stdClass Object ( [id] => 1140173 [title] => Jedna odluka presudila je da prijatelj slavnog repera ode u zatvor na 20 godina, a on postane super uspješan: danas glumi detektiva koji u seriji takve likove smješta u zatvor [alias] => jedna-odluka-presudila-je-da-prijatelj-slavnog-repera-ode-u-zatvor-na-20-godina-a-on-postane-super-uspjesan-danas-glumi-detektiva-koji-u-seriji-takve-likove-smjesta-u-zatvor [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad si slavan, kao što jest slavan Ice-T, onda sve što činiš postaje vijest i prije negoli pokažeš rezultat svoga rada.

Upravo to se sada događa s najnovijom knjigom toga poznatog repera, producenta, glumca i pisca koji je glazbenu slavu stekao već odavna, a globalnu televizijsku gradi iz godine u godinu nastupajući u vrlo popularnoj seriji "Zakon i red: Odjel za žrtve" (Law & Order: Special Victims Unit).

U toj seriji je upravo Ice-T, uz Marisku Hargitay, najdugovječniji glumac i pojavio se do sada u čak 474 epizode, što je, danas 63-godišnjaku rođenome kao Tracy Lauren Marrow, donijelo izvrsnu zaradu pa, uz tantijeme i koncerte od kojih ne odustaje, njegovo neto bogatstvo trenutačno iznosi oko 60 milijuna dolara.

Njegova nova knjiga "Split Decision" ugledat će svjetlo dana tek na ljeto iduće godine, ali ta memoarska proza, zahvaljujući zvjezdanom statusu Ice-T-ja i marketinškom radu njegova nakladnika Gallery Books, već sada je predmet globalnog interesa premda nije riječ o književnom prvijencu ovog autora. Prethodno je, osim nebrojenih filmova i serija, osam samostalnih i sedam albuma s bendom "Body Count", već objavio i četiri knjige, od kojih je najbolje kritike pobrala također memoarska knjiga koju je objavio prije deset godina pod naslovom "Ice: A Memoir of Gangster Life and Redemption – from South Central to Hollywood".

---

image
Ice-T je do sada igrao u 474 epizode 'Zakona i reda'
NBC
---

Priča o Robertu Becku

Prema onome što Ice-T pušta u javnost već sada, i u novoj knjizi osvrće se na svoj put koji ga je vrlo lako mogao odvesti jako daleko i od slave i od bogatstva. Uspoređujući svoju sudbinu sa sudbinom svoga prijatelja iz mladosti kojeg imenuje samo kao Spikea, Ice-T u knjizi potvrđuje da je jedna "podijeljena odluka" presudila tome da Spike završi na 20 godina u zatvoru, a on da postane planetarno popularni fiktivni detektiv Fin Tutuola koji, makar u seriji, takve likove kakvi su bili i on i Spike smješta u zatvor.

- Odrastao sam u vrlo lošim okolnostima i moja putanja je bila put opasnog, karijernog kriminalca, a ne poznatoga glumca i glazbenika. No, jedna podijeljena odluka me je dovela na pozitivan put koji mi je zauvijek promijenio život - rekao je Ice-T prošlog tjedna novinarima.

O čemu zapravo govori čovjek koji je sebe nazvao Ice-T, koji je izabrao to ime u čast Iceberga Slima, čije je pravo ime bilo Robert Beck? No, Roberta Becka (1918. - 1992.) Amerika je prvo upoznala kao svodnika i kriminalca, a kasnije, puno kasnije kao pisca jedne od kultnih knjiga čiji je naslov "Svodnik - priča mog života" iz 1967., koja je prevedena i na hrvatski. Riječ je o autoru čije knjige neće nikad spadati u kanon književnog mainstreama, no čiji je način pisanja ostavio dubok trag na brojne pisce afroameričkog podrijetla, unatoč činjenici što njegova proza nije posjedovala za to vrijeme karakterističan revolucionaran ton.

---

image
Knjiga 'Split Decision' treba izići na ljeto iduće godine
GALLERY BOOKS
---

- Čak i prije nego što sam doznao tko je Iceberg Slim, poznavao sam njegove riječi - kazao je Ice-T svojedobno.

