stdClass Object ( [id] => 517763 [title] => Jeste li znali da je ova talentirana Splićanka trebala biti Kate u 'Velom mistu'?! Helena Papić nije se htjela ni vezivati ni skidati, a otkriva i za kojim propuštenim prilikama žali [alias] => jeste-li-znali-da-je-ova-talentirana-splicanka-trebala-biti-kate-u-39-velom-mistu-39-helena-papic-nije-se-htjela-ni-vezivati-ni-skidati-a-otkriva-i-za-kojim-propustenim-prilikama-zali [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zovu je "ženski Runjić", ali ne oduvijek; jer, prije no što je postala poznata skladateljica i autorica nekih od najboljih stihova domaće glazbe, Splićanka Helena Papić bila je glumica i pjevačica. I to "ozbiljna", s ugovorima koji "pizaju", poput onih u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, Kazalištu lutaka, te gostovanjima još davnih sedamdesetih, a potom i osamdesetih, na daskama kazališta diljem bivše Jugoslavije.

Helena je rođena 1954. godine, i nema problem to javno reći; da dame u "zlatnim" šezdesetima izgledaju poput nje, vjerojatno bi se jednako dičile. K tomu, ona je jedna od sretnica s bogatom umjetničkom povijesti – koja se počela tkati još i prije no što je stekla diplomu profesorice glazbene kulture! – a opet, istodobno s pravom osjeća da "ono najbolje" – tek dolazi...

– Je, tako je. Pripremam nekoliko projekata, od kojih je najzanimljivija autorska večer, te mjuzikl radnog naslova, započet prije neke četiri godine, "Splitsko-vlaška rapsodija". Tema? Ljubav! – veselo sažima "mala", kćerka legendarnoga glazbenika Tonča Papića koja je – baš kao i "pape" – odlučila ostati umjetnički i životno ukotvljena u Splitu kao "prirodnom staništu" cijeloga svog vijeka. Na sreću po Split – barem onoliko koliko je ljude poput njih uspio prepoznati – no, upitno je koliko je ta odluka išla na dobrobit same, nekad mlade i ambiciozne Helene...

– Ako iskreno pričamo, a pričamo, jer ja ne znam drukčije, onda mi je nekad malo i žaj šta nisam prihvatila neki od nuđenih mi ugovora. Znaš, ja sam odglumila i otpivala na stotine predstava, mnoge i s Borisom Dvornikom, po ciloj bivšoj državi. Bila san još školarka kad san 1974. godine utjelovila Perinu Štramberu; tada se Ivo Tijardović osobno nakon predstave u splitskom HNK popeja na pozornicu i uručija mi buket cvića! Jednom mi je reka da, kad je pisa tu ulogu, točno je zamišlja mene, da san utjelovila tu maštariju.

Čak mi je posla telegram kad sam se udala, bija je negdi u novinama pročita za udaju. Onda mi to nije toliko značilo, bilo mi je ka ono normalno. Sad vidim da je to dio povijesti – primjećuje naša šarmantna sugovornica, koja je i dandanas ostala pomalo rokerica u duši. U onim "službeno mladim" danima, pak, to je i dosta manifestirala.

Menadžeri 'Boonie M'-a zvali cilu familiju u Ameriku

– Pivala san svugdi, po baštama i pozornicama, i zapazili su me strani menadžeri. Oni šta su vodili grupu (tada vrlo popularnu) "Bonnie M" nudili su mi petogodišnji ugovor, i preseljenje za cilu moju familiju (rano sam se bila udala). Meni je to tada bilo predrastično, cilu familiju izmučit i iselit iz Splita?!

Danas bih možda i prihvatila, mislim, s ovom zrelosti u glavi. A kad san bila još mlađa, curetak od šesnajst-sedamnajst godina, talijanski producenti Claudia Ville, Mine i Milve – znači, glazbenih preteča Whitney Houston i Michaela Jacksona, recimo – isto su mi nudili suradnju.

Ali tada je za mene moj Split bija velik ka cili svit! I otac mi je bija takav; veliki talent duboko ukorijenjen u Split. Nikad se nigdi nije maka – veli Helena, koja možda nije prihvatila velike inozemne ugovore i dozu nesigurnosti koje nose, ali je u Splitu i negdašnjoj državi procvala punim cvatom. U životopis je, osim kazališnih dasaka, mjuzikla i mnogih koncerata, upisala i glumu u nekoliko filmova.

