Scena Showbizz

Šarmantno šlampavi

Splitski bend na sceni je puna dva desetljeća, a tek sada snimaju prvi album: oni su po mnogočemu fenomen u svijetu, a za ove junake tek ćete čuti

Šarmantno šlampavi

Jedan od dugovječnijih demo-bendova na svijetu, mnogi ga nazivaju i najdugovječnijim, odlučio je izdati svoj prvi studijski album.

Riječ je o splitskom punk-rock bendu “Špurijus” (naziv znači dobar osjećaj, slutnja) koji je na scenu stigao, sada već davne, 1998. godine, a svirati su počeli jer nisu imali gdje čuti glazbu koju vole, kako je tada kazao njihov osnivač i počasni član Leo Murgić.

Prije mjesec dana, nakon gotovo dva desetljeća sviranja, objavili su singl “Apartmani” i prateći videospot kojima su dali naslutiti kako je došlo vrijeme za korak dalje. U “Apartmanima” su se, kako i sam naziv sugerira, osvrnuli na fenomen apartmanizacije Dalmacije i sve ono što su pojedinci spremni učiniti radi kojeg kvadrata za iznajmljivanje, a najavljuju kako na albumu donose još pjesama “ljubavno-socijalne tematike lokalnog karaktera”.Odlučili smo provjeriti kako napreduje snimanje pa smo se uputili prema studiju u splitskom klubu “Kocka”, gdje su nas dočekali Boris Tudor na gitari, Ivica Božić Jojo na basu, Ante Sabalić Saba za bubnjevima, Karlo Silić i Domagoj Božinović koji se izmjenjuju za mikrofonom i akustičnom gitarom, ali i njihov producent Marko Perčić Sula. Dok je Boris snimao solo-dionice, a Jojo ga, zajedno s producentom, nadgledao, mi smo porazgovarali s ostatkom benda.

Prvi je, ali nije...

– Evo, snimili smo otprilike tri četvrtine pjesama. Nadamo se da ćemo za mjesec dana sve snimiti, a album bi, u suradnji s izdavačkom kućom “Juda Records”, trebao izići do kraja godine. Mi ga ne volimo nazivati prvim albumom jer to nije presjek našeg rada, nego presjek našeg rada u zadnjih godinu dana. Prvi je, ali i nije... – kaže nam Domagoj, te dodaje kako su “Kocka” i Dom mladih, u kojem je klub smješten, odigrali veliku ulogu u dvadeset godina koje stoje iza “Špurijusa”.Tu su održali većinu svojih koncerata (u raznim postavama, doduše), tu se nalazi studio u kojem će napraviti svoj prvi album, a samo nekoliko koraka dalje smješten je Kinoklub Split čiji su članovi pomogli u realizaciji spota.

– Sve je smješteno u deset metara, tako je ispalo – kaže nam Saba.

– Dom mladih je i napravljen zato da bi svi oni koji se žele baviti bilo kakvom vrstom umjetnosti imali mjesto za to. Tu djeluju razne udruge. Mi smo, ajmo reći, spoj svega toga – kazuju nam Karlo i Domagoj.

– Osim što nismo mladi – kroz smijeh će Saba, te otkriva koja je njihova tajna s obzirom na to da su na sceni proveli već dva desetljeća, i to bez ikakve stanke.

– Uvijek smo imali minimalno jedan koncert godišnje i toga smo se držali. Nekad su bila i dva-tri koncerta, a sad se nadamo da ćemo i češće nastupati. Godine 2010. upali smo u kreativnu krizu, nekoliko godina nismo napravili ni milimetar novih pjesama i ja sam se par puta zapitao čime smo zaslužili da publika dolazi u tolikom broju.Što se toga tiče, zahvalni smo na neki način. Uvijek nam koncert bude posjećen, ali stvarno ne znam kad smo svirali a da je bilo poluprazno – objašnjava nam Saba.

Iz prve, a nadamo se i zadnje krize, izvukao ih je Domagoj koji se “Špurijusu” priključio posljednji.

– Nije bilo pjesama, ali Doma je došao i podignuo to na višu razinu. Inače, mi smo u bendu dosta različiti ljudi, ne slažemo se u puno toga, ali bend je homogen – otkriva nam Karlo. Na albumu, koji još nema službeni naziv, naći će se petnaest pjesama. Trebalo ih je biti četrnaest, ali, kako kažu, jedna je “upala” naknadno.

– Na probi smo skontali da imamo još jednu koja je odlična i ispalo ih je petnaest. Sreća da je to bila zadnja proba jer bi ih inače bilo dvadeset – kroz smijeh će Saba.

Svi oni koji “Špurijus” godinama prate nemaju razloga za brigu. Unatoč tome što više nemaju demo-status, izričaj nisu mijenjali, a za sebe i dalje kažu da su “šarmantno šlampavi”.– Mi volimo biti šlampavi, volimo da se osjeti i ako dođe do neke greške. Ako nije velika, to nama ne smeta. Sad će ispasti da se mi pravdamo, kao “volimo biti šlampavi jer smo loši” – smije se Doma, ali dodaje kako tekstovima uvijek pridaju veliku pažnju.

– Pjesme nisu banalne, svaka ima svoju poantu. U zadnje vrijeme svi nešto pričaju “ja volim kad pismu možeš protumačit na sto načina”. Nama ne možeš protumačiti pjesmu na sto načina, to što si pročitao, to ti znači to – naglašava Saba.

– To su teme koje muče ljude naših godina – čovjek s trideset i nešto godina ne radi ono za što se školovao, život ne ide onim smjerom kojim je htio kad je bio mlad pa postaje nervozan i dolazi do stresa... Te se stvari događaju i onda se mi pokušavamo zezati kroz to, možda je tako najbolje – kaže nam Domagoj, te dodaje kako im je vrlo važno da se ni jedna strofa u pjesmi ne ponavlja.

Nema ponavljanja

– To smo uvijek izbjegavali. Radije ćemo napraviti pjesmu od minute i pol a da nema ponavljanja – naglašava Karlo. Specifičan smisao za humor unijeli su i u videospot za “Apartmane”, a nas je zanimalo zbog čega su ga odlučili objaviti baš pred sam kraj ljeta.

– Htjeli smo i ranije, ali, kao prvo, nije bila snimljena pjesma i onda smo rekli “ma dobro, nema veze, ko da mora biti usred ljeta” – kaže nam Domagoj, a Saba dodaje kako je pjesma objavljena upravo u vrijeme kada se “zbrajaju brojevi nakon ljeta”.

– Meni je samo žao zbog onog stiha “paljenjem šume, bora, prvi smo red do mora” – iskreno će Karlo.

– Snimili smo spot i taman su krenuli požari i onda je bilo “ajme, majko, kako ćemo sad to odmah pustit”...Ne mislimo ništa loše, to je valjda jasno, u spotu smo otrovali babu, nismo ni to napravili – poručuje Doma.

Ne skrivaju da od albuma imaju velika očekivanja jer, kako kažu, imaju dosta toga za izgubiti.

– Ovaj album mora biti vrhunski jer ako ne bude, onda smo se stvarno zeznuli jer smo izgubili status najstarijeg demo-benda na svijetu – kroz smijeh zaključuje Saba.

Naslovnica Showbizz