- Tim prljavim žargonom koji obiluje humorom i slikovitim izrazima vezanima za seks govorili su pravi igrači u mom getu. Moju ekipu i mene zanimalo je gdje su ga pokupili - rekli su nam: "Uzmite u ruke Iceberga!" Tako smo i učinili... Jednom kad otvorite Icebergovu knjigu, istog ste trena katapultirani u svijet svodnika, prevaranata i loših žena... Njegove riječi imale su dubok utjecaj na moj život i moju karijeru... Slim je bio čovjek s kojim sam se mogao poistovjetiti jer je govorio mojim jezikom. Jezikom geta... Ako je, dakle, umjetnikova uloga da govori o onome što vidi, onda je Iceberg Slim istinski umjetnik - kazao je Ice-T.

- Znao sam da ne bih mogao biti pisac poput Slima, ali kad se pojavila rap- glazba, shvatio sam: Na jednak način kako je Slim svoja iskustva stavljao na papir, i ja bih svoja mogao prenijeti u mikrofon - pojasnio je Ice-T.

- Dakle, istom metodom kojom je Slim postao pisac, ja sam postao reper. To je najvažnija stvar koju je napravio Iceberg Slim: mladim ljudima poput mene pokazao je da, bez obzira na to otkud su potekli, uvijek mogu prijeći na novu razinu. Reperi poput mene, Jay-Z-a, Nasa, Notorious B.I.G.-a, Tupaca, Mobb Deepa.., nose nasljeđe Iceberga Slima... Čak sam se njemu u čast prozvao Ice... - kazao je danas slavni reper, glumac, ali i pisac.

Veza s 'Cripsima'

Tracy Lauren Marrow zarana je ostao sam. Njegova majka je umrla kad je još bio dječačić u trećem razredu osnovne škole, a otac je, također od srčanog udara, preminuo četiri godine kasnije te se dječak preselio iz rodnog Newarka u Los Angeles, gdje je živio kod tetke. No, tijekom školovanja u Crenshaw High School, ulica mu je postala privlačnija od tetkinih pravila.

Premda je školu uspio završiti, tamo se približio uličnoj bandi po imenu "Cripsi", koja je i dandanas moćna zločinačka organizacija s oko dvadeset tisuća članova koja se bavi drogom, iznudama, podvođenjem, pljačkama...

---

image
Herbert P. Oczeret/AFP
---

Formalno nikad nije bio član "Cripsa", no zloglasni vođe te bande bili su njegovi školski drugovi i on je bio vrlo blizak s njima.

Ice-T je još kao srednjoškolac postao otac danas 45-godišnje Leteshe, no umjesto bavljenja pelenama i kriminalom, pridružio se vojsci gdje je proveo dvije godine i dva mjeseca. Tijekom te kratke vojne karijere nije se pokazao ni kao oficir ni kao džentlmen. Prvo je bio umiješan u neku krađu, a potom je postao svodnik.

Naime, bio je stacioniran na Havajima, gdje prostitucija nije bila kazneno djelo te je tamo upoznao nekog tipa po imenu Mac koji mu se divio jer je Marrow naizust recitirao Iceberga Slima, pa ga je Mac naučio kako da i on postane svodnik...

Nekako je shvatio da bi mogao prijevremeno napustiti vojsku jer je, tobože, samohrani otac pa je otpušten u prosincu 1979. i vratio se kući te započeo karijeru pljačkaša banke. "Samo propalice pljačkaju na šalterima, mi smo pljačkali trezore", rekao je puno, puno kasnije, izrazivši veliko zadovoljstvo što i sustav SAD-a ima zastarne rokove.

On je pljačke trezora i draguljarnica, koje je, tako barem tvrdi, izvršio tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, priznao tek trideset godina poslije. I nikom ništa!

Upravo te pljačke i odnosi unutar suradničke skupine lopova čine okosnicu knjige "Split Decision" kojom Ice-T, kako sam kaže, nastoji poručiti današnjim mladim Afroamerikancima da, koliko god loše živjeli, imaju mogućnost izbora između kriminala, a to znači zatvora, i neke druge, legalne karijere koja je njega učinila zvijezdom. Drugim riječima - možeš biti gangsta i bez gangsterizma!

