stdClass Object ( [id] => 1029419 [title] => Matija Vujica o Metkoviću, spašavanju radnih mjesta: Iskusila sam teške životne priče, ne bojim se novog vala korone, ali bojim se novog vala propasti [alias] => matija-vujica-o-metkovicu-spasavanju-radnih-mjesta-iskusila-sam-teske-zivotne-price-ne-bojim-se-novog-vala-korone-ali-bojim-se-novog-vala-propasti [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nama dobra vremena dolaze, zapjevala je Matija Vuica nakon punih šest godina glazbene stanke. Usprkos koroni, potresu i višemjesečnoj neizvjesnosti, tišini i lošim vijestima, naša proslavljena dizajnerica i glazbenica odlučila je kako je bilo dosta "depre", te otkrila svima kako joj ništa neće ovaj život pokvarit...

Nije da Matija živi u ružičastom balonu, ali svjesna je kako joj pozitivno razmišljanje u danima kada su mnogi "crni" može jedino pomoći. Odmoći neće sigurno...

Opet ste zapjevali i pustili u svijet novu pjesmu koja odiše nadom. Glazbu ste proteklih godina malo potisnuli nauštrb mode... Namjeravate li sada to promijeniti, možemo li očekivati i neke nove uratke?

- Protekli mjeseci vjerujem da su za mnoge bili ono vrijeme preispitivanja, traženja ili otkrivanja onih potisnutih emocija koje nosimo u sebi, ali koje su zbog brzine života ili kolotečine u koju se sami uvučemo ili naprosto zbog toga što nam je nešto drugo postalo važnije, često zanemarene.

Kod mene je tako zadnjih godina moda preuzela primat, jer mi se činilo da se ne mogu do kraja pošteno posvetiti jednom i drugom, a u tom duelu moda je pobijedila.

---

---


No, svako vrijeme nosi svoje priče, a izolacija i tišina u kojoj smo bili naprosto je dala prostora da moja ljubav prema glazbi ponovo ispliva, sasvim spontano, čisto, iz duše i bez barijera jer za pjesmu nema barijera niti izolacije, ni potres joj ne može ništa...ona putuje, pokazali su to raspjevani balkoni.

Hoću li možda imati još neki glazbeni ushit, to ne znam. Znam da je svaki trenutak dragocjen, da ponekad treba stati da bi brže i bolje krenio naprijed...i da je sve moguće.

Poručujete svima "Nama dobra vremena dolaze"; to je odlično, pogotovo što je većina ljudi sklonija pesimizmu i negativnijim emocijama. Odakle vi crpite pozitivnu energiju i kako je nastala ova pjesma?

- Vjerujem u snagu pozitivnih misli. Mnoge teške životne priče iskusila sam na svojoj koži, ali nisam nikad jadikovala. Ponekad me obuzmu neke teške misli, posebno jer je potres dosta toga izneredio i sve sporo ide, ali onda se sjetim rečenice mog dobrog prijatelja: ma daj, što te sve gonilo zadnjih 30 godina, pa što je potres za to sve... i eto, nasmijem se i nastavim planirati dalje, bolje, više.

Pogledam u nebo, izgovorim svoju molitvu zahvale i tada se osjećam sigurno. Zahvaljivati stalno na svemu, dobrom i lošem, to sam od moje majčice naučila, i onda se lijepe stvari događaju, neke koje ni ne planiraš.

Tako je bilo i sa ovom pjesmom, negdje iz Jurina bogatog lagera pjesama koje čekaju svoj trenutak da ih se doradi, udahne im se život, pojavila se naprosto u toj tišini i nemoći, dok sam čučala pod stolom ispod štoka, ne znam jesam li se više plašila ili nadala da će sve proći... al' pjevala sam iz sveg grla "Nama dobra vremena dolaze"...i baš mi je bilo stalo da je snimimo.

To smo i napravili u našem kućnom studiju, i čini mi se da je time jedna životna faza zaokružena. Jako sam sretna da sam je otpjevala, nekako, kao da mi se vratilo nešto što sam izgubila.

Privlači li vas u glazbenom smislu sudjelovanje na festivalima, kako stojite po pitanju koncerata?

