ProstorijaProljetna generalka

Potaknite rast tuširanjem, a za brže rezultate sobne biljke zalijevajte ovim čajem

Piše Javorka Luetić

Da bi ukrasne biljke i cvijeće doprinosili ljepoti doma, moramo voditi računa o njihovoj higijeni, ali i o čistoći lonaca u kojima žive. Higijenu treba održavati tijekom cijele godine jer samo na taj način možemo spriječiti pojavu sive plijesni, a generalno čišćenje preporučuje se krajem zime. Posebno valja obratiti pozornost na druge štetnike pa čim primijetimo neke promjene na biljkama, treba utvrditi što im je uzrok. Ako je u zraku visoka vlaga uz odgovarajuću temperaturu, vrlo se brzo razviju gljivične bolesti, a ako biljke unesu u zimovalište štetnika, u stanu ćemo ih teško iskorijeniti. Ako se to ,ipak, dogodi  svakako upotrijebite prirodna zaštitna sredstva.

Prašina na listovima onemogućuje fotosintezu pa se biljke ne mogu pravilno prehranjivati. Stoga biljke velikih listova treba tijekom cijele godine brisati vlažnom krpom i povremeno ih tuširati, a obavezno početkom proljeća, kada im sunce počne nuditi više energije. Lonac u kojem raste stavite u plastičnu vrećicu, zavežite je da se ne rasipa i ne gubi zemlja, pa listove nježno tuširajte nekoliko minuta vodom sobne temperature.

Izbjegnite suvišne minerale

Biljke glatkih listova nakon tuširanja obrišite suhom krpom jer ćete tako spriječiti gomilanje minerala iz vode na listovima, a biljke dlakavih listova najprije nježno očistite peruškom, a potom ih istuširajte. Ne zaboravite i na higijenu kaktusa. Njih treba poprskati vodom u spreju i to samo dijelove koji su jako prljavi i prašnjavi. Činite to vrlo nježno da ne oštetite zaštitni voštani sloj.
Ne zaboravite da sezonsko ˝čišćenje˝, osim pranja lončanice i same biljke podrazumijeva i promjenu zemlju te dodatak gnojiva, stoga svakoj biljki posvetite potrebnu pažnju, pogotovo planirate li ju uskoro preseliti na otovoreno.
 

 

 

 


U održavanju zdravlja ukrasnih biljaka mogu pomoći i različiti čajevi, jer osim što štite od štetnika, potiču i rast biljaka.
Poznato je da sastojci čaja imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, ali malo ljudi zna da isti ovi sastojci koriste i biljkama u vrtu ili na balkonu. Različite vrste čajeva imaju različite učinke koji mogu cvijeće učiniti ljepšim i zaštititi ga.

Mnoge blagodati čajeva

Primjerice, čaj od kamilice ima protugljivično djelovanje i može zaštititi sjeme biljaka od gljivičnih infekcija koje ga u protivnom
mogu potpuno uništiti. Kako su utvrdili na Sveučilištu Južne Karoline, zalijevanje biljaka mješavinom vode i čaja stimulira njihov rast. Istraživanje je uspoređivalo rast biljaka koje su zalijevane samo vodom i onih koje su zalijevane mješavinom vode i raznih vrsta čajeva. Otkrili su da su biljke zalijevane bijelim čajem, tijekom 36 dana rasle i do 20 cm više. Njihov se rast znatno razlikovao od rasta drugih biljaka koje su zalijevane samo vodom ili drugim mješavinama vode i čaja.

Naime, bijeli čaj je napravljen od pupova mladih listova. Možete ga lako nabaviti u svim trgovinama u kojima se prodaje čaj. Jednostavno ga skuhajte, ohladite i ulijte u prskalicu s kojom ćete nježno štrcati listove. Provjerite jesu li svi listovi dobro navlaženi, a najbolje je da biljke prskate rano ujutro da ih sunce može osušiti, a izbjegavate večernje prskanje koje biljkama može uzrokovati probleme.

Čaj pomaže i u borbi protiv štetnika. Neke biljke, na primjer lavanda, oslobađaju miris koji odbija insekte. Da biste pripremili čaj od lavande, skuhajte vrećice lavande u kipućoj vodi i stavite ih na strateška mjesta u vašem vrtu, na balkonu, ili verandi. Štetnike odbija i crni čaj. Njegov snažan miris neugodan je mnogim insektima, pa vrećice crnog čaja servirajte insektima kad vam ponestane lavande.

Ako ste se odlučili za ekološki uzgoj i njegu svojih kućnih biljaka vjerojatno ste naučili pravilo da za uzgoj cvijeća koristimo sve ono što bi prijalo i našem organizmu. Stoga za čišćenje lonaca koje treba svako malo vremena temeljito oprati kako bi se uklonila prljavština upotrijebite razblaženi ocat u kojemu je namanje 20 posto octene kiseline. Poprskajte lonce i izglancajte ih suhom krpom.