stdClass Object ( [id] => 1239957 [title] => Najpoznatiji ubojica na svijetu ostaje iza rešetaka. Čovjek koji je ubio Johna Lennona u zatvoru se okrenuo Bogu, a evo što sad kaže na ubojstvo nikad prežaljenog Beatlesa [alias] => najpoznatiji-ubojica-na-svijetu-ostaje-iza-resetaka-covjek-koji-je-ubio-johna-lennona-u-zatvoru-se-okrenuo-bogu-a-evo-sto-sad-kaze-na-ubojstvo-nikad-prezaljenog-beatlesa [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još jednom, po 12. put, Marku Davidu Chapmanu, čovjeku koji je ubio Johna Lennona, odbijen je zahtjev za uvjetnim otpustom iz zatvora u državi New York, gdje boravi već više od 40 godina. Pravo da zatraži izlazak na slobodu iz zatvora Green Haven Correctional Facility stekao je 2000. godine i od tada se on svake druge godine obraća komisiji za pomilovanje, koja je i ovaj put ostala neumoljiva.

Idući put Mark Chapman, danas 67-godišnjak, može opet tražiti oslobođenje u veljači 2024. godine. Osuđen je na najmanje dvadeset godina zatvora do doživotne kazne.

Chapman je pred komisijom bio još u kolovozu, ali komisija je detalje njegova razgovora s članovima toga tijela objavila tek ovog tjedna, i to nakon pritiska američkih medija koji su se pozvali na zakon o pristupu informacijama od javnog značenja. Chapman je, prenose američke novine, komisiji za uvjetni otpust kazao da je i 1980. znao da nije u redu ubiti bivšeg Beatlea, ali da je tražio slavu i nosio “zlo u srcu”. Mark David Chapman također je priznao svoje “sebično zanemarivanje ljudskog života” te kazao da je odluka da ubije Lennona bila njegov “grandiozan odgovor na sve”. “Nisam više htio biti nitko i ništa”, kazao je. “Neću kriviti nikoga drugoga zato što sam 8. prosinca 1980. godine, u 22.50, došao ispred zgrade Dakota na Upper West Sideu u New Yorku”, rekao je Chapman odboru. “Znao sam što radim i znao sam da je to zlo, znao sam da nije u redu, ali toliko sam želio slavu da sam bio spreman odbaciti sve i oduzeti ljudski život.”

Chapman je ubio Lennona dok su se on i Yoko Ono vraćali u svoj stan sa snimanja. Ranije tog dana, samo nekoliko sati prije smrti, Lennon je Chapmanu dao autogram na primjerku svoga nedavno objavljenog albuma “Double Fantasy”. Netko ih je snimio u tome trenutku i to je posljednja snimljena fotografija autora kultne pjesme “Imagine”, fotografija na kojoj se vidi i Chapman, problematični kršćanin koji se bori s depresijom i koji će samo šest sati poslije pucati u Lennona pištoljem kalibra.38.

---

image

John Lennon i Yoko Ono na svom medenom mjesecu 1969. godine
 

Ruud Hoff/Anp Via Afp
---

Šest sati poslije ubojica će mirno sjediti na pločniku, listati “Lovca u žitu” i čekati policiju. Ostvario je svoj san – njegovo je ime obišlo zemaljsku kuglu munjevitom brzinom, pa i danas, 42 godine poslije, ime čovjeka koji je ubio Johna Lennona globalno je poznato. Mark Chapman je zlokobno slavan.

Zlo u srcu

”To je bilo zlo u mom srcu. Želio sam biti netko i ništa me nije smjelo omesti na tome putu”, kazao je komisiji za otpust. Tijekom godina više puta je izrazio kajanje tijekom saslušanja, no svaki put bezuspješno. U obrazloženju još jedne odbijenice odbor je naveo da je Chapmanov zločin ostavio “svijet da se i dandanas oporavlja od praznine koju je on stvorio”.

Ovaj put odbor za otpust nije objavio je li možda dobio očitovanje od Yoko Ono vezano uz mogućnost oslobađanja Marka Chapmana. No otprije je poznato da je Yoko Ono izrazito protiv toga da ubojica njezina muža ikad iziđe na slobodu. Za Daily Beast je 2015. izjavila da “nikad nije razmišljala o tome da se preseli iz stana u Dakoti nakon Johnova ubojstva, budući da se u njemu još nalaze stvari koje je on doticao”.

