stdClass Object ( [id] => 16490 [title] => Andrea Bocelli: u Međugorju ću moliti za Pavarottija [alias] => andrea-bocelli-u-medugorju-cu-moliti-za-pavarottija [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Ja sam samo pjevač i nastojim što bolje raditi svoj posao gdje god se nađem, a vjerujem da će nastup u Međugorju ipak biti jedinstven, kaže Bocelli

Lani 27. kolovoza u intervjuu s talijanskim dirigentom Marcellom Rotom navijestili smo nakanu slavnog talijanskog tenora Andree Bocellija da pjeva u Međugorju. Njegovo gostovanje ovoga 7. kolovoza – koncert na vanjskom oltaru crkve svetog Jakova – sada se već uvelike reklamira kao nastup (nije pretjerivanje!) “najpoznatijeg opernog pjevača današnjice“.

Svirat će Češki nacionalni simfonijski orkestar, pjevat će zbor Opere splitskog HNK-a, a gost večeri bit će istaknuta talijanska sopranistica Paola Sanguinetti. Naš sugovornik Andrea Bocelli, Toskanac iz Laiatica, slijedećeg 22. rujna navršava 50 godina života, od kojih je posljednjih 38 proveo potpuno slijep.

Njegova vjera, dar i ljubav prema glazbi omogućili su mu da svlada tu muku: do sada je održao bezbroj koncerata, nastupio u brojnim operama, od kojih je šest i snimio, a njegovi albumi prodani su do sada u šezdeset milijuna primjeraka.

Samo pjevač

- Gospodine Bocelli, dobrodošli na ove naše strane. Kako je došlo do vašeg koncerta u Međugorju? Predpostavljam da je ulogu u tome svakako imalo vjersko značenje, koje ovo mjesto ima...

- Odluka da pjevam u Međugorju plod je moje nade da mogu doprinijeti, koliko je to u mojoj moći, poznavanju ovog mjesta, u kojem vjernici mogu pronaći utjehu u nevolji i izvršavati evanđeoski nauk. Ja sam samo pjevač i nastojim što bolje raditi svoj posao gdje god se u svijetu nađem.

Nastup u ovom osobitom svetištu bit će ipak jedistveno iskustvo. - Prošle godine upoznao sam u Trogiru na festivalu filmske glazbe gospodina Ranka Bobana, organizatora, i maestra Marcella Rotu, dirigenta. Oni su, kako smo obaviješteni, vaši glavni suradnici u međugorskom koncertu...

- Da. Međugorski koncert je zahtijevao posebnu pažnju, s obzirom na zemljopisni položaj i posebne značajke svetišta, u koje dolaze milijuni vjernika. Ovo je prilika da zahvalim njima i svim suradnicima, organizatorima i svima koji su omogućili da se ostvari ovaj san velikog broja ljudi, a među njima i moj.

Kozmopolitizam glazbe

- Poznata je bila i vaša bliskost s velikim Lucianom Pavarottijem... - Maestro Pavarotti bio je i bit će za cijeli jedan naraštaj ljubitelja opere velik umjetnik, koji je više od svih doprinio širenju operne kulture i talijanske pjesme u svijetu.

Njegov glas još odjekuje u kazalištima svih naroda, koji su ga voljeli kao umjetnika i kao čovjeka... Osobno sam mu zahvalan za moralnu potporu na početku karijere i za sve očinske savjete koje mi je neštedimice davao. Zajedno s obitelji u Međugorju molit ću i za njega.

- Na vašim koncertima često se mogu vidjeti mnogi važni svjetski političari. Moje pitanje pomalo je neobično: jeste li stekli kakav dojam o njihovu ukusu i glazbenom znanju? - Upoznao sam mnoge političare, međusobno veoma različite, ali htio bih naglasiti ovo: suprotno od uvriježenog mišljenja, postoji veliko zanimanje i za operu općenito kao i za pop-glazbu.

