stdClass Object ( [id] => 176571 [title] => Škugor: Dogodine spremamo najveće iznenađenje [alias] => skugor-dogodine-spremamo-najvece-iznenadenje [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nakon završenog drugog izdanja petodnevnog glazbenog festivala Terraneo kod Šibenika, postalo je jasno da se projekt profilirao u jak brend i, sad već argumentirano možemo reći, prepoznatljiv turistički proizvod Hrvatske. Bilanca od čak 45 tisuća posjetitelja koji su slušali više od 120 stranih i domaćih glazbenih “altenativaca” premašila je lanjsku brojku za impresivnih trideset posto! I to u vremenu globalne recesije, u sezoni za koji mnogi “insideri” vele da je kudikamo lošija nego lanjska.

Dakako, mladi koji pohode Terraneo i spavaju u kampu kapaciteta 4000 mjesta nisu gosti koje se može svesti pod egidu “platno moćni”, ali su svakako pokazatelj dobrog trenda i – zašto ne? – turističke strategije koja je Šibenik, sad već u svjetskim okvirima, brendirala kao nešto više od Krešimirova grada spomenika.

Zasluge za veoma uspjeli Terraneo idu dobrim dijelom Mati Škugoru, čovjeku koji je dao glazbeni pečat manifestaciji. Jer, unatoč brojnim radionicama i održanim tribinama, ipak je glazba bila magnet za dolazak najvećeg broja posjetitelja na festival. S tim smo razlogom upravo s njim, kojega neslužbeno zovu tatom festivala, porazgovarali o odjecima netom završenog, drugog Terranea.


Očekivanje još većeg rasta

Za početak, jedno prozaično pitanje manje upućenima: zašto se festival zove baš tako, “zemljano”, a ne recimo “Mediterraneo”? Ipak se odvija tik uz more, borove, cvrčke...

- Ha-ha-ha..., neki su ga zbog tople i prijateljske atmosfere koja ih je očito asocirala na istoimeni film već tako prozvali. Ideja je bila pronaći riječ koja bi funkcionirala na svim jezicima, koja bi bila ukorijenjena u tradiciji, ali bi istovremeno bila okrenuta suvremenom, a sve to s naglaskom na ekološki dio priče. Htjeli smo izbjeći danas dominatno korištenje engleskog jezika, a latinski nam se učinio kao logičan izbor. Pokazalo se da smo bili u pravu jer naziv festivala je lako pamtljiv, kratak, sažet a opet dovoljno sadržajan.

Kako objašnjavate fenomen dolaska trideset posto više ljudi nego lani? U kontekstu po zaradi ne odveć berićetne turističke sezone na našoj obali, naime...

- Za ovaj posao kudikamo manji problem predstavljaju kretanja na turističkom tržištu, no ono što se ove 2012. godine dogodilo u koncertnoj industriji u Hrvatskoj može se opisati samo i jedino kao katastrofa. Naime, premda sam krajem prošle godine očekivao pad prodaje ulaznica za koncerte u Zagrebu do 30 posto i tomu se prilagodio, ipak me je iznenadilo što je taj pad bio gotovo 50 posto. Samim tim činjenicu da je Terraneo ove godine narastao za više od 30 posto smatram velikim uspjehom i potvrdom da je projekt sazidan na zdravim temeljima te da nas iduće godine očekuje još veći rast.

Koja dobna skupina pohodi Terraneo? Je li maloljetnicima ulaz u kamp zabranjen, odnosno koliko je, okvirno, bilo posjetitelja u zrelijim godinama?

- Glavninu publike čini skupina 18-25, dakle mahom studentska populacija, no razlika u brojnosti između njih i, recimo, skupine 26-35 ili pak 36-45 je kudikamo manja negoli je to slučaj na većini festivala ovog tipa. U tome, kao i u činjenici da smo zadovoljili sve sigurnosne kritetije za mirno održavanje festivala, vjerojatno i leži glavni razlog zašto ni ove godine nismo imali niti jednu intervenciju nadležnih službi.

