StoryEditorOCM
ShowbizA TOLIKO TALENTA

Cijela Jugoslavija ih je obožavala, a onda ih je progutala pošast; Živote su završili tragično, bespomoćni i usamljeni

Piše scena sd
24. veljače 2024. - 09:57

Urbana legenda kaže da je heroin u Srbiju došao 1973. godine. Navodno je ova droga stigla na jednu nogometnu utakmicu, ali je svoje uporište našla i među umjetnicima.

Mnoge ljudske sudbine u drugoj polovici dvadesetog stoljeća bile su vezane uz rock subkulturu, a mnogima je ideologija “Seks, droga i rock and roll”.

Mladi su sve više i više upadali u pakao droge koji nije zaobišao ni poznate.

Droga je ubila i većinu članova EKV-a, jedne od najvećih rock grupa na području bivše Jugoslavije.

Ivica Vdović (Ivica Vd).

Ivan Ivica Vdović preminuo je 1992. u 31. godini života. Princ jugoslavenske underground scene, jedan od najboljih bubnjara regionalne glazbe i začetnik novog vala koji je, što se još bolje vidi iz daljine, bio revolucionar.

Godine 1985. Vd je saznao da je HIV pozitivan (navodno je bio prva službeno registrirana osoba s HIV-om u bivšoj Jugoslaviji).

– Išao se je testirati na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i cijelom gradu rekao da je zaražen AIDS-om. Ovaj ružan i mali grad mu je okrenuo leđa, rekla je onomad Sonja Savić.

Vd i Mladenović pokrenuli su kultnu grupu Katarina II. Zapravo, Vd je bio glavni pokretač, on je u grupu doveo Milana i Margitu Stefanović, s kojima se zabavljao.

Sonja Savić

Glumicu je oduvijek pratila priča da je mlada, neshvaćena i čudna, no detalji iz njenog života javnosti su manje poznati. Od samog početka glume pratile su je kontroverzne priče.

S vremenom, počela se družiti s Milanom Mladenovićem i cijelim sastavom grupe "EKV". Mnogi kažu da je tada prvi put došla u doticaj s narkoticima, ali i upoznala svoju veliku i jedinu ljubav, jazz glazbenika Vlajka Lalića.

Poroci su je došli glave  23. rujna 2008. godine kada je pronađena mrtva u stanu. Liječnici su uspjeli potvrditi smrt, a prema službenim podacima nakon obdukcije umrla je od predoziranja narkoticima u 48. godini života.

Susjedi, su tvrdili sda u njenom stanu nije bilo namještaja, spavala je na madracu na podu okružena smećem.

Margita Stefanović

Možda najtragičnija priča o ovisnosti vezana je za Margitu Stefanović, članicu grupe EKV i princezu rokenrola. Magi je bila umjetnička duša, školovana pijanistica i skladateljica.

Od najblistavijeg izgleda, talenta i inteligencije, Margita je zbog heroina završila u garaži u Borči, a zatim u Domu za stare, gdje je i umrla.

Njen prijatelj Svetozar Cvetković otkrio je detalje o njenom životu s ciljem da podigne svijest o ovoj pošasti.

Bila je jedna od najboljih učenica glazbene škole zajedno s Ivom Pogoralićem, dobila je poziv da nastavi školovanje u Moskvi, no majka to nije dopustila.

- Za heroin sam saznao jer mi je ona rekla. To se inače ne govori, ali ako pogledate njene snimke na YouTubeu, vidjet ćete da dok svira, da su joj rukavi uvijek skoro preko prstiju.

Potpuno bespomoćna i usamljena, posljednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Borče, a zatim u prihvatilištu za beskućnike na Voždovcu. Bila je prepuštena na milost i nemilost prolaznika, humanitarne pomoći i ostataka hrane koje su joj s vremena na vrijeme donosili njezini obožavatelji.

U kolovozu 2002. Margita Stefanović primljena je na Infektivnu kliniku u Beogradu, gdje je umrla 18. rujna. Imala je 43 godine i bila je posljednja članica originalne postave grupe EKV, piše Kurir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:23