stdClass Object ( [id] => 164772 [title] => Nina Romić: Svoju glazbu ne želim gurati u showbiz kakofoniju [alias] => nina-romic-svoju-glazbu-ne-zelim-gurati-u-showbiz-kakofoniju [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ljubitelje nove regionalne akustičarske scene, ali i one koje su okolnosti sretnog slučaja nagnale da čuju i zavole njezine pjesme, obradovat će vijest da je baš ovih dana Nina Romić izdala svoj novi album „Ptice“. Nasljednik iznimno hvaljenog i prihvaćenog prvijenca „Daljine“ otvara novo poglavlje u kantautorskom dosjeu ove folk akustičarke. Nina je podebljala svoj lirički arsenal, iz melankolične djeve koja sjedi na oblaku pretvorila se u autoricu koja stavom i vokalom grize za uši i emocije slušača. Oni koji je dobro poznaju znaju da je odrasla na hipijevštini, ali većina novih pjesama obilato je namočena psihodeličnim retrom i indie folkom.

Na albumu „Ptice“ osjeća se jaka bendovska koncepcija, ostali članovi benda dobili su mnogo više prostora i zahtjevnije uloge?
- Od samog početka snimanja „Daljina“ ja sam ulazila u jednu novu fazu, taman tada iz benda je izlazio moj dugogodišnji prijatelj i suradnik Orlan Tus (frontman benda Mika Male, op.a.), bili smo primorani tražiti novog člana. Tad smo upoznali Francuza Freda Lanza, on je imao malo pomaknut pristup glazbi i to je baš sjelo na pravo mjesto. Na koncu je na ovom albumu baš on imao jako važnu ulogu, ima dominantnu ulogu u nekim pjesmama i mislim da to mjesto i zaslužuje. On je poput kuharskog chefa u animiranom filmu „Ratatouille“, dođe i ubaci začine. Gitarist Damjan Čakmak i ja smo se nakon nekoliko mjeseci uštimavanja našli na jednoj zajedničkoj valnoj duljini. Oni i imaju potpunu slobodu da voze svojim putevima, a ja im dajem smjernice.

Novi aranžmani prilično su bogati, na tvoju već ranije postavljenu akustiku nadograđena je cijela nova menažerija od psihodeličnih i stoner gitara, klavijatura. Imam osjećaj kao da smo u doba “Daljina” bili na večerima poezije, a sad smo u teatru...

- Aranžmani su raskošni jer smo stvarno puno radili na njima, analizirali ih. Nakon izlaska prvog albuma imali smo jako puno koncerta, u jednom trenutku smo shvatili da moramo uzeti pauzu i raditi na novim pjesmama. Primjera radi, pjesmu „Lice mjeseca“ stvarali smo skoro godinu i pol dana da bi zvučala onako kako zvuči sad na albumu. Od početka nije funkcionirao neki od segmenata, onda smo napravili ono što je najteže, potpuno smo je dekonstruirali i vratili na početak, na mene i moju akustiku. Na toj smo pjesmi radili najdulje, zato je aranžman toliko bujan. Fred ode u psycho jazz, Damjan se šeta od psihodelije do stonera. U njoj i pjesmi „Opet“ spoznala sam neke svoje strane kojih prije nisam bila svjesna. Na “Daljinama” je sve to bilo u jednom osjećaju, a ovdje sam upoznala svu snagu improvizacije i kako ju koristiti za vlastitu korist, ne samo kao nuždu. Ta mi se mogućnost otvorila i nakon što smo u bend uveli stalnog bubnjara, pa više ja nisam morala paziti na ritam.

