stdClass Object ( [id] => 1043736 [title] => ‘Zlatarovo zlato‘ na ekranima 2022. godine i to u obliku serije: već se šuška o ulogama glavnih junaka, Marko Petrić i Luca Anić osvanuli u najavi [alias] => zlatarovo-zlato-na-ekranima-2022-godine-i-to-u-obliku-serije-vec-se-suska-o-ulogama-glavnih-junaka-marko-petric-i-luca-anic-osvanuli-u-najavi [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bude li sve po planu, za dvije ćemo godine na malim ekranima gledati ekraniziranu verziju jednog od najomiljenijih hrvatskih romana "Zlatarevo zlato", obveznog lektirnog štiva, koje je August Šenoa napisao davne 1871. godine.

Netom nakon što je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio da je na nedavno završenom natječaju odobrio sto tisuća kuna za poticanje razvoja serije od šest 50-minutnih epizoda u produkciji kuće "Kabinet", kreativna producentica, ujedno i scenaristica Suzana Pandek i redatelj Aldo Tardozzi ("Fleke", "Vatre Ivanjske", "Mrtvi kutovi", "Dome, slatki dome") sretnu su vijest podijelili na društvenim mrežama. Nema te osobe iz svijeta filmske industrije koja im s oduševljenjem nije čestitala: od Tarika Filipovića i Bojane Gregorić Vejzović do Ornele Vištice i Ane Maras Hermander.

U obrazloženju koje potpisuje umjetnički direktor HAVC-a Saša Runjić stoji da je kreativni i produkcijski tim ovom velikom izazovu prišao brižno i s poštovanjem, a potencijal realizacije projekta je, unatoč zahtjevnoj i skupoj produkciji, vrlo velik.

---

image
Zlatarovo zlato
Kabinet Doo
---

- "Zlatarovo zlato" je velika građa za film, pa je serija bila bolji format. Priču je lakše ispričati kroz epizode, graditi likove i zaplete. Rekonstruirati taj svijet, ispričati tu ljubavnu priču, napraviti posvetu svom gradu, baš kao i slavni autor romana… Postoji li bolji razlog za ekranizaciju?, govori nam producentica Suzana Pandek, koja je trenutno angažirana kao izvršna producentica na snimanju serije "Dnevnik velikog Perice", svojevrsnom nastavku kultnog filma Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli", a bila je i producentica hvaljenog filma "Kauboji".

- Istraživati, pisati i paralelno razmišljati kao producent mukotrpan je proces, ali me beskrajno veseli. Ovaj razvoj projekta samo je uvod u sve što slijedi, a to su produkcija i proizvodnja serije. U vremenskim terminima, radi se o godinu dana pisanja scenarija, pa još godina dana pripreme. Posve je moguće da na proljeće 2022. snimamo, a najesen iste godine gledamo Doru Krupićevu na malim ekranima - optimistična je Suzana.

Entuzijazam i emocija

- Iza ideje stoji veliki entuzijazam i emocija svih dosad umiješanih u projekt. Poticaj koji smo dobili od HAVC-a samo je vjetar u leđa koji će nas natjerati da budemo još marljiviji i bolji u daljnjem radu.

Važno je da vrijeme potrošeno na razvoj projekta bude iskorišteno na pravi način, usavršavanje scenarija, probe s glumcima, izradu scenografije i rekvizite, proučavanje povijesnih činjenica. Uz razinu poleta kakvim smo krenuli, nema šanse da se serija ne dogodi. Neka je gledatelji ne traže u TV rasporedu baš sljedeći tjedan, ali uz malo strpljenja moći će uživati u njoj u dogledno vrijeme, ističe redatelj Aldo Tardozzi.

Vizual "Zlatareva zlata" prati fotografija na kojoj se nalazi mlada glumica zagrebačkog HNK Luca Anić, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, za koju kritičari pišu kako duge smeđe kose i srnećeg pogleda, naizgled krhke građe, na pozornici prerasta u glumački vulkan. Uz nju na fotografiji je i glumac Marko Petrić, koji je Akademiju završio u Splitu, a baš poput Luce, i on se može pohvaliti istom Nagradom hrvatskog glumišta (predstava "Adio, kauboju"). Posljednjih godina često nam se smiješi s televizijskih ekrana, posljednji takav projekt bila je serija Nove TV "Drugo ime ljubavi". Ipak, još uvijek nije poznato jesu li upravo njima pripale uloge Dore i njezina Pavla. Svakako će biti zanimljivo vidjeti tko će utjeloviti gledateljima uvijek intrigantne zlikovce, u ovom slučaju Stjepka Gregorijanca i Grgu Čokolina, kao i dobrodušnog Dorina tatu, zlatara Petra Krupića.

