Scena Mozaik

SAMO ŽELI STATI NA NOGE

Evo kako danas izgleda najdeblji čovjek na svijetu. Ima pola tone i godinama je zarobljen u četiri zida. Lomili mu crijeva i operirali želudac kako bi smršavio

SAMO ŽELI STATI NA NOGE

Meksikanac Juan Pedro Franco, koji teži više od pola tone pokušat će smršavjeti uz pomoć liječnika. Tridesettrogodišnjak ima točno 595 kilograma te je godinama ograničen samo na svoju spavaću sobu. U kratkom BBC filmu Natashe Pizzey-Slegert, Franco je objasnio kako je nakon automobilske nesreće kada je imao 17 godina, polovica njegova tijela bila doslovno prepolovljena i kako se nikad od toga nije oporavio. Od tada je Franco dobio dijabetes, visoki krvni tlak i hipotireozu. Prije godinu dana Meksikanac je uspio izgubiti trećinu svoje tjelesne težine pod vodstvom liječnika.
Sada ima tim od 30 stručnjaka koji mu pomažu besplatno.
- Pacijente poput njega liječnici inače odbijaju liječiti iz dva razloga. Kreveti, operacijska soba i specijalni alati za njih su skupi - objasnio je liječnik Jose A. Castaneda.
- Drugi razlog je, "ti si kriv" – dodao je.
Franco je od tada prošao niz operacija želuca, koje uključuju "prijelom crijeva" na dva dijela, čime se apsorbira oko 40-50% kalorija koje jede.
- Dobro se oporavlja, liječnici se nadaju da će u idućim mjesecima doći do oko 120 kilograma. Franco kaže da je prvo što želi učiniti, prošetati van – kazali su liječnici.
- Želim osjetiti zrak, osjetiti ulicu, biti vani - rekao je.
- Budući da je u krevetu, zarobljen je u četiri zida i samo razmišlja kako je život težak – poručili su.

Naslovnica Mozaik