– Najlipše mi se sitit Perine Štrambere u Spli'skom akvarelu, ali i mjuzikla "O, kućo mala", u kojemu je na Smojin libreto sintetiziran i "Akvarel", i "Mala Floramye". Znaš, ja sam prvo propjevala, a tek onda progovorila (smijeh). Bila san – i još san uvik, fala dragome Bogu – dosta muzikalna. U filmu "Na istarski način", kojega je režira Vladimir Fulgosi, san čak isključivo iz nota sama, bez klavira i ikakve snimke, rekonstruirala jednu staru kanconu, i to na talijanskom!



Tu san glumila s Milenom Dravić, bilo je to 1985. Sićan se ka jučer pljeska isprid velikog ekrana u pulskoj Areni; nije mi išlo u glavu da deset iljada ljudi aplaudira meni! A drugi film, "Marjuča ili smrt", u Getu san snimila isto osamdesetih, nešto kasnije. Interesantno je, kad se već prisjećamo, reć i da je uloga Kate u Velom mistu bila namijenjena meni; nisam ju prihvatila, pa su je dali Miri Furlan.

Ja san odglumila manju ulogu, bila san jedna od tri lake cure-namiguše, koje su u ratno doba koketirale s mladim fašistima po Splitu. Ta uloga nije tražila nikakvo skidanje i nije bila toliko vremenski obvezujuća. Inače san uvik odbijala skidanje; nisam konzervativna, ali ni sklona takvom izražavanju. To čuvam za jednoga čovika, onoga koji je samo moj i ja njegova – svoj stav nam približava splitska umjetnica, koja je iz dramskih voda počela dublje uranjati u glazbene – pa, skoro paralelno.

Nebrojene nagrade, nenemetljivi klasici s Banom

Jer, već sa svojih sedamnaest mladih godinica pojavila se kao tajna autorica pjesme "Još čekam" u izvedbi klape "Trogir" predvođene tenorom Vinka Coce na festivalu u Omišu. Tada ju je – zasluženo, napominje – sa samo dva glasa razlike preglasao Toma Bebić i njegova legendarna "Kaleta moja mala".

– Eh, lipo je krenilo, i nastavilo se. Godine 1988. san dobila za muziku pjesme "Aleksandra", koju je na stihove Loredane Beroš otpiva Miki Jevremović na sarajevskom Šlageru sezone, nagradu Saveza kompozitora bivše države, koja je itekako "pizala" jer je darovitih skladatelja u tadašnjoj Jugoslaviji bilo stvarno puno.

A onda se niz nastavija uglavnom na Splitskom festivalu i Melodijama Jadrana: nagrada za tekst "Perlo moja" na glazbu Jure Stanića za Meri Cetinić 1991. godine, pa godinu iza pišen cilu pismu za Radojku Šverko, i dobivan "zlato" za najdomoljubniju skladbu. Onda nešto kasnije, 2002. godine idu "Oči zajubjene", koje je odlično otpiva Marijan Ban, pa dogodine "Škatula za sne", isto već jedan nenametljivi klasik.

Nagrade osvajaju i "Licem u lice" Radojke Šverko, "Zauvijek" Zorice Kondže na muziku Joška Banova, i nagrada za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbi stiže mi 2009. godine, ali nema odmora! Jer, 2011. opet Ban piva moju "Dok galebovi vrebaju" i stiže nagrada za najcjelovitije glazbeno djelo.

Paralelno s tim ide hit "Još jedna milja", i drugi. Puno njih otišlo je na festival u Opuzenu "Melodije hrvatskog juga", šta ga umjetnički fenomenalno radi Želimir Škarpona; to je jedan izuzetan glazbeni događaj, iz toga je kraja inače puno muzikalnih ljudi, velikih talenata koji možda nisu još ni prepoznati.

Jedna od mojih zadnjih pisama za Opuzen bila je "Odavno nisi moja", koju je 2013. otpiva Kemal Monteno – prisjeća se naša sugovornica, koja zbog tako raskošnog opusa s punim pravom, uz autorsku večer i mjuzikl najavljuje i zbirku od stotinu vlastitih (inače uglazbljenih) pjesama (na papiru), nazvanu "Škatula za sne". No, ni to nije sve.

– Pripremam i CD s trinaest skladbi iz domene duhovne glazbe; napisala sam sve osim posljednje. Trinaesti je, naime, Očenaš. Njega će na moju muziku otpjevati muški zbor "Brodosplit" predvođen svjetskim genijem, zborovođom-maestrom Vladom Sunkom, koji ga je i aranžirao. Znaš, meni je Biblija knjiga nad knjigama, ljubavno pismo za sve ljude.

