Sindikat se odlučio na novi štrajk od 10 do 11 sati, upravo onoliko vremena koliko im je bilo potrebno da pozovu medije.

Budući da uplata dohodaka nije kasnila niti jedan dan, gospodin Drpić je zaboravio da, osim što prema zakonu nije najavio štrajk, ne može stupiti u njega, a da pri tome ne prođe barem jedan dan od kašnjenja isplate dohodaka. Ovakvo ponašanje sve govori o njemu i njegovu preuzimanju odgovornosti za sutrašnjicu 250 obitelji s Brača, a iznošenje neistina s njegove strane bit će sankcionirano na zakonom propisani način.

Inicirao reviziju

Nad “Uzorom” je otvoren stečaj. Ni tamo niste dobrodošli među gladnim radnicama.

- Nad “Uzorom” je pokrenut stečaj mada je to bila zadnja solucija koju sam priželjkivao. Stečaj su pokrenuli Sindikat i zaposlenici i tu prestaje svaka ingerencija Nadzornog odbora i mene kao njegova člana. Što se “Uzora” tiče, ne posjedujem niti jednu dionicu, već sam samo predsjednik Nadzornog odbora, dakle nisam bio nikakav „gazda”, kako me nazivaju.

“Uzor” je poslovao s gubitkom, ali je on bio sustavno prikrivan u redovnim financijskim izvješćima sve do prošle godine kada su ustanovljeni veliki problemi s likvidnošću i gubici, kada je, na moju inicijativu, izvršena dodatna revizija kojom su utvrđene brojne nepravilnosti.

Ali, kako ste nadzirali rad Uprave ako niste na vrijeme uočili nepravilnosti u financijskim izvješćima? Jeste li prijavili nadležnima te nezakonitosti? Ako niste imali kontrolu, kako to da je baš na vašu inicijativu provedena dodatna revizija? Zašto prije nije bilo te inicijative?

- Direktoru je dan izvanredni otkaz, a u međuvremenu je postavljen novi koji je imao zadatak spoznati prave razmjere nepogode, pronaći rješenja i racionalizirati poslovanje. Tome je prethodio sastanak Nadzornog odbora, Uprave, Sindikata “Uzora” i vrha Sindikata tekstila, a zaključeno je sredinom 2010. da se umjesto proglašavanja stečaja pokuša spasiti što više radnih mjesta i zatražiti pomoć države kroz model C.

Pokrenuta je i kaznena prijava protiv odgovornih, ali početkom godine nova predsjednica Sindikata “Uzora” gospođa Ljiljana Šućur iskoristila je izostajanje direktora s radnog mjesta zbog bolesti i, umjesto da dogovorom potraži rješenje, krenula je u medijsko razračunavanje s tvrtkom odnosno sa mnom, prozivajući me kao glavnog krivca. Žao mi je da su radnice dale svoje povjerenje gospođi Šućur.

Umjesto prijedloga po kojemu bi danas više od pola zaposlenica bilo i dalje u radnom odnosu i primalo dohodak, gđa Ljiljana Šućur svojim je nezakonitim postupcima preuzela na sebe i stvarnu odgovornost za stanje u tvrtki, dok su Nadzorni odbor i Uprava učinili sve da ne dođe do ovakve situacije. Protiv Ljiljane Šućur ovaj će tjedan biti podneseno više kaznenih prijava.

Koliko ste dosad osnovali tvrtki, koliko ih je aktivno i posluje li ijedna pozitivno?

- Podaci o osnivanju tvrtki su javni podatak, stoga ga Vi, a i svatko drugi zainteresirani može dobiti uvidom u sudski registar Trgovačkog suda RH, a kao što sam vam već i rekao, ja sam vlasnik i direktor jedino tvrtke “Orbis Holding” d.o.o.

Koliko dugo već u pojedinim tvrtkama niste podmirivali poreze i doprinose iz plaća i na plaće?

- Jedina tvrtka u kojoj sam ja odgovorna osoba uredno podmiruje poreze i doprinose.