U novim pjesmama konačno si izašla iz ugodne, melankolične kore djevojke koja ispjevava svoju tugu i melankoliju, ovdje je tvoja poezija zadobila nove, kompleksnije obrise.
- Mislim da su „Daljine“ bila jedna kompletno zaokružena priča, to je bio iskaz mojih osjećaja u tom razdoblju života. Nisam mogla tada pobjeći od toga, morala sam se na taj način izraziti. Nove pjesme nisu nastajale u istom vremenu, ovdje ima onih koje su stare po pet-šest godina, pa smo ih sad izvukli na danje svjetlo i dali im novu patinu i aranžmane. Jedan manji dio albuma je nov i napravljen je u posljednju godinu dana. Za najavni singl odabrali smo pjesmu „Opet“, to je moja najžešća i najrokerskija pjesma. Napisala sam je prilično davno, nisam je planirala uvrstiti na album, ali me je nagovorio moj brat koji je od početka inzistirao na njoj dok me nije uvjerio. Kad sam dečkima odsvirala „Opet“ na jednoj smo probi uspjeli napraviti 90 posto aranžmana. Jaka je, catchy, a i za veliko čudo – kraća je od četiri minute što je kod nas stvarno rijetkost, ha, ha.. Valjda postoje neke šanse da je zavrte na radijima.

Pokazuješ zube, zračiš novim, vještičjim samopouzdanjem, revoltom, a ne libiš se u jednom trenutku, u pjesmi „Pismo“ izreći i kletvu: „Dabogda ti plima barke sve potopila“.
- Definitivno se radi o drugačijim emocijama nego onima koje su vladale „Daljinama“. Takvom sam se osjetila, ovdje prolazim i kroz neke nove faze koje više nisu žalovanje, već više iskustvo.

Pjesma koju citiraš je ironija na jednu osobno proživljenu situaciju. Što ako dio publike u toj pjesmi iščita antagonizam sjever-jug, Zagreb-Split?
- Ma ne, i ja sam napola Dalmatinka i nemam nikakvu potrebu konzumirati, a ni proizvoditi takve antagonizme.

Nije te pokušala vrbovati hrvatska estrada ili si se uspješno branila?
- Meni je primarno živjeti ovu glazbu. Važno mi je da me stvari koje radim izvan onoga što moram usrećuju. Bila bih nesretna kad bih to izgubila, ne vidim sebe u nekim aranžmanima koje ću raditi zbog nečega materijalnog što će otići vrlo brzo. Ne bih mogla dopustiti da sebe prezentiram glazbom kojom nisam zadovoljna ili koja na bilo koji način igra na neki element koji nije moj. Uvijek ima tih prilika, dolazi ti to, ali čemu? Bilo je prilika, ali nisam puno mislila, jednostavno se upitam hoću li biti s tim sretna. U razgovoru sa sobom, brzo mogu shvatiti što želim, a što me može učiniti nesretnom. Nije teško donijeti odluku da, primjera radi – nema smisla da dajem intervju za neki tabloidni TV magazin koji će ići nakon nekog skandala s estrade. Svoju glazbu doživljavam osobnom, ne da mi se gurati s njom u neku showbiz kakofoniju. Možda ja to doživljavam preemotivno, ali tako je.

Jeste li već dogovorili neke koncertne promocije po Hrvatskoj?
- Nadam se da ćemo svirati na što više mjesta na kojima se do sada nismo pojavili. Za sada nemam spremno mnogo datuma, album je tek izašao, ljeto je tek pred nama, ali datumi će se ubrzo početi dogovarati. Radujem se gostovanju na Rokaj festu u lipnju i koncertu u KSET-u tjedan dana nakon toga, gdje će mi se pridružiti moji stari prijatelji Mika Male i grupa Lotus. Za nas će to biti jedan vrlo emotivan koncert jer ćemo izvesti neke pjesme u starim aranžmanima, iz vremena kad smo počinjali i svirali zajedno.

Kako to da još nikada nisi svirala u Splitu?

- Pa stjecajem okolnosti se tako dogodilo, nisu nas još zvali, a nisam imala mnogo povratnih informacija. Vjerujem da će se jednom i to dogoditi.