Dakle, količina osviještene publike koja, i kad se zabavlja, vodi računa o tome da to bude u granicama normale, kod nas je iznadprosječna. Maloljetnici, naravno, mogu u kamp ako dolaze u pratnji roditelja ili neke druge punoljetne osobe, a koliko je bilo posjetitelja u zrelijim godinama teško mi je procijeniti. Znam da sam vidio niz poznatih i nepoznatih lica koja su na festival došla sa svojom djecom, što mi je uvijek posebno drago vidjeti.

Smještaj u špici sezone

Na Terraneu su se glazbenici dobro oznojili, i nitko se od izvođača nije trebao skinuti u topless da bi se znalo: eno, to je ta ili taj. Međutim, “Šibenski Woodstock” u kampu sigurno je obilovao mladalački nadahnutim epizodama... Ne bih htjela zvučati staromodno, ali kontrolira li se tamo ponašanje u okvirima očuvanja javnog reda i mira?

Mate Škugor
- Zapravo su posjetitelji Terraneova kampa većinom začuđujuće dragi i mirni tako da, koliko ja znam, nismo imali nekih ekscesa, bilo onih simpatične prirode, bilo onih manje simaptičnih. Znam recimo da je lani jedna grupa Australaca bila prilično razuzdana ali za ovu godinu nemam nikakvih saznanja. Ruku na srce, dobroj “prođi” Terranea zasigurno je kumovao i sjajan termin početkom kolovoza, u srcu sezone.

Držite li da bi, međutim, Terraneo kao već profiliran brend mogao u budućnosti sezonu i – produljiti? Je li moguće da započne, recimo, mjesec dana kasnije?

- Iskreno, bilo bi nam kudikamo lakše izorganizirati, primjerice, smještaj za glazbenike jer ovako u špici sezone, em plaćamo višu cijenu, em je ponekad prava lutrija hoćemo li uspjeti ispoštovati neki zahtev za dodatnim smještajem koji nam je pristigao u zadnji tren. Ali s druge strane u rujnu se već polako kockamo s vremenom jer vjerojatnost za kišu poprilično raste, jednako tako ispadamo iz već ustaljene rute kojom prolaze izvođači na svojim festivalskim turnejama, a da stvar bude gora, na taj bismo se način preklopili s jednim od dva iznimno bitna festivala elektronske glazbe a to su Outlook i Dimensions, što po meni nikako nema smisla.

Što nam spremate za dogodine?

- Poradit ćemo na obogaćivanju programa, pa ćemo tako vjerojatno već iduće dobiti još jednu pozornicu sa živim izvođačima a neke će se od postojećih preseliti na nove lokacije. Ove smo godine, naime, generirali niz novih ideja koje ne zahtjevaju pretjerana sredstva a značajno će doprinjeti sveukupnom doživljaju. Zatim ćemo još više obogatiti gastronomsku ponudu kao i ponudu na festivalskim štandovima a, baš kao i ove godine, najveća će ulaganja biti usmjerena prema kampu od kojeg planiramo stvoriti iznimno ugodno mjesto za boravak na festivalu. Tu spremamo vjerojatno i najveće iznenađenje za iduću godinu.

LENKA GOSPODNETIĆ, FOTO: CROPIX

O pravom povratu novca

Jeste li zadovoljni suradnjom s lokalnim vlastima i, naposljetku, ostvarenom zaradom? Očigledno je festival više nego uspio što se umjetničkog dojma tiče, ali od nečega treba i živjeti...