‘Samo rade štetu’

“Uzor je poslovao s gubitkom, ali je on bio sustavno
prikrivan u redovnim financijskim izvješćima sve
do prošle godine”
Radnici i mali dioničari sumnjiče vas za sklapanje štetnih ugovora, nesavjesno gospodarsko poslovanje i pranje novca. Protiv vas i više drugih osoba podneseno je i više kaznenih prijava. Neke su godinama stajale u ladici. Jeste li ih zataškavali svojim političkim, rodbinskim i prijateljskim vezama?

- Naprotiv, temeljem tih prijava vodile su se brojne istrage svih ovih godina i sve su, nakon niza obavljenih vještačenja, završile odustajanjem od daljnjih postupaka, budući da niti po jednoj od tih prijava nije dokazano da je sklopljen bilo kakav štetan posao za tvrtke.

A što se vaše aluzije na moje veze tiče, moram vas upozoriti da nemam ni političke, ni prijateljske, a ponajmanje rodbinske veze za sklapanje bilo kakvih poslova. A ja ih kao dioničar i član Nadzornog odbora nikada nisam mogao niti mogu sklapati. Jedini spor koji će dobiti sudski epilog tiče se isplata naknada vanjskim suradnicima “Jadrankamena” za stvarno obavljene poslove. 

 Brački mramor je cijenjen u svijetu. “Jadrankamen” je, kažu mali dioničari, 1995. bio za vas bogati „švedski stol“, “Uzorovi” proizvodi su na cijeni, “Monter” je također ugledna tvrtka. Zašto su zapali u teškoće? Je li novac koji su zaradili radnici u tim tvrtkama završio u resortu Hoteli Novi?

- U vrijeme globalne gospodarske krize i dramatičnih padova u svim sektorima gospodarskih aktivnosti, pitanje zašto je došlo do pogoršanja poslova u tvrtkama koje spominjete (a ovdje govorimo o najugroženijim granama gospodarstva) čini mi se pomalo čudnim.

Pogledajte sve tvrtke koje rade u građevinskoj industriji, svima je pao prihod za 40 posto ili više, pa i multinacionalnim tvrtkama poput “Dalmacijacementa” koja je na vrijeme poduzela sve da bi preživjela, a kroz oporavak tržišta dobila novi zamah.

S druge strane, “Jadrankamen” je ostvario operativni gubitak od 30 milijuna kuna u zadnje dvije godine, zadužio se u dvije godine sa skoro novih 40 milijuna kuna, a pritom ništa nije uloženo u investicije, jer su gospodin Drpić i njegovi savjetnici smatrali da treba raditi upravo tako.

Kakva je vaša uloga u “Monteru”?

- Ja sam član Nadzornog odbora “Montera” d.d.

Jeste li ikada imali partnerski odnos sa sindikatima?

- Uprave su partneri sindikatima u kolektivnim ugovorima i pregovorima, a ne nadzorni odbori. “Jadrankamen” je javno dioničko društvo, baš kao i HT, Ina... Je li vama normalno da zaposlenici tih društava iz bilo kojih razloga prozivaju dioničare tih istih tvrtki? A to se meni upravo radi.

Gospođa Šućur i gospodin Drpić počinili su veliku štetu upravo onima koje su trebali predstavljati, tj. radnicima, ali i tvrtkama u kojima su zaposleni, a što su postajali svjesniji propasti plana medijskog linča protiv mene, to su pojačavali bijes i neistintost svega o čemu su govorili. Sve zlonamjerne interpretacije nesretnih događaja, kao i iznošenje neistina, ostavljam na savjest onima koji su to činili.

ljubica vuko

"Ne bojim se za sebe"

Plašite li se za svoju sudbinu? Mislite li da ćete odgovarati pred pravosudnim organima? Možete li se ponovno suočiti s gladnim radnicama?

- Nemam razloga bojati se za sebe. Sve što sam do sada radio, radio sam u dobroj vjeri, s poštenim namjerama i u skladu sa zakonom. A s radnicima se mogu uvijek suočiti iako meni kao dioničaru i članu Nadzornog odbora nije u obvezi suočavati se s radnicima.

