Scena Mozaik

kontracepciju koristitE i onda kad mislite da više ne možete zaNIJETi, jer suprotni šokantni primjeri nisu rijetki

Ostala trudna u ‘menopauzi’: Bila sam potpuno nepripremljena, činilo mi se da je kraj svijeta!

kontracepciju koristitE i onda kad mislite da više ne možete zaNIJETi, jer suprotni šokantni primjeri nisu rijetki

Liječnica joj je prepisala hormonsku terapiju, a niti na UZV-u nije vidjela trudnoću, drugi joj je liječnik rekao da su joj ‘jajnici sasušeni’. Kad je doznala da je trudna bilo je prekasno ...

Britanka Susan Tollefsen zanijela je u 57. godini s 11 godina
mlađim partnerom
Mnoge žene griješe kada odbacuju kontracepciju u zrelim godinama, jer su uvjerene da više nemaju šanse zanijeti. Istina je, tvrde stručnjaci, da se plodnost s godinama značajno smanjuje, ali i to da žene još uvijek u kasnim tridesetima, četrdesetima, a u nekim slučajevima čak i s navršenih 50, mogu zanijeti.

A ponekad im se trudnoća dogodi i kada se prirodnim “nepoznanicama” doda nestručnost liječnika, kao što se to dogodilo mojoj prijateljici, za ovu prigodu zvat ćemo je Ana.

Nakon što je s 42 godine izgubila mjesečnicu i počela osjećati tegobe koje su upućivale na menopauzu, s 43 godine obratila se svojoj ginekologinji koja joj je propisala hormone trisequence. No, kako je primijetila da joj unatoč hormonalnoj terapiji problemi ne prestaju, a trbuh i dojke rastu, otišla je na ponovni pregled poslije mjesec dana.

Sumnjala je s pravom...

Liječnica je ustvrdila da je to normalno, jer s početkom menopauze žene se malo udebljaju, a dojke reagiraju na hormonsku terapiju. Napravila joj je nalaze hormona i kazala da joj je hormonski status kao u žene od 60 godina i da je nemoguće da je trudna, a i na ultrazvuku nije vidjela trudnoću.

No, Ana je bila sumnjičava, pa je otišla po drugo mišljenje još jednom privatnom splitskom ginekologu, koji je cijeloj priči dodao da su joj jajnici “potpuno sasušeni” i da nema nikave šanse da zatrudni, a ni on na ultrazvuku nije vidio ništa “neobično”.

- Konačno sam se obratila i svojoj liječnici opće medicine koja me s već prilično vidljivim trbuhom uputila u bolnicu na ultrazvuk abdomena, vjerojatno sumnjajući na neku tumorsku tvorbu. Na tom ultrazvuku liječnica je otkrila da sam unatoč “menopauzi”, i hormonalnoj terapiji, i “sasušenim jajnicima”, trudna četiri mjeseca, prisjeća se moja prijateljica. Bila sam u šoku, ali i cijela moja obitelj, moj suprug i dvadesetogodišnji sin...

Nisam imala snage ni pogledati na ekran UZ aparata, a kad sam ipak pogledala i vidjela da je to već veliki plod - činilo mi se da je kraj svijeta. Bila sam potpuno nepripremljena na takvo što. Otišla sam natrag ginekologinji s tim nalazima, a onda doživjela još jedan šok. Umjesto da prizna pogrešku i neznanje, ona je sad na ultrazvuku vidjela i “blizance”, te me uputila u Sarajevo nekom liječniku koji će mi na njezinu preporuku napraviti pobačaj. Još mi je rekla i koliko ću za to platiti - kazuje Ana, koju je ova “vrsna” ginekologinja, nakon što je odbila tu ideju, stala uvjeravati da će joj jednoga dana biti zahvalna.

- Plakala sam, razmišljala sam o pobačaju - sjeća se Ana - ali kada sam shvatila da je to golem rizik za mene i moje nerođeno dijete, otišla sam hitno u Zagreb na amniocentezu da provjerim je li s njime sve u redu. Srećom, nosila sam zdravog dječaka i imala vrlo težak porod, jer moje tijelo očito više nije htjelo slušati. Danas moj sin ide u drugi razred, odličan je učenik, a mene često muči osjećaj krivnje da sam ga tako lijepog i pametnog, saznavši da sam trudna, “htjela” pobaciti. I nisam zahvalna onoj ginekologinji, jer mi je svojim pristupom priuštila jezive psihičke i fizičke traume, koje i danas osjećam. Usput, doktoricu sam prijavila za nemarno liječenje Liječničkoj komori, ali ona i danas radi - otkriva Ana.

Ovo nije i jedina priča o neplaniranoj trudnoći u zrelim godinama. Još je jedna 50-godišnja Splićanka, koja nikada nije mogla zanijeti, upućena u Zagreb pod sumnjom da ima tumor, da bi joj tamo bila otkrivena visoka trudnoća koja je završila rođenjem zdravog djeteta. Danas je on ugledni akademski građanin.

Pomaknuta granica

- To se događa relativno često, unatoč činjenici što plodnost nakon 37., a pogotovu nakon 43. godine znatno opada. No, mi ne znamo kojih je to 7 do 8 posto žena koje i u pedesetima zadržavaju plodnost - kazao nam je dr. sc. Vladimir Šparac, ginekolog u Poliklinici Cito, koji je u jednom od nedavnih dežurstava u splitskom KBC-u porodio ženu u 51. godini života kojoj se, na sreću, “dogodilo” živo i zdravo dijete.

Stoga svim ženama u njihovu plodnom razdoblju savjetuje da koriste neki oblik kontracepcije, ako ne žele zanijeti. S njim se slaže i prof. dr. sc. Ivica Tadin, šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split koji podsjeća da žena ima šansu zatrudnjeti dok god ima mjesečnicu i uopće ne prihvaća svrstavanje žena u kategoriju “starijih”, kad je o majčinstvu riječ.

- Prvo, zato što danas sve veći broj žena svjesno odgađa majčinstvo i sve je više onih koje se tek nakon 35. godine odlučuju za prvo dijete - ističe dr. Tadin. Unatoč tome što je u 40-ima ili 50-ima veći rizik za oštećenje djeteta, ali i za iznošenje takve trudnoće, sve je više rodilja baš u toj dobi i većina njih rodila je zdravu djecu. U našem je rodilištu, koliko se ja sjećam, najstarija žena kojoj se “dogodila” trudnoća imala 54. godine i rodila je zdravo dijete.

javorka luetić

‘Posljednji zalet’

Uvriježeno je mišljenje da nakon 40. godine vjerojatnost začeća iznosi samo 20 posto, jer je u većine žena ovulacija sve rjeđa kako se približavaju menopauzi. Osim toga, s neredovitim ovulacijama može istodobno doći do otpuštanja više od jednog jajašca, što ženama iznad 35 godina povećava mogućnost blizanačke trudnoće. Zabilježena je još jedna neobična pojava, tj. ‘posljednji zalet’ - oko 39. godine života neobjašnjiv je iznenadni rast plodnosti u žena, te su zabilježene mnoge neplanirane trudnoće u toj dobi.


Naslovnica Mozaik