Scena Showbizz

Nakon raspada prvotnog sastava, novooformljena i splitska i kaštelanska klapa žele zadržati stari, prepoznatljivi naziv, te nisu zadovoljne rješenjem da se obje zovu isto

CAMBI PROTIV CAMBIJA Sudska trakavica zbog sukoba oko imena

Nakon raspada prvotnog sastava, novooformljena i splitska i kaštelanska  klapa žele zadržati stari, prepoznatljivi naziv, te nisu zadovoljne rješenjem da se obje zovu isto

Najobičnijim  uvidom u Registar udruga RH i Državni zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva jasno je tko je nositelj prava na ime ‘klapa Cambi’ - kaže Toni Kesić, potpredsjednik splitske klape Cambi. Od Hrvoja Lozančića iz kaštelanskog Cambija

Prije nekih pet godina javnost je iznenadila vijest da se nakon 20 godina uspješnoga glazbenog djelovanja, niza koncerata širom Hrvatske, ali i izvan njezinih granica, raspala zasigurno najproslavljenija hrvatska klapa, Cambi iz Kaštela.

Klapu je tada napustilo devet od jedanaest članova, a kao razloge naveli su nepomirljive razlike u karakterima, samovoljnost pojedinaca i još ponešto. Od tada se na sudu vodi pravna bitka za korištenje imena Cambi, koja je proteklih dana ‘osvježena’ novim detaljem.

Državni zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva odbio je žalbu kambijevaca iz Kaštel Kambelovca, kao neosnovanu na rješenje prema kojem je Teo Kapov iz Kaštela, inače član splitskog Cambija, nositelj prava na žig ili takozvani trade-mark “klapa Cambi”.

- Sudski spor oko prava na ime “klapa Cambi” još nije završen. Ljudi iz klape Cambi sa sjedištem u Splitu i dalje će biti ustrajni u pravnoj borbi oko imena, a spremni su ići do međunarodnih sudova ako hrvatski sudovi ne budu poštovali uredne registracije hrvatskih državnih institucija. Najobičnijim uvidom u Registar udruga RH i Državni zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva svakom građaninu može biti jasno tko je nositelj prava na ime ‘klapa Cambi’ - kaže Toni Kesić, potpredsjednik klape Cambi, one splitske, da se razumijemo.

Od Hrvoja Lozančića iz kaštelanskog Cambija čujemo kako je nepravomoćnom odlukom Trgovačkog suda dopušteno da obje klape mogu nositi ime Cambi, čime, naravno, ni jedna strana nije zadovoljna, pa se čeka dan kada će se razriješiti ovaj gordijski čvor.

Dok traje ovaj sukob oko imena, klape nastavljaju svoju karijeru. I ona kaštelanska i ona splitska tako su se našle zajedno na 51. splitskom festivalu među rijetkim klapskim izvođačima, a sudbina je htjela da obje dobiju po neku nagradu: splitski kambijevci osvojili su prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija za pjesmu “Ultima partenca”, kao i nagradu za najbolje stihove za tekst Zorana Popovića Pope, dok je klapa Cambi i njihova pjesma “Od zipke do križa” nagrađena drugim mjestom po glasovima publike, odmah iza slavodobitnice Jelene Rozge, ali i prvu nagradu novinarskog žirija.

Splitska klapa
Na Splitskom festivalu obje strane bile su pristojne te su se kurtoazno pozdravile i gospodski čestitali jedni drugima na osvojenim nagradama zbog uistinu sjajnih pjesama koje definitivno neće svirati samo jedno ljeto.

Momci iz splitske klape Cambi kazali su nam kako su na Prokurativama prvi put pristali na kompromis, pa su nastupili pod imenom Cambi Split jer su htjeli nastupati na festivalu, a dosadašnja previranja oko imena zatvorila su im vrata, kako kažu, u Šibeniku i Opuzenu, na tamošnjim festivalima.

- Naše dvije pjesme, kao i glazbene karijere, zapravo su dva različita svijeta. Naše pjesme ne pale iz prve jer se ne povodimo za brojnim dalmatinskim izrazima koje publika inače voli. Općenito smatramo da treba napraviti iskorak i pobjeći od stihova o Dalmaciji, vinu, soli i ribarima - rekao nam je Toni Kesić iz splitskog Cambija.

S druge strane, Lozančić je iskoristio priliku iskazati nezadovoljstvo tretmanom pojedinih medija, posebice radijskih koji, kako se čini, ipak više zagovaraju konkurentsku klapu u kojoj je jedan član radijski voditelj (Toni Kesić, op.a.).
Također ih ljuti i kad ih mediji međusobno zamijene, što je posebice slučaj kod objavljivanja fotografija.

I tako, dok se klape bore za svoje pravo ime, njihove pjesme i dalje osvajaju publiku.

Prije nekoliko dana Cambi iz Kambelovca je velikim koncertom na Poljudu, pred više od 10 tisuća ljudi, obilježio 25 godina djelovanja.

Ove subote klapa Cambi iz Splita će u restoranu Kadena premijerno prikazati videospot za pjesmu “Ultima partenca”.

Publici su sukobi oko imena klape vjerojatno posve nevažni, a i nije baš jednostavno biti obožavatelj određene klape jer ako uguglate naziv ‘klapa Cambi’ na internetu, izbacit će vam službene stranice kaštelanskih kambijevaca, ali i Facebook stranice splitskog Cambija. Sad ti budi pametan.

merien ilić, foto: arhiv cropix

Rajmir Kraljević se distancirao

Uz ime Cambi usko je vezano ime maestra Rajmira Kraljevića, dugogodišnjeg voditelja klape iz Kambelovca koji je svojim radom zapravo lansirao Cambi u najpopularniju klapu u Hrvatskoj.

No, od početka ove godine, vođenje kaštelanskog Cambija preuzeo je mladi i nadareni Vinko Didović, a prof. Rajmir je ‘nestao’ iz cijele priče. Nije ga se moglo vidjeti ni na rođendanskom koncertu u Poljudu.

- S profesorom smo se razišli u dobrim odnosima i nitko mu ne može oduzeti čast i zasluge za sve ono što je napravio za klapu. Nažalost, nije se odazvao pozivu na koncert, ali smo ga spomenuli u konferansi kao zaslužnog, te mu je pripalo priznanje za njegov doprinos Cambiju. Sada klapu vodi Didović koji nam odgovara zbog sličnog viđenja glazbenog pravca kojim klapa ide - rekao nam je Lozančić.

Je li možda ljutit ili ne, prof. Rajmir nije nam htio ništa komentirati.
Naslovnica Showbizz
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last