Scena Mozaik

Tople kolekcije po uzoru na sedamdesete

Toplo i modni hit: vuna od glave do pete

Tople kolekcije po uzoru na sedamdesete

U trendu su, dakle, krupni pleteni komadi koji se mogu zamotavati i kombinirati sa svim odjevnim stilovima, kao i u svim garderobama − od tinejdžerskih, preko ženskih do najklasičnijih muških

Pletivo je hit! Već dugo, dugo vuna nije bila na modnom tronu, kao što je ove zime. Od vunene se niti plete sve − od glave do pete.

Veliki majstori dizajna i modne kuće plasirali su svoje tople kolekcije po uzoru na sedamdesete i osamdesete godine, ali iz zaborava su izvučeni i neki pleteni odjevni predmeti koji su već odavno ušli u nezamjenjivu klasiku.

Ovih dana tinejdžeri se zamotavaju dugim “seljačkim” šalovima oko vrata i u dućanima ih plaćaju od 400 do 600 ili više kuna.

Njihovi su ih roditelji osamdesetih godina nosili “iz kućne radinosti”, u ona vremena kad su se malo više cijenile zlatne ruke njihovih baka ili majki. Šalovi, džemperi, štucne nad starkama, rukavice... pa čak i cijeli kaputi ove su hladne sezone pleteni na najdeblje igle − “sedmice” ili “osmice”, a kad pletenje krene, šal “isteče” u dvije večeri.

Kad već spominjemo debljinu pletaćih igala, recimo za one koji nisu upućeni − takva debljina i debela vuna daju krupne očice kroz koje može proći prst. Koristi li se “šatirana” vuna, dobije se pletivo kakvo su u svoje kolekcije već uvrstili majstori stila Gianfranco Ferre, Roberto Cavalli, Diane von Furstenberg, Paul Smith i drugi.

Ferre je na klasične muške kombinacije odijela i kaputa ponudio debele, “grube” šalove koji štite od zime poput najdebljega krzna.

Diane von Furstenberg iz djetinjstva nam je izvukla pompone i nasložila ih na debele pletene kape te ih kombinirala s jednako tako debelim džemperom. Modna kuća Unique isplela je šal širine dječje dekice i zamotala ga oko vrata i ramena toliko puta da ispod toga kaput nije ni nužan, jer zime sigurno neće biti. Paul Smith samo je jednim omotanim šalom pokrio i glavu i vrat i ramena...

U trendu su, dakle, krupni pleteni komadi koji se mogu zamotavati i kombinirati sa svim odjevnim stilovima, kao i u svim garderobama − od tinejdžerskih, preko ženskih do najklasičnijih muških.

Ako govorimo o klasici, ne smijemo zaboraviti da su tipični engleski kardigani (poput primjerka koji potpisuju Paul & Joe) modni hit sezone, a društvo im čine “irski” i “nordijski” džemperi.

Kardigan je uglavnom prošaran “zimskim” dezenom i gotovo u pravilu ima šal-kragnu, te se veže oko struka pletenim pojasom. O “irskim” dezenima suvišno je i govoriti − igra pletenica, rižina i “patent” boda, kvrgica... pravi su izazov za svaku pletilju, a gotov uradak posve će se sigurno nositi još puno, puno sezona.

olgica ivić-grizelj /  foto: ap, afp
Naslovnica Mozaik