- Ne privlače me festivali, vrlo smo malo sudjelovali i u vrijeme aktivne Gracije. Ne volim se natjecati na takav način, jedino sa samom sobom. Kroz život sam naučila da je najveće natjecanje ako sam sebi stalno podižeš ljestvicu.

Iskreno, moji favoriti nisu nikad pobjeđivali na niti jednom festivalu, ali to je neka druga priča. Koncerti, to su hramovi glazbe, to su ona energetska polja što pokreću svijet jer glazba to može i čini.

Hoćemo li mi kao grupa zaživjeti, to ne znam. Možda se okupimo sljedeće godine za okruglu obljetnicu... što kažete Trica, Jašare, Dilajla, Blaško, Jure... izazivam...?!

Nova pokretačka snaga

Uoči početka korone, ostvarili ste zavidan uspjeh, održali ste reviju u sklopu dodjele Oscara, a i brojne slavne zvijezde rado biraju haljine s vašim potpisom. Postoji li nešto što u modnom svijetu priželjkujete, možda revije na Tjednima visoke mode u Milanu, Parizu, Londonu ili New Yorku?

- Da, baš je bilo sve lijepo krenulo, ali nastavit ću gdje sam stala. Oscari su pomaknuti za dva mjeseca, do tada će vjerujem sve biti dobro. Svakako jedva čekam da linije prorade pa da krenem putovati jer to mi najviše fali. Što se mojih želja tiče, korak po korak, pokazalo se to ispravnim.

Svakako će, vjerujem, i takvo predstavljanje doći na red. Redovno dobivam pozive za sudjelovanja, bilo je umalo da odlučim, al' eto, sve je zaustavljeno. U svakom slučaju, neću gubit vrijeme, samo nek se sve pokrene, ubacujem u najveću brzinu i pičim dalje. Trenutno sam kao tempirana boma... treba me samo lansirati.

---

image
Privatni album
---


Nadam se, prije svega, da će se u našoj Hrvatskoj nešto pokrenuti, da će se osvijestiti oni koji trebaju i koji su za to zaduženi i da će možda neke nove mlade snage kojih sigurno imamo, poželjeti biti prisutnije u kreiranju društveno-političke situacije, novih smjernica... treba nam nova zdrava pokretačka snaga.

Kako ste provodili vrijeme tijekom korone i bojite li se drugog vala?

- Izolacija je za mene bila prisilno zaustavljanje mog života, rada, druženja, odlaska u moj Metković, na groblje mojim najmilijima..., ali prihvatila sam je i odradila s hashtagom ostani doma, jer solidarnost je bila važna, kao i poštivanje činjenice da se mnogi istinski boje, i tu nema diskusije.

No ja sam brzo shvatila kako ću suzbiti strah, i kako ću se odnositi prema svom tijelu, zdravlju, pa i duši... ništa novo, kao i uvijek, odgovorno u zdravstvenom i higijenskom smislu, sve kao i bez korone s malo pojačane pažnje, uglavnom zbog drugih.

Za mene je potres bio najveći stres, a ta kombinacija zaglušujuće tišine praznog grada i tutnjave i podrhtavanja, to je ostalo urezano i teško ću zaboraviti.

Uistinu grozno razdoblje, nadam se da je zauvijek iza nas. Nadam se također da smo svi sada pametniji, trezveniji, da će odluke koje se budu donosile biti duže i više preispitane jer morali bismo sa stečenim iskustvom zdravije razmišljati. Ne bojim se nikakvog drugog vala korone, ali bojim se velikog vala propasti ekonomije.

Koliko često dođete u rodni Metković; planirate li tamo ovo ljeto i planirate li uopće neki odmor ovoga ljeta, budući su svi malo suzdržani po tom pitanju?