---

image
Na fotografiji: Iva Mihalić, Mislav Čavajda, Luca Anić
Željko Puhovski/cropix
---

- Glumci dolaze na red kada produkcija dobije određena čvrsta uporišta. Imamo svoje favorite za podjelu u slučaju da nam netko kaže da trebamo početi snimati sljedeći vikend. Do definitivnih odluka će doći nakon dodatnog rada na scenariju, castingu i glumačkih probi - kaže redatelj.

- Htio bih napraviti lijepu ljubavnu priču. Danas na svakom koraku ima mnogo cinizma i proračunatosti. Ljubav je često shvaćena kao nešto površno, promjenjivo i nepouzdano. Zamišljeni odlazak u prošlost nam omogućava da prizovemo tu iskonsku ljudsku vrijednost koja je preživjela sve nedaće u kojima se našao svijet. "Zlatarovo zlato" je često proglašavano najljepšom hrvatskom ljubavnom literaturom, bilo bi dobro kad bi postala i najljepša ljubavna TV priča. Ako sve bude išlo po planu, htjeli bismo da serija bude bliska onima koji predložak znaju od ranije, kao i novim generacijama. Moderni način života je razlog da se neprekidno traži nova senzacija, a da se stare vrijednosti često zaboravljaju. Međutim, u ovom romanu se događa vrlo popularan miks motiva kakav se traži i u velikim hollywoodskim blockbusterima: ljubavna priča, povijesne političke intrige i sukobi. Serija ima sve predispozicije da bude omiljena kod raznih slojeva publike, uvjeren je Aldo.

Povijesna razglednica

Ljubavnu priču Dore Krupićeve i plemića Pavla Gregorijanca Šenoa je ispripovijedao na nešto manje od 500 stranica. S obzirom na to da je prošao prevelik period između radnje u romanu i sadašnjosti, autentične lokacije više ne postoje pa će produkcija zagrebački Gradec i Kaptol rekonstruirati kroz scenografiju ili doraditi u postprodukciji.

---

image
Na fotografiji: Aldo Tardozzi
Milivoj Keber/cropix
---

- "Zlatarovo zlato" je oduvijek bila posveta Zagrebu, neka vrsta povijesne razglednice. Sada kada je u posebno osjetljivom trenutku, jer je ranjen u teškom potresu, bitnije je nego ikad ispoštovati autentičnost lokacija opisanih u romanu. Željeli bismo sačuvati duh tog starog doba na živ i uzbudljiv način. Današnjom tehnologijom je moguće vrlo precizno stvoriti izgled jednog povijesnog razdoblja. To više nije rezervirano samo za ogromne budžete, nego je stvar mašte, dovitljivosti i pravilne upotrebe vizualnih efekata. Ovakvi projekti s univerzalnim temama, a puni specifičnih kulturoloških odrednica, mamac su za prodaju na svjetskim video on demand platformama.

Želja nam je da se serija nađe u ponudi na nekoj od njih kako bi se djelo Augusta Šenoe zasluženo populariziralo i u svijetu. Nitko ne želi gledati neku dosadnu podgrijanu juhicu koju se treba gledati samo zato jer je, eto, to dio povijesti. Koliko god budemo mogli, pridržavat ćemo se izreke nedostižnog uzora u stvaranju povijesnog filma, redatelja Ridleya Scotta, koja kaže: Umijeće stvaranja povijesnog filma je da izgleda kao da nije povijesni, nego da se događa sada i ovdje, zaključuje redatelj "Zlatarova zlata".

---

"Ciganin, ali najljepši

Još jedno književno djelo, ali novijeg datuma, također je prošlo na natječaju HAVC-a u kategoriji razvoja igranog televizijskog djela, dobivši 40 tisuća kuna. Riječ je o popularnom romanu Kristiana Novaka "Ciganin, ali najljepši", izdanom 2016., koji je uprizoren na daskama zagrebačkog HNK. Scenarist buduće serije od šest nastavaka u trajanju od 50 minuta je Mario Kozina, a produkcijska kuća "Antitalent".