- Suradnja s gradskom upravom je onakva kakvu se samo poželjeti može, pogotovo ako ste došli iz Zagreba gdje sluha za ovakve projekte nema i gdje odgovorni gledaju isključivo svoj osobni interes. Ja dan danas ne mogu povjerovati da su pokretače festivala, u tom trenutku njima potpuno nepoznatu grupu ljudi, dogradonačelnici Šibenika svojevremeno saslušali, posjeli u automobile i odmah odvezli pokazati sadašnju lokaciju održavanja festivala. Jedino što iz toga mogu zaključiti je da sam po prvi put u životu došao u doticaj s nečim za što sam bio uvjeren da ne postoji, a to su političari koji opći interes stavljaju ispred svog osobnog interesa. Što se pak zarade tiče, svakom iole upućenijem u ovaj posao jasno je da prve dvije-tri godine kod dobrog posloženog projekta znače ulaganje, a prvi povrat uloženog novca može se očekivati najranije u četvrtoj godini održavanja. Mi smo na sreću još lani našli zainteresirano ulagača tako da budućnost festivala nije u pitanju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"TATA TERRANEA ZA \u2018SLOBODNU\u2019 "},{"id":"1","value":"Poradit \u0107emo\u00a0na oboga\u0107ivanju programa, pa \u0107emo tako vjerojatno ve\u0107 idu\u0107e dobiti jo\u0161 jednu pozornicu sa \u017eivim izvo\u0111a\u010dima, zatim \u0107emo jo\u0161 vi\u0161e obogatiti gastronomsku ponudu kao i ponudu na festivalskim \u0161tandovima, ka\u017ee \u0160kugor"},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2012-08-17 14:48:11 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-08-17 22:30:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-08-17 20:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4818 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/08/17/Panorama/TERRANEO_FESTIVAL17-070812.2.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x466" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15305145 Threads: 3 Questions: 3180914727 Slow queries: 7134960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235589788 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/skugor-dogodine-spremamo-najvece-iznenadenje-176571 [printLink] => /scena/showbiz/skugor-dogodine-spremamo-najvece-iznenadenje-176571?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 222286 [name] => terraneo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => terraneo [link] => /tag/terraneo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 158483 [name] => mateškugor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mateskugor [link] => /tag/mateskugor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Škugor: Dogodine spremamo najveće iznenađenje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-12-36-41-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/08/17/Panorama/TERRANEO_FESTIVAL17-070812.2.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/08/17/Panorama/TERRANEO_FESTIVAL17-070812.2.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nakon završenog drugog izdanja petodnevnog glazbenog festivala Terraneo kod Šibenika, postalo je jasno da se projekt profilirao u jak brend i, sad već argumentirano možemo reći, prepoznatljiv turistički proizvod Hrvatske. Bilanca od čak 45 tisuća posjetitelja koji su slušali više od 120 stranih i domaćih glazbenih “altenativaca” premašila je lanjsku brojku za impresivnih trideset posto! I to u vremenu globalne recesije, u sezoni za koji mnogi “insideri” vele da je kudikamo lošija nego lanjska.

Dakako, mladi koji pohode Terraneo i spavaju u kampu kapaciteta 4000 mjesta nisu gosti koje se može svesti pod egidu “platno moćni”, ali su svakako pokazatelj dobrog trenda i – zašto ne? – turističke strategije koja je Šibenik, sad već u svjetskim okvirima, brendirala kao nešto više od Krešimirova grada spomenika.

Zasluge za veoma uspjeli Terraneo idu dobrim dijelom Mati Škugoru, čovjeku koji je dao glazbeni pečat manifestaciji. Jer, unatoč brojnim radionicama i održanim tribinama, ipak je glazba bila magnet za dolazak najvećeg broja posjetitelja na festival. S tim smo razlogom upravo s njim, kojega neslužbeno zovu tatom festivala, porazgovarali o odjecima netom završenog, drugog Terranea.


Očekivanje još većeg rasta

Za početak, jedno prozaično pitanje manje upućenima: zašto se festival zove baš tako, “zemljano”, a ne recimo “Mediterraneo”? Ipak se odvija tik uz more, borove, cvrčke...

- Ha-ha-ha..., neki su ga zbog tople i prijateljske atmosfere koja ih je očito asocirala na istoimeni film već tako prozvali. Ideja je bila pronaći riječ koja bi funkcionirala na svim jezicima, koja bi bila ukorijenjena u tradiciji, ali bi istovremeno bila okrenuta suvremenom, a sve to s naglaskom na ekološki dio priče. Htjeli smo izbjeći danas dominatno korištenje engleskog jezika, a latinski nam se učinio kao logičan izbor. Pokazalo se da smo bili u pravu jer naziv festivala je lako pamtljiv, kratak, sažet a opet dovoljno sadržajan.