- U Metkoviću nismo bili od osmog mjeseca prošle godine, uvijek se nešto ispriječilo. Kada smo htjeli otići, zbog donesenih mjera nismo mogli, kad su mjere popustile, morali smo se baviti spašavanjem posla, radnih mjesta, krpljenjem rupa od potresa...evo sad se spremamo na nekoliko dana, ali osmi mjesec kao i uvijek pravac jug i ništa mi neće taj plan pokvariti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"IZAZOVNA VREMENA"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"87","value":""},{"id":"67","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"78","value":"1"},{"id":"79","value":"1"}] [extra_fields_search] => IZAZOVNA VREMENA 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-17 10:53:21 [created_by] => 3095 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-29 19:26:21 [modified_by] => 3095 [publish_up] => 2020-06-29 18:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1595 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/17\/14009076.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/17\/13908446.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/17\/13908450.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/17\/13908452.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album\/Mihael Blum","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x600","k_14009076_1280.jpg":"1280x1280","k_14009076_1024.jpg":"1024x1024","k_14009076_640.jpg":"640x640","k_14009076_480.jpg":"480x480","k_14009076_340.jpg":"340x340","k_14009076_220.jpg":"220x220","o_14009076_1280.jpg":"1280x853","o_14009076_1024.jpg":"1024x682","o_14009076_640.jpg":"640x426","o_14009076_480.jpg":"480x320","o_14009076_340.jpg":"340x226","o_14009076_220.jpg":"220x146","h_14009076_1280.jpg":"1280x854","h_14009076_1024.jpg":"1024x683","h_14009076_640.jpg":"640x427","h_14009076_480.jpg":"480x320","h_14009076_340.jpg":"340x227","h_14009076_220.jpg":"220x147","pp_14009076_1280.jpg":"1006x1280","pp_14009076_1024.jpg":"805x1024","pp_14009076_640.jpg":"503x640","pp_14009076_480.jpg":"377x480","pp_14009076_340.jpg":"267x340","pp_14009076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","k_13908446_1280.jpg":"1280x1280","k_13908446_1024.jpg":"1024x1024","k_13908446_640.jpg":"640x640","k_13908446_480.jpg":"480x480","k_13908446_340.jpg":"340x340","k_13908446_220.jpg":"220x220","o_13908446_1280.jpg":"1280x1706","o_13908446_1024.jpg":"1024x1365","o_13908446_640.jpg":"640x853","o_13908446_480.jpg":"480x640","o_13908446_340.jpg":"340x453","o_13908446_220.jpg":"220x293","h_13908446_1280.jpg":"1280x854","h_13908446_1024.jpg":"1024x683","h_13908446_640.jpg":"640x427","h_13908446_480.jpg":"480x320","h_13908446_340.jpg":"340x227","h_13908446_220.jpg":"220x147","pp_13908446_1280.jpg":"1006x1280","pp_13908446_1024.jpg":"805x1024","pp_13908446_640.jpg":"503x640","pp_13908446_480.jpg":"377x480","pp_13908446_340.jpg":"267x340","pp_13908446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_13908450_1280.jpg":"1280x1280","k_13908450_1024.jpg":"1024x1024","k_13908450_640.jpg":"640x640","k_13908450_480.jpg":"480x480","k_13908450_340.jpg":"340x340","k_13908450_220.jpg":"220x220","o_13908450_1280.jpg":"1280x1706","o_13908450_1024.jpg":"1024x1365","o_13908450_640.jpg":"640x853","o_13908450_480.jpg":"480x640","o_13908450_340.jpg":"340x453","o_13908450_220.jpg":"220x293","h_13908450_1280.jpg":"1280x854","h_13908450_1024.jpg":"1024x683","h_13908450_640.jpg":"640x427","h_13908450_480.jpg":"480x320","h_13908450_340.jpg":"340x227","h_13908450_220.jpg":"220x147","pp_13908450_1280.jpg":"1006x1280","pp_13908450_1024.jpg":"805x1024","pp_13908450_640.jpg":"503x640","pp_13908450_480.jpg":"377x480","pp_13908450_340.jpg":"267x340","pp_13908450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","k_13908452_1280.jpg":"1280x1280","k_13908452_1024.jpg":"1024x1024","k_13908452_640.jpg":"640x640","k_13908452_480.jpg":"480x480","k_13908452_340.jpg":"340x340","k_13908452_220.jpg":"220x220","o_13908452_1280.jpg":"1280x1706","o_13908452_1024.jpg":"1024x1365","o_13908452_640.jpg":"640x853","o_13908452_480.jpg":"480x640","o_13908452_340.jpg":"340x453","o_13908452_220.jpg":"220x293","h_13908452_1280.jpg":"1280x854","h_13908452_1024.jpg":"1024x683","h_13908452_640.jpg":"640x427","h_13908452_480.jpg":"480x320","h_13908452_340.jpg":"340x227","h_13908452_220.jpg":"220x147","pp_13908452_1280.jpg":"1006x1280","pp_13908452_1024.jpg":"805x1024","pp_13908452_640.jpg":"503x640","pp_13908452_480.jpg":"377x480","pp_13908452_340.jpg":"267x340","pp_13908452_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 100 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3095 [name] => Anita Matić [username] => anita-mati [email] => anita-mati@sd.hr [password] => $2y$10$GjpBtNa.YRMDPnrRjunSLO2dRI1pWs.zFfgFXxSc2DO6OWvNbQp1K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-matic-3095 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1613 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ceaf3f62415cf4b539552b7ff1377124?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [1] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3166 [name] => Marijana Klarić [username] => marijana-klari [email] => marijana-klari@sd.hr [password] => $2y$10$cEy3SarMmT9ZCMFni1Z8vOpK6K2PYYlXYI30QrQLxCeLS/f6IXVqG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-klaric-3166 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1684 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f7740f5e7f685a1d01afdb326c18229e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7833827 Threads: 3 Questions: 1575601352 Slow queries: 4807852 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111888838 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 37 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/matija-vujica-o-metkovicu-spasavanju-radnih-mjesta-iskusila-sam-teske-zivotne-price-ne-bojim-se-novog-vala-korone-ali-bojim-se-novog-vala-propasti-1029419 [printLink] => /scena/showbiz/matija-vujica-o-metkovicu-spasavanju-radnih-mjesta-iskusila-sam-teske-zivotne-price-ne-bojim-se-novog-vala-korone-ali-bojim-se-novog-vala-propasti-1029419?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242548 [name] => matija vujica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matija-vujica [link] => /tag/matija-vujica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Matija Vujica o Metkoviću, spašavanju radnih mjesta: Iskusila sam teške životne priče, ne bojim se novog vala korone, ali bojim se novog vala propasti [num_of_authors] => 2 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/17/14009076.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album/Mihael Blum [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/17/14009076.jpg [title] => Privatni album/Mihael Blum ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/17/13908446.jpg [title] => Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/17/13908450.jpg [title] => Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/17/13908452.jpg [title] => Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nama dobra vremena dolaze, zapjevala je Matija Vuica nakon punih šest godina glazbene stanke. Usprkos koroni, potresu i višemjesečnoj neizvjesnosti, tišini i lošim vijestima, naša proslavljena dizajnerica i glazbenica odlučila je kako je bilo dosta "depre", te otkrila svima kako joj ništa neće ovaj život pokvarit...

