stdClass Object ( [id] => 95055 [title] => Branko Mamula: Dubrovnik je trebao biti prijestolnica Crne Gore [alias] => branko-mamula-dubrovnik-je-trebao-biti-prijestolnica-crne-gore [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 Branko Mamula
Kako ste se osjećali kada je JRM, koju ste i sami stvarali, 1. listopada 1991. nasrnula na Dubrovnik?

- Loše sam se osjećao. Jako loše, nikako... Vrlo teško mi je bilo. Na taj dan bio sam u Beogradu i o tome ništa nisam ni znao dok me nije nazvao Hakija Pozderac. Veli on meni: „Jučer smo bili na ručku, a nisi mi rekao da ćete Dubrovnik napasti.” Uzvratim ja njemu iznenađeno da ne znam o čemu govori. Uopće nisam znao da je napadnut Dubrovnik. Ovdje u Crnoj Gori, izvjesnom Novaku Kilibardi, vođi Narodne stranke, politička platforma bila je izdvajanje Dubrovnika iz Hrvatske.

Mislim da su Srbi iz Trebinja prvi napali Dubrovnik. Kada se otvorio rat oko Dubrovnika, jasno je bilo da nije uzrokovan nekakvim incidentom. To je bio smišljeni plan. Podsjećam vas da je tadašnja crnogorska politička elita, a što je i Kilibarda priznao, otvoreno željela da dio istočne Hercegovine s Dubrovnikom bude dijelom Crne Gore te da prijestolnica bude u Dubrovniku, a sve to u sklopu tadašnje SRJ. Sve one snage koje su bile pod komandom Crne Gore, uključujući Teritorijalnu obranu, čiji je zapovjednik bio general Pavle Strugar, krenule su na Dubrovnik. Mornarici je stiglo naknadno naređenje da akciju podrži vatrom.

Karađorđevo: Krčmljenje BiH

Tko je dao naređenje?

- Prema meni, naređenje je došlo iz Crne Gore. Zapovjednik vojnopomorskog sektora Boka bio je Miodrag Jokić. Je li Jokić to sugerirao ili je politika to učinila preko njega, teško mi je reći. No, naredba za napad na Dubrovnik sasvim sigurno nije došla iz Beograda.

Bilo bi dobro da današnje crnogorsko rukovodstvo to razjasni. Rukovodstvo ne može šutjeti dok Kilibarda otvoreno piše o aktivnoj ulozi Crne Gore u napadu na Dubrovnik. To nije prvi put u povijesti da Crnogorci kreću na Dubrovnik. U vrijeme Napoleona, 1810., Crnogorci su zajedno s Rusima odbacili Napoleona od Dubrovnika, opljačkali Konavle i došli sve do Poljica i Splita.

Kako ocjenjujete utjecaj brojnih generala JNA, Srba porijeklom iz Hrvatske, Kordunaša, Ličana i Banijaca, kao najjače skupine u generalskom koru JNA, na vođenje poslijeratne kadrovske politike u JNA? I Vi ste jedan od njih...

- To je rezultat oružane borbe iz Drugog svjetskog rata i odrastanja ljudi kroz borbu. Srbi u Hrvatskoj bili su ključni dio te borbe, ne zanemarujući da je političko vodstvo partizanske borbe bilo uglavnom sastavljeno do Hrvata. Srbi su dali podršku tom rukovodstvu i pomogli mu da vodi borbu protiv fašista.

U Dalmaciji su Hrvati sami iznijeli teret borbe u koju su krenuli već 1941. Bakarić je na Drugom kongresu KPH 1948. dao analizu ustanka u Hrvatskoj, kazavši kako je već 1941. postojala jezgra stalno oslobođenog teritorija na kojemu okupator do kraja rata nije mogao više uspostaviti svoju vlast.

Bakarić kaže kako su svu težinu ustanka u Hrvatskoj iznijeli Srbi u Hrvatskoj koji su kasnije u poslijeratnom razdoblju napredovali i dobili visoke činove. S druge strane, Srbi iz Srbije su sve do 1944. bili izvan oslobodilačke borbe. Kadar sa stvorenim rejtingom i ratnim iskustvom teško će svoje položaje prepustiti nekome tko se kasnije uključio u oslobodilački rat.

Koliko su Vam poznati detalji razgovora između Tuđmana i Kadijevića koji se u tajnosti dogodio na aerodromu Zemunik u ljeto 1991. godine?