Nastao prema motivima nagrađivanog i vrlo čitanog romana, TV serijal se odmiče od predloška, i to prema nešto čvršćoj žanrovskoj strukturi whodunit krimića, ne propuštajući pritom emulirati bogati i slojeviti svijet Novakova mračnog, maglovitog Međimurja i poglavito mučnih odnosa između romske zajednice i bijele većine. Projekt bi, prema svemu sudeći, trebao imati visoki koprodukcijski potencijal i širi spektar mogućih naručitelja, stoji u obrazloženju HAVC-a.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Obavezna lektira"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"}] [extra_fields_search] => Obavezna lektira 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-10 08:12:16 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-11 08:47:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-09-11 08:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/10\/14633988.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/10\/11972678.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/10\/14622328.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/10\/14622330.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/10\/10670502.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/10\/1060507.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/cropix","\u017deljko Puhovski\/cropix","Kabinet Doo","Zagreba\u010dka Stvarnost","Ronald Gor\u0161i\u0107\/cropix","Milivoj Keber\/cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Na fotografiji: Iva Mihali\u0107, Mislav \u010cavajda, Luca Ani\u0107","Zlatarovo zlato","Zlatarovo zlato","Na fotografiji: Marko Petri\u0107","Na fotografiji: Aldo Tardozzi"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","42:19","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1419","k_14633988_1280.jpg":"1280x1280","k_14633988_1024.jpg":"1024x1024","k_14633988_640.jpg":"640x640","k_14633988_480.jpg":"480x480","k_14633988_340.jpg":"340x340","k_14633988_220.jpg":"220x220","o_14633988_1280.jpg":"1280x946","o_14633988_1024.jpg":"1024x756","o_14633988_640.jpg":"640x473","o_14633988_480.jpg":"480x354","o_14633988_340.jpg":"340x251","o_14633988_220.jpg":"220x162","h_14633988_1280.jpg":"1280x854","h_14633988_1024.jpg":"1024x683","h_14633988_640.jpg":"640x427","h_14633988_480.jpg":"480x320","h_14633988_340.jpg":"340x227","h_14633988_220.jpg":"220x147","pp_14633988_1280.jpg":"1006x1280","pp_14633988_1024.jpg":"805x1024","pp_14633988_640.jpg":"503x640","pp_14633988_480.jpg":"377x480","pp_14633988_340.jpg":"267x340","pp_14633988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_11972678_1280.jpg":"1280x1280","k_11972678_1024.jpg":"1024x1024","k_11972678_640.jpg":"640x640","k_11972678_480.jpg":"480x480","k_11972678_340.jpg":"340x340","k_11972678_220.jpg":"220x220","o_11972678_1280.jpg":"1280x853","o_11972678_1024.jpg":"1024x682","o_11972678_640.jpg":"640x426","o_11972678_480.jpg":"480x320","o_11972678_340.jpg":"340x226","o_11972678_220.jpg":"220x146","h_11972678_1280.jpg":"1280x854","h_11972678_1024.jpg":"1024x683","h_11972678_640.jpg":"640x427","h_11972678_480.jpg":"480x320","h_11972678_340.jpg":"340x227","h_11972678_220.jpg":"220x147","pp_11972678_1280.jpg":"1006x1280","pp_11972678_1024.jpg":"805x1024","pp_11972678_640.jpg":"503x640","pp_11972678_480.jpg":"377x480","pp_11972678_340.jpg":"267x340","pp_11972678_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1590x869","k_14622328_1280.jpg":"1280x1280","k_14622328_1024.jpg":"1024x1024","k_14622328_640.jpg":"640x640","k_14622328_480.jpg":"480x480","k_14622328_340.jpg":"340x340","k_14622328_220.jpg":"220x220","o_14622328_1280.jpg":"1280x699","o_14622328_1024.jpg":"1024x559","o_14622328_640.jpg":"640x349","o_14622328_480.jpg":"480x262","o_14622328_340.jpg":"340x185","o_14622328_220.jpg":"220x120","h_14622328_1280.jpg":"1280x854","h_14622328_1024.jpg":"1024x683","h_14622328_640.jpg":"640x427","h_14622328_480.jpg":"480x320","h_14622328_340.jpg":"340x227","h_14622328_220.jpg":"220x147","pp_14622328_1280.jpg":"1006x1280","pp_14622328_1024.jpg":"805x1024","pp_14622328_640.jpg":"503x640","pp_14622328_480.jpg":"377x480","pp_14622328_340.jpg":"267x340","pp_14622328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1089x1622","k_14622330_1280.jpg":"1280x1280","k_14622330_1024.jpg":"1024x1024","k_14622330_640.jpg":"640x640","k_14622330_480.jpg":"480x480","k_14622330_340.jpg":"340x340","k_14622330_220.jpg":"220x220","o_14622330_1280.jpg":"1280x1906","o_14622330_1024.jpg":"1024x1525","o_14622330_640.jpg":"640x953","o_14622330_