Nijedno od njegove troje djece iz tri veze nije doduše krenulo putem gangsterizma, zacijelo zahvaljujući dobrim dijelom i činjenici da imaju poznatog i bogatog oca. Sin Tracy Marrov Jr., kojeg ima iz braka s Darlene Ortiz, 30-godišnji je reper, poznatiji po ocu nego po svom opusu, a petogodišnja Chanel, iz sadašnjeg braka s glamuroznom Coco Austin, premala je za kriminal. Pred njom su još brojne "split decisions"...

---

Kako su nastali ‘Cripsi‘?

I danas je podrijetlo bande 'Crips' donekle sporno. Prema nekim izvješćima, Stanley Williams i Raymond Washington još kao srednjoškolci osnovali su 'Crips' 1971. kao zaštitu od nasilja drugih bandi. Drugi tvrde da je Washington, inspiriran 'Crnim panterama', 1969. osnovao političku skupinu koja je evoluirala u uličnu bandu.
U početku se zvala 'Cribs', što je moguća referenca na mladost članova (crib znači kolijevka), no ubrzo je banda postala poznata kao 'Crips'.
Ponuđena su brojna objašnjenja za revidirani naziv. Neki tvrde da je riječ o pogrešnom izgovoru 'Cribsa', dok drugi sugeriraju da je to spoj Cribs i RIP, što sugerira imperativ ostanka u bandi doživotno.
Treće objašnjenje je da je 'Crips' skraćenica od cripple, što se odnosi na činjenicu da su neki od ranih članova koristili štapove za obračune ili da su štapovima sakatili svoje neprijatelje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"NOVA KNJIGA MEMOARA"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => NOVA KNJIGA MEMOARA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-28 10:18:32 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-04 08:11:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-11-04 08:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1013 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19824242.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19813526.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19813530.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19824236.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andre Havergo\/geisler-fotopress\/AFP","GALLERY BOOKS","NBC","Herbert P. Oczeret\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Knjiga 'Split Decision' treba izi\u0107i na ljeto idu\u0107e godine","Ice-T je do sada igrao u 474 epizode 'Zakona i reda'",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_19824242_1920.jpg":"1920x1080","k_19824242_1280.jpg":"1280x1280","k_19824242_1024.jpg":"1024x1024","k_19824242_640.jpg":"640x640","k_19824242_480.jpg":"480x480","k_19824242_340.jpg":"340x340","k_19824242_220.jpg":"220x220","o_19824242_1280.jpg":"1280x851","o_19824242_1024.jpg":"1024x681","o_19824242_640.jpg":"640x425","o_19824242_480.jpg":"480x319","o_19824242_340.jpg":"340x226","o_19824242_220.jpg":"220x146","h_19824242_1280.jpg":"1280x854","h_19824242_1024.jpg":"1024x683","h_19824242_640.jpg":"640x427","h_19824242_480.jpg":"480x320","h_19824242_340.jpg":"340x227","h_19824242_220.jpg":"220x147","pp_19824242_1280.jpg":"1006x1280","pp_19824242_1024.jpg":"805x1024","pp_19824242_640.jpg":"503x640","pp_19824242_480.jpg":"377x480","pp_19824242_340.jpg":"267x340","pp_19824242_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1440x2560","hd_19813526_1920.jpg":"1920x1080","k_19813526_1280.jpg":"1280x1280","k_19813526_1024.jpg":"1024x1024","k_19813526_640.jpg":"640x640","k_19813526_480.jpg":"480x480","k_19813526_340.jpg":"340x340","k_19813526_220.jpg":"220x220","o_19813526_1280.jpg":"1280x2275","o_19813526_1024.jpg":"1024x1820","o_19813526_640.jpg":"640x1137","o_19813526_480.jpg":"480x853","o_19813526_340.jpg":"340x604","o_19813526_220.jpg":"220x391","h_19813526_1280.jpg":"1280x854","h_19813526_1024.jpg":"1024x683","h_19813526_640.jpg":"640x427","h_19813526_480.jpg":"480x320","h_19813526_340.jpg":"340x227","h_19813526_220.jpg":"220x147","pp_19813526_1280.jpg":"1006x1280","pp_19813526_1024.jpg":"805x1024","pp_19813526_640.jpg":"503x640","pp_19813526_480.jpg":"377x480","pp_19813526_340.jpg":"267x340","pp_19813526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1200","hd_19813530_1920.jpg":"1920x1080","k_19813530_1280.jpg":"1280x1280","k_19813530_1024.jpg":"1024x1024","