Ja sam već stajao pred njima upravo radi sprječavanja velike štete. No u ‘Jadrankamenu’ sam fizički napadnut i izvrijeđan uz prijetnje, dok sam u ‘Uzoru’ naišao na samovolju gospođe Šućur koja je radnicama obećavala nemoguće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zaista mi je žao  zbog svega što se dogodilo, nitko na to ne može ostati ravnodušan, ali ja, na žalost, već dugo nemam utjecaja na događanja u tvrtkama o kojima se često piše. Vlasnik sam samo ‘Orbis Holdinga’ d.o.o. koji je dioničar u ‘Jadrankame [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poduzetnik kojeg optužuju za preteško stanje u više dalmatinskih tvrtki pojašnjava svoju ulogu u njima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-03-04 15:41:54 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-03-04 15:56:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-03-05 12:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4116 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/03/05/spektar/ore00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15466757 Threads: 3 Questions: 3198719258 Slow queries: 7197010 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235947495 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/bruno-oresar-nemam-veze-s-uzorom-126173 [printLink] => /sd-plus/spektar/bruno-oresar-nemam-veze-s-uzorom-126173?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 194970 [name] => BrunoOrešar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brunooresar [link] => /tag/brunooresar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 114344 [name] => Uzor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uzor [link] => /tag/uzor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zaista mi je žao  zbog svega što se dogodilo, nitko na to ne može ostati ravnodušan, ali ja, na žalost, već dugo nemam utjecaja na događanja u tvrtkama o kojima se često piše. Vlasnik sam samo ‘Orbis Holdinga’ d.o.o. koji je dioničar u ‘Jadrankame [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poduzetnik kojeg optužuju za preteško stanje u više dalmatinskih tvrtki pojašnjava svoju ulogu u njima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bruno Orešar: Nemam veze s Uzorom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-09-30-13-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/05/spektar/ore00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/05/spektar/ore00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znate li kako je biti bez kune u džepu? Radnici u vašim tvrtkama, “Uzor”, “Monter”, “Jadrankamen”... već mjesecima nisu primili plaću iako su uredno dolazili na posao i radili, a nitko ih ne pita imaju li novca za kućne troškove, struju, vodu...?

- Zaista mi je žao zbog svega što se dogodilo, nitko na to ne može ostati ravnodušan, ali ja, na žalost, već dugo nemam utjecaja na događanja u tvrtkama o kojima se često u vašim novinama piše. Vlasnik sam samo “Orbis Holdinga” d.o.o koji je dioničar u “Jadrankamenu” sa 24 posto i to je sve čega sam vlasnik. Kao dioničar, nisam netko tko upravlja tvrtkom niti netko tko isplaćuje dohotke zaposlenicima.

Član sam Nadzornog odbora i za to ne dobivam nikakvu naknadu, a tvrtkama upravljaju uprave koje su odgovorne za njihovo poslovanje. Nadzorni odbor može postaviti ili smijeniti upravu. A to što već 15 godina garantiram svom svojom osobnom imovinom za sve investicijske kredite “Jadrankamena” mislim da govori dovoljno o mojoj želji da “Jadrankamen” uspije. Iznos tih jamstava i danas iznosi više od 10 milijuna eura.

Iako ste dali tolika jamstva, nemate utjecaj nad poslovanjem “Jadrankamena”?

- Vjerujte, da imam, gubitak “Jadrankamena” u zadnje dvije godine ne bi ni približno bio onakav kakav je.
Svakodnevni gubitnici 

 Jeste li kao član NO, u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, predlagali i glasali za članove uprave? Jesu li uprave imale slobodu u upravljanju, u skladu s poslovnom vizijom vlasnika i pozitivnim propisima? Zašto niste kroz NO reagirali na vrijeme?

- Jesam, i sve moje primjedbe možete naći u zapisnicima sa sjednica NO, međutim, Uprava sve ovo vrijeme ne može provesti nikakve mjere zbog otpora sindikata. Imaju slobodu upravljanja u skladu s dogovorenim programima i pozitivnim propisima, a ja sam pravovremeno upozoravao članove Uprave na sve moguće posljedice i prije dolaska krize, o čemu postoje vjerodostojni dokumenti i zapisnici.