Do sada sam puno toga lipoga uspjela napravit uz Božju pomoć, a na isti način i prebrodit grube trenutke šta ih život svakome donese. Meni je jedan od najlipših, uza sve pobjede na festivalima i aplauze na pozornicama, bija ipak onaj kad mi se prije četiri godine rodila unučica Nina. Zato ću njoj posvetit još jedan CD, onaj s dvadeset dječjih pjesama. Normalno, i njih san sve napisala kroz ova desetljeća. Oli nisi znala?

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"'splitsko-vla\u0161ka rapsodija' "},{"id":"1","value":" "},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2017-11-19 19:43:18 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-11-20 09:35:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-11-19 20:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11188 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/helena00.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Nedjelja\/9281910.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Nedjelja\/9281909.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Nedjelja\/9281908.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Nedjelja\/9281907.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Nedjelja\/9281911.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["helena00","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"1920x2952"},{"size0":"1920x2712"},{"size0":"1920x1317"},{"size0":"1920x1267"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4331928 Threads: 4 Questions: 135595798 Slow queries: 58016 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4066053 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/jeste-li-znali-da-je-ova-talentirana-splicanka-trebala-biti-kate-u-39-velom-mistu-39-helena-papic-nije-se-htjela-ni-vezivati-ni-skidati-a-otkriva-i-za-kojim-propustenim-prilikama-zali-517763 [printLink] => /scena/showbiz/jeste-li-znali-da-je-ova-talentirana-splicanka-trebala-biti-kate-u-39-velom-mistu-39-helena-papic-nije-se-htjela-ni-vezivati-ni-skidati-a-otkriva-i-za-kojim-propustenim-prilikama-zali-517763?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354861 [name] => helena papić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => helena-papic [link] => /tag/helena-papic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jeste li znali da je ova talentirana Splićanka trebala biti Kate u 'Velom mistu'?! Helena Papić nije se htjela ni vezivati ni skidati, a otkriva i za kojim propuštenim prilikama žali [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/helena00.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => helena00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/helena00.jpg [title] => helena00 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Nedjelja/9281910.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Nedjelja/9281909.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Nedjelja/9281908.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Nedjelja/9281907.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Nedjelja/9281911.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zovu je "ženski Runjić", ali ne oduvijek; jer, prije no što je postala poznata skladateljica i autorica nekih od najboljih stihova domaće glazbe, Splićanka Helena Papić bila je glumica i pjevačica. I to "ozbiljna", s ugovorima koji "pizaju", poput onih u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, Kazalištu lutaka, te gostovanjima još davnih sedamdesetih, a potom i osamdesetih, na daskama kazališta diljem bivše Jugoslavije.

Helena je rođena 1954. godine, i nema problem to javno reći; da dame u "zlatnim" šezdesetima izgledaju poput nje, vjerojatno bi se jednako dičile. K tomu, ona je jedna od sretnica s bogatom umjetničkom povijesti – koja se počela tkati još i prije no što je stekla diplomu profesorice glazbene kulture! – a opet, istodobno s pravom osjeća da "ono najbolje" – tek dolazi...

– Je, tako je. Pripremam nekoliko projekata, od kojih je najzanimljivija autorska večer, te mjuzikl radnog naslova, započet prije neke četiri godine, "Splitsko-vlaška rapsodija". Tema? Ljubav! – veselo sažima "mala", kćerka legendarnoga glazbenika Tonča Papića koja je – baš kao i "pape" – odlučila ostati umjetnički i životno ukotvljena u Splitu kao "prirodnom staništu" cijeloga svog vijeka. Na sreću po Split – barem onoliko koliko je ljude poput njih uspio prepoznati – no, upitno je koliko je ta odluka išla na dobrobit same, nekad mlade i ambiciozne Helene...

– Ako iskreno pričamo, a pričamo, jer ja ne znam drukčije, onda mi je nekad malo i žaj šta nisam prihvatila neki od nuđenih mi ugovora. Znaš, ja sam odglumila i otpivala na stotine predstava, mnoge i s Borisom Dvornikom, po ciloj bivšoj državi. Bila san još školarka kad san 1974. godine utjelovila Perinu Štramberu; tada se Ivo Tijardović osobno nakon predstave u splitskom HNK popeja na pozornicu i uručija mi buket cvića! Jednom mi je reka da, kad je pisa tu ulogu, točno je zamišlja mene, da san utjelovila tu maštariju.

Čak mi je posla telegram kad sam se udala, bija je negdi u novinama pročita za udaju. Onda mi to nije toliko značilo, bilo mi je ka ono normalno. Sad vidim da je to dio povijesti – primjećuje naša šarmantna sugovornica, koja je i dandanas ostala pomalo rokerica u duši. U onim "službeno mladim" danima, pak, to je i dosta manifestirala.