Kako objašnjavate fenomen dolaska trideset posto više ljudi nego lani? U kontekstu po zaradi ne odveć berićetne turističke sezone na našoj obali, naime...

- Za ovaj posao kudikamo manji problem predstavljaju kretanja na turističkom tržištu, no ono što se ove 2012. godine dogodilo u koncertnoj industriji u Hrvatskoj može se opisati samo i jedino kao katastrofa. Naime, premda sam krajem prošle godine očekivao pad prodaje ulaznica za koncerte u Zagrebu do 30 posto i tomu se prilagodio, ipak me je iznenadilo što je taj pad bio gotovo 50 posto. Samim tim činjenicu da je Terraneo ove godine narastao za više od 30 posto smatram velikim uspjehom i potvrdom da je projekt sazidan na zdravim temeljima te da nas iduće godine očekuje još veći rast.

Koja dobna skupina pohodi Terraneo? Je li maloljetnicima ulaz u kamp zabranjen, odnosno koliko je, okvirno, bilo posjetitelja u zrelijim godinama?

- Glavninu publike čini skupina 18-25, dakle mahom studentska populacija, no razlika u brojnosti između njih i, recimo, skupine 26-35 ili pak 36-45 je kudikamo manja negoli je to slučaj na većini festivala ovog tipa. U tome, kao i u činjenici da smo zadovoljili sve sigurnosne kritetije za mirno održavanje festivala, vjerojatno i leži glavni razlog zašto ni ove godine nismo imali niti jednu intervenciju nadležnih službi.

Dakle, količina osviještene publike koja, i kad se zabavlja, vodi računa o tome da to bude u granicama normale, kod nas je iznadprosječna. Maloljetnici, naravno, mogu u kamp ako dolaze u pratnji roditelja ili neke druge punoljetne osobe, a koliko je bilo posjetitelja u zrelijim godinama teško mi je procijeniti. Znam da sam vidio niz poznatih i nepoznatih lica koja su na festival došla sa svojom djecom, što mi je uvijek posebno drago vidjeti.

Smještaj u špici sezone

Na Terraneu su se glazbenici dobro oznojili, i nitko se od izvođača nije trebao skinuti u topless da bi se znalo: eno, to je ta ili taj. Međutim, “Šibenski Woodstock” u kampu sigurno je obilovao mladalački nadahnutim epizodama... Ne bih htjela zvučati staromodno, ali kontrolira li se tamo ponašanje u okvirima očuvanja javnog reda i mira?

Mate Škugor
- Zapravo su posjetitelji Terraneova kampa većinom začuđujuće dragi i mirni tako da, koliko ja znam, nismo imali nekih ekscesa, bilo onih simpatične prirode, bilo onih manje simaptičnih. Znam recimo da je lani jedna grupa Australaca bila prilično razuzdana ali za ovu godinu nemam nikakvih saznanja. Ruku na srce, dobroj “prođi” Terranea zasigurno je kumovao i sjajan termin početkom kolovoza, u srcu sezone.

Držite li da bi, međutim, Terraneo kao već profiliran brend mogao u budućnosti sezonu i – produljiti? Je li moguće da započne, recimo, mjesec dana kasnije?

- Iskreno, bilo bi nam kudikamo lakše izorganizirati, primjerice, smještaj za glazbenike jer ovako u špici sezone, em plaćamo višu cijenu, em je ponekad prava lutrija hoćemo li uspjeti ispoštovati neki zahtev za dodatnim smještajem koji nam je pristigao u zadnji tren. Ali s druge strane u rujnu se već polako kockamo s vremenom jer vjerojatnost za kišu poprilično raste, jednako tako ispadamo iz već ustaljene rute kojom prolaze izvođači na svojim festivalskim turnejama, a da stvar bude gora, na taj bismo se način preklopili s jednim od dva iznimno bitna festivala elektronske glazbe a to su Outlook i Dimensions, što po meni nikako nema smisla.

Što nam spremate za dogodine?