Vjerujem stoga da će kozmopolitizam umjetnosti doprinijeti boljem međusobnom poznavanju i poštivanju naroda, što je temelj mirnog suživota. Možda ćemo jednoga dana svi govoriti jezikom razumljivim za sve, ali glazba je već takav jezik, koji otvara naša srca istim osjećajima i po kojemu sanjamo iste snove.

Ne smijemo propustiti ovu priliku, koja nam je, više nego ikad, dostupna i zahvaljujući modernim tehnologijama. Pop-tenor - U poznatoj Wikipediji na mreži opisuju vas kao “lirskog pop-tenora“ i “klasičnog pjevača crossovera“. Što mislite u njima?

- Možda će vam izgledati čudno, ali nelagodno mi je kad o meni pišu enciklopedije i kad toliko mnogo ljudi opisuje moj rad s toliko pažnje i prilježnosti. Ja sam jednostavan čovjek, koji se bavi zanimljivim i fascinantnim poslom i to je sve.

 - Ustrajat ću ipak na njihovu tragu: kako vi povlačite granicu između ovih dviju glazbenih vrsta? - Rekao bih ovako: postoji jedna jedina glazbena tehnika, koja se potom razdvaja u različitim repertoarima, od klasike do “popa”. To ne znači da su operna i pop-glazba iste s gledišta zvučne emisije. Da bi se uspjelo u objema potrebno je učenje, koje ovisi od umjetnikove volje i marljivosti.

Operni pjevači su, recimo, oduvijek pjevali napuljske kancone, koje se već ubrajaju u klasiku, pa ih i ja pjevam na koncertima. -- Jedan američki kritičar objasnio je vaš golemi uspjeh u svijetu “fizičkim i metafizičnim” razlozima. Ja pak naslućujem da su oni mnogo jednostavniji. Što kažete na to?

- Glazba iskazuje duševna stanja, ona je umjetnost sposobna izazvati lijepe osjećaje, sve ovo mimo metafizičkih značajki. Naravno, njena sposobnost da postane zvučnom pozadinom obiteljskog života i da u uspomenama poveže ljude nešto je tajanstveno, što samo glazba može.

Svjetski putnik

- Putujete po cijelom svijetu toliko da bismo vas mogli nazvati Markom Polom našeg doba. Kako podnosite tegobe putovanja? - Marko Polo je bio prvi veliki putnik, što je tada značilo mnogo veću pustolovinu nego danas. Ipak hvala vam na usporedbi. Putovanja su doista najteži dio pjevačeva posla, ali ljubav prema njemu i zadovoljstvo u susretima s mnogo različita svijeta umanjuje zamor od često dugih, ali neizbježnih odsustvovanja od kuće. - Vi ste već pjevali u Hrvatskoj. U kakvom vam je sjećanju ostala naša zemlja? - Sjećam se s velikim zadovoljstvom pulskog koncerta. Hrvatska, sa svojom prekrasnom obalom i otocima, ima goleme turističke mogućnosti, ali i mnogo motiviranih i pametnih mladih ljudi. Siguran sam da će i ovdje Europa donijeti svoj blagotvorni utjecaj u budućnosti mira i blagostanja.

Podrška obitelji

Potječem iz duboko religiozne i složne obitelji. I ona će me pratiti na putu. Posebno mi je zadovoljstvo što sa svojim najmlijima mogu  podijeliti osjećaje koje mi pruža moj poziv.

Glazbeni senzibilitet je moja obitelj iskazivala prema meni i mojem školovanju još od djetinjstva, a potom i u zreloj dobi, podupirući me na teškom pjevačkom putu. Njihova je zasluga – ili zaista pravi dar – što su me podupirali i shvaćali u vrijeme kada ništa nije slutilo na uspjeh, koji se poslije dogodio.

Ambasador belcanta

Osjećam se kao umjetnik koji doživljava priznanja za mnoge žrtve i napore ulagane od malih nogu. Ponosan sam što me smatraju ambasadorom belcanta  u svijetu, zajedno s drugim sjajnim kolegama, i što pridonosim koliko mogu brizi za one kojima nije lako u životu. Za njih ću pjevati iz srca i duše.