Tada je rekla i da joj je i dalje teško razgovarati o Chapmanu. “Jako, jako mi je teško razmišljati o Chapmanu”, rekla je. “Pogotovo zato što se čini da on ne misli da je to bilo tako loše učiniti. Mislim da kad je to učinio jednom, mogao bi to učiniti ponovno, nekom drugome. To bih mogla biti ja, to bi mogao biti moj sin, to bi mogao biti bilo tko.” Uostalom, sam Chapman je više puta kazao kako je njegov zločin toliko gnusan “da zaslužuje smrtnu kaznu”. Prije dvije godine je Yoko Ono poslala pismo odboru za otpust sa sadržajem, kako je izjavio njezin odvjetnik Jonas Herbsman za The Guardian, “istovjetnim prethodnim očitovanjima”.

”Govorila sam sebi da je lud, ali vjerojatno nije”, kazala je Ono. “Vjerojatno je imao cilj koji je želio postići. Taj cilj je bio ubiti Johna Lennona. Možda je imao i neki drugi cilj, izjavio je da mu je Bog kazao da učini taj zločin, ali... Mislim da on nije tip čovjeka koji funkcionira emocionalno, namah. Postojao je razlog, bio on jednostavan ili ne, shvatljiv ili ne, da učini upravo ono što je učinio, i on tim razlogom opravdava svoj čin. A to je zastrašujuće.”

---

image

Mark David Chapman
 

New York State Department of Corrections
---

”Ubio sam ga... jer je bio jako, jako, jako slavan i to je jedini razlog, a ja sam jako, jako, jako tražio vlastitu slavu”, rekao je Chapman 2020. godine pred odborom za pomilovanje. “Moji su postupci bili jezivi i vrijedni prezira. Zaslužujem nula, ništa. Kada svjesno planirate nečije ubojstvo i znate da to nije u redu i radite to zbog sebe i svojih sebičnih razloga, to je, po mome mišljenju, za smrtnu kaznu”, kazao je Chapman prije dvije godine.

’Ja sam spreman’

No kako god, ideja slobode mu je očito draga. U zatvoru koji dijeli s najgorim zločincima, serijskim ubojicama i silovateljima, njih 841, zajedno sa svojom suprugom Glorijom, koja ga posjećuje jednom godišnje, osnovao je vjersku zajednicu Sve o Isusu, u sklopu koje propovijeda i piše evangeličke traktate koje njegova žena distribuira širom kaznionica u SAD-u. Jedna od tih nadahnutih propovijedi zove se “Čovjek koji je ubio Johna Lennona”.

”S druge strane ulice skreće duga bijela limuzina i zaustavlja se kraj Dakote. Evo ga, John Lennon i Yoko Ono izlaze, noseći kazete. Planirali su izići u restoran, ali su se predomislili. Sada se penju stazom... A ja sam spreman...”, stoji, među ostalim, u tome traktatu.

---

image

John Lennon i Yoko Ono na svom medenom mjesecu 1969. godine
 

Ruud Hoff/Anp Via Afp
---

Dvije godine nakon presude prihvatio je, kako sam kaže, Božji plan spasenja, potpuno predao svoj život Kristu i počeo svjedočiti svoje obraćenje drugima. U zatvoru je navodno konačno spoznao Boga, koji mu se, kaže, prethodno dvaput ukazao – prvi put kao 16-godišnjaku, dok je, ogrezao u drogu i alkohol, ležao na trosjedu svoje bake u selu u blizini Daytona Beacha, na Floridi. Buljio je u strop, podignuo ruke kao da poseže za nečim što će mu ublažiti bol postojanja i tada je, tvrdi, prvi put susreo Gospodina Isusa Krista.