480.jpg":"480x714","o_14622330_340.jpg":"340x506","o_14622330_220.jpg":"220x327","h_14622330_1280.jpg":"1280x854","h_14622330_1024.jpg":"1024x683","h_14622330_640.jpg":"640x427","h_14622330_480.jpg":"480x320","h_14622330_340.jpg":"340x227","h_14622330_220.jpg":"220x147","pp_14622330_1280.jpg":"1006x1280","pp_14622330_1024.jpg":"805x1024","pp_14622330_640.jpg":"503x640","pp_14622330_480.jpg":"377x480","pp_14622330_340.jpg":"267x340","pp_14622330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2621","k_10670502_1280.jpg":"1280x1280","k_10670502_1024.jpg":"1024x1024","k_10670502_640.jpg":"640x640","k_10670502_480.jpg":"480x480","k_10670502_340.jpg":"340x340","k_10670502_220.jpg":"220x220","o_10670502_1280.jpg":"1280x1747","o_10670502_1024.jpg":"1024x1397","o_10670502_640.jpg":"640x873","o_10670502_480.jpg":"480x655","o_10670502_340.jpg":"340x464","o_10670502_220.jpg":"220x300","h_10670502_1280.jpg":"1280x854","h_10670502_1024.jpg":"1024x683","h_10670502_640.jpg":"640x427","h_10670502_480.jpg":"480x320","h_10670502_340.jpg":"340x227","h_10670502_220.jpg":"220x147","pp_10670502_1280.jpg":"1006x1280","pp_10670502_1024.jpg":"805x1024","pp_10670502_640.jpg":"503x640","pp_10670502_480.jpg":"377x480","pp_10670502_340.jpg":"267x340","pp_10670502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1251","k_1060507_1280.jpg":"1280x1280","k_1060507_1024.jpg":"1024x1024","k_1060507_640.jpg":"640x640","k_1060507_480.jpg":"480x480","k_1060507_340.jpg":"340x340","k_1060507_220.jpg":"220x220","o_1060507_1280.jpg":"1280x834","o_1060507_1024.jpg":"1024x667","o_1060507_640.jpg":"640x417","o_1060507_480.jpg":"480x312","o_1060507_340.jpg":"340x221","o_1060507_220.jpg":"220x143","h_1060507_1280.jpg":"1280x854","h_1060507_1024.jpg":"1024x683","h_1060507_640.jpg":"640x427","h_1060507_480.jpg":"480x320","h_1060507_340.jpg":"340x227","h_1060507_220.jpg":"220x147","pp_1060507_1280.jpg":"1006x1280","pp_1060507_1024.jpg":"805x1024","pp_1060507_640.jpg":"503x640","pp_1060507_480.jpg":"377x480","pp_1060507_340.jpg":"267x340","pp_1060507_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15406531 Threads: 3 Questions: 3191971056 Slow queries: 7172448 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235820423 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/zlatarovo-zlato-na-ekranima-2022-godine-i-to-u-obliku-serije-vec-se-suska-o-ulogama-glavnih-junaka-marko-petric-i-luca-anic-osvanuli-u-najavi-1043736 [printLink] => /scena/showbiz/zlatarovo-zlato-na-ekranima-2022-godine-i-to-u-obliku-serije-vec-se-suska-o-ulogama-glavnih-junaka-marko-petric-i-luca-anic-osvanuli-u-najavi-1043736?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 617433 [name] => zlatarevo zlato [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-11 10:47:21 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatarevo-zlato [link] => /tag/zlatarevo-zlato ) [1] => stdClass Object ( [id] => 246918 [name] => marko petrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-petric [link] => /tag/marko-petric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 617434 [name] => luca anić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-11 10:47:21 [main_article_id] => 0 [alias] => luca-anic [link] => /tag/luca-anic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Zlatarovo zlato‘ na ekranima 2022. godine i to u obliku serije: već se šuška o ulogama glavnih junaka, Marko Petrić i Luca Anić osvanuli u najavi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/10/14633988.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/10/14633988.jpg [title] => Vojko Bašić/cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/10/11972678.jpg [title] => Na fotografiji: Iva Mihalić, Mislav Čavajda, Luca Anić Željko Puhovski/cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/10/14622328.jpg [title] => Zlatarovo zlato Kabinet Doo ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/10/14622330.jpg [title] => Zlatarovo zlato Zagrebačka Stvarnost ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/10/10670502.jpg [title] => Na fotografiji: Marko Petrić Ronald Goršić/cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/10/1060507.jpg [title] => Na fotografiji: Aldo Tardozzi Milivoj Keber/cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bude li sve po planu, za dvije ćemo godine na malim ekranima gledati ekraniziranu verziju jednog od najomiljenijih hrvatskih romana "Zlatarevo zlato", obveznog lektirnog štiva, koje je August Šenoa napisao davne 1871. godine.