k_19813530_640.jpg":"640x640","k_19813530_480.jpg":"480x480","k_19813530_340.jpg":"340x340","k_19813530_220.jpg":"220x220","o_19813530_1280.jpg":"1280x1536","o_19813530_1024.jpg":"1024x1228","o_19813530_640.jpg":"640x768","o_19813530_480.jpg":"480x576","o_19813530_340.jpg":"340x408","o_19813530_220.jpg":"220x264","h_19813530_1280.jpg":"1280x854","h_19813530_1024.jpg":"1024x683","h_19813530_640.jpg":"640x427","h_19813530_480.jpg":"480x320","h_19813530_340.jpg":"340x227","h_19813530_220.jpg":"220x147","pp_19813530_1280.jpg":"1006x1280","pp_19813530_1024.jpg":"805x1024","pp_19813530_640.jpg":"503x640","pp_19813530_480.jpg":"377x480","pp_19813530_340.jpg":"267x340","pp_19813530_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2051","hd_19824236_1920.jpg":"1920x1080","k_19824236_1280.jpg":"1280x1280","k_19824236_1024.jpg":"1024x1024","k_19824236_640.jpg":"640x640","k_19824236_480.jpg":"480x480","k_19824236_340.jpg":"340x340","k_19824236_220.jpg":"220x220","o_19824236_1280.jpg":"1280x1367","o_19824236_1024.jpg":"1024x1093","o_19824236_640.jpg":"640x683","o_19824236_480.jpg":"480x512","o_19824236_340.jpg":"340x363","o_19824236_220.jpg":"220x235","h_19824236_1280.jpg":"1280x854","h_19824236_1024.jpg":"1024x683","h_19824236_640.jpg":"640x427","h_19824236_480.jpg":"480x320","h_19824236_340.jpg":"340x227","h_19824236_220.jpg":"220x147","pp_19824236_1280.jpg":"1006x1280","pp_19824236_1024.jpg":"805x1024","pp_19824236_640.jpg":"503x640","pp_19824236_480.jpg":"377x480","pp_19824236_340.jpg":"267x340","pp_19824236_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7740961 Threads: 3 Questions: 1631304266 Slow queries: 4847797 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111275939 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/jedna-odluka-presudila-je-da-prijatelj-slavnog-repera-ode-u-zatvor-na-20-godina-a-on-postane-super-uspjesan-danas-glumi-detektiva-koji-u-seriji-takve-likove-smjesta-u-zatvor-1140173 [printLink] => /scena/showbiz/jedna-odluka-presudila-je-da-prijatelj-slavnog-repera-ode-u-zatvor-na-20-godina-a-on-postane-super-uspjesan-danas-glumi-detektiva-koji-u-seriji-takve-likove-smjesta-u-zatvor-1140173?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 655113 [name] => split decisions [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-04 09:11:38 [main_article_id] => 0 [alias] => split-decisions [link] => /tag/split-decisions ) [1] => stdClass Object ( [id] => 259922 [name] => memoari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => memoari [link] => /tag/memoari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 117573 [name] => ice-t [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ice-t [link] => /tag/ice-t ) [3] => stdClass Object ( [id] => 31395 [name] => kriminalac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kriminalac [link] => /tag/kriminalac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 655114 [name] => zakon i red [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-04 09:11:38 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-i-red [link] => /tag/zakon-i-red ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedna odluka presudila je da prijatelj slavnog repera ode u zatvor na 20 godina, a on postane super uspješan: danas glumi detektiva koji u seriji takve likove smješta u zatvor [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19824242.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andre Havergo/geisler-fotopress/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19824242.jpg [title] => Andre Havergo/geisler-fotopress/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19813526.jpg [title] => Knjiga 'Split Decision' treba izići na ljeto iduće godine GALLERY BOOKS ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19813530.jpg [title] => Ice-T je do sada igrao u 474 epizode 'Zakona i reda' NBC ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19824236.jpg [title] => Herbert P. Oczeret/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad si slavan, kao što jest slavan Ice-T, onda sve što činiš postaje vijest i prije negoli pokažeš rezultat svoga rada.