- Nisam se za to posebno interesirao. Kadijević je od mene počeo dosta rano kriti stvari i lagati. U mirovinu sam otišao krajem 1988. i sve što smo u vojnom vrhu pripremili za scenarij najgoreg, znači za slučaj u kojem je otkazala Partija, Predsjedništvo i Skupština, dakle, krizni scenarij koji je trebao spriječiti rat, Kadijeviću sam prezentirao i predao. Nikome kao armiji nije bilo tako jasno da će do rata doći.

Kadijević je bio moj zamjenik dok sam bio ministar obrane. Jedan detalj mi je upao u oči. Milošević i Tuđman su BiH krčmili u Karađorđevu i o tome postoji tonski snimak o kojem su govorili i Ivan Zvonimir Čičak, te Dobroslav Paraga. Čičak je za snimak doznao od nekoga generala, a Paraga navodno i čuo. Navodno i Haag ima tu snimku. Ako je to snimljeno u Karađorđevu, onda je taj snimak imao i Kadijević. Armija je poznavala tehnike snimanja, bez obzira na lokaciju sugovornika i čvrstih objekata oko njih. Mislim da su u Karađorđevu dogovorene i smjernice rata u Hrvatskoj.

Prema „Dnevnicima” Borisava Jovića postignut je dogovor da sve istočno od Neretve pripadne Srbiji, a prema tome je Dubrovnik prepušten Crnoj Gori da to riješi. Milošević je bio jedan ogavan tip. Nosio je u sebi jednu opaku osobinu, a to je želja da vlada ljudima. Njegovo najveće dostignuće i satisfakcija bila je samo vladanje ljudima. Armija je u Srbiji računala na Dragišu Bucu Pavlovića (Miloševićev antipod u vrhu Saveza komunista Beograda krajem 80-ih, op.a.) kao rukovodećeg čovjeka, a ne na Miloševića.

Međutim, stvari su otišle drugim tijekom. Miloševića sam osobno poznavao i on nije bilo nacionalist. On je nacionalizam samo koristio kao stil vladanja. Jako sposoban za taktičke igre. Što bi se reklo, „u lavoru je mogao igrati vaterpolo“, ali nije imao viziju.

Tuđmanovi partijski potezi

Je li Tuđman imao viziju?

- Tuđman je u Partiji mnogo toga naučio. Kada sam promatrao njegove političke poteze, vidio sam da su to zapravo partijski potezi. Međutim, njegova ambicija nadilazila je njegove mogućnosti. General Gošnjak, koji je bio tvrdi Jugoslaven, u početku je forsirao Tuđmana, htio da netko iz Zagorja izraste u rukovodećeg čovjeka.

Capo Janjić, načelnik personalne službe JNA, također je gurao Tuđmana i od njega je Tuđman puno toga naučio. Nakon toga Tuđmanove ambicije su rasle i htio je po svaku cijenu izbiti na vrh Armije. Kada je vidio da u igrama za vrh Armije neće proći, prihvatio se doktorata. Kada je Gošnjak vidio o čemu se radi, riješio ga se. Poslije Tuđman postaje direktorom Instituta za radnički pokret. kraj

denis krnić

Ponuđeno mi je da vodim tim za gradnju autoceste Italija - Kosovo

Negdje sam čuo da je Vama krajem 80-ih godina ponuđeno da budete na čelu konzorcija za izgradnju nove autoceste od granice Italije, preko Istre, Like, Dalmacije, Hercegovine, Crne Gore, Kosova, dalje do Grčke. Tko Vam je to nudio?

- Nakon što je Ante Marković postao savezni premijer, ponudio mi je da vodim taj konzorcij u kojem je bilo mnogo stručnjaka, između njih i Ante Skataretiko iz Splita koji je bio zadužen sa odnose s Italijom, Austrijom i Grčkom te da kod njih pribavi financijska sredstva. Iako umirovljen, preuzeo sam to, imali smo i ured u Zagrebu. Moja je uloga bila da animiram republike za taj projekt. Ta trasa nije isto što i Dalmatina.

Ona je trebala ići od Rijeke, prema Oštarijama, sjevernom dijelu Like i Velebita, na jug prema Kninu i dalje jedan odvojak za Zadar, dalje prema Splitu i Pločama, uključujući i odvojak tunelom kroz Biokovo. Radilo se o milijardama dolara i stranci su trebali sudjelovati te biti partneri u eksploataciji te autoceste.

Hrvatska je dobila oružje za 250.000 vojnika

Kako gledate na sukcesiju imovine bivše ratne mornarice?

- SFRJ se raspala u listopadu 91. kada je lord Carrington na mirovnoj konferenciji u Haagu jugoslavenskim republikama ponudio tzv. meni: tko hoće iz Jugoslavije, neka se izjasni, a tko hoće ostati - neka ostane. Rok je bio 15. prosinac 1991. i nakon toga je došlo do razilaženja.

