Scena Mozaik

'Smeće bez poštovanja'

Ono što je on prikazao na snimci zaista je degutantno: popularni youtuber snimio truplo samoubojice, a bizarni video žestoko su iznapadali

'Smeće bez poštovanja'

Facebook, Twitter, pa čak ni Instagram više nisu dovoljan prikaz nečije privatnosti. Pravi hit su, već neko vrijeme, 'vlogovi' s kojima je generacija youtubera konačno došla na svoje.

Na svijetu očito postoji dovoljan broj onih koji su spremni promatrati kako netko šeta uokolo s kamerom u ruci, zabilježavajući svaki detalj svoje svakodnevnice. Pojava ne čudi, umjesto da gledamo Kardashiane kako se kupaju u luksuzu i pokušavaju zajedno oformiti jednu suvislu rečenicu, gledamo osobu (najčešće tinejdžere ili ljude u ranim dvadesetima) kako uz duhovite komentare dosadnu svakodnevnicu pokušavaju pretvoriti u nešto gledljivo.

Ima smisla, donekle.

Kako uspijevamo uvidjeti da nekome uobičajene radnje predstavljaju neku radost i uspijevaju iz njih crpiti kreativne ideje, i sami postajemo zadovoljniji vlastitim životima i male nas stvari čine veselima.

To je, valjda, osnovna premisa vlogova.

Ali, što kada se ti kratki uratci pretvore u besmislena naklapanja frustriranih tinejdžera koji dopuštaju da im se zadire u intimu na najgore moguće načine? Videa znaju često biti odvratna, pa čak i degutantna, ali to je dio pop kulture, trebamo to prihvatiti.

Je li moguće ipak da baš sve prolazi?

Estetika ružnoga ili kako god nazivali te 'radove' otišla je ovoga puta predaleko i to je Internet zajednica oštro osudila. U prikazu svakodnevnice treba se ipak zadržati neki nivo, a ovaj bloger toga očito nije svjestan.

Nevjerojatno popularan doma u Americi, youtuber imena Logan Paul prikazao je u svome vlogu truplo samoubojice.
Gledatelji ne mogu doći k sebi, a svi se pitaju što je nepromišljenom Loganu uopće bilo u glavi i koja je svrha njegova videa.
Prikazao je truplo na koje je naišao u japanskoj šumi Aokigahari, poznatijoj i kao 'šumi samobojstava'. Tamo naići na tijelo nesretnog samoubojice i nije rijetkost, nažalost, a ovaj je youtuber to iskoristio kako bi šokirao i - prikupio što veći broj klikova.
Zvuči suludo, ali tako je. U bolesnoj igri klikova i pokušaja šokiranja javnosti, Logan je nažalost otišao predaleko.

Jer gledati tinejdžera kako se sprda ozbiljnim temama, a pritom ne skida 'smiješan' šešir s glave dok govori o suicidu stvarno je pretjerano. Logan nije pokazao ni najmanju dozu sućuti. Naglašavao je samo važnost svoga videa i tvrdio kako je to 'najrealnija stvar koju ćete ikada vidjeti'. Njegova ga je publika nakon toga prozvala 'smećem bez poštovanja', prenosi magazin New York.

Gledatelji su ispalili, žele maknuti Loganov kanal s youtubea. Zvuči oštro, ali uzevši u obzir koliko je obitelji pogođeno nekom sličnom tragedijom, možemo li ih kriviti? Sve i da nije mislio ništa loše, prije takvoga poteza trebao je ipak malo mućnuti glavom.

Naslovnica Mozaik