Papin zagrljaj

Sjećam se pape Ivana Pavla II. kao jednostavna čovjeka, punog ljubavi. Često sam pjevao u njegovoj nazočnosti. Osjetio sam toplinu njegova očinskog zagrljaja, kojega nikada neću zaboraviti.

Shvatio sam da sam u nazočnosti sveca, koji je svojom jednostavnošću promijenio tijek novije povijesti cijeloga svijeta.

Ja sam vjernik i vjerujem da je Bog svakome od nas odredio zadaću, pa je susret s Ivanom Pavlom II. za mene najvažniji događaj u životu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"\u010duveni tenor, uo\u010di koncerta u poznatom sveti\u0161tu "},{"id":"1","value":"Ja sam samo pjeva\u010d i nastojim \u0161to bolje raditi svoj posao gdje god se na\u0111em, a vjerujem da \u0107e nastup u Me\u0111ugorju ipak biti jedinstven, ka\u017ee Bocelli "},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2008-08-03 22:02:16 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-08-04 08:19:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-08-04 09:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6147 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/08/04/Kultura/Bocelli00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x272" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15500850 Threads: 4 Questions: 3203348523 Slow queries: 7214458 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236038346 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/andrea-bocelli-u-medugorju-cu-moliti-za-pavarottija-16490 [printLink] => /scena/showbiz/andrea-bocelli-u-medugorju-cu-moliti-za-pavarottija-16490?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223065 [name] => andreabocelli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andreabocelli [link] => /tag/andreabocelli ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Andrea Bocelli: u Međugorju ću moliti za Pavarottija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-18-58-25-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/04/Kultura/Bocelli00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/04/Kultura/Bocelli00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Ja sam samo pjevač i nastojim što bolje raditi svoj posao gdje god se nađem, a vjerujem da će nastup u Međugorju ipak biti jedinstven, kaže Bocelli

Lani 27. kolovoza u intervjuu s talijanskim dirigentom Marcellom Rotom navijestili smo nakanu slavnog talijanskog tenora Andree Bocellija da pjeva u Međugorju. Njegovo gostovanje ovoga 7. kolovoza – koncert na vanjskom oltaru crkve svetog Jakova – sada se već uvelike reklamira kao nastup (nije pretjerivanje!) “najpoznatijeg opernog pjevača današnjice“.

Svirat će Češki nacionalni simfonijski orkestar, pjevat će zbor Opere splitskog HNK-a, a gost večeri bit će istaknuta talijanska sopranistica Paola Sanguinetti. Naš sugovornik Andrea Bocelli, Toskanac iz Laiatica, slijedećeg 22. rujna navršava 50 godina života, od kojih je posljednjih 38 proveo potpuno slijep.

Njegova vjera, dar i ljubav prema glazbi omogućili su mu da svlada tu muku: do sada je održao bezbroj koncerata, nastupio u brojnim operama, od kojih je šest i snimio, a njegovi albumi prodani su do sada u šezdeset milijuna primjeraka.

Samo pjevač

- Gospodine Bocelli, dobrodošli na ove naše strane. Kako je došlo do vašeg koncerta u Međugorju? Predpostavljam da je ulogu u tome svakako imalo vjersko značenje, koje ovo mjesto ima...

- Odluka da pjevam u Međugorju plod je moje nade da mogu doprinijeti, koliko je to u mojoj moći, poznavanju ovog mjesta, u kojem vjernici mogu pronaći utjehu u nevolji i izvršavati evanđeoski nauk. Ja sam samo pjevač i nastojim što bolje raditi svoj posao gdje god se u svijetu nađem.

Nastup u ovom osobitom svetištu bit će ipak jedistveno iskustvo. - Prošle godine upoznao sam u Trogiru na festivalu filmske glazbe gospodina Ranka Bobana, organizatora, i maestra Marcella Rotu, dirigenta. Oni su, kako smo obaviješteni, vaši glavni suradnici u međugorskom koncertu...

