Scena Mozaik

Dubrovnik: na dubini 122 metra otkrivene tajne Giuseppea Garibaldija (FOTOGALERIJA)

U akvatoriju krajnjeg juga Hrvatske međunarodna je ronilačka ekspedicija, predvođena podmorskim arheolozima Hrvatskog restauratorskog zavoda dovršila istraživanje olupine talijanske krstarice “Giuseppe Garibaldi” pronađene na dubini od 122 metra i udaljenosti oko 5 nautičkih milja od Konavoskih stijena.

Izuzetno zahtijevna ekspedicija u podmorju Jadrana obavljena je na toj tako velikoj dubini zahvaljujući specijalnoj njemačkoj mini- podmornici koja uz akumulatorski pogon može zaroniti te raditi i na dubinama od 200 metara. Riječ je o tri tone teškom i 4 metra dugom plovilu koje posjeduje specijalnu opremu za boravak i rad pilota i dva člana znanstvene posade.

Podmornice te vrste se u zemljama EU koriste za istraživanje podmorja i jezera, imaju dva velika i četiri manja bočna prozora za pregled podmorja uz pomoć tri reflektora te dva tanka i čeličnu ploču tešku 150 kg za potrebe sigurnosnog balasta. Pilot je podmornice, angažirane uz izdašnu financijsko “sponzorstvo” Ministarstva kulture RH je Nizozemac Emile van Essen koji iz podmornice s plovilima na površini mora komunicira posredstvom podvodnog, bežičnog ultrazvučnog telefona.

Članovi ekspedicije kažu kako su više sreće imali pri snimanju dokumentarnog filma videokamerom nego slajdova fotoaparatima. Taj će film ubrzo u montažu, a za očekivati je da će ga gledatelji širom Hrvatske uskoro vidjeti i na TV- ekranima.

- Po obavljenom probnom zaronu doplovili smo do mjesta potonuća i označili ga da bi se spustili do samog oklopnog krstaša koji, blago nagnut, leži na dnu s kobilicom okrenutom na gore, dok najviše prema površini strši dio iznad komandnog mosta. To je, inače, uobičajeno za ratne brodove te vrste kojima je uslijed teških topova težište realativno visoko. Snimali smo tri dana, ali smo najbolje uvjete za rad zbog oblačnog vremena imali prvi dan.

Najkvalitetnije smo snimili provu koja je potpuno očuvana. Krma je pukla i kod osovine uništena uslijed pogotka torpedom. Trup ima veliku razornu rupu u sredini od drugog torpeda, zbog čega je krstarica nakon manje od pet minuta potonula. Pri uronu smo otkrili i dio otkinutog kormila. Zajedno s elisom zarastao je u ribarske mreže te se podmornica nije smjela približavati kako se ne bi zaplela - priča voditelj ronilačke ekspedicije “Garibaldi” arheolog restauratorskog zavoda Ministarsva kulture RH Kruno Zubčić.

Krstarica ili kako to stručnjaci vole preciznije reći: oklopni krstaš, dug 112 i širok 18 metara bio je admiralski brod i ponos flote ratne mornarice Kraljevine Italije iz Prvog svjetskog rata. No, zbog činjenice da ima status podmorske grobnice ipak se neće vaditi s kamenitog dna između Cavtata i Molunta. Naime, u trupu “Garibaldija” je smrt pronašlo 57 pomoraca a bojni brod će se ubrzo uvrstiti u listu zaštićenih kulturnih dobara RH.

Do tada je preventivno zaštićen od moguće devastacije, jer je u zadnje doba sve uočljiviji trend ronjenja do olupina s kojih, ma kako duboko bile, nezvani gosti uzimaju “suvrenire” i oštećuju brodove. Članovi ekspedicije koristili su i daljinski upravljanu robot- kameru te je stanje Garibaldia zabilježeno na, u odnosu na uvjete, najkvalitetniji način.

Slijedeće godine se ekspedicija nastavlja istraživanjem još dva broda otkrivena nedaleko “Garibaldia”. I tada će, vjerojatno, u akciji sudjelovati studenti Biologije i stručnjaci dubrovačkog Sveučilišta ka posada istraživačkog broda “Baldo Kosić 2”, stručnjaci Fakulteta za elektroniku i računarstvo iz Zagreba, pripadnici Hrvatske ratne mornarice te ronioci Aljoša Nikolić iz Dubrocvnika i Boris Obradović iz Cavtata.

O akciji sve zna i talijanski istraživač Achille Rastelli te Konzulat Italije u Dubrovniku, a očekuje se da će vojni ataše vjerojatno nazočiti nastavku ekspedicije slijedećeg ljeta. Kako su u otkriću olupine sudjelovali i ronioci iz Češke, u kojoj je živjeo te preminuo zapovjednik austrougarske podmornice „U 4“ koja je 17. srpnja 1915. godine pogodila i poslala na dno “Garibaldia”, inače rođeni Puljanin, kapetan Rudolf von Singule, to je sudionik ekspedicije bio i češki ronilac Boros Gol.

Ahmet Kalajdžić/EPEHA 
foto: arhiv ekepedicije “Garibaldi”

Naslovnica Mozaik