Scena Mozaik

Krishna Das večera s Madonnom, ruča sa Stingom, a u nedjelju nastupa u Splitu

- Riječ je o projektu čiji je cilj dostizanje jedinstvenog iskustva smirenosti, meditacije i potpunog opuštanja od napetosti svakodnevice - objašnjava Ines Žižić, koja također nastupa na koncertu

Zvijezda američke Yoga Music scene – Krishna Das gostovat će na najvećem ovogodišnjem koncertu meditativne duhovne glazbe u Splitu koji će se održati u nedjelju 20. rujna, u Časničkom domu Hrvatske mornarice u Lori.

“Pavarotti meditativne glazbe”, kako mu tepa poznati časopis “Yoga Journal”, bit će glazbeni domaćin “Yoga Is Music” koncerta na kojemu će mu se, uz voditeljicu Nadu Šurjak, pridružiti i gosti - duhovni učitelj Srila Sacinandana Swami (ISKCON), Goran Karan, te “Mantra Fusion Band”, predvođen vokalisticom Ines Žižić, nekadašnjom pjevačicom grupe “Stijene”.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se kupiti u Dancing Bearu.

- “Yoga Is Music” međunarodni je kulturno-glazbeni projekt čija je glavna misija razvijanje zajedničke urbane i univerzalne duhovne scene kroz glazbu, druženje i radionice pjevanja meditativne glazbe. Cilj je dostizanje jedinstvenog iskustva smirenosti, meditacije i potpunog opuštanja od svih napetosti svakodnevice - objašnjava Ines Žižić, ističući kako yoga koncerti populariziraju drevne duhovne tehnike zajedničkog pjevanja meditativnih mantri.

- Vodeći pjevač svira i pjeva na pozornici, dok publika aktivno sudjeluje u melodičnom slijeđenju ispjevanih mantri. Iskustvo je jedinstveno, a rezultira ushićenjem duha, otpuštanjem stresa i mirnoćom uma - kaže Ines koja je uz Gorana Karana, Darija Duišina Džunića, voditelja kulturne udruge “Atma”, i Veljka Popovića, akademskog slikara i režisera, članica splitskog tima “Yoga Is Music”.

Vodeću ulogu na koncertu u Lori imat će Krishna Das koji je tijekom niza hodočašća širom Indije susretao učitelje i svece iz mnogih duhovnih tradicija. Kako je otvaranje srca putem glazbe i pjevanja temelj njegova duhovnog rada, osnovao je i world music etiketu “Karuna/Triloka Records”, te počeo voditi radionice i seminare o duhovnosti širom svijeta.

Krishna Das do sada je snimio osam albuma i održao nekoliko tisuća koncerata. Budući da je surađivao sa Stingom, Madonnom, Rickom Rubinom, grupom Beastie Boys..., američki mediji njegovu popularnost rado opisuju rečenicom “Krishna Das večera s Madonnom, a ruča sa Stingom“.

Ikonu duhovne glazbe sve više prihvaća i Europa, pa u Hrvatsku stiže u sklopu koncertne turneje koju zajedno organiziraju zagrebački Centar za vedske studije, splitska Udruga “Atma”, Udruženje “Bhaktivedanta” iz Sarajeva i beogradski “Prijatelji Indije”, uz potporu programa Europske unije (Education and Culture Youth in Action Programme).

Splitskom koncertu prethodit će onaj u zagrebačkoj “Tvornici” 17. rujna, a Krishna Das potom odlazi u Sarajevo, Beograd i Novi Sad.

mirela goreta

Fuzija Istoka i Zapada

“Mantra Fusion Band” je splitska world music skupina od sedam glazbenika - od akademski obrazovanih do onih s profesionalnim iskustvom u rock, jazz i alternativnoj glazbi. Njihova je glazba fuzija Istoka i Zapada, tradicionalne i moderne glazbe. Izvode je na raznim jezicima, a ponajviše su to drevne sanskrtske mantre.

- Pored mnogih poznatih instrumenata koristimo i one egzotične kao što su sitar, table, tampura, đambei, mrdanga... u kombinaciji s moćnim vokalima i zanimljivom, sugestivnom scenografijom - govori Ines.

Članovi splitske world music skupine svojedobno su nastupali i na poljskom “Woodstocku”, a nedavno su snimili prvi album “Orient Bazaar” čiji naziv slikovito ilustrira raskrižje na kojemu se skladno prožima i nadopunjuje glazba Istoka i Zapada.

 

Naslovnica Mozaik