Netom nakon što je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio da je na nedavno završenom natječaju odobrio sto tisuća kuna za poticanje razvoja serije od šest 50-minutnih epizoda u produkciji kuće "Kabinet", kreativna producentica, ujedno i scenaristica Suzana Pandek i redatelj Aldo Tardozzi ("Fleke", "Vatre Ivanjske", "Mrtvi kutovi", "Dome, slatki dome") sretnu su vijest podijelili na društvenim mrežama. Nema te osobe iz svijeta filmske industrije koja im s oduševljenjem nije čestitala: od Tarika Filipovića i Bojane Gregorić Vejzović do Ornele Vištice i Ane Maras Hermander.

U obrazloženju koje potpisuje umjetnički direktor HAVC-a Saša Runjić stoji da je kreativni i produkcijski tim ovom velikom izazovu prišao brižno i s poštovanjem, a potencijal realizacije projekta je, unatoč zahtjevnoj i skupoj produkciji, vrlo velik.

---

image
Zlatarovo zlato
Kabinet Doo
---

- "Zlatarovo zlato" je velika građa za film, pa je serija bila bolji format. Priču je lakše ispričati kroz epizode, graditi likove i zaplete. Rekonstruirati taj svijet, ispričati tu ljubavnu priču, napraviti posvetu svom gradu, baš kao i slavni autor romana… Postoji li bolji razlog za ekranizaciju?, govori nam producentica Suzana Pandek, koja je trenutno angažirana kao izvršna producentica na snimanju serije "Dnevnik velikog Perice", svojevrsnom nastavku kultnog filma Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli", a bila je i producentica hvaljenog filma "Kauboji".

- Istraživati, pisati i paralelno razmišljati kao producent mukotrpan je proces, ali me beskrajno veseli. Ovaj razvoj projekta samo je uvod u sve što slijedi, a to su produkcija i proizvodnja serije. U vremenskim terminima, radi se o godinu dana pisanja scenarija, pa još godina dana pripreme. Posve je moguće da na proljeće 2022. snimamo, a najesen iste godine gledamo Doru Krupićevu na malim ekranima - optimistična je Suzana.

Entuzijazam i emocija

- Iza ideje stoji veliki entuzijazam i emocija svih dosad umiješanih u projekt. Poticaj koji smo dobili od HAVC-a samo je vjetar u leđa koji će nas natjerati da budemo još marljiviji i bolji u daljnjem radu.

Važno je da vrijeme potrošeno na razvoj projekta bude iskorišteno na pravi način, usavršavanje scenarija, probe s glumcima, izradu scenografije i rekvizite, proučavanje povijesnih činjenica. Uz razinu poleta kakvim smo krenuli, nema šanse da se serija ne dogodi. Neka je gledatelji ne traže u TV rasporedu baš sljedeći tjedan, ali uz malo strpljenja moći će uživati u njoj u dogledno vrijeme, ističe redatelj Aldo Tardozzi.