ANTONELA MARUŠIĆ, FOTO: CROPIX

Glazba je moja neiskvarena ljubav

Bila sam prošlog ljeta gošća u jednoj emisiji HTV-a gdje je bio pozvan i Tonči Huljić. Nisam tip koji se voli eksponirati, ali dobro mi je došlo to gostovanje jer me je ono podsjetilo na tu neku moju glazbenu poziciju. Vjerujem da je to izvana jasno, ali lijepo je bilo ponovno još jednom se podsjetiti koliko je glazba ostala mojom neiskvarenom ljubavlju.


O ovitku CD-a:

Za cover sam koristila slike slovenske slikarice Joni Zakonjšek. Upoznala sam je na filmskom festivalu u Izoli gdje sam nastupala. Izložila je svoju sliku u maloj galeriji i dugo sam je promatrala. To je bilo u vrijeme kad sam napisala nove pjesame i ta je slika izvrsno dočaravala atmosferu u njima. I zato je ovo likovno rješenje bio logičan odabir.




[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"FOLK AKUSTIKA"},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2012-04-23 17:20:34 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-04-23 20:47:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-04-23 20:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3089 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/04/23/Panorama/MOCVARA1-171209_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x452" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7792701 Threads: 4 Questions: 1636437592 Slow queries: 4862807 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111408487 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/nina-romic-svoju-glazbu-ne-zelim-gurati-u-showbiz-kakofoniju-164772 [printLink] => /scena/showbiz/nina-romic-svoju-glazbu-ne-zelim-gurati-u-showbiz-kakofoniju-164772?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218854 [name] => ninaromić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ninaromic [link] => /tag/ninaromic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nina Romić: Svoju glazbu ne želim gurati u showbiz kakofoniju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-12-28-58-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/23/Panorama/MOCVARA1-171209_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/23/Panorama/MOCVARA1-171209_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ljubitelje nove regionalne akustičarske scene, ali i one koje su okolnosti sretnog slučaja nagnale da čuju i zavole njezine pjesme, obradovat će vijest da je baš ovih dana Nina Romić izdala svoj novi album „Ptice“. Nasljednik iznimno hvaljenog i prihvaćenog prvijenca „Daljine“ otvara novo poglavlje u kantautorskom dosjeu ove folk akustičarke. Nina je podebljala svoj lirički arsenal, iz melankolične djeve koja sjedi na oblaku pretvorila se u autoricu koja stavom i vokalom grize za uši i emocije slušača. Oni koji je dobro poznaju znaju da je odrasla na hipijevštini, ali većina novih pjesama obilato je namočena psihodeličnim retrom i indie folkom.

Na albumu „Ptice“ osjeća se jaka bendovska koncepcija, ostali članovi benda dobili su mnogo više prostora i zahtjevnije uloge?
- Od samog početka snimanja „Daljina“ ja sam ulazila u jednu novu fazu, taman tada iz benda je izlazio moj dugogodišnji prijatelj i suradnik Orlan Tus (frontman benda Mika Male, op.a.), bili smo primorani tražiti novog člana. Tad smo upoznali Francuza Freda Lanza, on je imao malo pomaknut pristup glazbi i to je baš sjelo na pravo mjesto. Na koncu je na ovom albumu baš on imao jako važnu ulogu, ima dominantnu ulogu u nekim pjesmama i mislim da to mjesto i zaslužuje. On je poput kuharskog chefa u animiranom filmu „Ratatouille“, dođe i ubaci začine. Gitarist Damjan Čakmak i ja smo se nakon nekoliko mjeseci uštimavanja našli na jednoj zajedničkoj valnoj duljini. Oni i imaju potpunu slobodu da voze svojim putevima, a ja im dajem smjernice.

Novi aranžmani prilično su bogati, na tvoju već ranije postavljenu akustiku nadograđena je cijela nova menažerija od psihodeličnih i stoner gitara, klavijatura. Imam osjećaj kao da smo u doba “Daljina” bili na večerima poezije, a sad smo u teatru...