Upravo to se sada događa s najnovijom knjigom toga poznatog repera, producenta, glumca i pisca koji je glazbenu slavu stekao već odavna, a globalnu televizijsku gradi iz godine u godinu nastupajući u vrlo popularnoj seriji "Zakon i red: Odjel za žrtve" (Law & Order: Special Victims Unit).

U toj seriji je upravo Ice-T, uz Marisku Hargitay, najdugovječniji glumac i pojavio se do sada u čak 474 epizode, što je, danas 63-godišnjaku rođenome kao Tracy Lauren Marrow, donijelo izvrsnu zaradu pa, uz tantijeme i koncerte od kojih ne odustaje, njegovo neto bogatstvo trenutačno iznosi oko 60 milijuna dolara.

Njegova nova knjiga "Split Decision" ugledat će svjetlo dana tek na ljeto iduće godine, ali ta memoarska proza, zahvaljujući zvjezdanom statusu Ice-T-ja i marketinškom radu njegova nakladnika Gallery Books, već sada je predmet globalnog interesa premda nije riječ o književnom prvijencu ovog autora. Prethodno je, osim nebrojenih filmova i serija, osam samostalnih i sedam albuma s bendom "Body Count", već objavio i četiri knjige, od kojih je najbolje kritike pobrala također memoarska knjiga koju je objavio prije deset godina pod naslovom "Ice: A Memoir of Gangster Life and Redemption – from South Central to Hollywood".

---

image
Ice-T je do sada igrao u 474 epizode 'Zakona i reda'
NBC
---

Priča o Robertu Becku

Prema onome što Ice-T pušta u javnost već sada, i u novoj knjizi osvrće se na svoj put koji ga je vrlo lako mogao odvesti jako daleko i od slave i od bogatstva. Uspoređujući svoju sudbinu sa sudbinom svoga prijatelja iz mladosti kojeg imenuje samo kao Spikea, Ice-T u knjizi potvrđuje da je jedna "podijeljena odluka" presudila tome da Spike završi na 20 godina u zatvoru, a on da postane planetarno popularni fiktivni detektiv Fin Tutuola koji, makar u seriji, takve likove kakvi su bili i on i Spike smješta u zatvor.

- Odrastao sam u vrlo lošim okolnostima i moja putanja je bila put opasnog, karijernog kriminalca, a ne poznatoga glumca i glazbenika. No, jedna podijeljena odluka me je dovela na pozitivan put koji mi je zauvijek promijenio život - rekao je Ice-T prošlog tjedna novinarima.

O čemu zapravo govori čovjek koji je sebe nazvao Ice-T, koji je izabrao to ime u čast Iceberga Slima, čije je pravo ime bilo Robert Beck? No, Roberta Becka (1918. - 1992.) Amerika je prvo upoznala kao svodnika i kriminalca, a kasnije, puno kasnije kao pisca jedne od kultnih knjiga čiji je naslov "Svodnik - priča mog života" iz 1967., koja je prevedena i na hrvatski. Riječ je o autoru čije knjige neće nikad spadati u kanon književnog mainstreama, no čiji je način pisanja ostavio dubok trag na brojne pisce afroameričkog podrijetla, unatoč činjenici što njegova proza nije posjedovala za to vrijeme karakterističan revolucionaran ton.

---

image
Knjiga 'Split Decision' treba izići na ljeto iduće godine
GALLERY BOOKS
---

- Čak i prije nego što sam doznao tko je Iceberg Slim, poznavao sam njegove riječi - kazao je Ice-T svojedobno.