---

image

Lennonove naočale u muzeju The Beatles Story u Liverpoolu

Christopher Furlong/Afp
---

To mu iskustvo nije pomoglo – lutao je pun osobnog neuspjeha, usamljenosti i očaja, sa svakom godinom postajao sve malodušniji... Jedne proljetne noći 1977. odlučio je da je vrijeme da se zaustavi. Prodao je svu svoju skromnu imovinu i kupio kartu u jednom smjeru za Havaje. Havajskom obalnom šetnicom s palmama, kojom se turisti često ležerno voze, Mark Chapman vozio se u vječnost. S crijevom od starog usisavača odvezao se na osamljeno mjesto i zaustavio, pričvrstio crijevo na ispušnu cijev, upalio motor i mirno čekao, znajući da će njegovoj bijednoj egzistenciji uskoro doći milosrdni kraj. Tada, baš kad su mu smrtonosni dimovi počeli puniti pluća, Marka Chapmana spasio je ribar, slučajni prolaznik. To je bio drugi susret sa Svevišnjim.

No dok je John Lennon ležao umirući na krvavom asfaltu New Yorka 8. prosinca 1980., Mark David Chapman hladnokrvno je stajao nad njim i mirno promatrao smrt slavnoga glazbenika, bez imalo traga božanske samilosti. U njegovo božansko obraćenje komisija za otpust ne vjeruje. Iskreno, malo bi tko i mogao...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"SVE ZBOG SLAVE"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"7088"},{"id":"71","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => SVE ZBOG SLAVE 2 0 7088 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-09 10:28:46 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-11 11:46:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-11 11:46:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1389 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najpoznatiji ubojica na svijetu ostaje iza rešetaka. Čovjek koji je ubio Johna Lennona u zatvoru se okrenuo Bogu, a evo što sad kaže na ubojstvo nikad prežaljenog Beatlesa [metakey] => john lenon, Mark David Chapman, atentat, ubojstvo, Yoko Ono [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/09\/23768290.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/23762721.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/22569040.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/21635860.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nyc Pd\/Afp","New York State Department of Corrections","Christopher Furlong\/Afp","Ruud Hoff\/Anp Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Policijska fotografija neposredno nakon atentata na Johna Lennona, 1980. godine
\n\u00a0<\/p>","

Mark David Chapman
\n\u00a0<\/p>","

Lennonove nao\u010dale u muzeju The Beatles Story u Liverpoolu<\/p>","