- Aranžmani su raskošni jer smo stvarno puno radili na njima, analizirali ih. Nakon izlaska prvog albuma imali smo jako puno koncerta, u jednom trenutku smo shvatili da moramo uzeti pauzu i raditi na novim pjesmama. Primjera radi, pjesmu „Lice mjeseca“ stvarali smo skoro godinu i pol dana da bi zvučala onako kako zvuči sad na albumu. Od početka nije funkcionirao neki od segmenata, onda smo napravili ono što je najteže, potpuno smo je dekonstruirali i vratili na početak, na mene i moju akustiku. Na toj smo pjesmi radili najdulje, zato je aranžman toliko bujan. Fred ode u psycho jazz, Damjan se šeta od psihodelije do stonera. U njoj i pjesmi „Opet“ spoznala sam neke svoje strane kojih prije nisam bila svjesna. Na “Daljinama” je sve to bilo u jednom osjećaju, a ovdje sam upoznala svu snagu improvizacije i kako ju koristiti za vlastitu korist, ne samo kao nuždu. Ta mi se mogućnost otvorila i nakon što smo u bend uveli stalnog bubnjara, pa više ja nisam morala paziti na ritam.

U novim pjesmama konačno si izašla iz ugodne, melankolične kore djevojke koja ispjevava svoju tugu i melankoliju, ovdje je tvoja poezija zadobila nove, kompleksnije obrise.
- Mislim da su „Daljine“ bila jedna kompletno zaokružena priča, to je bio iskaz mojih osjećaja u tom razdoblju života. Nisam mogla tada pobjeći od toga, morala sam se na taj način izraziti. Nove pjesme nisu nastajale u istom vremenu, ovdje ima onih koje su stare po pet-šest godina, pa smo ih sad izvukli na danje svjetlo i dali im novu patinu i aranžmane. Jedan manji dio albuma je nov i napravljen je u posljednju godinu dana. Za najavni singl odabrali smo pjesmu „Opet“, to je moja najžešća i najrokerskija pjesma. Napisala sam je prilično davno, nisam je planirala uvrstiti na album, ali me je nagovorio moj brat koji je od početka inzistirao na njoj dok me nije uvjerio. Kad sam dečkima odsvirala „Opet“ na jednoj smo probi uspjeli napraviti 90 posto aranžmana. Jaka je, catchy, a i za veliko čudo – kraća je od četiri minute što je kod nas stvarno rijetkost, ha, ha.. Valjda postoje neke šanse da je zavrte na radijima.

Pokazuješ zube, zračiš novim, vještičjim samopouzdanjem, revoltom, a ne libiš se u jednom trenutku, u pjesmi „Pismo“ izreći i kletvu: „Dabogda ti plima barke sve potopila“.
- Definitivno se radi o drugačijim emocijama nego onima koje su vladale „Daljinama“. Takvom sam se osjetila, ovdje prolazim i kroz neke nove faze koje više nisu žalovanje, već više iskustvo.

Pjesma koju citiraš je ironija na jednu osobno proživljenu situaciju. Što ako dio publike u toj pjesmi iščita antagonizam sjever-jug, Zagreb-Split?
- Ma ne, i ja sam napola Dalmatinka i nemam nikakvu potrebu konzumirati, a ni proizvoditi takve antagonizme.

Nije te pokušala vrbovati hrvatska estrada ili si se uspješno branila?
- Meni je primarno živjeti ovu glazbu. Važno mi je da me stvari koje radim izvan onoga što moram usrećuju. Bila bih nesretna kad bih to izgubila, ne vidim sebe u nekim aranžmanima koje ću raditi zbog nečega materijalnog što će otići vrlo brzo. Ne bih mogla dopustiti da sebe prezentiram glazbom kojom nisam zadovoljna ili koja na bilo koji način igra na neki element koji nije moj. Uvijek ima tih prilika, dolazi ti to, ali čemu? Bilo je prilika, ali nisam puno mislila, jednostavno se upitam hoću li biti s tim sretna. U razgovoru sa sobom, brzo mogu shvatiti što želim, a što me može učiniti nesretnom. Nije teško donijeti odluku da, primjera radi – nema smisla da dajem intervju za neki tabloidni TV magazin koji će ići nakon nekog skandala s estrade. Svoju glazbu doživljavam osobnom, ne da mi se gurati s njom u neku showbiz kakofoniju. Možda ja to doživljavam preemotivno, ali tako je.