- Tim prljavim žargonom koji obiluje humorom i slikovitim izrazima vezanima za seks govorili su pravi igrači u mom getu. Moju ekipu i mene zanimalo je gdje su ga pokupili - rekli su nam: "Uzmite u ruke Iceberga!" Tako smo i učinili... Jednom kad otvorite Icebergovu knjigu, istog ste trena katapultirani u svijet svodnika, prevaranata i loših žena... Njegove riječi imale su dubok utjecaj na moj život i moju karijeru... Slim je bio čovjek s kojim sam se mogao poistovjetiti jer je govorio mojim jezikom. Jezikom geta... Ako je, dakle, umjetnikova uloga da govori o onome što vidi, onda je Iceberg Slim istinski umjetnik - kazao je Ice-T.

- Znao sam da ne bih mogao biti pisac poput Slima, ali kad se pojavila rap- glazba, shvatio sam: Na jednak način kako je Slim svoja iskustva stavljao na papir, i ja bih svoja mogao prenijeti u mikrofon - pojasnio je Ice-T.

- Dakle, istom metodom kojom je Slim postao pisac, ja sam postao reper. To je najvažnija stvar koju je napravio Iceberg Slim: mladim ljudima poput mene pokazao je da, bez obzira na to otkud su potekli, uvijek mogu prijeći na novu razinu. Reperi poput mene, Jay-Z-a, Nasa, Notorious B.I.G.-a, Tupaca, Mobb Deepa.., nose nasljeđe Iceberga Slima... Čak sam se njemu u čast prozvao Ice... - kazao je danas slavni reper, glumac, ali i pisac.

Veza s 'Cripsima'

Tracy Lauren Marrow zarana je ostao sam. Njegova majka je umrla kad je još bio dječačić u trećem razredu osnovne škole, a otac je, također od srčanog udara, preminuo četiri godine kasnije te se dječak preselio iz rodnog Newarka u Los Angeles, gdje je živio kod tetke. No, tijekom školovanja u Crenshaw High School, ulica mu je postala privlačnija od tetkinih pravila.

Premda je školu uspio završiti, tamo se približio uličnoj bandi po imenu "Cripsi", koja je i dandanas moćna zločinačka organizacija s oko dvadeset tisuća članova koja se bavi drogom, iznudama, podvođenjem, pljačkama...

---

image
Herbert P. Oczeret/AFP
---

Formalno nikad nije bio član "Cripsa", no zloglasni vođe te bande bili su njegovi školski drugovi i on je bio vrlo blizak s njima.

Ice-T je još kao srednjoškolac postao otac danas 45-godišnje Leteshe, no umjesto bavljenja pelenama i kriminalom, pridružio se vojsci gdje je proveo dvije godine i dva mjeseca. Tijekom te kratke vojne karijere nije se pokazao ni kao oficir ni kao džentlmen. Prvo je bio umiješan u neku krađu, a potom je postao svodnik.

Naime, bio je stacioniran na Havajima, gdje prostitucija nije bila kazneno djelo te je tamo upoznao nekog tipa po imenu Mac koji mu se divio jer je Marrow naizust recitirao Iceberga Slima, pa ga je Mac naučio kako da i on postane svodnik...

Nekako je shvatio da bi mogao prijevremeno napustiti vojsku jer je, tobože, samohrani otac pa je otpušten u prosincu 1979. i vratio se kući te započeo karijeru pljačkaša banke. "Samo propalice pljačkaju na šalterima, mi smo pljačkali trezore", rekao je puno, puno kasnije, izrazivši veliko zadovoljstvo što i sustav SAD-a ima zastarne rokove.

On je pljačke trezora i draguljarnica, koje je, tako barem tvrdi, izvršio tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, priznao tek trideset godina poslije. I nikom ništa!

Upravo te pljačke i odnosi unutar suradničke skupine lopova čine okosnicu knjige "Split Decision" kojom Ice-T, kako sam kaže, nastoji poručiti današnjim mladim Afroamerikancima da, koliko god loše živjeli, imaju mogućnost izbora između kriminala, a to znači zatvora, i neke druge, legalne karijere koja je njega učinila zvijezdom. Drugim riječima - možeš biti gangsta i bez gangsterizma!

