Scena Mozaik

HUMOR KOJEG SVI RAZUMIJU

Dino Rađa je radi kultne 'Audicije' potegao do Sarajeva, sada kultna predstava stiže u Split; Glumac Admir Glamočak se smije: Ovo je poput srebrnog pira, a mi sve luđi!

HUMOR KOJEG SVI RAZUMIJU

– Ako je istina da osmijeh produljuje život, onaj tko dođe na "Audiciju" živjet će barem sto godina! – tajnu uspjeha legendarne predstave "Audicija", koja je nakon 33 godine ponovno uspjela okupiti originalnu glumačku postavu, otkrio nam je sarajevski glumac Senad Bašić.

Mlađe generacije prepoznaju ga kao Faruka Fazlinovića iz popularne televizijske serije "Lud, zbunjen, normalan", no oni nešto stariji Senada pamte kao Majka Kjajevića, nezaobilaznog člana predstave koja je 1984. nastala na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, a odmah nakon prikazivanja postala je hit, pa ne čudi što ju je tada pogledalo više od dva i pol milijuna ljudi.

Komične scene i omiljene "baze" iz "Audicije" desetljećima se prepričavaju, a gotovo nema kućanstva koje nije imalo kazetu, poslije i DVD sa snimkom neke od nezaboravnih izvedbi. Srećom za publiku željnu smijeha, Senad i kolege Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Mladen Nelević i Željko Ninčić ponovno su zajedno stali na pozornicu, a gdje god su do sada nastupili, pratio ih je samo uspjeh.

Turneja je nazvana "033" po pozivnom broju za Sarajevo, a nakon "Lisinskog", koji su napunili dvije večeri zaredom, oduševljene riječke i osječke publike, ovoga tjedna nastupaju u Beogradu i Novom Sadu, a u subotu dolaze i u splitsku Spaladium Arenu. Pomama za ulaznicama već je uzela maha, a Senad nam jamči kako "Audicija" daje najbolji dar – barem sat i pol smijeha!
 - Presretni smo što smo se okupili, ovo je nešto poput našeg srebrnog pira, a nekako nam se čini kako su reakcije gledatelja jače nego prije trideset godina! Ni sami to nismo mogli vjerovati, no ljudima je očito dosta ove tmurne sadašnjosti, korupcije, problema i depresije... "Audicija" je prizivanje nekih bezbrižnijih vremena, oaza smijeha i razbibrige. Kulisa je ista, dakle u tijeku je prijemni ispit, a kako smo i mi malo stariji, tekst smo osuvremenili, prilagodili vremenu u kojem živimo – pojašnjava nam Senad, a njegov kolega Admir nadopunjuje kako "Audicija" u regiji jednostavno ima kultni status, baš poput "Mućki".

– To je vječni humor, onaj koji razumiju baš sve generacije. Stariji, koji su to već odgledali, smiju se jače nego prije, a mladi, koji vjerojatno gledaju prvi put, također ne skidaju osmijeh s lica. Jednostavno, svi kuže te štosove... Čak i mi imamo više želje da igramo nego ranije, a Split nam je ostao u zaista lijepom sjećanju, jednostavno znamo kako će se Dalmatinci smijati zajedno s nama – vjeruje Admir.

Na premijeru nove "Audicije", izvedenu prije mjesec dana u Sarajevu, u prepunoj Skenderiji, stigli su i brojni Splićani, ne želeći propustiti oživljavanje dobrih uspomena uz koje su odrasli, a među njima svoje mjesto u gledalištu imao je i Dino Rađa. Predstava namijenjena svima, onima od sedam do 77 godina, nakon Splita izvodit će se i na ljubljanskoj, münchenskoj i bečkoj pozornici, a ako interes potraje, nova turneja mogla bi se dogoditi već u veljači iduće godine.

 

Naslovnica Mozaik