Ono što se događalo u Hrvatskoj i BiH, to nije bila Armija, nego neke druge vojske, s drugim simbolima i ciljevima. Kada je nestala SFRJ, trebalo je odmah naći rješenje i za JNA. Odmah je trebalo razdijeliti imovinu i riješiti materijalne i socijalne probleme vojnog kadra. Hrvatska je dobila mnogo artiljerije i teške tehnike povlačenjem Armije i predajom vojarni.

Prema priznanju generala Antona Tusa i Tuđmana, bilo je naoružanja za vojsku veličine 250 tisuća vojnika, odnosno 25 divizija. Mesić je bio jedini protiv povlačenja vojske iz Slovenije jer nije htio da ta vojska dođe u Hrvatsku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kada se otvorio rat oko Dubrovnika, jasno je bilo da nije uzrokovan nekakvim incidentom. To je bio smišljeni plan. Podsjećam vas da je tadašnja crnogorska politička elita, a što je i Kilibarda priznao, otvoreno željela da dio istočne Hercegovine s Dubrovn [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-04-09 16:34:16 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-04-10 21:31:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-04-10 10:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9966 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/04/10/spektar/mam00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15227529 Threads: 3 Questions: 3172783015 Slow queries: 7108213 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235414854 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/branko-mamula-dubrovnik-je-trebao-biti-prijestolnica-crne-gore-95055 [printLink] => /sd-plus/spektar/branko-mamula-dubrovnik-je-trebao-biti-prijestolnica-crne-gore-95055?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 87204 [name] => BrankoMamula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brankomamula [link] => /tag/brankomamula ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kada se otvorio rat oko Dubrovnika, jasno je bilo da nije uzrokovan nekakvim incidentom. To je bio smišljeni plan. Podsjećam vas da je tadašnja crnogorska politička elita, a što je i Kilibarda priznao, otvoreno željela da dio istočne Hercegovine s Dubrovn [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Branko Mamula: Dubrovnik je trebao biti prijestolnica Crne Gore [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-15-03-04-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/10/spektar/mam00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/10/spektar/mam00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 Branko Mamula
Kako ste se osjećali kada je JRM, koju ste i sami stvarali, 1. listopada 1991. nasrnula na Dubrovnik?

- Loše sam se osjećao. Jako loše, nikako... Vrlo teško mi je bilo. Na taj dan bio sam u Beogradu i o tome ništa nisam ni znao dok me nije nazvao Hakija Pozderac. Veli on meni: „Jučer smo bili na ručku, a nisi mi rekao da ćete Dubrovnik napasti.” Uzvratim ja njemu iznenađeno da ne znam o čemu govori. Uopće nisam znao da je napadnut Dubrovnik. Ovdje u Crnoj Gori, izvjesnom Novaku Kilibardi, vođi Narodne stranke, politička platforma bila je izdvajanje Dubrovnika iz Hrvatske.

Mislim da su Srbi iz Trebinja prvi napali Dubrovnik. Kada se otvorio rat oko Dubrovnika, jasno je bilo da nije uzrokovan nekakvim incidentom. To je bio smišljeni plan. Podsjećam vas da je tadašnja crnogorska politička elita, a što je i Kilibarda priznao, otvoreno željela da dio istočne Hercegovine s Dubrovnikom bude dijelom Crne Gore te da prijestolnica bude u Dubrovniku, a sve to u sklopu tadašnje SRJ. Sve one snage koje su bile pod komandom Crne Gore, uključujući Teritorijalnu obranu, čiji je zapovjednik bio general Pavle Strugar, krenule su na Dubrovnik. Mornarici je stiglo naknadno naređenje da akciju podrži vatrom.

Karađorđevo: Krčmljenje BiH

Tko je dao naređenje?

- Prema meni, naređenje je došlo iz Crne Gore. Zapovjednik vojnopomorskog sektora Boka bio je Miodrag Jokić. Je li Jokić to sugerirao ili je politika to učinila preko njega, teško mi je reći. No, naredba za napad na Dubrovnik sasvim sigurno nije došla iz Beograda.

Bilo bi dobro da današnje crnogorsko rukovodstvo to razjasni. Rukovodstvo ne može šutjeti dok Kilibarda otvoreno piše o aktivnoj ulozi Crne Gore u napadu na Dubrovnik. To nije prvi put u povijesti da Crnogorci kreću na Dubrovnik. U vrijeme Napoleona, 1810., Crnogorci su zajedno s Rusima odbacili Napoleona od Dubrovnika, opljačkali Konavle i došli sve do Poljica i Splita.