Nije da Matija živi u ružičastom balonu, ali svjesna je kako joj pozitivno razmišljanje u danima kada su mnogi "crni" može jedino pomoći. Odmoći neće sigurno...

Opet ste zapjevali i pustili u svijet novu pjesmu koja odiše nadom. Glazbu ste proteklih godina malo potisnuli nauštrb mode... Namjeravate li sada to promijeniti, možemo li očekivati i neke nove uratke?

- Protekli mjeseci vjerujem da su za mnoge bili ono vrijeme preispitivanja, traženja ili otkrivanja onih potisnutih emocija koje nosimo u sebi, ali koje su zbog brzine života ili kolotečine u koju se sami uvučemo ili naprosto zbog toga što nam je nešto drugo postalo važnije, često zanemarene.

Kod mene je tako zadnjih godina moda preuzela primat, jer mi se činilo da se ne mogu do kraja pošteno posvetiti jednom i drugom, a u tom duelu moda je pobijedila.

---

---


No, svako vrijeme nosi svoje priče, a izolacija i tišina u kojoj smo bili naprosto je dala prostora da moja ljubav prema glazbi ponovo ispliva, sasvim spontano, čisto, iz duše i bez barijera jer za pjesmu nema barijera niti izolacije, ni potres joj ne može ništa...ona putuje, pokazali su to raspjevani balkoni.

Hoću li možda imati još neki glazbeni ushit, to ne znam. Znam da je svaki trenutak dragocjen, da ponekad treba stati da bi brže i bolje krenio naprijed...i da je sve moguće.