- Da. Međugorski koncert je zahtijevao posebnu pažnju, s obzirom na zemljopisni položaj i posebne značajke svetišta, u koje dolaze milijuni vjernika. Ovo je prilika da zahvalim njima i svim suradnicima, organizatorima i svima koji su omogućili da se ostvari ovaj san velikog broja ljudi, a među njima i moj.

Kozmopolitizam glazbe

- Poznata je bila i vaša bliskost s velikim Lucianom Pavarottijem... - Maestro Pavarotti bio je i bit će za cijeli jedan naraštaj ljubitelja opere velik umjetnik, koji je više od svih doprinio širenju operne kulture i talijanske pjesme u svijetu.

Njegov glas još odjekuje u kazalištima svih naroda, koji su ga voljeli kao umjetnika i kao čovjeka... Osobno sam mu zahvalan za moralnu potporu na početku karijere i za sve očinske savjete koje mi je neštedimice davao. Zajedno s obitelji u Međugorju molit ću i za njega.

- Na vašim koncertima često se mogu vidjeti mnogi važni svjetski političari. Moje pitanje pomalo je neobično: jeste li stekli kakav dojam o njihovu ukusu i glazbenom znanju? - Upoznao sam mnoge političare, međusobno veoma različite, ali htio bih naglasiti ovo: suprotno od uvriježenog mišljenja, postoji veliko zanimanje i za operu općenito kao i za pop-glazbu.

Vjerujem stoga da će kozmopolitizam umjetnosti doprinijeti boljem međusobnom poznavanju i poštivanju naroda, što je temelj mirnog suživota. Možda ćemo jednoga dana svi govoriti jezikom razumljivim za sve, ali glazba je već takav jezik, koji otvara naša srca istim osjećajima i po kojemu sanjamo iste snove.

Ne smijemo propustiti ovu priliku, koja nam je, više nego ikad, dostupna i zahvaljujući modernim tehnologijama. Pop-tenor - U poznatoj Wikipediji na mreži opisuju vas kao “lirskog pop-tenora“ i “klasičnog pjevača crossovera“. Što mislite u njima?

- Možda će vam izgledati čudno, ali nelagodno mi je kad o meni pišu enciklopedije i kad toliko mnogo ljudi opisuje moj rad s toliko pažnje i prilježnosti. Ja sam jednostavan čovjek, koji se bavi zanimljivim i fascinantnim poslom i to je sve.

 - Ustrajat ću ipak na njihovu tragu: kako vi povlačite granicu između ovih dviju glazbenih vrsta? - Rekao bih ovako: postoji jedna jedina glazbena tehnika, koja se potom razdvaja u različitim repertoarima, od klasike do “popa”. To ne znači da su operna i pop-glazba iste s gledišta zvučne emisije. Da bi se uspjelo u objema potrebno je učenje, koje ovisi od umjetnikove volje i marljivosti.

Operni pjevači su, recimo, oduvijek pjevali napuljske kancone, koje se već ubrajaju u klasiku, pa ih i ja pjevam na koncertima. -- Jedan američki kritičar objasnio je vaš golemi uspjeh u svijetu “fizičkim i metafizičnim” razlozima. Ja pak naslućujem da su oni mnogo jednostavniji. Što kažete na to?

- Glazba iskazuje duševna stanja, ona je umjetnost sposobna izazvati lijepe osjećaje, sve ovo mimo metafizičkih značajki. Naravno, njena sposobnost da postane zvučnom pozadinom obiteljskog života i da u uspomenama poveže ljude nešto je tajanstveno, što samo glazba može.