Koliko “Jadrankamen” danas gubi?

- “Jadrankamen” gubi svakodnevno, jer su mu troškovi poslovanja veći nego prihodi. Na žalost, danas, tri tjedna nakon fizičkog napada na mene, ostvaruje se scenarij na koji sam više puta upozoravao, a to je da je tvrtka zbog štrajka, medijskih istupa i eksponiranja izgubila u ova tri tjedna prihod od oko četiri milijuna kuna, odnosno dva mjesečna dohotka svih zaposlenika.

Uprava “Jadrankamena” je u ostavci, a predsjednik sindikata, gospodin Tonči Drpić, gotovo se formalno postavio za direktora tvrtke. A da ne govorim o tome da fizički napad na mene kao službenu osobu za vrijeme radnog vremena nije sankcioniran.

Zar gospodin Drpić nije spriječio fizički napad na vas?

- Gosp. Drpić je svojim uvodnim izlaganjem izazvao i zapalio atmosferu, a Ivica Dominis (član Uprave) spriječio je da dođe do daljnje fizičke eskalacije.

Kakva su vaša očekivanja što se tiče sudbine bračke tvrtke i njezinih zaposlenika?

- Smjer u kojem će ta tvrtka krenuti u sljedećih nekoliko tjedana, ako se nastavi stvoreni kaos, odredit će njezinu budućnost. Nakon što je u petak 18. veljače 2011. isplaćen dohodak za prosinac, već je u ponedjeljak 21. veljače dospjela uplata dohotka za siječanj. No, toga jutra Sindikat se odlučio na novi štrajk od 10 do 11 sati, upravo onoliko vremena koliko im je bilo potrebno da pozovu medije.

Budući da uplata dohodaka nije kasnila niti jedan dan, gospodin Drpić je zaboravio da, osim što prema zakonu nije najavio štrajk, ne može stupiti u njega, a da pri tome ne prođe barem jedan dan od kašnjenja isplate dohodaka. Ovakvo ponašanje sve govori o njemu i njegovu preuzimanju odgovornosti za sutrašnjicu 250 obitelji s Brača, a iznošenje neistina s njegove strane bit će sankcionirano na zakonom propisani način.

Inicirao reviziju

Nad “Uzorom” je otvoren stečaj. Ni tamo niste dobrodošli među gladnim radnicama.

- Nad “Uzorom” je pokrenut stečaj mada je to bila zadnja solucija koju sam priželjkivao. Stečaj su pokrenuli Sindikat i zaposlenici i tu prestaje svaka ingerencija Nadzornog odbora i mene kao njegova člana. Što se “Uzora” tiče, ne posjedujem niti jednu dionicu, već sam samo predsjednik Nadzornog odbora, dakle nisam bio nikakav „gazda”, kako me nazivaju.

“Uzor” je poslovao s gubitkom, ali je on bio sustavno prikrivan u redovnim financijskim izvješćima sve do prošle godine kada su ustanovljeni veliki problemi s likvidnošću i gubici, kada je, na moju inicijativu, izvršena dodatna revizija kojom su utvrđene brojne nepravilnosti.

Ali, kako ste nadzirali rad Uprave ako niste na vrijeme uočili nepravilnosti u financijskim izvješćima? Jeste li prijavili nadležnima te nezakonitosti? Ako niste imali kontrolu, kako to da je baš na vašu inicijativu provedena dodatna revizija? Zašto prije nije bilo te inicijative?

- Direktoru je dan izvanredni otkaz, a u međuvremenu je postavljen novi koji je imao zadatak spoznati prave razmjere nepogode, pronaći rješenja i racionalizirati poslovanje. Tome je prethodio sastanak Nadzornog odbora, Uprave, Sindikata “Uzora” i vrha Sindikata tekstila, a zaključeno je sredinom 2010. da se umjesto proglašavanja stečaja pokuša spasiti što više radnih mjesta i zatražiti pomoć države kroz model C.

