Auto motoLuksuzna limuzina

Međunarodna prezentacija u Dalmaciji: Toyota Camry po prvi put dolazi na hrvatsko tržište

Piše Zdravko Juričko
111camry

Toyota se sa svojom luksuznom limuzinom Camry vraća na zapadnoeuropsko tržište nakon 15 godina stanke, te će se po prvi put prodavati u u Hrvatskoj. Na ovaj potez Toyota se odlučila nakon što je ukinuta proizvodnja modela Avensis koji se loše prodavao tako da je nastala praznina u gami ovog japanskog proizvođača. Dinamička prezentacija Toyote Camry održava se u Šibensko-kninskoj županiji gdje testna ruta starta sa splitskog aerodoroma, a novinari mogu birati između kraće i duže rute od 50, odnosno 85 kilometara koja vodi do nacionalnog parka Krka. Nakon kraće stanke u nacionalnom parku kreće se prema Šibeniku do hotela D Resort, a u opciji su dvije rute – kraća od 34 km i duža od 63 km. Na ovoj međunarodnoj prezentaciji koja traje tri tjedna sudjeluje oko 400 novinara iz 26 europskih zemalja što je odlična promocija za dalmatinski, ali i hrvatski turizam.

Što se tiče same limuzine čija je dužina 488,5 centimetara s međuosovinskim razmakom od 282,5 centimetara treba napomenuti kako je postavljena na istoj platformi kao i Toyotin hibridni SUV RAV4. Osim toga koristi isti hibridni sustav kao Toyotin SUV što znači da se radi o kombinaciji 2,5-litrenog benzinskog motora s Atkinsovim ciklusom i elektromotora ukupne snage 218 KS. Atmosferski benzinac raspolaže sa 177 „konja“ i okretnim momentom od 221 Nm raspoloživim između 2600 i 5200 „điri“.

Permanentni sinkroni elektromotor razvija 120 KS s okretnim momentom od 202 Nm što u konačnici daje ukupnu snagu od 218 KS. S ovim agregatom luksuzni Camry ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,3 sekunde i postiće maksimalnu brzinu od 180 km/h. Pri tom prosječna potrošnja je 4,3 l/100 km što je ekvivalent emisiji CO2 od 119 g/km po WLTP sustavu mjerenja ispušnih plinova, a po korealiranom NEDC sustavu 98 g/km CO2. Automobil je opremljen najsuvremenijom sigurnosnom tehnologojim, poznatijom kao Toyota Safety Sense koja objedinjuje veliki broj sustava za sigurnist vozača i putnika.

Prodaja nove Toyotine limuzine započinje već slijedeći tjedan s početnom cijenom od oko 265.000 kuna. Uz jedan jedini pogonski sustav, u ovom slučaju hibridni, u ponudi će biti četiri paketa opreme o kojima će ovisiti i cijena pojedinog modela.

#TOYOTA#PREZENTACIJA#CAMRY