Scena Showbizz

Povijesni trenutak

Huljić i Mrvica na otvaranju megaprojekta u Kini: naši glazbenici svjedočit će pokretanju epohalnoga 'Puta svile'

Povijesni trenutak

Izgradnja puta Kina-Europa, dugog više od 11 000 kilometara, započet će iduće godine, a sudeći prema aktualnim najavama na svečanosti na otvorenju će zasvirati šibenski pijanist Maksim Mrvica, piše Šibenik News.

Skladbu za otvorenje napisat će Tonči Huljić, a događaj će označiti i početak Mrvičine kineske turneje 2018. godine. Rasprodani koncerti i velika čast koja mu je pripala ovim događajem potvrđuju status šibenskog umjetnika koji ima na Dalekom Istoku. Tamo ga toliko cijene da puni dvorane bez problema, a prepoznaju ga i na ulicama gdje oduševljeno reagiraju na njegovu pojavu.

Koliko obožavanje prelazi sve granice svjedoči i činjenica da je u jednome kineskome gradu Mrvica proglašen počasnim gradonačelnikom. Izgradnja puta od Kine do Europe, od Pekinga do Londona, simbolično je nazvana novim 'Putom svile', a radi se o epohalnome  poduhvatu u čije je ostvarivanje uključeno čak 68 zemalja Azije, Afrike i Europe među kojima je i Hrvatska.

Projekt se zove i "Jedan pojas, jedan put" odnosno "Yi dai yi lu". Samo za početno promicanje ulaganja duž njegove trase Kina je izdvojila 40 milijardi dolara, a iduće godine će u taj fond uložiti još 100 milijardi dolara. Put, koji će biti i kopneni i morski, koštat će više do bilijun dolara (više do 1000 milijardi), a trebao bi biti dovršen do 2049. godine

 

Naslovnica Showbizz