Pokrenuta je i kaznena prijava protiv odgovornih, ali početkom godine nova predsjednica Sindikata “Uzora” gospođa Ljiljana Šućur iskoristila je izostajanje direktora s radnog mjesta zbog bolesti i, umjesto da dogovorom potraži rješenje, krenula je u medijsko razračunavanje s tvrtkom odnosno sa mnom, prozivajući me kao glavnog krivca. Žao mi je da su radnice dale svoje povjerenje gospođi Šućur.

Umjesto prijedloga po kojemu bi danas više od pola zaposlenica bilo i dalje u radnom odnosu i primalo dohodak, gđa Ljiljana Šućur svojim je nezakonitim postupcima preuzela na sebe i stvarnu odgovornost za stanje u tvrtki, dok su Nadzorni odbor i Uprava učinili sve da ne dođe do ovakve situacije. Protiv Ljiljane Šućur ovaj će tjedan biti podneseno više kaznenih prijava.

Koliko ste dosad osnovali tvrtki, koliko ih je aktivno i posluje li ijedna pozitivno?

- Podaci o osnivanju tvrtki su javni podatak, stoga ga Vi, a i svatko drugi zainteresirani može dobiti uvidom u sudski registar Trgovačkog suda RH, a kao što sam vam već i rekao, ja sam vlasnik i direktor jedino tvrtke “Orbis Holding” d.o.o.

Koliko dugo već u pojedinim tvrtkama niste podmirivali poreze i doprinose iz plaća i na plaće?

- Jedina tvrtka u kojoj sam ja odgovorna osoba uredno podmiruje poreze i doprinose.

‘Samo rade štetu’

“Uzor je poslovao s gubitkom, ali je on bio sustavno
prikrivan u redovnim financijskim izvješćima sve
do prošle godine”
Radnici i mali dioničari sumnjiče vas za sklapanje štetnih ugovora, nesavjesno gospodarsko poslovanje i pranje novca. Protiv vas i više drugih osoba podneseno je i više kaznenih prijava. Neke su godinama stajale u ladici. Jeste li ih zataškavali svojim političkim, rodbinskim i prijateljskim vezama?

- Naprotiv, temeljem tih prijava vodile su se brojne istrage svih ovih godina i sve su, nakon niza obavljenih vještačenja, završile odustajanjem od daljnjih postupaka, budući da niti po jednoj od tih prijava nije dokazano da je sklopljen bilo kakav štetan posao za tvrtke.

A što se vaše aluzije na moje veze tiče, moram vas upozoriti da nemam ni političke, ni prijateljske, a ponajmanje rodbinske veze za sklapanje bilo kakvih poslova. A ja ih kao dioničar i član Nadzornog odbora nikada nisam mogao niti mogu sklapati. Jedini spor koji će dobiti sudski epilog tiče se isplata naknada vanjskim suradnicima “Jadrankamena” za stvarno obavljene poslove. 

 Brački mramor je cijenjen u svijetu. “Jadrankamen” je, kažu mali dioničari, 1995. bio za vas bogati „švedski stol“, “Uzorovi” proizvodi su na cijeni, “Monter” je također ugledna tvrtka. Zašto su zapali u teškoće? Je li novac koji su zaradili radnici u tim tvrtkama završio u resortu Hoteli Novi?

- U vrijeme globalne gospodarske krize i dramatičnih padova u svim sektorima gospodarskih aktivnosti, pitanje zašto je došlo do pogoršanja poslova u tvrtkama koje spominjete (a ovdje govorimo o najugroženijim granama gospodarstva) čini mi se pomalo čudnim.

Pogledajte sve tvrtke koje rade u građevinskoj industriji, svima je pao prihod za 40 posto ili više, pa i multinacionalnim tvrtkama poput “Dalmacijacementa” koja je na vrijeme poduzela sve da bi preživjela, a kroz oporavak tržišta dobila novi zamah.