Menadžeri 'Boonie M'-a zvali cilu familiju u Ameriku

– Pivala san svugdi, po baštama i pozornicama, i zapazili su me strani menadžeri. Oni šta su vodili grupu (tada vrlo popularnu) "Bonnie M" nudili su mi petogodišnji ugovor, i preseljenje za cilu moju familiju (rano sam se bila udala). Meni je to tada bilo predrastično, cilu familiju izmučit i iselit iz Splita?!

Danas bih možda i prihvatila, mislim, s ovom zrelosti u glavi. A kad san bila još mlađa, curetak od šesnajst-sedamnajst godina, talijanski producenti Claudia Ville, Mine i Milve – znači, glazbenih preteča Whitney Houston i Michaela Jacksona, recimo – isto su mi nudili suradnju.

Ali tada je za mene moj Split bija velik ka cili svit! I otac mi je bija takav; veliki talent duboko ukorijenjen u Split. Nikad se nigdi nije maka – veli Helena, koja možda nije prihvatila velike inozemne ugovore i dozu nesigurnosti koje nose, ali je u Splitu i negdašnjoj državi procvala punim cvatom. U životopis je, osim kazališnih dasaka, mjuzikla i mnogih koncerata, upisala i glumu u nekoliko filmova.

– Najlipše mi se sitit Perine Štrambere u Spli'skom akvarelu, ali i mjuzikla "O, kućo mala", u kojemu je na Smojin libreto sintetiziran i "Akvarel", i "Mala Floramye". Znaš, ja sam prvo propjevala, a tek onda progovorila (smijeh). Bila san – i još san uvik, fala dragome Bogu – dosta muzikalna. U filmu "Na istarski način", kojega je režira Vladimir Fulgosi, san čak isključivo iz nota sama, bez klavira i ikakve snimke, rekonstruirala jednu staru kanconu, i to na talijanskom!



Tu san glumila s Milenom Dravić, bilo je to 1985. Sićan se ka jučer pljeska isprid velikog ekrana u pulskoj Areni; nije mi išlo u glavu da deset iljada ljudi aplaudira meni! A drugi film, "Marjuča ili smrt", u Getu san snimila isto osamdesetih, nešto kasnije. Interesantno je, kad se već prisjećamo, reć i da je uloga Kate u Velom mistu bila namijenjena meni; nisam ju prihvatila, pa su je dali Miri Furlan.

Ja san odglumila manju ulogu, bila san jedna od tri lake cure-namiguše, koje su u ratno doba koketirale s mladim fašistima po Splitu. Ta uloga nije tražila nikakvo skidanje i nije bila toliko vremenski obvezujuća. Inače san uvik odbijala skidanje; nisam konzervativna, ali ni sklona takvom izražavanju. To čuvam za jednoga čovika, onoga koji je samo moj i ja njegova – svoj stav nam približava splitska umjetnica, koja je iz dramskih voda počela dublje uranjati u glazbene – pa, skoro paralelno.

Nebrojene nagrade, nenemetljivi klasici s Banom

Jer, već sa svojih sedamnaest mladih godinica pojavila se kao tajna autorica pjesme "Još čekam" u izvedbi klape "Trogir" predvođene tenorom Vinka Coce na festivalu u Omišu. Tada ju je – zasluženo, napominje – sa samo dva glasa razlike preglasao Toma Bebić i njegova legendarna "Kaleta moja mala".

– Eh, lipo je krenilo, i nastavilo se. Godine 1988. san dobila za muziku pjesme "Aleksandra", koju je na stihove Loredane Beroš otpiva Miki Jevremović na sarajevskom Šlageru sezone, nagradu Saveza kompozitora bivše države, koja je itekako "pizala" jer je darovitih skladatelja u tadašnjoj Jugoslaviji bilo stvarno puno.

A onda se niz nastavija uglavnom na Splitskom festivalu i Melodijama Jadrana: nagrada za tekst "Perlo moja" na glazbu Jure Stanića za Meri Cetinić 1991. godine, pa godinu iza pišen cilu pismu za Radojku Šverko, i dobivan "zlato" za najdomoljubniju skladbu. Onda nešto kasnije, 2002. godine idu "Oči zajubjene", koje je odlično otpiva Marijan Ban, pa dogodine "Škatula za sne", isto već jedan nenametljivi klasik.