Svjetski putnik

- Putujete po cijelom svijetu toliko da bismo vas mogli nazvati Markom Polom našeg doba. Kako podnosite tegobe putovanja? - Marko Polo je bio prvi veliki putnik, što je tada značilo mnogo veću pustolovinu nego danas. Ipak hvala vam na usporedbi. Putovanja su doista najteži dio pjevačeva posla, ali ljubav prema njemu i zadovoljstvo u susretima s mnogo različita svijeta umanjuje zamor od često dugih, ali neizbježnih odsustvovanja od kuće. - Vi ste već pjevali u Hrvatskoj. U kakvom vam je sjećanju ostala naša zemlja? - Sjećam se s velikim zadovoljstvom pulskog koncerta. Hrvatska, sa svojom prekrasnom obalom i otocima, ima goleme turističke mogućnosti, ali i mnogo motiviranih i pametnih mladih ljudi. Siguran sam da će i ovdje Europa donijeti svoj blagotvorni utjecaj u budućnosti mira i blagostanja.

Podrška obitelji

Potječem iz duboko religiozne i složne obitelji. I ona će me pratiti na putu. Posebno mi je zadovoljstvo što sa svojim najmlijima mogu  podijeliti osjećaje koje mi pruža moj poziv.

Glazbeni senzibilitet je moja obitelj iskazivala prema meni i mojem školovanju još od djetinjstva, a potom i u zreloj dobi, podupirući me na teškom pjevačkom putu. Njihova je zasluga – ili zaista pravi dar – što su me podupirali i shvaćali u vrijeme kada ništa nije slutilo na uspjeh, koji se poslije dogodio.

Ambasador belcanta

Osjećam se kao umjetnik koji doživljava priznanja za mnoge žrtve i napore ulagane od malih nogu. Ponosan sam što me smatraju ambasadorom belcanta  u svijetu, zajedno s drugim sjajnim kolegama, i što pridonosim koliko mogu brizi za one kojima nije lako u životu. Za njih ću pjevati iz srca i duše.

Papin zagrljaj

Sjećam se pape Ivana Pavla II. kao jednostavna čovjeka, punog ljubavi. Često sam pjevao u njegovoj nazočnosti. Osjetio sam toplinu njegova očinskog zagrljaja, kojega nikada neću zaboraviti.

Shvatio sam da sam u nazočnosti sveca, koji je svojom jednostavnošću promijenio tijek novije povijesti cijeloga svijeta.

Ja sam vjernik i vjerujem da je Bog svakome od nas odredio zadaću, pa je susret s Ivanom Pavlom II. za mene najvažniji događaj u životu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/andrea-bocelli-u-medugorju-cu-moliti-za-pavarottija-16490 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b889a8572dacf6a3bb50bab2bc25d3178ad30b70 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Andrea+Bocelli%3A+u+Me%C4%91ugorju+%C4%87u+moliti+za+Pavarottija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fandrea-bocelli-u-medugorju-cu-moliti-za-pavarottija-16490 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fandrea-bocelli-u-medugorju-cu-moliti-za-pavarottija-16490 )
[{"id":"2","value":"\u010duveni tenor, uo\u010di koncerta u poznatom sveti\u0161tu "},{"id":"1","value":"Ja sam samo pjeva\u010d i nastojim \u0161to bolje raditi svoj posao gdje god se na\u0111em, a vjerujem da \u0107e nastup u Me\u0111ugorju ipak biti jedinstven, ka\u017ee Bocelli "},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
Showbizčuveni tenor, uoči koncerta u poznatom svetištu

Andrea Bocelli: u Međugorju ću moliti za Pavarottija

Piše PSD.
4. kolovoza 2008. - 11:14
Ja sam samo pjevač i nastojim što bolje raditi svoj posao gdje god se nađem, a vjerujem da će nastup u Međugorju ipak biti jedinstven, kaže Bocelli

Lani 27. kolovoza u intervjuu s talijanskim dirigentom Marcellom Rotom navijestili smo nakanu slavnog talijanskog tenora Andree Bocellija da pjeva u Međugorju. Njegovo gostovanje ovoga 7. kolovoza – koncert na vanjskom oltaru crkve svetog Jakova – sada se već uvelike reklamira kao nastup (nije pretjerivanje!) “najpoznatijeg opernog pjevača današnjice“.

Svirat će Češki nacionalni simfonijski orkestar, pjevat će zbor Opere splitskog HNK-a, a gost večeri bit će istaknuta talijanska sopranistica Paola Sanguinet...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:58