Jeste li već dogovorili neke koncertne promocije po Hrvatskoj?
- Nadam se da ćemo svirati na što više mjesta na kojima se do sada nismo pojavili. Za sada nemam spremno mnogo datuma, album je tek izašao, ljeto je tek pred nama, ali datumi će se ubrzo početi dogovarati. Radujem se gostovanju na Rokaj festu u lipnju i koncertu u KSET-u tjedan dana nakon toga, gdje će mi se pridružiti moji stari prijatelji Mika Male i grupa Lotus. Za nas će to biti jedan vrlo emotivan koncert jer ćemo izvesti neke pjesme u starim aranžmanima, iz vremena kad smo počinjali i svirali zajedno.

Kako to da još nikada nisi svirala u Splitu?

- Pa stjecajem okolnosti se tako dogodilo, nisu nas još zvali, a nisam imala mnogo povratnih informacija. Vjerujem da će se jednom i to dogoditi.

ANTONELA MARUŠIĆ, FOTO: CROPIX

Glazba je moja neiskvarena ljubav

Bila sam prošlog ljeta gošća u jednoj emisiji HTV-a gdje je bio pozvan i Tonči Huljić. Nisam tip koji se voli eksponirati, ali dobro mi je došlo to gostovanje jer me je ono podsjetilo na tu neku moju glazbenu poziciju. Vjerujem da je to izvana jasno, ali lijepo je bilo ponovno još jednom se podsjetiti koliko je glazba ostala mojom neiskvarenom ljubavlju.


O ovitku CD-a:

Za cover sam koristila slike slovenske slikarice Joni Zakonjšek. Upoznala sam je na filmskom festivalu u Izoli gdje sam nastupala. Izložila je svoju sliku u maloj galeriji i dugo sam je promatrala. To je bilo u vrijeme kad sam napisala nove pjesame i ta je slika izvrsno dočaravala atmosferu u njima. I zato je ovo likovno rješenje bio logičan odabir.




[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/nina-romic-svoju-glazbu-ne-zelim-gurati-u-showbiz-kakofoniju-164772 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=679c1609bd7072a38571f0cb295fbb50e0e48347 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nina+Romi%C4%87%3A+Svoju+glazbu+ne+%C5%BEelim++gurati++u+showbiz+kakofoniju+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnina-romic-svoju-glazbu-ne-zelim-gurati-u-showbiz-kakofoniju-164772 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnina-romic-svoju-glazbu-ne-zelim-gurati-u-showbiz-kakofoniju-164772 )
[{"id":"2","value":"FOLK AKUSTIKA"},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
ShowbizFOLK AKUSTIKA

Nina Romić: Svoju glazbu ne želim gurati u showbiz kakofoniju

Piše PSD.
23. travnja 2012. - 22:41
Ljubitelje nove regionalne akustičarske scene, ali i one koje su okolnosti sretnog slučaja nagnale da čuju i zavole njezine pjesme, obradovat će vijest da je baš ovih dana Nina Romić izdala svoj novi album „Ptice“. Nasljednik iznimno hvaljenog i prihvaćenog prvijenca „Daljine“ otvara novo poglavlje u kantautorskom dosjeu ove folk akustičarke. Nina je podebljala svoj lirički arsenal, iz melankolične djeve koja sjedi na oblaku pretvorila se u autoricu koja stavom i vokalom grize za uši i emocije slušača. Oni koji je dobro poznaju znaju da je odrasla na hipijevštini, ali većina novih pjesama obilato je namočena psihodeličnim retrom i indie folkom.

Glazba je moja neiskvarena ljubav

Bila sam prošlog ljeta gošća u jednoj ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 14:28