Nagrade osvajaju i "Licem u lice" Radojke Šverko, "Zauvijek" Zorice Kondže na muziku Joška Banova, i nagrada za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbi stiže mi 2009. godine, ali nema odmora! Jer, 2011. opet Ban piva moju "Dok galebovi vrebaju" i stiže nagrada za najcjelovitije glazbeno djelo.

Paralelno s tim ide hit "Još jedna milja", i drugi. Puno njih otišlo je na festival u Opuzenu "Melodije hrvatskog juga", šta ga umjetnički fenomenalno radi Želimir Škarpona; to je jedan izuzetan glazbeni događaj, iz toga je kraja inače puno muzikalnih ljudi, velikih talenata koji možda nisu još ni prepoznati.

Jedna od mojih zadnjih pisama za Opuzen bila je "Odavno nisi moja", koju je 2013. otpiva Kemal Monteno – prisjeća se naša sugovornica, koja zbog tako raskošnog opusa s punim pravom, uz autorsku večer i mjuzikl najavljuje i zbirku od stotinu vlastitih (inače uglazbljenih) pjesama (na papiru), nazvanu "Škatula za sne". No, ni to nije sve.

– Pripremam i CD s trinaest skladbi iz domene duhovne glazbe; napisala sam sve osim posljednje. Trinaesti je, naime, Očenaš. Njega će na moju muziku otpjevati muški zbor "Brodosplit" predvođen svjetskim genijem, zborovođom-maestrom Vladom Sunkom, koji ga je i aranžirao. Znaš, meni je Biblija knjiga nad knjigama, ljubavno pismo za sve ljude.

Do sada sam puno toga lipoga uspjela napravit uz Božju pomoć, a na isti način i prebrodit grube trenutke šta ih život svakome donese. Meni je jedan od najlipših, uza sve pobjede na festivalima i aplauze na pozornicama, bija ipak onaj kad mi se prije četiri godine rodila unučica Nina. Zato ću njoj posvetit još jedan CD, onaj s dvadeset dječjih pjesama. Normalno, i njih san sve napisala kroz ova desetljeća. Oli nisi znala?

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
helena00





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/jeste-li-znali-da-je-ova-talentirana-splicanka-trebala-biti-kate-u-39-velom-mistu-39-helena-papic-nije-se-htjela-ni-vezivati-ni-skidati-a-otkriva-i-za-kojim-propustenim-prilikama-zali-517763 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78d5e04e8a84fa8b6a6a184828b535b31280de23 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jeste+li+znali+da+je+ova+talentirana+Spli%C4%87anka+trebala+biti+Kate+u+%26%23039%3BVelom+mistu%26%23039%3B%3F%21+Helena+Papi%C4%87+nije+se+htjela+ni+vezivati+ni+skidati%2C+a+otkriva+i+za+kojim+propu%C5%A1tenim+prilikama+%C5%BEali&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fjeste-li-znali-da-je-ova-talentirana-splicanka-trebala-biti-kate-u-39-velom-mistu-39-helena-papic-nije-se-htjela-ni-vezivati-ni-skidati-a-otkriva-i-za-kojim-propustenim-prilikama-zali-517763 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fjeste-li-znali-da-je-ova-talentirana-splicanka-trebala-biti-kate-u-39-velom-mistu-39-helena-papic-nije-se-htjela-ni-vezivati-ni-skidati-a-otkriva-i-za-kojim-propustenim-prilikama-zali-517763 )
[{"id":"2","value":"'splitsko-vla\u0161ka rapsodija' "},{"id":"1","value":" "},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
Showbiz'splitsko-vlaška rapsodija'

Jeste li znali da je ova talentirana Splićanka trebala biti Kate u 'Velom mistu'?! Helena Papić nije se htjela ni vezivati ni skidati, a otkriva i za kojim propuštenim prilikama žali

19. studenog 2017. - 21:33

Zovu je "ženski Runjić", ali ne oduvijek; jer, prije no što je postala poznata skladateljica i autorica nekih od najboljih stihova domaće glazbe, Splićanka Helena Papić bila je glumica i pjevačica. I to "ozbiljna", s ugovorima koji "pizaju", poput onih u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, Kazalištu lutaka, te gostovanjima još davnih sedamdesetih, a potom i osamdesetih, na daskama kazališta diljem bivše Jugoslavije.

Helena je rođena 1954. godine, i nema problem to javno reći; da dame u "zlatnim" šezdesetima izgledaju poput nje, vjerojatno bi se jednako dičile. K tomu, ona je jedna od sretnica s bogatom umjetničkom povijesti – koja se počela tkati još i prije no što je stekla diplomu profesorice glazbene kulture! – a opet, istodobno s pravom osjeća da "ono najbolje" &n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:46