John Lennon i Yoko Ono na svom medenom mjesecu 1969. godine
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["54:40","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1613x2200","hd_23768290_1920.jpg":"1920x1080","k_23768290_1280.jpg":"1280x1280","k_23768290_1024.jpg":"1024x1024","k_23768290_640.jpg":"640x640","k_23768290_480.jpg":"480x480","k_23768290_340.jpg":"340x340","k_23768290_220.jpg":"220x220","o_23768290_1280.jpg":"1280x1745","o_23768290_1024.jpg":"1024x1396","o_23768290_640.jpg":"640x872","o_23768290_480.jpg":"480x654","o_23768290_340.jpg":"340x463","o_23768290_220.jpg":"220x300","h_23768290_1280.jpg":"1280x854","h_23768290_1024.jpg":"1024x683","h_23768290_640.jpg":"640x427","h_23768290_480.jpg":"480x320","h_23768290_340.jpg":"340x227","h_23768290_220.jpg":"220x147","pp_23768290_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768290_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768290_640.jpg":"640x814","pp_23768290_480.jpg":"480x611","pp_23768290_340.jpg":"340x432","pp_23768290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23762721_1920.jpg":"1920x1080","k_23762721_1280.jpg":"1280x1280","k_23762721_1024.jpg":"1024x1024","k_23762721_640.jpg":"640x640","k_23762721_480.jpg":"480x480","k_23762721_340.jpg":"340x340","k_23762721_220.jpg":"220x220","o_23762721_1280.jpg":"1280x720","o_23762721_1024.jpg":"1024x576","o_23762721_640.jpg":"640x360","o_23762721_480.jpg":"480x270","o_23762721_340.jpg":"340x191","o_23762721_220.jpg":"220x123","h_23762721_1280.jpg":"1280x854","h_23762721_1024.jpg":"1024x683","h_23762721_640.jpg":"640x427","h_23762721_480.jpg":"480x320","h_23762721_340.jpg":"340x227","h_23762721_220.jpg":"220x147","pp_23762721_1280.jpg":"1280x1628","pp_23762721_1024.jpg":"1024x1303","pp_23762721_640.jpg":"640x814","pp_23762721_480.jpg":"480x611","pp_23762721_340.jpg":"340x432","pp_23762721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22569040_1920.jpg":"1920x1080","k_22569040_1280.jpg":"1280x1280","k_22569040_1024.jpg":"1024x1024","k_22569040_640.jpg":"640x640","k_22569040_480.jpg":"480x480","k_22569040_340.jpg":"340x340","k_22569040_220.jpg":"220x220","o_22569040_1280.jpg":"1280x853","o_22569040_1024.jpg":"1024x682","o_22569040_640.jpg":"640x426","o_22569040_480.jpg":"480x320","o_22569040_340.jpg":"340x226","o_22569040_220.jpg":"220x146","h_22569040_1280.jpg":"1280x854","h_22569040_1024.jpg":"1024x683","h_22569040_640.jpg":"640x427","h_22569040_480.jpg":"480x320","h_22569040_340.jpg":"340x227","h_22569040_220.jpg":"220x147","pp_22569040_1280.jpg":"1280x1628","pp_22569040_1024.jpg":"1024x1303","pp_22569040_640.jpg":"640x814","pp_22569040_480.jpg":"480x611","pp_22569040_340.jpg":"340x432","pp_22569040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x775","hd_21635860_1920.jpg":"1920x1080","k_21635860_1280.jpg":"1280x1280","k_21635860_1024.jpg":"1024x1024","k_21635860_640.jpg":"640x640","k_21635860_480.jpg":"480x480","k_21635860_340.jpg":"340x340","k_21635860_220.jpg":"220x220","o_21635860_1280.jpg":"1280x968","o_21635860_1024.jpg":"1024x775","o_21635860_640.jpg":"640x484","o_21635860_480.jpg":"480x363","o_21635860_340.jpg":"340x257","o_21635860_220.jpg":"220x166","h_21635860_1280.jpg":"1280x854","h_21635860_1024.jpg":"1024x683","h_21635860_640.jpg":"640x427","h_21635860_480.jpg":"480x320","h_21635860_340.jpg":"340x227","h_21635860_220.jpg":"220x147","pp_21635860_1280.jpg":"1280x1628","pp_21635860_1024.jpg":"1024x1303","pp_21635860_640.jpg":"640x814","pp_21635860_480.jpg":"480x611","pp_21635860_340.jpg":"340x432","pp_21635860_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15212156 Threads: 2 Questions: 3170869024 Slow queries: 7102041 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235372247 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/najpoznatiji-ubojica-na-svijetu-ostaje-iza-resetaka-covjek-koji-je-ubio-johna-lennona-u-zatvoru-se-okrenuo-bogu-a-evo-sto-sad-kaze-na-ubojstvo-nikad-prezaljenog-beatlesa-1239957 [printLink] => /scena/showbiz/najpoznatiji-ubojica-na-svijetu-ostaje-iza-resetaka-covjek-koji-je-ubio-johna-lennona-u-zatvoru-se-okrenuo-bogu-a-evo-sto-sad-kaze-na-ubojstvo-nikad-prezaljenog-beatlesa-1239957?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 696782 [name] => john lenon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-11 12:46:28 [main_article_id] => 0 [alias] => john-lenon [link] => /tag/john-lenon ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407804 [name] => Mark David Chapman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mark-david-chapman [link] => /tag/mark-david-chapman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 336942 [name] => atentat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atentat [link] => /tag/atentat ) [3] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 236412 [name] => yoko ono [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => yoko-ono [link] => /tag/yoko-ono ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najpoznatiji ubojica na svijetu ostaje iza rešetaka. Čovjek koji je ubio Johna Lennona u zatvoru se okrenuo Bogu, a evo što sad kaže na ubojstvo nikad prežaljenog Beatlesa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/23768290.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nyc Pd/Afp [mainImageDesc] =>

Policijska fotografija neposredno nakon atentata na Johna Lennona, 1980. godine
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/23768290.jpg [title] =>