Vizual "Zlatareva zlata" prati fotografija na kojoj se nalazi mlada glumica zagrebačkog HNK Luca Anić, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, za koju kritičari pišu kako duge smeđe kose i srnećeg pogleda, naizgled krhke građe, na pozornici prerasta u glumački vulkan. Uz nju na fotografiji je i glumac Marko Petrić, koji je Akademiju završio u Splitu, a baš poput Luce, i on se može pohvaliti istom Nagradom hrvatskog glumišta (predstava "Adio, kauboju"). Posljednjih godina često nam se smiješi s televizijskih ekrana, posljednji takav projekt bila je serija Nove TV "Drugo ime ljubavi". Ipak, još uvijek nije poznato jesu li upravo njima pripale uloge Dore i njezina Pavla. Svakako će biti zanimljivo vidjeti tko će utjeloviti gledateljima uvijek intrigantne zlikovce, u ovom slučaju Stjepka Gregorijanca i Grgu Čokolina, kao i dobrodušnog Dorina tatu, zlatara Petra Krupića.

---

image
Na fotografiji: Iva Mihalić, Mislav Čavajda, Luca Anić
Željko Puhovski/cropix
---

- Glumci dolaze na red kada produkcija dobije određena čvrsta uporišta. Imamo svoje favorite za podjelu u slučaju da nam netko kaže da trebamo početi snimati sljedeći vikend. Do definitivnih odluka će doći nakon dodatnog rada na scenariju, castingu i glumačkih probi - kaže redatelj.

- Htio bih napraviti lijepu ljubavnu priču. Danas na svakom koraku ima mnogo cinizma i proračunatosti. Ljubav je često shvaćena kao nešto površno, promjenjivo i nepouzdano. Zamišljeni odlazak u prošlost nam omogućava da prizovemo tu iskonsku ljudsku vrijednost koja je preživjela sve nedaće u kojima se našao svijet. "Zlatarovo zlato" je često proglašavano najljepšom hrvatskom ljubavnom literaturom, bilo bi dobro kad bi postala i najljepša ljubavna TV priča. Ako sve bude išlo po planu, htjeli bismo da serija bude bliska onima koji predložak znaju od ranije, kao i novim generacijama. Moderni način života je razlog da se neprekidno traži nova senzacija, a da se stare vrijednosti često zaboravljaju. Međutim, u ovom romanu se događa vrlo popularan miks motiva kakav se traži i u velikim hollywoodskim blockbusterima: ljubavna priča, povijesne političke intrige i sukobi. Serija ima sve predispozicije da bude omiljena kod raznih slojeva publike, uvjeren je Aldo.

Povijesna razglednica

Ljubavnu priču Dore Krupićeve i plemića Pavla Gregorijanca Šenoa je ispripovijedao na nešto manje od 500 stranica. S obzirom na to da je prošao prevelik period između radnje u romanu i sadašnjosti, autentične lokacije više ne postoje pa će produkcija zagrebački Gradec i Kaptol rekonstruirati kroz scenografiju ili doraditi u postprodukciji.

---

image
Na fotografiji: Aldo Tardozzi
Milivoj Keber/cropix
---

- "Zlatarovo zlato" je oduvijek bila posveta Zagrebu, neka vrsta povijesne razglednice. Sada kada je u posebno osjetljivom trenutku, jer je ranjen u teškom potresu, bitnije je nego ikad ispoštovati autentičnost lokacija opisanih u romanu. Željeli bismo sačuvati duh tog starog doba na živ i uzbudljiv način. Današnjom tehnologijom je moguće vrlo precizno stvoriti izgled jednog povijesnog razdoblja. To više nije rezervirano samo za ogromne budžete, nego je stvar mašte, dovitljivosti i pravilne upotrebe vizualnih efekata. Ovakvi projekti s univerzalnim temama, a puni specifičnih kulturoloških odrednica, mamac su za prodaju na svjetskim video on demand platformama.

