Scena Mozaik

SENZACIJA Google Earth u Loch Nessu otkrio Nessie (FOTO)

Velika Britanija je u šoku: napokon je dokazano postojanje tajnovite Nessie, čudovišta iz škotskog jezera Loch Ness. Rijetko kada fotografiranu misterioznu stanovnicu jezera detektirao je Google Earth.

Vijest je obajvio The Sun, kojemu se javio Jason Cooke, čitatelj iz Nottinghama, koji je Nessie spazio pregledavajući Google Earth. Fotografije je komentirao Adrian Shine, vođa projekta Loch Ness, koji za legendarnim čudovištem traga od 1973. godine, nazvavši ih "intrigantnima".

Ako nije riječ o namještaljci, u pitanu je epohalno otkriće, koje će nakon više stoljeća kontroverzi dokazati da u jezeru živi golema životinja. Nikad nije razjašnjeno živi li Nessie uopće u Loch Nessu i o kakvoj je životinji riječ.

Tijekom povijesti, od 1930-ih pa naovamo entuzijasti i slučajni prolaznici snimili su više fotografija. Mnoge su objavljene na internetu (primjerice na Loch Ness Informations http://www.loch-ness.org/surfacepictures.html)

Neki vjeruju da u pitanju preživjeli dinosaur iz roda pleziosaur, morski reptil koji je naseljavao velike vodene površine u doba jure, prije nekih 160 milijuna godina. Imao je vrat dugačak i do dva metra, a jednako su mu, pokazuju fosilni ostaci, bili dugački tijelo i rep. Hranili su se mekušcima s morskog dna.

Nagađanja o izgledu pleziosaura

Drugi, pak, tvrde kako Nessie ima dvije grbe, zmijoliku glavu, razjapljena crvena usta, ticala u obliku rogova... Neki vjeruju kako je riječ o - zmaju.

Želite li provjeriti što je Cooke vidio, pregledajte pomoću Google Eartha koordinate  57°12'52.13"N i 4°34'14.16"W.

 

t.s., foto: google earth

Naslovnica Mozaik