Policijska fotografija neposredno nakon atentata na Johna Lennona, 1980. godine
 

Nyc Pd/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/23762721.jpg [title] =>

Mark David Chapman
 

New York State Department of Corrections ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/22569040.jpg [title] =>

Lennonove naočale u muzeju The Beatles Story u Liverpoolu

Christopher Furlong/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/21635860.jpg [title] =>

John Lennon i Yoko Ono na svom medenom mjesecu 1969. godine
 

Ruud Hoff/Anp Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još jednom, po 12. put, Marku Davidu Chapmanu, čovjeku koji je ubio Johna Lennona, odbijen je zahtjev za uvjetnim otpustom iz zatvora u državi New York, gdje boravi već više od 40 godina. Pravo da zatraži izlazak na slobodu iz zatvora Green Haven Correctional Facility stekao je 2000. godine i od tada se on svake druge godine obraća komisiji za pomilovanje, koja je i ovaj put ostala neumoljiva.

Idući put Mark Chapman, danas 67-godišnjak, može opet tražiti oslobođenje u veljači 2024. godine. Osuđen je na najmanje dvadeset godina zatvora do doživotne kazne.

Chapman je pred komisijom bio još u kolovozu, ali komisija je detalje njegova razgovora s članovima toga tijela objavila tek ovog tjedna, i to nakon pritiska američkih medija koji su se pozvali na zakon o pristupu informacijama od javnog značenja. Chapman je, prenose američke novine, komisiji za uvjetni otpust kazao da je i 1980. znao da nije u redu ubiti bivšeg Beatlea, ali da je tražio slavu i nosio “zlo u srcu”. Mark David Chapman također je priznao svoje “sebično zanemarivanje ljudskog života” te kazao da je odluka da ubije Lennona bila njegov “grandiozan odgovor na sve”. “Nisam više htio biti nitko i ništa”, kazao je. “Neću kriviti nikoga drugoga zato što sam 8. prosinca 1980. godine, u 22.50, došao ispred zgrade Dakota na Upper West Sideu u New Yorku”, rekao je Chapman odboru. “Znao sam što radim i znao sam da je to zlo, znao sam da nije u redu, ali toliko sam želio slavu da sam bio spreman odbaciti sve i oduzeti ljudski život.”

Chapman je ubio Lennona dok su se on i Yoko Ono vraćali u svoj stan sa snimanja. Ranije tog dana, samo nekoliko sati prije smrti, Lennon je Chapmanu dao autogram na primjerku svoga nedavno objavljenog albuma “Double Fantasy”. Netko ih je snimio u tome trenutku i to je posljednja snimljena fotografija autora kultne pjesme “Imagine”, fotografija na kojoj se vidi i Chapman, problematični kršćanin koji se bori s depresijom i koji će samo šest sati poslije pucati u Lennona pištoljem kalibra.38.

---

image

John Lennon i Yoko Ono na svom medenom mjesecu 1969. godine
 

Ruud Hoff/Anp Via Afp
---

Šest sati poslije ubojica će mirno sjediti na pločniku, listati “Lovca u žitu” i čekati policiju. Ostvario je svoj san – njegovo je ime obišlo zemaljsku kuglu munjevitom brzinom, pa i danas, 42 godine poslije, ime čovjeka koji je ubio Johna Lennona globalno je poznato. Mark Chapman je zlokobno slavan.

Zlo u srcu

”To je bilo zlo u mom srcu. Želio sam biti netko i ništa me nije smjelo omesti na tome putu”, kazao je komisiji za otpust. Tijekom godina više puta je izrazio kajanje tijekom saslušanja, no svaki put bezuspješno. U obrazloženju još jedne odbijenice odbor je naveo da je Chapmanov zločin ostavio “svijet da se i dandanas oporavlja od praznine koju je on stvorio”.

Ovaj put odbor za otpust nije objavio je li možda dobio očitovanje od Yoko Ono vezano uz mogućnost oslobađanja Marka Chapmana. No otprije je poznato da je Yoko Ono izrazito protiv toga da ubojica njezina muža ikad iziđe na slobodu. Za Daily Beast je 2015. izjavila da “nikad nije razmišljala o tome da se preseli iz stana u Dakoti nakon Johnova ubojstva, budući da se u njemu još nalaze stvari koje je on doticao”.