Kako ocjenjujete utjecaj brojnih generala JNA, Srba porijeklom iz Hrvatske, Kordunaša, Ličana i Banijaca, kao najjače skupine u generalskom koru JNA, na vođenje poslijeratne kadrovske politike u JNA? I Vi ste jedan od njih...

- To je rezultat oružane borbe iz Drugog svjetskog rata i odrastanja ljudi kroz borbu. Srbi u Hrvatskoj bili su ključni dio te borbe, ne zanemarujući da je političko vodstvo partizanske borbe bilo uglavnom sastavljeno do Hrvata. Srbi su dali podršku tom rukovodstvu i pomogli mu da vodi borbu protiv fašista.

U Dalmaciji su Hrvati sami iznijeli teret borbe u koju su krenuli već 1941. Bakarić je na Drugom kongresu KPH 1948. dao analizu ustanka u Hrvatskoj, kazavši kako je već 1941. postojala jezgra stalno oslobođenog teritorija na kojemu okupator do kraja rata nije mogao više uspostaviti svoju vlast.

Bakarić kaže kako su svu težinu ustanka u Hrvatskoj iznijeli Srbi u Hrvatskoj koji su kasnije u poslijeratnom razdoblju napredovali i dobili visoke činove. S druge strane, Srbi iz Srbije su sve do 1944. bili izvan oslobodilačke borbe. Kadar sa stvorenim rejtingom i ratnim iskustvom teško će svoje položaje prepustiti nekome tko se kasnije uključio u oslobodilački rat.

Koliko su Vam poznati detalji razgovora između Tuđmana i Kadijevića koji se u tajnosti dogodio na aerodromu Zemunik u ljeto 1991. godine?

- Nisam se za to posebno interesirao. Kadijević je od mene počeo dosta rano kriti stvari i lagati. U mirovinu sam otišao krajem 1988. i sve što smo u vojnom vrhu pripremili za scenarij najgoreg, znači za slučaj u kojem je otkazala Partija, Predsjedništvo i Skupština, dakle, krizni scenarij koji je trebao spriječiti rat, Kadijeviću sam prezentirao i predao. Nikome kao armiji nije bilo tako jasno da će do rata doći.

Kadijević je bio moj zamjenik dok sam bio ministar obrane. Jedan detalj mi je upao u oči. Milošević i Tuđman su BiH krčmili u Karađorđevu i o tome postoji tonski snimak o kojem su govorili i Ivan Zvonimir Čičak, te Dobroslav Paraga. Čičak je za snimak doznao od nekoga generala, a Paraga navodno i čuo. Navodno i Haag ima tu snimku. Ako je to snimljeno u Karađorđevu, onda je taj snimak imao i Kadijević. Armija je poznavala tehnike snimanja, bez obzira na lokaciju sugovornika i čvrstih objekata oko njih. Mislim da su u Karađorđevu dogovorene i smjernice rata u Hrvatskoj.

Prema „Dnevnicima” Borisava Jovića postignut je dogovor da sve istočno od Neretve pripadne Srbiji, a prema tome je Dubrovnik prepušten Crnoj Gori da to riješi. Milošević je bio jedan ogavan tip. Nosio je u sebi jednu opaku osobinu, a to je želja da vlada ljudima. Njegovo najveće dostignuće i satisfakcija bila je samo vladanje ljudima. Armija je u Srbiji računala na Dragišu Bucu Pavlovića (Miloševićev antipod u vrhu Saveza komunista Beograda krajem 80-ih, op.a.) kao rukovodećeg čovjeka, a ne na Miloševića.

Međutim, stvari su otišle drugim tijekom. Miloševića sam osobno poznavao i on nije bilo nacionalist. On je nacionalizam samo koristio kao stil vladanja. Jako sposoban za taktičke igre. Što bi se reklo, „u lavoru je mogao igrati vaterpolo“, ali nije imao viziju.

Tuđmanovi partijski potezi

Je li Tuđman imao viziju?

- Tuđman je u Partiji mnogo toga naučio. Kada sam promatrao njegove političke poteze, vidio sam da su to zapravo partijski potezi. Međutim, njegova ambicija nadilazila je njegove mogućnosti. General Gošnjak, koji je bio tvrdi Jugoslaven, u početku je forsirao Tuđmana, htio da netko iz Zagorja izraste u rukovodećeg čovjeka.