S druge strane, “Jadrankamen” je ostvario operativni gubitak od 30 milijuna kuna u zadnje dvije godine, zadužio se u dvije godine sa skoro novih 40 milijuna kuna, a pritom ništa nije uloženo u investicije, jer su gospodin Drpić i njegovi savjetnici smatrali da treba raditi upravo tako.

Kakva je vaša uloga u “Monteru”?

- Ja sam član Nadzornog odbora “Montera” d.d.

Jeste li ikada imali partnerski odnos sa sindikatima?

- Uprave su partneri sindikatima u kolektivnim ugovorima i pregovorima, a ne nadzorni odbori. “Jadrankamen” je javno dioničko društvo, baš kao i HT, Ina... Je li vama normalno da zaposlenici tih društava iz bilo kojih razloga prozivaju dioničare tih istih tvrtki? A to se meni upravo radi.

Gospođa Šućur i gospodin Drpić počinili su veliku štetu upravo onima koje su trebali predstavljati, tj. radnicima, ali i tvrtkama u kojima su zaposleni, a što su postajali svjesniji propasti plana medijskog linča protiv mene, to su pojačavali bijes i neistintost svega o čemu su govorili. Sve zlonamjerne interpretacije nesretnih događaja, kao i iznošenje neistina, ostavljam na savjest onima koji su to činili.

ljubica vuko

"Ne bojim se za sebe"

Plašite li se za svoju sudbinu? Mislite li da ćete odgovarati pred pravosudnim organima? Možete li se ponovno suočiti s gladnim radnicama?

- Nemam razloga bojati se za sebe. Sve što sam do sada radio, radio sam u dobroj vjeri, s poštenim namjerama i u skladu sa zakonom. A s radnicima se mogu uvijek suočiti iako meni kao dioničaru i članu Nadzornog odbora nije u obvezi suočavati se s radnicima.

Ja sam već stajao pred njima upravo radi sprječavanja velike štete. No u ‘Jadrankamenu’ sam fizički napadnut i izvrijeđan uz prijetnje, dok sam u ‘Uzoru’ naišao na samovolju gospođe Šućur koja je radnicama obećavala nemoguće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/bruno-oresar-nemam-veze-s-uzorom-126173 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ad20540c2ffecb39f41a2a89d2781a9a5c1aed5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bruno+Ore%C5%A1ar%3A+Nemam+veze+s+Uzorom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fbruno-oresar-nemam-veze-s-uzorom-126173 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fbruno-oresar-nemam-veze-s-uzorom-126173 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zaista mi je žao  zbog svega što se dogodilo, nitko na to ne može ostati ravnodušan, ali ja, na žalost, već dugo nemam utjecaja na događanja u tvrtkama o kojima se često piše. Vlasnik sam samo ‘Orbis Holdinga’ d.o.o. koji je dioničar u ‘Jadrankame [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poduzetnik kojeg optužuju za preteško stanje u više dalmatinskih tvrtki pojašnjava svoju ulogu u njima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarPoduzetnik kojeg optužuju za preteško stanje u više dalmatinskih tvrtki pojašnjava svoju ulogu u njima

Bruno Orešar: Nemam veze s Uzorom

Piše PSD.
5. ožujka 2011. - 13:00

Znate li kako je biti bez kune u džepu? Radnici u vašim tvrtkama, “Uzor”, “Monter”, “Jadrankamen”... već mjesecima nisu primili plaću iako su uredno dolazili na posao i radili, a nitko ih ne pita imaju li novca za kućne troškove, struju, vodu...?

- Zaista mi je žao zbog svega što se dogodilo, nitko na to ne može ostati ravnodušan, ali ja, na žalost, već dugo nemam utjecaja na događanja u tvrtkama o kojima se često u vašim novinama piše. Vlasnik sam samo “Orbis Holdinga” d.o.o koji je dioničar u “Jadrankamenu” sa 24 posto i to je sve čega sam vlasnik. Kao dioničar, nisam netko tko upravlja tvrtkom niti netko tko isplaćuje dohotke zaposlenicima.

Član sam Nadzornog odbora i za to ne dobivam nikakvu naknadu, a tvrtkama upravljaju uprave koje su odgovo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 11:30