Nijedno od njegove troje djece iz tri veze nije doduše krenulo putem gangsterizma, zacijelo zahvaljujući dobrim dijelom i činjenici da imaju poznatog i bogatog oca. Sin Tracy Marrov Jr., kojeg ima iz braka s Darlene Ortiz, 30-godišnji je reper, poznatiji po ocu nego po svom opusu, a petogodišnja Chanel, iz sadašnjeg braka s glamuroznom Coco Austin, premala je za kriminal. Pred njom su još brojne "split decisions"...

---

Kako su nastali ‘Cripsi‘?

I danas je podrijetlo bande 'Crips' donekle sporno. Prema nekim izvješćima, Stanley Williams i Raymond Washington još kao srednjoškolci osnovali su 'Crips' 1971. kao zaštitu od nasilja drugih bandi. Drugi tvrde da je Washington, inspiriran 'Crnim panterama', 1969. osnovao političku skupinu koja je evoluirala u uličnu bandu.
U početku se zvala 'Cribs', što je moguća referenca na mladost članova (crib znači kolijevka), no ubrzo je banda postala poznata kao 'Crips'.
Ponuđena su brojna objašnjenja za revidirani naziv. Neki tvrde da je riječ o pogrešnom izgovoru 'Cribsa', dok drugi sugeriraju da je to spoj Cribs i RIP, što sugerira imperativ ostanka u bandi doživotno.
Treće objašnjenje je da je 'Crips' skraćenica od cripple, što se odnosi na činjenicu da su neki od ranih članova koristili štapove za obračune ili da su štapovima sakatili svoje neprijatelje.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andre Havergo/geisler-fotopress/AFP GALLERY BOOKS NBC Herbert P. Oczeret/AFP
GALLERY BOOKS
Knjiga 'Split Decision' treba izići na ljeto iduće godine
NBC
Ice-T je do sada igrao u 474 epizode 'Zakona i reda'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/jedna-odluka-presudila-je-da-prijatelj-slavnog-repera-ode-u-zatvor-na-20-godina-a-on-postane-super-uspjesan-danas-glumi-detektiva-koji-u-seriji-takve-likove-smjesta-u-zatvor-1140173 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9b767f51c3abc0d1e1939507457a5954e19fadb7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedna+odluka+presudila+je+da+prijatelj+slavnog+repera+ode+u+zatvor+na+20+godina%2C+a+on+postane+super+uspje%C5%A1an%3A+danas+glumi+detektiva+koji+u+seriji+takve+likove+smje%C5%A1ta+u+zatvor&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fjedna-odluka-presudila-je-da-prijatelj-slavnog-repera-ode-u-zatvor-na-20-godina-a-on-postane-super-uspjesan-danas-glumi-detektiva-koji-u-seriji-takve-likove-smjesta-u-zatvor-1140173 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fjedna-odluka-presudila-je-da-prijatelj-slavnog-repera-ode-u-zatvor-na-20-godina-a-on-postane-super-uspjesan-danas-glumi-detektiva-koji-u-seriji-takve-likove-smjesta-u-zatvor-1140173 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"NOVA KNJIGA MEMOARA"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizNOVA KNJIGA MEMOARA

Jedna odluka presudila je da prijatelj slavnog repera ode u zatvor na 20 godina, a on postane super uspješan: danas glumi detektiva koji u seriji takve likove smješta u zatvor

Piše Eda Vujević
4. studenog 2021. - 09:11

Kad si slavan, kao što jest slavan Ice-T, onda sve što činiš postaje vijest i prije negoli pokažeš rezultat svoga rada.

Upravo to se sada događa s najnovijom knjigom toga poznatog repera, producenta, glumca i pisca koji je glazbenu slavu stekao već odavna, a globalnu televizijsku gradi iz godine u godinu nastupajući u vrlo popularnoj seriji "Zakon i red: Odjel za žrtve" (Law & Order: Special Victims Unit).

U toj seriji je upravo Ice-T, uz Marisku Hargitay, najdugovječniji glumac i pojavio se do sada u čak 474 epizode, što je, danas 63-godišnjaku rođenome kao Tracy Lauren Marrow, donijelo izvrsnu zaradu pa, uz tantijeme i koncerte od kojih ne odustaje, njegovo neto bogatstvo trenutačno iznosi oko 60 milijuna dolara.

Njegova nova knjiga "Split Decision" ugledat će svjetlo dan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:06