Capo Janjić, načelnik personalne službe JNA, također je gurao Tuđmana i od njega je Tuđman puno toga naučio. Nakon toga Tuđmanove ambicije su rasle i htio je po svaku cijenu izbiti na vrh Armije. Kada je vidio da u igrama za vrh Armije neće proći, prihvatio se doktorata. Kada je Gošnjak vidio o čemu se radi, riješio ga se. Poslije Tuđman postaje direktorom Instituta za radnički pokret. kraj

denis krnić

Ponuđeno mi je da vodim tim za gradnju autoceste Italija - Kosovo

Negdje sam čuo da je Vama krajem 80-ih godina ponuđeno da budete na čelu konzorcija za izgradnju nove autoceste od granice Italije, preko Istre, Like, Dalmacije, Hercegovine, Crne Gore, Kosova, dalje do Grčke. Tko Vam je to nudio?

- Nakon što je Ante Marković postao savezni premijer, ponudio mi je da vodim taj konzorcij u kojem je bilo mnogo stručnjaka, između njih i Ante Skataretiko iz Splita koji je bio zadužen sa odnose s Italijom, Austrijom i Grčkom te da kod njih pribavi financijska sredstva. Iako umirovljen, preuzeo sam to, imali smo i ured u Zagrebu. Moja je uloga bila da animiram republike za taj projekt. Ta trasa nije isto što i Dalmatina.

Ona je trebala ići od Rijeke, prema Oštarijama, sjevernom dijelu Like i Velebita, na jug prema Kninu i dalje jedan odvojak za Zadar, dalje prema Splitu i Pločama, uključujući i odvojak tunelom kroz Biokovo. Radilo se o milijardama dolara i stranci su trebali sudjelovati te biti partneri u eksploataciji te autoceste.

Hrvatska je dobila oružje za 250.000 vojnika

Kako gledate na sukcesiju imovine bivše ratne mornarice?

- SFRJ se raspala u listopadu 91. kada je lord Carrington na mirovnoj konferenciji u Haagu jugoslavenskim republikama ponudio tzv. meni: tko hoće iz Jugoslavije, neka se izjasni, a tko hoće ostati - neka ostane. Rok je bio 15. prosinac 1991. i nakon toga je došlo do razilaženja.

Ono što se događalo u Hrvatskoj i BiH, to nije bila Armija, nego neke druge vojske, s drugim simbolima i ciljevima. Kada je nestala SFRJ, trebalo je odmah naći rješenje i za JNA. Odmah je trebalo razdijeliti imovinu i riješiti materijalne i socijalne probleme vojnog kadra. Hrvatska je dobila mnogo artiljerije i teške tehnike povlačenjem Armije i predajom vojarni.

Prema priznanju generala Antona Tusa i Tuđmana, bilo je naoružanja za vojsku veličine 250 tisuća vojnika, odnosno 25 divizija. Mesić je bio jedini protiv povlačenja vojske iz Slovenije jer nije htio da ta vojska dođe u Hrvatsku.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/branko-mamula-dubrovnik-je-trebao-biti-prijestolnica-crne-gore-95055 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ed8222490bd5c3ad196bbd9890847bd85b41d59c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Branko+Mamula%3A+Dubrovnik+je+trebao+biti+prijestolnica+Crne+Gore&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fbranko-mamula-dubrovnik-je-trebao-biti-prijestolnica-crne-gore-95055 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fbranko-mamula-dubrovnik-je-trebao-biti-prijestolnica-crne-gore-95055 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kada se otvorio rat oko Dubrovnika, jasno je bilo da nije uzrokovan nekakvim incidentom. To je bio smišljeni plan. Podsjećam vas da je tadašnja crnogorska politička elita, a što je i Kilibarda priznao, otvoreno željela da dio istočne Hercegovine s Dubrovn [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Branko Mamula: Dubrovnik je trebao biti prijestolnica Crne Gore

Piše PSD.
10. travnja 2010. - 12:23

 Branko Mamula
Kako ste se osjećali kada je JRM, koju ste i sami stvarali, 1. listopada 1991. nasrnula na Dubrovnik?

- Loše sam se osjećao. Jako loše, nikako... Vrlo teško mi je bilo. Na taj dan bio sam u Beogradu i o tome ništa nisam ni znao dok me nije nazvao Hakija Pozderac. Veli on meni: „Jučer smo bili na ručku, a nisi mi rekao da ćete Dubrovnik napasti.” Uzvratim ja njemu iznenađeno da ne znam o čemu govori. Uopće nisam znao da je napadnut Dubrovnik. Ovdje u Crnoj Gori, izvjesnom Novaku Kilibardi, vođi Narodne stranke, politička platforma bila je izdvajanje Dubrovnika iz Hrvatske.

Mislim da su Srbi iz Trebinja prvi napali Dubrovnik. Kada se otvorio rat oko Dubrovnika, jasno je bilo da nije uzrokovan n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:03