Tada je rekla i da joj je i dalje teško razgovarati o Chapmanu. “Jako, jako mi je teško razmišljati o Chapmanu”, rekla je. “Pogotovo zato što se čini da on ne misli da je to bilo tako loše učiniti. Mislim da kad je to učinio jednom, mogao bi to učiniti ponovno, nekom drugome. To bih mogla biti ja, to bi mogao biti moj sin, to bi mogao biti bilo tko.” Uostalom, sam Chapman je više puta kazao kako je njegov zločin toliko gnusan “da zaslužuje smrtnu kaznu”. Prije dvije godine je Yoko Ono poslala pismo odboru za otpust sa sadržajem, kako je izjavio njezin odvjetnik Jonas Herbsman za The Guardian, “istovjetnim prethodnim očitovanjima”.

”Govorila sam sebi da je lud, ali vjerojatno nije”, kazala je Ono. “Vjerojatno je imao cilj koji je želio postići. Taj cilj je bio ubiti Johna Lennona. Možda je imao i neki drugi cilj, izjavio je da mu je Bog kazao da učini taj zločin, ali... Mislim da on nije tip čovjeka koji funkcionira emocionalno, namah. Postojao je razlog, bio on jednostavan ili ne, shvatljiv ili ne, da učini upravo ono što je učinio, i on tim razlogom opravdava svoj čin. A to je zastrašujuće.”

---

image

Mark David Chapman
 

New York State Department of Corrections
---

”Ubio sam ga... jer je bio jako, jako, jako slavan i to je jedini razlog, a ja sam jako, jako, jako tražio vlastitu slavu”, rekao je Chapman 2020. godine pred odborom za pomilovanje. “Moji su postupci bili jezivi i vrijedni prezira. Zaslužujem nula, ništa. Kada svjesno planirate nečije ubojstvo i znate da to nije u redu i radite to zbog sebe i svojih sebičnih razloga, to je, po mome mišljenju, za smrtnu kaznu”, kazao je Chapman prije dvije godine.

’Ja sam spreman’

No kako god, ideja slobode mu je očito draga. U zatvoru koji dijeli s najgorim zločincima, serijskim ubojicama i silovateljima, njih 841, zajedno sa svojom suprugom Glorijom, koja ga posjećuje jednom godišnje, osnovao je vjersku zajednicu Sve o Isusu, u sklopu koje propovijeda i piše evangeličke traktate koje njegova žena distribuira širom kaznionica u SAD-u. Jedna od tih nadahnutih propovijedi zove se “Čovjek koji je ubio Johna Lennona”.

”S druge strane ulice skreće duga bijela limuzina i zaustavlja se kraj Dakote. Evo ga, John Lennon i Yoko Ono izlaze, noseći kazete. Planirali su izići u restoran, ali su se predomislili. Sada se penju stazom... A ja sam spreman...”, stoji, među ostalim, u tome traktatu.

---

image

John Lennon i Yoko Ono na svom medenom mjesecu 1969. godine
 

Ruud Hoff/Anp Via Afp
---

Dvije godine nakon presude prihvatio je, kako sam kaže, Božji plan spasenja, potpuno predao svoj život Kristu i počeo svjedočiti svoje obraćenje drugima. U zatvoru je navodno konačno spoznao Boga, koji mu se, kaže, prethodno dvaput ukazao – prvi put kao 16-godišnjaku, dok je, ogrezao u drogu i alkohol, ležao na trosjedu svoje bake u selu u blizini Daytona Beacha, na Floridi. Buljio je u strop, podignuo ruke kao da poseže za nečim što će mu ublažiti bol postojanja i tada je, tvrdi, prvi put susreo Gospodina Isusa Krista.