Poručujete svima "Nama dobra vremena dolaze"; to je odlično, pogotovo što je većina ljudi sklonija pesimizmu i negativnijim emocijama. Odakle vi crpite pozitivnu energiju i kako je nastala ova pjesma?

- Vjerujem u snagu pozitivnih misli. Mnoge teške životne priče iskusila sam na svojoj koži, ali nisam nikad jadikovala. Ponekad me obuzmu neke teške misli, posebno jer je potres dosta toga izneredio i sve sporo ide, ali onda se sjetim rečenice mog dobrog prijatelja: ma daj, što te sve gonilo zadnjih 30 godina, pa što je potres za to sve... i eto, nasmijem se i nastavim planirati dalje, bolje, više.

Pogledam u nebo, izgovorim svoju molitvu zahvale i tada se osjećam sigurno. Zahvaljivati stalno na svemu, dobrom i lošem, to sam od moje majčice naučila, i onda se lijepe stvari događaju, neke koje ni ne planiraš.

Tako je bilo i sa ovom pjesmom, negdje iz Jurina bogatog lagera pjesama koje čekaju svoj trenutak da ih se doradi, udahne im se život, pojavila se naprosto u toj tišini i nemoći, dok sam čučala pod stolom ispod štoka, ne znam jesam li se više plašila ili nadala da će sve proći... al' pjevala sam iz sveg grla "Nama dobra vremena dolaze"...i baš mi je bilo stalo da je snimimo.

To smo i napravili u našem kućnom studiju, i čini mi se da je time jedna životna faza zaokružena. Jako sam sretna da sam je otpjevala, nekako, kao da mi se vratilo nešto što sam izgubila.

Privlači li vas u glazbenom smislu sudjelovanje na festivalima, kako stojite po pitanju koncerata?

- Ne privlače me festivali, vrlo smo malo sudjelovali i u vrijeme aktivne Gracije. Ne volim se natjecati na takav način, jedino sa samom sobom. Kroz život sam naučila da je najveće natjecanje ako sam sebi stalno podižeš ljestvicu.

Iskreno, moji favoriti nisu nikad pobjeđivali na niti jednom festivalu, ali to je neka druga priča. Koncerti, to su hramovi glazbe, to su ona energetska polja što pokreću svijet jer glazba to može i čini.

Hoćemo li mi kao grupa zaživjeti, to ne znam. Možda se okupimo sljedeće godine za okruglu obljetnicu... što kažete Trica, Jašare, Dilajla, Blaško, Jure... izazivam...?!

Nova pokretačka snaga

Uoči početka korone, ostvarili ste zavidan uspjeh, održali ste reviju u sklopu dodjele Oscara, a i brojne slavne zvijezde rado biraju haljine s vašim potpisom. Postoji li nešto što u modnom svijetu priželjkujete, možda revije na Tjednima visoke mode u Milanu, Parizu, Londonu ili New Yorku?

- Da, baš je bilo sve lijepo krenulo, ali nastavit ću gdje sam stala. Oscari su pomaknuti za dva mjeseca, do tada će vjerujem sve biti dobro. Svakako jedva čekam da linije prorade pa da krenem putovati jer to mi najviše fali. Što se mojih želja tiče, korak po korak, pokazalo se to ispravnim.

Svakako će, vjerujem, i takvo predstavljanje doći na red. Redovno dobivam pozive za sudjelovanja, bilo je umalo da odlučim, al' eto, sve je zaustavljeno. U svakom slučaju, neću gubit vrijeme, samo nek se sve pokrene, ubacujem u najveću brzinu i pičim dalje. Trenutno sam kao tempirana boma... treba me samo lansirati.

---

image
Privatni album
---


Nadam se, prije svega, da će se u našoj Hrvatskoj nešto pokrenuti, da će se osvijestiti oni koji trebaju i koji su za to zaduženi i da će možda neke nove mlade snage kojih sigurno imamo, poželjeti biti prisutnije u kreiranju društveno-političke situacije, novih smjernica... treba nam nova zdrava pokretačka snaga.

Kako ste provodili vrijeme tijekom korone i bojite li se drugog vala?

