Scena Showbizz

Dirljiv oproštaj

Umrla jedna od najvažnijih glumica bivše Jugoslavije: Nadu Đurevsku posebnim je riječima ispratio poznati pjevač i njen veliki prijatelj

Dirljiv oproštaj

Jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica Nada Đurevska umrla je u Sarajevu u 65. godini života, potvrdili su u četvrtak iz Narodnog pozorišta u Sarajevu u kojemu je ona provela najveći dio svog stvaralačkog vijeka.

Đurevska je preminula u noći između srijede i četvrtka usljed teške bolesti. Rođena je 1952. godine u Skoplju no cijeli je život provela u BiH odnosno Sarajevu a iza nje je ostalo 40 godina umjetničkog djelovanja.

Uz ostala priznanja 1986. godine dobila je Zlatnu arenu Filmskog festivala u Puli za epizodnu žensku ulogu u filmu "Od zlata jabuka" koji je režirao Nikola Stojanović.

Iza nje su i kazališne uloge Maše u Čehovljeve "Tri sestre", Hasanaginice, Filomene iz Molierovih "Učenih žena" te Nađe iz "Romana o Londonu" Miloša Crnjanskog.

Ostat će u sjećanju i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija.

Nakon rata ostvaruje vrhunske uloge u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend.

Dobitnica je Zlatnog lovorovog vijenca za ukupni doprinos kazališnoj umjetnosti festivala MESS 2002. godine. Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva dobila je 2014. godine.

Posebnim ju je riječima ispratio njen veliki prijatelj, kontroverzni glazbenik Božo Vrećo, dirljivom objavom na Instagramu.

 

Otišla je tiho, kao i lati ruža koje vjetar poljuljkuje da usnulo počinu na tlu, naša voljena Nada Djurevska, ona zapravo nikad nije samo glumila, to je bilo mnogo više od glume,umjetnost svojstvena njenoj ličnosti u svakoj ulozi gdje je pomno i psihološki pronalazila njen sopstveni život i kajanje i tugu i bol i rastanke i utjehe i sumnje i grižnju i ljubavi i čekanja i u svim tim ulogama, i u liku Varje u Višnjiku Antuna Pavloviča Čehova i u Hasanaginici i u Safi, Filomeni, Nadji, Maši u svim velikim ulogama što se biserno nižu u jednu vanvremensku nit vječnosti njenog dara i saživljavanja sa svim tim sudbinama,ona je iznova plijenila i nadilazila očekivanja, sjećam se da je zbog moje knjige došla da izrecitira onako kako je samo ona to znala, moju Merdžan kadunu, rekla mi je "U ljubavi sam progovorila,to moje srce želi," dok brišem suze i molim se za njenu dušu pišem ovu Odu za svaki njen tanani korak, svaki pokret, blagu riječ i krotkost koje su je krasile, za njene tužne oči, za njen osmijeh i glas koji je bio poput uspavanke, njena Hasanaginica je remek djelo, poput gorske vile ona se izdiže iznad svakog zla i ljudske objesti, a svojom glumom ona izaziva najdublje emocije i suze iznova i iznova i zato i pišem ovako kasno i ovako rano, kad se sastaju gluho doba i zore trag, i ovaj i onaj svijet, da joj duša rajsku dolinu nadje a da će biti voljena, naša divna i gospodja i hanuma i dama i doajena glumišta ,naša Nada Djurevska zauvjek bit će. Hvala za sve što si nam dala kroz svoje uloge i mudrost življenja, za inspiraciju i dobrotu koju si nesebično dijelila i njome sijala, počivaj u miru i neka je Bog sa tobom.❤️🙏🏼

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco) on

 

Naslovnica Showbizz