---

image

Lennonove naočale u muzeju The Beatles Story u Liverpoolu

Christopher Furlong/Afp
---

To mu iskustvo nije pomoglo – lutao je pun osobnog neuspjeha, usamljenosti i očaja, sa svakom godinom postajao sve malodušniji... Jedne proljetne noći 1977. odlučio je da je vrijeme da se zaustavi. Prodao je svu svoju skromnu imovinu i kupio kartu u jednom smjeru za Havaje. Havajskom obalnom šetnicom s palmama, kojom se turisti često ležerno voze, Mark Chapman vozio se u vječnost. S crijevom od starog usisavača odvezao se na osamljeno mjesto i zaustavio, pričvrstio crijevo na ispušnu cijev, upalio motor i mirno čekao, znajući da će njegovoj bijednoj egzistenciji uskoro doći milosrdni kraj. Tada, baš kad su mu smrtonosni dimovi počeli puniti pluća, Marka Chapmana spasio je ribar, slučajni prolaznik. To je bio drugi susret sa Svevišnjim.

No dok je John Lennon ležao umirući na krvavom asfaltu New Yorka 8. prosinca 1980., Mark David Chapman hladnokrvno je stajao nad njim i mirno promatrao smrt slavnoga glazbenika, bez imalo traga božanske samilosti. U njegovo božansko obraćenje komisija za otpust ne vjeruje. Iskreno, malo bi tko i mogao...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nyc Pd/Afp New York State Department of Corrections Christopher Furlong/Afp Ruud Hoff/Anp Via Afp
Nyc Pd/Afp

Policijska fotografija neposredno nakon atentata na Johna Lennona, 1980. godine
 

Christopher Furlong/Afp

Lennonove naočale u muzeju The Beatles Story u Liverpoolu

Ruud Hoff/Anp Via Afp

John Lennon i Yoko Ono na svom medenom mjesecu 1969. godine
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/najpoznatiji-ubojica-na-svijetu-ostaje-iza-resetaka-covjek-koji-je-ubio-johna-lennona-u-zatvoru-se-okrenuo-bogu-a-evo-sto-sad-kaze-na-ubojstvo-nikad-prezaljenog-beatlesa-1239957 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a2994ec7cc6c0291bd8b3e69bc2cf17f3b2940ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najpoznatiji+ubojica+na+svijetu+ostaje+iza+re%C5%A1etaka.+%C4%8Covjek+koji+je+ubio+Johna+Lennona+u+zatvoru+se+okrenuo+Bogu%2C+a+evo+%C5%A1to+sad+ka%C5%BEe+na+ubojstvo+nikad+pre%C5%BEaljenog+Beatlesa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnajpoznatiji-ubojica-na-svijetu-ostaje-iza-resetaka-covjek-koji-je-ubio-johna-lennona-u-zatvoru-se-okrenuo-bogu-a-evo-sto-sad-kaze-na-ubojstvo-nikad-prezaljenog-beatlesa-1239957 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnajpoznatiji-ubojica-na-svijetu-ostaje-iza-resetaka-covjek-koji-je-ubio-johna-lennona-u-zatvoru-se-okrenuo-bogu-a-evo-sto-sad-kaze-na-ubojstvo-nikad-prezaljenog-beatlesa-1239957 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"SVE ZBOG SLAVE"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"7088"},{"id":"71","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizSVE ZBOG SLAVE

Najpoznatiji ubojica na svijetu ostaje iza rešetaka. Čovjek koji je ubio Johna Lennona u zatvoru se okrenuo Bogu, a evo što sad kaže na ubojstvo nikad prežaljenog Beatlesa

Piše Eda Vujević
11. studenog 2022. - 12:46

Još jednom, po 12. put, Marku Davidu Chapmanu, čovjeku koji je ubio Johna Lennona, odbijen je zahtjev za uvjetnim otpustom iz zatvora u državi New York, gdje boravi već više od 40 godina. Pravo da zatraži izlazak na slobodu iz zatvora Green Haven Correctional Facility stekao je 2000. godine i od tada se on svake druge godine obraća komisiji za pomilovanje, koja je i ovaj put ostala neumoljiva.

Idući put Mark Chapman, danas 67-godišnjak, može opet tražiti oslobođenje u veljači 2024. godine. Osuđen je na najmanje dvadeset godina zatvora do doživotne kazne.

Chapman je pred komisijom bio još u kolovozu, ali komisija je detalje njegova razgovora s članovima toga tijela objavila tek ovog tjedna, i to nakon pritiska američkih medija koji su se pozvali na zakon o pristupu informaci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:46