Scena Showbizz

PROMJENA KONCEPCIJE

Porina će u splitskoj Spaladium Areni 6. ožujka gledati i publika s ulaznicama

PROMJENA KONCEPCIJE
Porin konačno dolazi u Split. Uspješni pregovori bit će finalizirani svečanim potpisivanjem ugovora idućeg tjedna. On će imati i opciju višegodišnjeg produženja. To nije jedina novost jer s promjenom adrese održavanja hrvatska glazbena – a ne više diskografska! – nagrada dolazi kao redizajnirano i osvježeno izdanje u kojemu, recimo, nema više diskografa kao utemeljitelja.

Oni k tome nisu više jedini koji prijavljuju izdanja jer to sada mogu učiniti i nezavisni autori, sami glazbenici ili novinari. Konkretno, među nominiranima se mogu naći i izvođači koji nemaju službeno diskografsko izdanje, već projekte dostupne preko internetskih servisa, YouTubea, SoundClouda...

'Pročišćene' nominacije

U svakom slučaju, čak i nakon prvog "odokativnog" pocjenjivanja nominacija očito je da su one pročišćene, urednije te s mnogo manje propusta negoli prijašnjih godina. Razlog tome je jednostavan: bez dominantne uloge diskografa i u selekcijskim komisijama, Porin je mnogo transparentniji i logičniji, s izdanjima koja su mahom smještena u odgovarajuće kategorije.

Još jedna bitna novost je i manji broj kategorija. Naime, nagrade za izdanja duhovne glazbe, bluesa, klupske glazbe... koja su do sada bila redovna, dodjeljivat će se bijenalno, odnosno u godinama u kojima bude objavljen značajniji broj albuma iz spomenutih žanrova.

Sama dodjela nagrada 22. Porina bit će 6. ožujka u Spaladium Areni, prostoru idealnom za takvu vrstu glazbenog (ali i televizijskog) spektakla. Velika novost je i otvaranje gledališta jer će ovoga puta osim uzvanika, diskografskih "insidera", novinara i glazbenika završnici prisustvovati i publika.

"Modularna" arena, naime, omogućava da se uz impresivne dvije pozornice, stolove za nominirane i goste te televizijsku opremu, u donjem krugu gledališta smjesti i publika s ulaznicama.

Jazz & wine u Bellevuea

Porin u ožujku, tvrde organizatori, napunit će splitske hotele, a samom gradu dati mnoge dodatne sadržaje veoma bitne za oživljavanja grada u mrtvoj preduskrsnoj sezoni. Tako će se u staroj Gradskoj vijećnici na Pjaci – u kojoj će biti akreditacijski i press-centar – tijekom porinovskog tjedna odvijati svakodnevni programi s najpoznatijim domaćim, a posebice splitskim DJ-evima te s Pjacom kao diskotekom na otvorenome.

U splitskim klubovima poput "Judina drva" i "Quasimoda" bit će – nakon uspješna testiranja te vrste programa tijekom održavanja Porina u Rijeci – upriličeni nastupi indie izvođača i alterbandova, dok bi kavana hotela "Bellevue" u posebnom programu, radnog naslova "jazz & wine", trebala ugostiti jazz glazbenike.

Glazbeni dokumentarni filmski program, kao splitska ekstenzija Starigrad Paklenica Film Festivala – jednog od najboljih europskih festivala glazbenih dokumentaraca – tijekom porinovskog tjedna održavao bi se u kinoteci "Zlatna vrata".

Najavljeni su i okrugli stolovi poput onog o vezama turizma i velikih glazbenih događanja, koncerata i festivala uz poseban osvrt na splitska iskustva s Ultrom, ali i slična propitkivanja uloge medija u promociji glazbe.

Posveta Draženu Vrdoljaku

U samom programu završnice, odnosno dodjele nagrade u Spaladium Areni bit će i dio posvećen uspomeni na jednog od utemeljitelja i ključnih figura Porina, Dražena Vrdoljaka.

"Split je bio logičan izbor ne samo zbog Spaladium Arene koja je idealna za ovaj tip produkcije, već i zbog uloge koju odavno ima na hrvatskoj glazbenoj sceni. Porin mu se, eto, i na ovaj način želi zahvaliti!", veli Tonči Barišić, zadužen za promociju i marketing Porina.

Brak iz interesa? Naravno, no valja vjerovati da će biti plodonosan i trajan, a "redizajnirani" Porin iskoračiti prema vlastitoj, boljoj prošlosti.

PIŠE: ZLATKO GALL, FOTO: CROPIX
Naslovnica Showbizz