- Izolacija je za mene bila prisilno zaustavljanje mog života, rada, druženja, odlaska u moj Metković, na groblje mojim najmilijima..., ali prihvatila sam je i odradila s hashtagom ostani doma, jer solidarnost je bila važna, kao i poštivanje činjenice da se mnogi istinski boje, i tu nema diskusije.

No ja sam brzo shvatila kako ću suzbiti strah, i kako ću se odnositi prema svom tijelu, zdravlju, pa i duši... ništa novo, kao i uvijek, odgovorno u zdravstvenom i higijenskom smislu, sve kao i bez korone s malo pojačane pažnje, uglavnom zbog drugih.

Za mene je potres bio najveći stres, a ta kombinacija zaglušujuće tišine praznog grada i tutnjave i podrhtavanja, to je ostalo urezano i teško ću zaboraviti.

Uistinu grozno razdoblje, nadam se da je zauvijek iza nas. Nadam se također da smo svi sada pametniji, trezveniji, da će odluke koje se budu donosile biti duže i više preispitane jer morali bismo sa stečenim iskustvom zdravije razmišljati. Ne bojim se nikakvog drugog vala korone, ali bojim se velikog vala propasti ekonomije.

Koliko često dođete u rodni Metković; planirate li tamo ovo ljeto i planirate li uopće neki odmor ovoga ljeta, budući su svi malo suzdržani po tom pitanju?

- U Metkoviću nismo bili od osmog mjeseca prošle godine, uvijek se nešto ispriječilo. Kada smo htjeli otići, zbog donesenih mjera nismo mogli, kad su mjere popustile, morali smo se baviti spašavanjem posla, radnih mjesta, krpljenjem rupa od potresa...evo sad se spremamo na nekoliko dana, ali osmi mjesec kao i uvijek pravac jug i ništa mi neće taj plan pokvariti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album/Mihael Blum Privatni album Privatni album Privatni album
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/matija-vujica-o-metkovicu-spasavanju-radnih-mjesta-iskusila-sam-teske-zivotne-price-ne-bojim-se-novog-vala-korone-ali-bojim-se-novog-vala-propasti-1029419 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f301a48d9a4c468746b9189c65cb1bb3e845cf3a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Matija+Vujica+o+Metkovi%C4%87u%2C+spa%C5%A1avanju+radnih+mjesta%3A+Iskusila+sam+te%C5%A1ke+%C5%BEivotne+pri%C4%8De%2C+ne+bojim+se+novog+vala+korone%2C+ali+bojim+se+novog+vala+propasti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fmatija-vujica-o-metkovicu-spasavanju-radnih-mjesta-iskusila-sam-teske-zivotne-price-ne-bojim-se-novog-vala-korone-ali-bojim-se-novog-vala-propasti-1029419 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fmatija-vujica-o-metkovicu-spasavanju-radnih-mjesta-iskusila-sam-teske-zivotne-price-ne-bojim-se-novog-vala-korone-ali-bojim-se-novog-vala-propasti-1029419 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"IZAZOVNA VREMENA"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"87","value":""},{"id":"67","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"78","value":"1"},{"id":"79","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizIZAZOVNA VREMENA

Matija Vujica o Metkoviću, spašavanju radnih mjesta: Iskusila sam teške životne priče, ne bojim se novog vala korone, ali bojim se novog vala propasti

29. lipnja 2020. - 20:54

Nama dobra vremena dolaze, zapjevala je Matija Vuica nakon punih šest godina glazbene stanke. Usprkos koroni, potresu i višemjesečnoj neizvjesnosti, tišini i lošim vijestima, naša proslavljena dizajnerica i glazbenica odlučila je kako je bilo dosta "depre", te otkrila svima kako joj ništa neće ovaj život pokvarit...

Nije da Matija živi u ružičastom balonu, ali svjesna je kako joj pozitivno razmišljanje u danima kada su mnogi "crni" može jedino pomoći. Odmoći neće sigurno...

Opet ste zapjevali i pustili u svijet novu pjesmu koja odiše nadom. Glazbu ste proteklih godina malo potisnuli nauštrb mode... Namjeravate li sada to promijeniti, možemo li očekivati i neke nove uratke?

- Protekli mjeseci vjerujem da su za mnoge bili ono vrijeme preispitivanja, traženja ili otkriva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:19