- Poradit ćemo na obogaćivanju programa, pa ćemo tako vjerojatno već iduće dobiti još jednu pozornicu sa živim izvođačima a neke će se od postojećih preseliti na nove lokacije. Ove smo godine, naime, generirali niz novih ideja koje ne zahtjevaju pretjerana sredstva a značajno će doprinjeti sveukupnom doživljaju. Zatim ćemo još više obogatiti gastronomsku ponudu kao i ponudu na festivalskim štandovima a, baš kao i ove godine, najveća će ulaganja biti usmjerena prema kampu od kojeg planiramo stvoriti iznimno ugodno mjesto za boravak na festivalu. Tu spremamo vjerojatno i najveće iznenađenje za iduću godinu.

LENKA GOSPODNETIĆ, FOTO: CROPIX

O pravom povratu novca

Jeste li zadovoljni suradnjom s lokalnim vlastima i, naposljetku, ostvarenom zaradom? Očigledno je festival više nego uspio što se umjetničkog dojma tiče, ali od nečega treba i živjeti...

- Suradnja s gradskom upravom je onakva kakvu se samo poželjeti može, pogotovo ako ste došli iz Zagreba gdje sluha za ovakve projekte nema i gdje odgovorni gledaju isključivo svoj osobni interes. Ja dan danas ne mogu povjerovati da su pokretače festivala, u tom trenutku njima potpuno nepoznatu grupu ljudi, dogradonačelnici Šibenika svojevremeno saslušali, posjeli u automobile i odmah odvezli pokazati sadašnju lokaciju održavanja festivala. Jedino što iz toga mogu zaključiti je da sam po prvi put u životu došao u doticaj s nečim za što sam bio uvjeren da ne postoji, a to su političari koji opći interes stavljaju ispred svog osobnog interesa. Što se pak zarade tiče, svakom iole upućenijem u ovaj posao jasno je da prve dvije-tri godine kod dobrog posloženog projekta znače ulaganje, a prvi povrat uloženog novca može se očekivati najranije u četvrtoj godini održavanja. Mi smo na sreću još lani našli zainteresirano ulagača tako da budućnost festivala nije u pitanju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/skugor-dogodine-spremamo-najvece-iznenadenje-176571 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=67f1e1ab7f18ee178f0f007e0bcf5f212820ddd1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0kugor%3A+Dogodine+spremamo+najve%C4%87e+iznena%C4%91enje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fskugor-dogodine-spremamo-najvece-iznenadenje-176571 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fskugor-dogodine-spremamo-najvece-iznenadenje-176571 )
[{"id":"2","value":"TATA TERRANEA ZA \u2018SLOBODNU\u2019 "},{"id":"1","value":"Poradit \u0107emo\u00a0na oboga\u0107ivanju programa, pa \u0107emo tako vjerojatno ve\u0107 idu\u0107e dobiti jo\u0161 jednu pozornicu sa \u017eivim izvo\u0111a\u010dima, zatim \u0107emo jo\u0161 vi\u0161e obogatiti gastronomsku ponudu kao i ponudu na festivalskim \u0161tandovima, ka\u017ee \u0160kugor"},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
ShowbizTATA TERRANEA ZA ‘SLOBODNU’

Škugor: Dogodine spremamo najveće iznenađenje

Piše PSD.
17. kolovoza 2012. - 22:40
Nakon završenog drugog izdanja petodnevnog glazbenog festivala Terraneo kod Šibenika, postalo je jasno da se projekt profilirao u jak brend i, sad već argumentirano možemo reći, prepoznatljiv turistički proizvod Hrvatske. Bilanca od čak 45 tisuća posjetitelja koji su slušali više od 120 stranih i domaćih glazbenih “altenativaca” premašila je lanjsku brojku za impresivnih trideset posto! I to u vremenu globalne recesije, u sezoni za koji mnogi “insideri” vele da je kudikamo lošija nego lanjska.

Dakako, mladi koji pohode Terraneo i spavaju u kampu kapaciteta 4000 mjesta nisu gosti koje se može svesti pod egidu “platno moćni”, ali su svakako pokazatelj dobrog trenda i – zašto ne? – turističke strategije koja je Šibenik, sad već u svjetskim okvirima, brendirala kao nešto...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:36