Želja nam je da se serija nađe u ponudi na nekoj od njih kako bi se djelo Augusta Šenoe zasluženo populariziralo i u svijetu. Nitko ne želi gledati neku dosadnu podgrijanu juhicu koju se treba gledati samo zato jer je, eto, to dio povijesti. Koliko god budemo mogli, pridržavat ćemo se izreke nedostižnog uzora u stvaranju povijesnog filma, redatelja Ridleya Scotta, koja kaže: Umijeće stvaranja povijesnog filma je da izgleda kao da nije povijesni, nego da se događa sada i ovdje, zaključuje redatelj "Zlatarova zlata".

---

"Ciganin, ali najljepši

Još jedno književno djelo, ali novijeg datuma, također je prošlo na natječaju HAVC-a u kategoriji razvoja igranog televizijskog djela, dobivši 40 tisuća kuna. Riječ je o popularnom romanu Kristiana Novaka "Ciganin, ali najljepši", izdanom 2016., koji je uprizoren na daskama zagrebačkog HNK. Scenarist buduće serije od šest nastavaka u trajanju od 50 minuta je Mario Kozina, a produkcijska kuća "Antitalent".

Nastao prema motivima nagrađivanog i vrlo čitanog romana, TV serijal se odmiče od predloška, i to prema nešto čvršćoj žanrovskoj strukturi whodunit krimića, ne propuštajući pritom emulirati bogati i slojeviti svijet Novakova mračnog, maglovitog Međimurja i poglavito mučnih odnosa između romske zajednice i bijele većine. Projekt bi, prema svemu sudeći, trebao imati visoki koprodukcijski potencijal i širi spektar mogućih naručitelja, stoji u obrazloženju HAVC-a.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/cropix Željko Puhovski/cropix Kabinet Doo Zagrebačka Stvarnost Ronald Goršić/cropix Milivoj Keber/cropix
Željko Puhovski/cropix
Na fotografiji: Iva Mihalić, Mislav Čavajda, Luca Anić
Kabinet Doo
Zlatarovo zlato
Zagrebačka Stvarnost
Zlatarovo zlato
Ronald Goršić/cropix
Na fotografiji: Marko Petrić
Milivoj Keber/cropix
Na fotografiji: Aldo Tardozzi
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/zlatarovo-zlato-na-ekranima-2022-godine-i-to-u-obliku-serije-vec-se-suska-o-ulogama-glavnih-junaka-marko-petric-i-luca-anic-osvanuli-u-najavi-1043736 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=90ac9c2a221e85a1586d0f8378f468f8682166e0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Zlatarovo+zlato%E2%80%98+na+ekranima+2022.+godine+i+to+u+obliku+serije%3A+ve%C4%87+se+%C5%A1u%C5%A1ka+o+ulogama+glavnih+junaka%2C+Marko+Petri%C4%87+i+Luca+Ani%C4%87+osvanuli+u+najavi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fzlatarovo-zlato-na-ekranima-2022-godine-i-to-u-obliku-serije-vec-se-suska-o-ulogama-glavnih-junaka-marko-petric-i-luca-anic-osvanuli-u-najavi-1043736 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fzlatarovo-zlato-na-ekranima-2022-godine-i-to-u-obliku-serije-vec-se-suska-o-ulogama-glavnih-junaka-marko-petric-i-luca-anic-osvanuli-u-najavi-1043736 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Obavezna lektira"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizObavezna lektira

‘Zlatarovo zlato‘ na ekranima 2022. godine i to u obliku serije: već se šuška o ulogama glavnih junaka, Marko Petrić i Luca Anić osvanuli u najavi

11. rujna 2020. - 10:46

Bude li sve po planu, za dvije ćemo godine na malim ekranima gledati ekraniziranu verziju jednog od najomiljenijih hrvatskih romana "Zlatarevo zlato", obveznog lektirnog štiva, koje je August Šenoa napisao davne 1871. godine.

Netom nakon što je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio da je na nedavno završenom natječaju odobrio sto tisuća kuna za poticanje razvoja serije od šest 50-minutnih epizoda u produkciji kuće "Kabinet", kreativna producentica, ujedno i scenaristica Suzana Pandek i redatelj Aldo Tardozzi ("Fleke", "Vatre Ivanjske", "Mrtvi kutovi", "Dome, slatki dome") sretnu su vijest podijelili na društvenim mrežama. Nema te osobe iz svijeta filmske industrije koja im s oduševljenjem nije čestitala: od Tarika Filipovića i Bojane Gregorić Vejzović do Ornele Viš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 18:46